Икономист: Дали протестите в България ще променят нещо?

 

Полицията отлично си свърши работата.

Близо сто дни хиляди граждани на София и другите големи градове в България излизат вечер на протести с настояване за оставка на правителството на премиера Пламен Орешарски.

“Ако нещата останат същите, младите българи ще продължат да бягат в чужбина, понеже не виждат възможности у дома, а българското общество ще остане разделено”

The-Economist-logo

„Икономист“ е най-влиятелното списание в света, което се обявява като вестник, но всъщност формата е луксозен и излиза всяка седмица от 1843 г., когато е създадено от британският шапкар Джеймс Уилсън. Въпреки неотдавнашния спад на продажбите му, британският седмичник продължава да демонстрира завидно здраве, най-вече в САЩ, където се намират повечето от читателите му. Обявяването на данните за разпространението му през 2010 г. пък – 1,42 милиона продадени екземпляра от всеки брой, 820 000 от които в САЩ, където продажбите скочиха десет пъти от 1982 г. насам, отново породи залп от завистливи коментари. Американските медии са склонни да потвърждават образа, който Икономист сам си изгражда, а именно на привърженик на „крайния център“ и на здравия икономически разум.Човек научава много неща, като чете Икономист. Основателят му Уилсън е преценил, че задачата на едно списание е да предоставя достоверна и ясна информация, за да позволи на индустриалците и министрите да действат добре осведомени. Със своята история от век и половина знаменосецът на господстващата икономика се чете по четирите краища на света, с изключение на Африка. /текст под снимка: LE MONDE DIPLOMATIQUE/

Под заглавие “Раждането на едно гражданско общество” списание “Икономист” помества статия в печатното си издание, в която се задава въпросът дали всекидневните антиправителствени протести на българите ще имат дълготраен ефект. Броят на британското списание ще илзезе на 21 септември и ще се появи и в САЩ, където е най-големият му пазар.

В началото се припомня, че вече близо сто дни хиляди граждани на София и другите големи градове в България излизат вечер на протести с настояване за оставка на правителството на премиера Пламен Орешарски. Отбелязва се, че протестиращите имат свой уебсайт, както и хаштаг в “Туитър” #DANSwithme – намек за избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС, който отприщи недоволството.

За протестиращите Пеевски е станал символ на всичко погрешно в българската политика, пише “Икономист”, като добавя, че неговата Нова българска медийна група (НМБГ) подкрепя всяко правителство на власт, променяйки съюзите си за един ден, а зад нея стои влиятелната Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, в която държат авоарите си повечето държавни компании. Макар че Пеевски не е единственият олигарх в България с тесни връзки с държавата, той е най-видимият, благодарение на връзката между политическата му кариера, медийната група и банката, посочва седмичното издание, цитирано от БТА.

Статията цитира министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който признава, че “хората не усещат да има достатъчно справедливост”. Според него кризата в България, която изглежда постоянна, е резултат по-скоро от дългосрочно недоволство, отколкото от решенията на неговото правителство. Оставката на целия кабинет, каквото е най-настойчивото искане на протестиращите, според него няма да промени много, понеже анкетите сочат, че новите избори няма да доведат до много по-различни резултати от предишните. Йовчев настоява, че правителството не е олигархично и че България е функционираща демокрация. Протестите ще стихнат, смята той, когато хората се убедят, че реформите на правителството носят промяна.

 

17 септември 2013 г. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски на празника на град София, където протестите срещу правителството са най-постоянни и искат оставката му. Контрапротестите пък искат оставката на премиера.

17 септември 2013 г. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски на празника на град София, където протестите срещу правителството са най-постоянни и искат оставката му. Контрапротестите пък искат оставката на министър-председателя.

На противоположното мнение обаче е президентът Росен Плевнелиев, който вижда протестите като позитивни и мисли, че изборите биха довели до промяна. Мнението на Плевнелиев е, че кризата е икономическа, но същевременно и крачка от незавършеното пътуване към демокрацията. Според него силната мрежа от олигарси е главната причина България още да не е истинска европейска демокрация.

С такива противоположни мнения Плевнелиев и екипът на Орешарски са в конфликт, констатира “Икономист” и припомня, че Орешарски е обвинил президента в груба намеса в работата на изпълнителната власт, а медии, свързани с НМБГ, са подели, по думите на Плевнелиев, клеветническа кампания срещу него. Въпреки всичко, президентът вижда причини да бъде обнадежден: “2013 година е годината на гражданското общество в България”, казва той.

Дали протестите в България ще променят нещо? Протестите се стопиха на брой след лятната ваканция, което би могло да е затишие или начало на нещо по-постоянно, посочва статията. Оптимистите смятат, че протестите са създали нова политическа среда и че на българските политици вече няма да може безнаказано да им се разминава лошото управление или клиентелизмът. Песимистите казват, че правителството ще оцелее, цинизмът ще вземе връх и България ще остане бедна и затънала в корупция. Статията припомня, че отразявайки загрижеността на някои членове на ЕС за България, френският и германския посланик публикуваха съвместно изявление, предупреждаващо, че “олигархичният модел” е несъвместим с членството в ЕС.

Ако нещата останат същите, младите българи ще продължат да бягат в чужбина, понеже не виждат възможности у дома, а българското общество ще остане разделено, както е сега: 51 на сто подкрепят протестите, 33 процента – контрапротестите, организирани от правителството, а 16 на сто – нито едните, нито другите, според неотдавнашно социологическо проучване. След знойното лято българите може да очакват гореща есен, заключава статията.