Протестите продължават – ГЕРБ напуска Парламента – МС пусна имейл за предложения – пишете

18 юни 2013 г.

“Новите водачи на ислямската революция” гласи плакат на протестиращи в София, на който са изобразени маршируващите лидери на БСП и ДПС, наблюдавани от козируващият лидер на ГЕРБ. До него друг специално изработен постер показва лидерът на Атака с фес на главата. Днес протестиращите отново преминаха през централите на ГЕРБ, ДПС и БСП, като бяха издигнати отново плакати и срещу трите партии, които са в отговор на изявленията, че протестът е организиран от бившите управляващи. Пред централата на ДПС протестиращите изпяха българския химн и викаха “Долу ДПС”. Фото: Вести

BULGARIA – The System is Broken – Old Software – You need to be Upgrade, пише на един от плакатите в София

ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ ПО ИЗБОР – НА МС И НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ (вижте пълен списък) 

Борисов застава “зад протестите” определи нова партия “Юруш” Станишев готов да поиска вот на доверие от НС на БСП – “няма да се подават оставки, тъй като това е мечтаният сценарий от Бойко и Цветанов”

18 юни 2013 г. За пети пореден ден в София и големите градове на страната се проведоха протести, като отново най-многоброен бе този в столицата. Площадът пред Министерския съвет отново се изпълни с хора, довели своите деца. По данни на МВР в центъра на София са присъствали над 7 хил. души, като самите демонстранти твърдят, че са били много повече, но хората са идвали и са си отивали, за да могат да работят и да се погрижат за семействата си. “Орлов мост” беше блокиран и тази вечер от протестиращите, които отново преминаха през централите на ГЕРБ, ДПС и БСП, като бяха издигнати плакати и срещу трите партии, които са в отговор на изявленията, че протестът е организиран от бившите управляващи. Пред централата на ДПС протестиращите изпяха българския химн и викаха “Долу ДПС”. Плакатите из улиците на София носеха надписи, като „Не съм платен, мразя ви безплатно”, „Не гоним туй, за да дойде онуй”, „Свалям комуняги от шестгодишен”. Продължават скандиранията “оставка”, “промяна на системата и нов Изборен кодекс”,  “Утре пак сме тук”, показаха кадрите от директното включване на БНТ. “The System is Broken – Old Software – You need to be Upgrade” (“Системата е счупена. Стар софтуер, вие се нуждаете от оновяване”) гласеше един от плакатите, написан на английски. След това протестиращите се отправиха към НДК и Моста на влюбените.

Новото днес е, че се появи голяма група провокатори – около стотина яки момчета с черни фланелки. Но протестиращите успяха да ги изтласкат, разказа репортерът на БНТ. Полицията е арестувала превантивно 11 човека, като у някои от тях са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети, а половината от тях са без документи за самоличност, допълниха от националната ни телевизия.

На протестите се раздават и наръчници за “позитивно протестиране”, в които се препоръчва на хората да се усмихват, да носят цветни дрехи, а ако се появят провокатори – да се държат далеч от тях.

На фона на “бунта на улицата” днес подобен се случи и в парламента. Депутатите от ГЕРБ напускат парламента и няма да се върнат преди провеждането на избори, заяви лидерът Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на партията, цитиран от БТА. “Напускаме парламента, ще се върнем, ако има заседание за избирателния закон. Искаме нов модел и ще се съобразим с хората, затова ще се явим на всяко заседание, на което се обсъжда изборният кодекс,” допълни Борисов. Той уточни, че партията няма да участва в дискусиите по отмяна на решението за назначаване на председател на ДАНС, което се очаква  да влезе в дневния ред на утрешното заседание на парламента.

“Иначе да стоим утре да връщат г-н Пеевски като депутат, да ни правят трикове, че не се бил заклел и подписал, всички ги видяхте тези работи, ние не искаме да участваме заедно с партия Юруш, новото име, в такива комбинации, с мутрите на Волен да ходим да се дърпаме и да се бутаме. Мъжете се бият като са юноши, тогава показваш кой си, на по 50 години мъже – да ходим да си дърпаме саката да си късаме реверите,” коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите, в репортаж излъчен по БНТ.

„ДПС е на върха, а БСП удари дъното. Те знаят, че никога вече няма да дръпнат”, категоричен е Борисов.

С възмущение лидерът на ГЕРБ прочете следните думи на зам.-министъра на образованието Мукадес Налбант: „Апостолът на свободата (Васил Левски) е бил нарушител на обществения ред в империята (Османската) и с право е бил гонен.” “Щом Левски за тази партия е престъпник, всичко казано от тях за мен е комплимент,” каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод изказванията на представители на ДПС за криминалните му дела.

Борисов няколко пъти заяви, че ГЕРБ няма желание да управлява, но застава зад протестите.“България има нов модел на управление – гражданското общество. На мен това ми харесва, защото съм демократ по душа”, допълни той, но припомни, че е забранил на популярните фигури в партията да излизат на улицата.

“Най-голямата политическа партия в България заяви, че бойкотира парламентарните заседания на фона на неотслабващия обществен гняв във връзка с назначаването на медиен магнат на висок пост в националната сигурност”, предаде Агенция Франс Прес.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е готов да поиска вот на доверие от Националния съвет на партията, но според него е безотговорно сега да се подават оставки, тъй като това е мечтаният сценарий от Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това обяви днес Станишев след редовното заседание на Изпълнителното бюро (ИБ), което е обсъдило вътрешнопартийното напрежение, предизвикано от избора на депутата от ДПС за председател на ДАНС, както и от други кадровиназначения – най-вече на областни управители от квотата на ДПС.

“Искаме да покажем истинското лице на ГЕРБ. Те не искат да дойдат да решават тези проблеми. Те са хора, които не се интересуват от проблемите на държавата, а само от собственото си политическо оцеляване”, заяви Корнелия Нинова на извънредна пресконференция на БСП, цитирана от медиите.

Ако кабинетът “Орешарски” падне, следва пак правилото президентът да даде мандат за съставяне на правителство на най-голямата сила – ГЕРБ.

От днес е активен имейлът predlagam@government.bg в интернет страницата на правителството, съобщиха от Министерски Съвет (МС): На специален имейл правителството приема предложения за подобряване на бизнес средата и социалното положение на гражданите

ИМЕЙЛИ и уебсайтове НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ (подредени по резултати от изборите):

ГЕРБ: pr@gerb.bgПолитическа партия ГЕРБ

БСП: bsp@bsp.bg или КонтактиБългарска Социалистическа Партия

ДПС: КонтактиДПС БългарияTürkçe (на турски), English

АТАКА: не е посочен имейл на уебсайта на: Политическа партия АТАКА

1 comment for “Протестите продължават – ГЕРБ напуска Парламента – МС пусна имейл за предложения – пишете