Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда

Orthodox CrossБПЦ е единствената в историята религиозна институция, която 

намираща се териториално под контрола на Хитлер открито заявява своята позиция

и номинирана за Нобелова награда за мир

18 март 2013 г. Българската православна църква (БПЦ) e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г. Това става ясно от официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква. Поводът е спасяването на българските евреи.
През тази година България и Светът отбелязват 70 години от Спасяването на евреите в България – вижте официални документи от архива.

Инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е именно Българската православна църква. Нейните архиереи – екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил (сетнешен патриарх Български), както и целият Св. Синод на църквата играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите.

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция.

Днес, 70 години по-късно, БПЦ е и единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир. Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври тази година. Номинацията е направена от Лъчезар Тошев, като един от лицата, на които е дадено правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир. Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

За периода, откакто се връчва ежегодно, от 1901 г. досега, Нобеловата награда за мир е присъдена 93 пъти на 124 лауреати, 100 лица и 24организации. Тъй като сред тях Международният комитет на Червения кръст е удостоен с Нобелова награда за мир през годините 1917, 1944 и 1963, а Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците е удостоенa с нея през 1954 и 1981 година, то до 2012 г. с Нобелова награда за мир са били удостоени всичко 100 лица и 21 организации.

В неделя стотици русенци изпълниха храма “Света Троица”, за да поискат прошка от новият Български патриарх Неофит.

Негово Светейшество, който е все още и Русенски митрополит и отслужи вечерня за празника Неделя Сиропустна. Патриарх Неофит прочете молитвите за празника, а в края на вечернята се обърна със слово към вярващите. Той ги призова да водят добродетелен живот, да имат вяра и любов, които да им помагат в ежедневието, предаде Дарик Радио.
“Нека се освободим от склонността към вражда и разделение, да обединяваме в любовта взаимното доверие, да търсим Христовия мир и да се стремим към него и Бог на любовта и мира ще бъде с нас. Моля да ми простите, ако някого с нещо съм оскърбил, както и аз прощавам на всички, които поискат от мен сърдечно и с вяра в Божията милост опрощение. Молитвено пожелавам на всички леки и спасителни пости, след които очистени духовно и телесно да се сподобим с великата радост да посрещнем светлото Христово Възкресение”, заяви в словото си Негово Светейшество.