Експерт: Големите БСП и ГЕРБ “прегърнати” – малките “рекетьори” изчезват, за Европа сме малоумни и бавноразвиващи се

Бойко

Борисов преди време поздрави Станишев за избора му за и.д. председател на 2та по големина евро-сила – Партията на европейските социалисти (ПЕС) и посочи, че това е шанс за България. Шансът е още по-голям, като се има предвид, че ГЕРБ е представител на най-голямата ЕНП.Трудно е да си представим Сергей и Бойко прегърнати, но за момента при липсата на каквато и да е готова политическа алтернативна партия с достатъчно привърженици, едва ли са възможни други играчи на политическата сцена в България. Не трябва да забравяме и фактора “време”, това че населението изключително много иска и нуждае от бързи ръководна промяна и реално независимо управление. Не на последно място е наличието на основният фактор за обединение “общ враг” – и това е Волен.

Ако БСП и ГЕРБ решат да действат заедно и имат свръхконституционно мнозинство (181), то България няма да зависи от гласа на АТАКА, която директно отива в къщи

Михаил Константинов – член на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”: “Стигнали сме дотам, че за първи път други държави казват на България дали да прави избори или не, тоест те са ни приели, че сме малоумни, приели са ни като бавноразвиващи се и не можем да се оправим, защото стигнахме до гласа на един рекетьор”

“От Европа това им разправят от една седмица – да им набият канчетата”

„Трансферът на властта се извършва по два основни начина – чрез бюлетини и чрез калашници!”

“Една държава, която се занимава само с политика, е слаба и бедна държава”

Няма по-арогантен, истеричен и злобен човек от Волен Сидеров в момента, в което и да е публично пространство в България! Да, така го виждаме повечето българи в

Няма по-арогантен, истеричен и злобен човек от Волен Сидеров в момента, в което и да е публично пространство в България! Да, така го виждаме повечето българи в “лошата” чужбина, където подобно нещо не може да се случи!

Най-подходящата система за гласуване е тази, която те принуждава да гласуваш едновременно за партия и за конкретна личност, като от гласът ти зависят и двете – що е система със задължителна преференция

4 юли 2013 г. Ако БСП и ГЕРБ решат да действат заедно, и имат 181 депутати, рекетьорът отива вкъщи, заяви в интервю за Агенция „Фокус” Михаил Константинов *** – член на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”. Той заявява, че е привърженик на радикална идея – да се прегърнат двете най-големи партии и малките „рекетьори” да изчезнат.

БСП и ГЕРБ имат свръхконституционно мнозинство – 84 и 97 са 181 депутати. Могат ей сега да почнат да променят Конституцията. От Европа това им разправят от една седмица – да им набият канчетата. В момента не знам набиването докъде е стигнало, но ние

не може да висим на гласа на някакви рекетьори”,

подчерта проф. Константинов.

„Прави се една голяма коалиция, казва се, че изборите са през май, обещава се на хората месец по месец какво ще се прави, и да се знае за какво става въпрос”, посочи още Михаил Константинов.

Задължителна преференция - няма как да подадете глас за партията, без да посочите конкретно име!

Задължителна преференция – няма как да подадете глас за партията, без да посочите конкретно име!

Относно най-подходящата система за гласуване експертът по изборите изказа мнението, че това е тази, която те принуждава да гласуваш едновременно за партия и за конкретна личност, като от гласът ти зависят и двете. По този начин се премахва възможността да бъдат вкарани “парашутисти” от партийните централи за техни кандидати и ще им бъде трудно да “играят” с бройките и подредбата на “любимците хард-лайнери” в списъците в различните райони. “Много по-вероятно е да се стигне до

система със задължителна преференция.

Тя означава, че няма как да подадете глас за партията, без да посочите конкретно име. Трябва да посочите преференция и само така може да подкрепите любимата си партия.

Това е една система, която малко се различава от това, което ние познаваме, защото вече на два европейски избора се гласуваше с преференции. Сега остава да кажем на хората, че трябва да употребят преференция, но то няма да има и поле да гласуват само за партия, така че трябва да посочат конкретен партиен кандидат и така ще дадат гласа си за партията,” разясни Константинов.

Сергей Дмитриевич Станишев седи стабилно на два стола БСП и ПЕС и със своите съветници реди играта в политиката. От 27 юли 2009 г. е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, на 24 ноември 2011 г. Станишев става временен председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. вече е избран за президент на ПЕС. Роденият на 5 май 1966 г. в СССР Сергей е син на Димитър Станишев — бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра -

Сергей Дмитриевич Станишев седи стабилно на два стола БСП и ПЕС и със своите съветници реди играта в политиката. От 27 юли 2009 г. е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, на 24 ноември 2011 г. Станишев става временен председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. вече е избран за президент на ПЕС. Роденият на 5 май 1966 г. в СССР Сергей е син на Димитър Станишев — бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра – “всички срещу комунистите” в по-демократичната – “всички срещу ГЕРБ”, на която се хванаха всички размери и цветове риби. Факт – 25 години всички плюеха БСП/БКП, сега всички направо акат върху ГЕРБ. Победителят винаги е един – в момента това е БСП. Карикатура: Анатоли Станкулов

Междувременно няколко електронни медии в България лансираха версията, че вървят дискретни преговори между БСП и ГЕРБ за постигане на компромис, за да не зависи правителството от прищевките на Волен Сидеров.

Бойко Борисов

Бойко Борисов “в сянка” е дори по-опасен от този “на яве”. Това още повече сплотява редиците на неговата партия ГЕРБ.

За ГЕРБ проф. Константинов сподели, че не е възможно да бъде отписана. “Очакванията, че ГЕРБ ще се разпадне са далеч от реалността. ГЕРБ си се държи стабилно, структурите му стоят. Глупаво е да се очаква, че тази партия ей така ще се разпадне, защото на някой му се харесва. ГЕРБ е партия като всяка друга. Дай боже да им е дошъл акъла от неудачите, които постигнаха през своето управление, защото те направиха маса грешки. Все пак са член на ЕНП. Имат 5 депутати от ЕНП. Те са най-голямата представителка в България на най-голямата европейска партия ЕНП,” каза Константинов пред Агениця Фокус.

„Общо взето хората са критични към съществуващото положение, но трябва да се ясно, че те трябва да извършат промяната със своите гласове. Те трябва да изберат подходящите хора”, заяви проф. Константинов.

„Трансферът на властта се извършва по два основни начина – чрез бюлетини (бел.ред. като напр. в САЩ и Европа) и чрез калашници (бел.ред. като в Арабските страни)

Аз се надявам, че сме достатъчно мъдри да изберем първия начин. Нека да си формулираме добре исканията, да познаем нашия кандидат и да гласуваме за него. Ако не можем да разпознаем нашия кандидат, нека да издигнем наш кандидат”, заяви математикът. Но този “наш кандидат” липсва и надали ще се появи. “Все пак трябва да изпълняваме и гражданския си дълг, а именно да гласуваме и с гласуване да променяме живота си в положителна посока”, посочи Константинов.

Над 60 човека до 11:00 часа местно време вече се бяха събрали пред кметството на Сан Франциско, съобщи Албена Трандева, една от организторите на протеста. Част от групата бе облечена в народни носии, много от присъстващите бяха цели семейства с децата си, допълни Трандева. Към протестиращите се включиха и израелски туристи, като един от тях заяви, че

Българи протестират пред кметството на Сан Франциско, като част от групата бе облечена в народни носии, много от присъстващите бяха цели семейства с децата си. На Изборите 2013 традиционно под 1% бяха българите, които гласуваха в така неудобното и неуважително традиционно положение в което бяха поставени от управляващите в България. ФОТО: Момчил Кюркчиев, www.bulgarica.com All rights reserved.

За продължаващите протести и до какво ще доведат те проф. Константинов каза пред Агениция Фокус: “При протести всеки ден никое правителство не може да работи нормално, а то остава единствената възможност. Буквално днес подаване на оставка е твърде рано. Има да се свършат някои неща. Европейската комисия се занимава с положението в България и то с необходимостта от нови избори. Стигнали сме дотам, че

за първи път други държави казват на България дали да прави избори или не, тоест те са ни приели, че сме малоумни, приели са ни като бавноразвиващи се и не можем да се оправим, защото стигнахме до гласа на един рекетьор.

Това ни казват те и сега те ще излязат с решение да има ли избори в България или не. (бел.ред. А не българите от улицата и пред урните) Мен ме е срам от такова нещо. Дотам ни докараха, затова да си опичат акъла, да правят каквото трябва и да се занимават с това.

Една държава, която се занимава само с политика, е слаба и бедна държава.

В нормалната държава човек изобщо не знае кой е на власт и не го интересува. Трябва да си функционират държавните механизми, пък няма значение кой е на власт. Ние тук само с това се занимаваме – кой бил министър и кой бил олигарх.”

Трудно е да си представим Сергей и Бойко прегърнати, но за момента при липсата на каквато и да е готова политическа алтернативна партия с достатъчно привърженици, едва ли са възможни други играчи на политическата сцена в България. Не трябва да забравяме и фактора “време”, това че населението изключително много иска и нуждае от бързи ръководна промяна и реално независимо управление. Не на последно място е наличието на основният фактор за обединение “общ враг” – и това е Волен.

Проф. Михаил Константинов e Почетен научен гост и лектор в университети и национални лаборатории в Англия, Германия и Франция. Председател е и организатор на научни сесии на национални и международни конференции и конгреси. Биографичните му данни са публикувани в над 10 международни и български справочници, вкл. в Who’s Who in the World.

Проф. Михаил Константинов e Почетен научен гост и лектор в университети и национални лаборатории в Англия, Германия и Франция. Председател е и организатор на научни сесии на национални и международни конференции и конгреси. Биографичните му данни са публикувани в над 10 международни и български справочници, вкл. в Who’s Who in the World.

*** Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София.

През 1981 се дипломира в ПУ “Паисий Хиляндарски” като магистър по математика. През 1986 г. ства доктор по математика  в Институт по математика и механика към БАН. В периода 1979-1986 е специалист в Институт по техническа кибернетика и роботика на Българската академия на науките. През 1985 и 1986 г. е асистент по математика в Университета по архитектура, строителство и геодезия. От 1987 до 2001 е доцент в същия унивеситет, а от 2002 г. е професор. На два пъти е заместник-декан на Факултета по транспортно строителство към УАСГ (1989-1999, 2005-2012). Член е на Факултетния съвет на ФТС от 1989 г. до сега. Член е и на Академичния съвет на УАСГ  в периода 1991-1995 и 1999-2003 г. Член е на научни и специализирани научни съвети (математика, автоматика и системи за управление, приложна математика и механика) към ВАК  в периода 1991-2011. Председател и член на научни журита за присъждане на научни степени и академични длъжности от 2011 г. Заместник-ректор е на УАСГ от 1999 до 2003 г. Експерт е към Националната агенция по оценяване и акредитация от 2003 г. Член на Централните избирателни комисии (ЦИК) на Република България за парламентарни, за президентски и за местни избори от 1991 до 2011 г. Заместник-председател на ЦИК за парламентарни и за местни избори  от 2003 до 2009 г. Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) от 1997 г. От същата година е и  Международен координатор на OSCE, сътрудник на Международната фондация за избирателни системи (IFES). Председател е на Управителния съвет на Българския институт за анализи и проучвания (БИАП) от 1997 до 2005 г. От 1993 г. е ръководител на проекти в неправителствения сектор, както и ръководител на национални социологически проучвания. През 1999-2001 е ръководител на образователен ТЕМПУС проект, а от 1997 г. е ръководител и участник в работните групи по изготвяне на законопроекти в областта на науката, образованието и изборната дейност. Координатор е на ЕС за Република България по електронно гласуване от 2002 до 2011 г. От 2009 г. е директор на Агенцията за прогнози и анализи (АПА). Автор на 500 статии в български издания, посветени на обществени и в частност на изборни проблеми.

Почетен научен гост и лектор в университети и национални лаборатории в Англия, Германия и Франция. Председател е и организатор на научни сесии на национални и международни конференции и конгреси. Биографичните му данни са публикувани в над 10 международни и български справочници, вкл. в Who’s Who in the World.