Избори на 12 май

BG FLAG28 февруари 2013г. Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към народа и към Народното събрание по време на пленарното заседание и посочи датата за провеждане на предсрочните парламентарни избори – 12 май.

„Не мога да допусна избори без необходимата готовност на ЦИК, не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Затова, изборите ще се проведат на 12 май. Първата възможна дата е тази”, каза Плевнелиев.

Следващата седмица, между сряда и петък, вероятно ще има яснота за служебното правителство.

В парламентът присъства и новоизбраният български Патриарх Неофит. Президентите Петър Стоянов и Георги Първанов също бяха в Народното събрание.

Както ви съобщихме по-рано от българите в чужбина няма да зависи каквото и да било за изборите, освен че и не бяха създадени каквито и да било по-добри условия за гласуване: Предсрочни избори и българите в чужбинаа

Той се обърна към политиците: „Днес България има исторически шанс да върне доверието. Поемете ясни ангажименти в предизборната кампания, дайте реални обещания и ги изпълнете. От това какви лица ще влязат в следващия парламент зависи дали очакванията на гражданите ще бъдат напразни. Нека се адаптираме към новата реалност. Нека новият парламент да е публичен и открит. Ако искаш да приемеш един закон – обоснови се публично, с обществено обсъждане”.

„Трябва морал, трябва и електронно правителство. Твърдо съм решен в моя мандат то да заработи ефективно. Електронното правителство ще даде възможност за електронно гласуване, тогава няма да има мъртви души в избирателните списъци”, заяви Плевнелиев.

Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем.ората негодуват от липсата на справедливост и задкулисие. Проблемът на държавата не е причинен от улицата. Проблемът е от неизпълнените обещания на политиците. Проблемите няма да се решат днес и утре,” посочи той.

Парламентът обсъжда и Проект за решение за отправяне на покана за разширена мисия наблюдатели на ОССЕ и ПАСЕ на предстоящите парламентарни избори, както и Проект за решение за възлагане на министъра на външните работи да бъде отправена покана към международни организации и парламентарни асамблеи за изпращане на наблюдатели на предстоящите избори.

Депутатите разглеждат на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

3 comments for “Избори на 12 май