Наш Владика в САЩ отрече дело на Патриарха – “взимал страна” на протестите

 

Първата служба на Владиката Данаил в

Първата служба на Владиката Данаил в “Св. Георги” в Лос Анджелис бе на 19 април 2013 г., съвместно с хомосексуалиста Асен Рангелов, който бе допуснат тогава да влиза в Олтара на Храма.

ДОКОГА ЩЕ ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, КОИТО ДЕЛЯТ БЪЛГАРИТЕ НА “НАШИ” и “ВАШИ”?

“Църквата “има свои чеда и пасоми” както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство”

“Свободата е висше благо за човека, но без нравствено начало тя се превръща в произвол и води до деградация и разруха както в личността, така и в обществото.

(Из Обръщението на Негово Светейшество Патриарх Неофит от 21 юни 2013 г.)

5 август 2013 г. Нашият Владика Данаил в Лос Анджелис отказа да прави молебен за всички българи, както това ще направи на големият християнски празник Преображение Господне Патриарх Неофит във вторник в България.

Епископ Данаил

Посещаемостта на Църква Св. Георги в Лос Анджелис за момента се запазва много ниска, въпреки присъствието на Епископ Данаил. /кликнете в/у снимката за по-големи рамери/

Викарийният Епископ, който не фигурира в списъците на известните висши наместници на Синода, сподели в неделя, че “няма да прави молебен, защото така щял да вземе страна”. Неговият отказ дойде, след като му показахме решението на “Главата” на Българската Православна Църква (БПЦ), за което Епископ Данаил дори каза, че “не бил чул”. За събитието съобщиха всички медии в България, а Светия Синод на 21 юни, когато напрежението в страната и протестите ескалираха сериозно, Негово Светейшество се обърна с послание към българите и БПЦ излезе с изявление, в което заявява, че не може да остане безучастна към случващото се в страната.

 

Четиридесет и шест години бях свързан духовно с приснопаметния Български патриарх Максим (миро да капе на гроба му!). Роден в годината на татко и мама – 1914 г., той бе духовникът, на когото дължа всичко в църковното ми израстване. Много са спомените за него, които ще помня до гроб. На пострижението ми в Троянския манастир, когато каза в словото си към мен: „Днес Иван умря”, майка ми изпищя всред множеството: „Не, той е жив!”. /Из интервю на Митрополит Йосиф във в-к Култура, януари 2013 г./

46 години бях свързан духовно с приснопаметния Български патриарх Максим (миро да капе на гроба му!). Роден в годината на татко и мама – 1914 г., той бе духовникът, на когото дължа всичко в църковното ми израстване. Много са спомените за него, които ще помня до гроб. На пострижението ми в Троянския манастир, когато каза в словото си към мен: „Днес Иван умря”, майка ми изпищя всред множеството: „Не, той е жив!”. Любимият призив на Дядо Йосиф е „Па ела и върви след Мене”. /Из интервю на Митрополит Йосиф във в-к Култура, януари 2013 г./

В първия момент Владиката Данаил каза, че “трябва да се консултира с Дядо Йосиф в Ню Йорк”, от който той бе изпратен със специална мисия още през април т.г., за да спасява БПЦ “Св. Георги” в Ел Ей и тя да се върне към Светия Синод, от който бе низвергната именно от Н.В.Пр. Йосиф – Митрополит на Америка, Канада и Австралия Американски, Канадски и Австралийски Митрополит. Викарийният Епископ Данаил е вероятният наследник на Дядо Йосиф в Ню Йорк. (по-долу вижте кратка история на Храма за последните години)

Как си кореспондират и за какво си говорят представителите на БПЦ в САЩ не ни е известно, но е известно, че Негово Високопреосвещенство Йосиф, десетилетия Американски, Канадски и Австралийски Митрополит и неговият наместник младият Владика Данаил постоянно се чуват по телефона. Както и това, че те бяха заедно през последните дни в Санта Роса, Северна Калифорния на Конгрес, заедно с предствители на Църквата “Св. Георги”, включителнио и президентката Десислава Митова, която ни каза, че “три дни са били заедно с Дядо Йосиф на партита”. Най-вероятно двамата Владици пак са се чули, но така и молебен за всички българиа няма насрочен за вторник. Тогава се навършват и 9 месеца от кончината на патриарх Максим. 

Вчера, казахме на Епископ Данаил, че с отказа си за всеобщ молебен, без значение протестират ли или не, и че протестиращите се броят на пръсти в Ел Ей и реално това е за всички. Дори го помолихме да направи молебен и изразихме мнение, че така ще помогне и повече хора просто да дойдат в Църквата.

С отказа си Епископ Данаил реално заявява, че не е съгласен с решението на нашия Патриарх и отрича неговото дело, въпреки, че Владиката вече знае. От което си правим извода, че и разделя българите тук самият той, от които много малко вече посещават “Св. Георги”. 

Владиката Данаил не пожела да говори повече и седна да похапне сервираният му обяд.

“Когато чувстват, че справедливостта е нарушена, хората са свободни да изразят своето несъгласие с действията на онези, на които е възложена грижата за управлението и отговорността за благоденствието. Свободата е висше благо за човека, но без нравствено начало тя се превръща в произвол и води до деградация и разруха както в личността, така и в обществото.” (Из Обръщението на Негово Светейшество Патриарх Неофит от 21 юни 2013 г.)

14 октомври 2012 г.

14 октомври 2012 г. “Алтернативният Владика” Висарион (Добрев) – “свещеникът” който служи в Цырква “Св. Георги” освещава храната заедно с г-н Асен Рангелов – Певец в Храма, Секретар на Църковното настоятелство на Храма и член на Борда на Директорите на регистрираната като Фондация (non-profit) по законите на Калифорния Църква в салона “Никола Байкушев” на 2-ия етаж над самия Храм по време на посещението на политици от България. Салонът се използва за платени концерти и партита. ФОТО: Евгени Веселинов /кликвайте в/у снимката за по-големи размери/

Храмът “Св. Георги” в Лос Анджелис живее в трудности от каноничен, съдебен и финансов характер от дълги години, особено след като премина към “Алтернативния синод” и бе НЕканоинична до април 2013. Храмът бе осъден от Бюрото по Труда в Ел Ей да изплати и неиздължени заплати на бившия Свещеник Христо Цанков, който бе изгонен и дълго време “Св. Георги” бе обслужван от “алтернативни” Свещеници. Адвокат по делото е внук на бивш свещеник на Храма и син на негов екс-президент. Наложи се адвокатска намеса и заплаха със съд за да бъде изгонен и един от бившите и президенти Д-р Дейвид Веско от неговия “наследник” след това. Българското училище, което се помещаваше в сградата на Храма, също бе изгонено. Секретар, Бордови директор и Певец в Църквата бе Асен Рангелов, който преди това се бе изповядал, че е гей. Последният председател на Църковното настоятелство (ЦН) г-жа Славея Стоун (съпруга на Йордан Стаменков, бивш барабанист на група Фактор) пък бе заменен с Десислава Митова, след намеса именно на Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия и с решението на няколко човека от ръководството, които се броят на пръсти. Според официално писмо изпратено от Владиката Йосиф в Ню Йорк Отец Христо е все още каноничен свещеник в предишния си Храм, а пък в същото време Негово Високопреосвещенство Йосиф Американски, Канадски и Австралийски Митрополитизпраща временно друг и търси постоянен свещеник за Църквата в “Града на Ангелите”. 

“Св. Георги” “Възкръсна – ще оцелее ли?

Храм „Св. вкмч. Георги Победоносец“, Лос Анджелис, Калифорния (от 1960-88 независима църква с мълчаливото съгласие на Вселенската патриаршия; член от 1988-1999 и от 2002-2009. От 2009-13 към

Храм „Св. вкмч. Георги Победоносец“, Лос Анджелис, Калифорния (от 1960-88 независима църква с мълчаливото съгласие на Вселенската патриаршия; член от 1988-1999 и от 2002-2009. От 2009-13 към “Алтернативния синод” с “предстоятел” “софийският митрополит” Инокентий.) От 14.02.2013 възстановена в общение с Епархията. Обгрижвана от същата дата от викарийния епископ Даниил.

Първата служба на Владиката Данаил в Църквата “Св. Георги” в Лос Анджелис бе на 19 април 2013 г., съвместна именно с хомосексуалиста Асен Рангелов, който бе допуснат тогава да влиза в Олтара на Храма (вижте снимката най-горе). Реално тогава Храмът “Възкръсна” с присъствието на каноничен представител на БПЦ, а именно Епископ Данаил. Членовете на ЦН на “Св. Георги”, които посещават месечните събрания в бенкетната зала на 2-я етаж над църквата, са около 20 и плащат членски внос от $240.00 на година, като част от тях се отказват заради сумата, която преди беше $20.00. “Не мога да идвам вече, въпреки че съм член от създаването на Храма през 1971 г. И да плащам толкова много, аз съм на една пенсия,” сподели 82-годишна българка, която помоли да не споменаваме името й, “защото я е срам”.

Епископ Данаил ще остане да служи в Храма поне до края на август 2013г., по неговите думи. Или възможно ще продължи докато от България не пристигне нов свещеник, така или иначе оставката на Дядо Йосиф не бе приета от Синода и той е в Ню Йорк. Финансовите възможности на Църквата са малки, по думите на касиерката, осбено след съдебните дела и разходи на предишните “Алтернативни свещеници”. И най-вече харченето на пари за изготвяне на американски документи и покриване на харчове на “Алтернативния Владика Висарион” Добрев (въпреки че изготвящата документите адвокат Николета Глейзър е казала, че се нуждае от пари само за държавните такси. Средства се получават от съседно помещение, свещи, храна и епизодични дарения. Посещаемостта на “Св. Георги” и за момента се запазва много ниска, въпреки присъствието на Епископ Данаил, като повече хора се видяха на Великден. На 16 юни 2013 г. по време на посещението 17 човека от американски певчески хор от Академията в Аляска, принадлежащи към нашия Синод, пристигнали специално с автобус до Ел Ей, присъстващите бяха само 10, даже и членовете на ЦН не бяха всичките. Съответно, нисък е и прихода от свещи, чийто цени са двойно по-високи от тези в другата БПЦ в Ел Ей.  

Българската Православна Църква “Климент Охридски” в Лос Анджелис (St. Kliment of Ochrid Church)“ принадлежи към Православни Църкви в Америка” (ПЦА) (Orthodox Church in America – OCA).  и за години е втора възможност за канонизиране на наши Храмове в САЩ..

Българската Православна Църква “Климент Охридски” в Лос Анджелис (St. Kliment of Ochrid Church)“ принадлежи към Православни Църкви в Америка” (ПЦА) (Orthodox Church in America – OCA), които от години са втора възможност за канонизиране на наши Храмове в САЩ.

Вечното разделение

Двете Български Православни Църкви в Лос Анджелис – “Св. Георги” и “Св. Климент Охридски”, която принадлежи към организацията “Православните Църкви в Америка” (Orthodox Church in America – OCA), са в постоянна традиционна “война”. Още от самото си създаване, и най-вече тотално те са разделени ръководствата им, особено в последните десетина години. Разликата е, че за втората не са известни скандали и съдебни дела. Двата Храма са в постоянна “конкуренция” и непрекъснато се коментира “колко имало в “горната” и в “долната” Църкви. В момента в “Св. Климент Охридски” дори служи бившият Свещеник от “Св. Георги” Христо Цанков. (Още за “Св. Климент”: Румънци Искат да Наемат Българска Църква в Ел Ей – Попа Не Дава).

Верското положение в Ел Ей е подобно на цялостното разделение на нашите Храмове из целите Щати, което е започнало години назад, след като двама Владици (Кирил и Йосиф) са в две различни религиозни обединения в САЩ и увличат след себе си наши сънародници.  Което според нас е дало и първият тласък във времето за разцеплението на българите на “наши” и “ваши”.

Само “Пратениците на Бога” – Свещениците могат да помогнат, да си свършат работата, “за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ”, както каза Негово Светейшество Патриарх Неофит в обръщението си от 21 юни 2013 г. Но явно, това не се получава с българите в “Града на Ангелите”.

ПРИПОМНЯМЕ: 

Патриарх Неофит благослови общ молебен за протестиращи и опоненти

Празната Коледа в Лос Анджелис – като Тъпана – Голям, ама Празен

 

1 comment for “Наш Владика в САЩ отрече дело на Патриарха – “взимал страна” на протестите