Спасяване на българските евреи – 70 години по-късно България за пръв път призна че не е спасила още евреи

Българският държавен глава връчи на израелския си колега специалния медал, изработен за годишнината от спасяването на българските евреи. Церемонията по откриването на изложбата започна с минута мълчание и свеждане на глави в памет на загиналия при протестите сега в България Пламен Горанов. Израелският президент Шимон Перес благодари на българския народ за куража да спаси своите евреи от нацистките лагери на смъртта. „Не можем да забравим, че през 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите

Българският държавен глава връчи на израелския си колега специалния медал, изработен за годишнината от спасяването на българските евреи. Церемонията по откриването на изложбата започна с минута мълчание и свеждане на глави в памет на загиналия при протестите сега в България Пламен Горанов. Израелският президент Шимон Перес благодари на българския народ за куража да спаси своите евреи от нацистките лагери на смъртта. „Не можем да забравим, че през 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите”, заяви Перес в словото си при откриването на изложба в Европейския парламент в Брюксел, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

Българският парламент за пръв път призна в петък, че балканската държава не е успяла да спаси 11 000 евреи от територии, които са били под неин контрол по време на Холокоста и депутатите почетоха с декларация паметта на жертвите

С едноминутно мълчание в градинката на Народното Събрание бе открита паметна плоча от кмета на София и еврейската общност в България – издават възпоменателна юбилейна пощенска марка – в Брюксел в ЕС двамата президенти откриха изложба

Шимон Перес: „Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите. Никой никого не превъзхожда, всеки има правото с най-доброто от себе си да дава своя принос. Днес имам повод да благодаря на България – не само на държавата и нейните водачи, но на съвкупността от хора, които всекидневно, тихо и смело поеха риска да спасят живота на други хора, и платиха цената за това”

Плевнелиев изрази съжаление, че в онези времена България не е могла да спаси и евреите от Северна Гърция и част от бивша Югославия

Посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз:  „Днес сме се събрали тук и подобно на времето, което вали и от друга страна виждаме лъчите на пролетното слънце, така и ние със смесени чувства сме се събрали да отбележим едно от централните събития на годината, отбелязваща 70-годишнина от спасяването на българските евреи.”

Известният израелски историк, политик и писател проф. Михаел Бар-Зоар: “България не дължи извинение за депортацията на евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония в нацистките лагери на смъртта!”

10 март 2013г. На днешната дата се навършват 70 години от спасяването на българските евреи. На тази дата се почита паметта на жертвите на Холокоста, и 11 343 от Северна Гърция и Югославия в нацистките лагери на смъртта. Преди дни Народното събрание почете с декларация паметта на жертвите на Холокоста, съобщи агенция Фокус.

Паметна плоча на благодарност и в памет на жертвите на Холокоста и 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия беше открита в столицата. Плочата бе открита в градинката до Народното събрание по повод 70-годишнина от спасяването на българските евреи. На откриването присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Максим Бенвенисти, посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз и други официални лица. Присъстващите запазиха минута мълчание в памет на загиналите евреи по времето на Втората Световна война.

Н. Пр. Шаул Камиса Раз: 10-ти март е исторически ден не само за българската нация, но и за света като цяло
Тук на 10-ти март преди 70 години в българския парламент, в сянката на храм-паметника “Александър Невски” се планираше от една страна унищожаването на българските евреи, но от друга се извършваше святото дело по тяхното спасяване. Това каза в словото си посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз на откриване на мемориален знак в памет на жертвите на Холокоста, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес сме се събрали тук и подобно на времето, което вали и от друга страна виждаме лъчите на пролетното слънце, така и ние със смесени чувства сме се събрали да отбележим едно от централните събития на годината, отбелязваща 70-годишнина от спасяването на българските евреи. 10-ти март не е само исторически ден за българската нация, той е много специален ден за българския народ, за българската еврейска общност и за света като цяло. Това е ден, в който си спомняме за българската еврейска общност, за българското общество, за това как историята предостави шанс, в който те заедно минаха през една много сложна страница на историята. Благодарение на отличните отношения, които съществуваше между евреи и българи по онова време, в крайна сметка беше осъществено спасяването на българската еврейска общност. За щастие на всички нас множество влакове останаха празни и не продължиха към лагерите на смъртта на север от Дунав. За съжаление, обаче, 11 хил. други евреи поеха по този път. Разбира се, тях трябва да помним и да не забравяме никога. Никога не трябва да забравяме смелите действия на обикновените хора, действията на патриарха, на народните представители, на Димитър Пешев и на всички онези, които самоотвержено водиха борбата и допринесоха за спасяването на българската еврейска общност. Тези хора записаха България сред най-просветените нации, прославяйки името на страната не само в Израел, но и по цял свят”, каза още Шаул Камиса Раз.

Председателят на „Шалом” д-р Максим Бенвенисти благодари на българския народ за спасяването на евреите
София. Има дни, в които българският народ трябва да се чувства особено горд. Българските евреи бяха от малцината, които като цяла общност запазиха живота си. Това не е просто спасяване на отделен човешки живот, това е било спасяване на цяла една нация. Такъв друг случай в България, в Европа няма. Това каза в словото си д-р Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”, на откриване на мемориална плоча в памет на жертвите на Холокоста и изпратените 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия в лагерите на смъртта, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Благодарим ти, български народе, каза Бенвенисти. Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че 10 март е паметен ден в българската история. „Този ден е символ на непреходните ценности, смелост и единство, проявени преди 70 години от обединения български народ – от политици, писатели, общественици, представители на Българската православна църква, от обикновени български граждани. Много от техните имена днес не са известни, но те са живи в сърцата на спасените близо 50 000 български евреи. Преди 70 години нашите деди са проявили хуманизъм и кураж и са изградили една от най-достойните глави в националната ни история. Сагата по опазването на нашите сънародници от лагерите на смъртта България успя да устои на натиска за депортиране и унищожаване на стотици хиляди граждани на Европа. Преди 70 години нашият народ пое отговорността по запазване не само живота на близо 50 000 български граждани, но по опазването на едно от най-големите ни достойнства – толерантността”, каза в словото си кметът Фандъкова.

Мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста откриха в София
Паметна плоча на благодарност и в памет на жертвите на Холокоста и 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия беше открита в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Плочата бе открита в градинката до Народното събрание по повод 70-годишнина от спасяването на българските евреи. На откриването присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Максим Бенвенисти, посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз и други официални лица. Присъстващите запазиха минута мълчание в памет на загиналите евреи по времето на Втората Световна война. На отбелязването на годишнината ученици поднесоха цветя на паметната плоча като един от тях изпя песента „Ели”. Прочетена беше и молитвата „Кадиш”. Цветя бяха поднесени и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-председателя на Народното събрание Георги Пирински, ПГ на партия ГЕРБ, Министерски съвет, Държавата Израел, посолството на Израел, на Гърция, Русия, както и САЩ.

Пощенска марка в 20-хиляден тираж отбелязва 70 години от спасяването на българските евреи
Пощенска марка в 20-хиляден тираж отбелязва 70 години от спасяването на българските евреи. Филателното издание беше валидирано на церемония в Музея на съобщенията от транспортния министър в оставка Ивайло Московски и председателя на Организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За трети път се валидира марка по случай спасяването на българските евреи. Автор на дизайна на новото издание е доц. Николай Младенов, който изобразил еврейската звезда и птица, символизираща свободния дух. „Марката ще бъде един силен сигнал за добрите отношения с Израел. Повече трябва да се говори по света за спасяването на българските евреи”, посочи Ивайло Московски. „Спасяването на българските евреи е една от най-достойните постъпки на българския народ в историята. Това събитие е обединило всички слоеве на българското общество – интелектуалци, политици, църква. Всички граждани на България са предприели навремето всички необходими действия, така че българските евреи да не бъдат депортирани. Днес България има нужда от такова обединение, макар да нямаме такива поводи, но това е един пример за това как когато обществото постъпи достойно, може да бъде решен всеки обществен проблем”, отбеляза транспортният министър в оставка.
„Често казват бедна България. Бедна България разполага с едно от най-големите богатства – благородни хора. Това никога не бива да забравяме, това е нашият ресурс”, заяви Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”. „Благородството на по-голямата част от българския народ беше доказано преди 70 години и най-важното е, че то има своето продължение и днес. Може не всичко да ни е наред в държавата, в междуетническите отношения, но ние не сме много по-различни от тези българи, които спасиха своите съграждани евреи. Благодаря на българския народ”, каза още Бенвенисти.

Отбелязват се 70 години от спасяването на българските евреи 
На 10 март се отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи и се почита паметта на жертвите на Холокоста, и 11 343 от Северна Гърция и Югославия в нацистките лагери на смъртта.
Програма на събитията в София предвижда в 15.00 часа да бъде открит мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, включително 11343 евреи от Северна Гърция и Югославия. Място на провеждане: Градинката до сградата за пропуски, до служебния вход на Народното събрание.
В 17.00 часа започва церемония в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф” №16 с участието на официални български и израелски лица, представители на дипломатическите мисии в България и представители на световни еврейски организации за отбелязване на 70 години от спасяването на българските евреи и възпоменание за жертвите на Холокоста.
От 19.00 часа в Зала „България“, ул. Аксаков №1 ще се проведе Десето юбилейно издание на наградата „Шофар“ под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. На официалната церемония ще бъдат връчени награди на кметове на български градове, чиято общественост и отделни граждани имат принос в спасяването на българските евреи през Втората световна война. Втората част на събитието е концерт на Софийската филхармония и известни солисти от България и Израел.
Преди дни Народното събрание почете с декларация паметта на жертвите на Холокоста.

Министър Ивайло Московски ще валидира пощенска марка за 70-годишнината от спасяването на българските евреи 
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски ще валидира специално пощенско издание, посветено на 70-годишнина от спасяването на българските евреи. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Церемонията ще се състои днес от 11.30 часа в Музея на съобщенията на ул. „Гурко” 6.

Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста 
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства днес в 15.00 часа на откриването на мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, включително 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, съобщиха от Столична община. Събитието ще се състои на паметната плоча до сградата на Народното събрание.
Фандъкова ще присъства и на церемония в Централната софийска синагога за отбелязване на 70-т години от спасяването на българските евреи и възпоменание на жертвите на Холокоста.
От 19.00 часа кметът на София ще присъства на Десетото юбилейно връчване на наградите „Шофар” на кметовете на български градове, чиято общественост и отделни български граждани имат принос в спасяването на евреите през Втората световна война. Церемонията ще се състои в зала „България” под патронажа на Президента на Република България.

„Аруц Шева” 
България за пръв път призна, че не е успяла да спаси хиляди евреи
Българският парламент за пръв път призна в петък, че балканската държава не е успяла да спаси 11 000 евреи от територии, които са били под неин контрол по време на Холокоста, пише израелският в. „Аруц Шева”.
София, която беше съюзник на нацистка Германия по време на Втората Световна война, „е отказала депортирането на над 48 000 евреи-български граждани, към лагерите на смъртта”, заяви парламентът на европейската държава.
България се гордее с факта, че е единственият съюзник на Германия от онова време, който е запазил своите евреи.
Все пак, въпреки натиска от страна на историци, властите до този момент внимателно избягваха да се споменава, че България не е успяла да спре депортирането евреи от територии в Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са се намирали под германска окупация.

В петък в Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на българския президент Росен Плевнелиев и на политици от цяла Европа, израелският президент Шимон Перес благодари на България, съобщи БНР. Израелският президент отправи благодарността си не само към държавата ни, а и към хилядите обикновени хора, които са имали смелостта, с риск към собствения си живот, да спасят друг живот и така да съхранят цялата еврейска общност у нас. Тук сме да почетем историята, но и да отправим поглед към бъдещето и към това, което ще завещаем към децата си, каза Шимон Перес. Най-ценното завещание към тях е никога да не се предават, да мислят геройски и да действат смело. В памет на българите-спасители, които не са позволили към лагерите на смъртта да бъде изпратен нито един евреин, от днес в Европарламента е експонирана документална изложба.

„Не можем да забравим, че през 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите. Рядко ще видите хора като българите – скромни, тихи и същевременно герои. Всички евреи са влюбени в българските евреи, които живеят в Израел, влюбени са и в българите”, каза президентът на Израел, който е носител на Нобеловата награда за мир.

“Днес се събираме, за да кажем на нашите деца, че независимо от това колко мрачен може да бъде даден момент, колко хората могат да загубят разсъдък, колко ужасен е Холокостът, не губим надежда и продължаваме, въпреки горчивината от убийствата, но и заради яркия пример, съчетание от героизъм и смелост. Учим децата си да станат образовани, но преди всичко трябва да им кажем, че е велико нещо да бъдеш честен и смел човек, че е важно от всички житейски възможности да избереш най-мъдрата и онази, която няма да те кара да съжаляваш”, отбеляза Перес.

Моралният избор е най-добрият, с който разполагаме. Родени сме равни по Божията воля и Бог мъдро е решил никой да не го достигне, да живеем равнопоставено, родени с мир да живеем в мир. Никой никого не превъзхожда, всеки има правото с най-доброто от себе си да дава своя принос. Днес имам повод да благодаря на България – не само на държавата и нейните водачи, но на съвкупността от хора, които всекидневно, тихо и смело поеха риска да спасят живота на други хора, и платиха цената за това”, заяви още президентът на Израел.

При откриването й президентът Росен Плевнелиев подчерта, че не тогавашното правителство, а обществото е изиграло основна роля България да спаси всичките си евреи – нещо, което не се е случило в никоя друга страна по време на Втората световна война. Това е пример, който никога не трябва да забравяме, заяви българският президент. Българският президент изрази съжаление, че в онези времена България не е могла да спаси и евреите от Северна Гърция и част от бивша Югославия.

Показателно е как в сърцето на столицата, в рамките на няколкостотин квадратни метра са разположени четири храма на различни религии. Това пък днес каза в словото си Росен Плевнелиев на Десетото юбилейно връчване на наградите „Шофар”. Днес наградата „Шофар” ще бъде връчена на 12 български града, чиято общественост се превърна в будната гражданска съвест на България. Защото в най-тежките времена на войната мнозина българи застанаха с лицата си, с имената си срещу жестоката политика на геноцид. Така доказахме на света, че е по силите на всеки човек да промени историята”, посочи президентът. “Българското общество написа златна страница в световната история и то в най – тъмните времена на нечовешка ненавист, на война като никоя друга и на унищожение като никое друго в световната история”, посочи още президентът Плевнелиев. Според легендата стените на древния град Йерихон били разрушени от неговия звук. Вярвам, че винаги ще има достойни хора, които като звук на шофар ще разрушават стените на омразата и ще ни припомнят, че носим отговорност за делата си, че от всеки един от нас зависи да направим света по-добър и по-справедлив”, каза още президентът Росен Плевнелиев. /Бел.ред. Шофар се нарича древен еврейски духов инструмент, обикновенно направен от дълъг спираловиден рог на овен. В древността шофарът е използван като инструмент за сигнализация за свикване на хората и обявяването на важни събития, както и по време на война/

През Втората световна война са избити над 6 млн. евреи, но и представители на други етнически и социални групи – цигани, славяни, съветски военнопленници, инвалиди, хомосексуалисти и членове на сектата “Свидетели на Йехова”, но трагедията на еврейския народ е нямала равна на себе си. Поуките от Холокоста не предотвратиха геноцида в други точки на Планетата, като Камбоджа, бивша Югославия, Судан и Сирия. 

България не дължи извинение за депортацията на евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония в нацистките лагери на смъртта. Това мнение изрази известният израелски историк, политик и писател проф. Михаел Бар-Зоар, който гостува в България по повод 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи, цитиран от “Всеки ден”. Според Бар-Зоар сегашните български власти не могат да носят отговорност за действията на профашисткото правителство през 1943 г. Евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония не можеха да бъдат спасени от България, защото те не бяха нейни граждани, уточни роденият в България израелски учен.

Михаел Бар-Зоар се съгласи, че когато се говори за спасяването на 48 000 български евреи не бива да се забравя, че в същото време 11 343 евреи от администрираните от Царство България територии в Кралство Югославия и Северна Гърция бяха изпратени на смърт. Тези земи обаче са били окупирани от хитлеристка Германия и българските власти не са могли да се опълчат на нацистите. С днешна дата не може да се вменява вина на българската държава и на българския народ за събития, станали преди 70 години, смята израелският историк.

Така той отговори и на исканията на македонската еврейска общност България да се извини за унищожението на македонските евреи по време на Втората Световна война. За същото настояха и от Българския Хелзинкски комитет. От организацията изразиха възмущението си, че Народното събрание е отказало да признае отговорността на тогавашните български власти за съучастието в този геноцид. В началото на годината Организацията на евреите в България “Шалом” също поиска правителството да поеме морална отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот по време на Втората световна война. “Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българското правителство по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.”, бе позицията на организацията. В същото време от „Шалом” заявиха, че спасяването на българските евреи е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, църквата и българската нефашистка общественост. “За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни”, допълват от “Шалом”.

В статията е използвана информация и на АГЕНЦИЯ ФОКУС