Патриарх на България – кой от тези тримата?

Orthodox CrossПатриаршеският църковен събор ще избира на 24 февруари български патриарх между Русенския митрополит Неофит, Старозагорския митрополит Галактион и Ловчанския митрополит Гавриил

Негово Високопреосвещенство митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, говорител на Светия синод, се разплака пред журналистите и заяви, че ако някой от присъстващите в храма на 24 февруари извика „недостоен”, то „Няма да му обърнем внимание, даже аз ще взема микрофона и ще викам „Достоен” 

16 февруари 2013г. Патриаршеският църковен събор ще избира български патриарх между Русенския митрополит Неофит, Старозагорския митрополит Галактион и Ловчанския митрополит Гавриил. На свое заседание вчера и днес Светият синод на Българската православна църква избра тримата за кандидати за патриаршеския престол, сьобщи БТА. Името на новият патриарх ще стане известно на 24 февруари, когато ще се проведе сьбора.

Според Устава на БПЦ – изборът трябваше да се състои до 00.00 часа тази нощ. Заради сложния избор, по обяд Негово Високопреосвещенство митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, говорител на Светия синод, се разплака пред журналистите, след като обяви резултатите, а след това дори добави, че е възможно някои от членовете на синода да си тръгне, а насроченият за 24 февруари избор – да е пред провал.

В 26-ия кръг на гласуването обаче бяха избрани и другите двама кандидати, след като членовете на Светия синод са се съгласили – изборът да бъде не 10 десет решаващи гласа, които се оказали непостижими, а само с девет гласа. На заседанието на Светия синод вчера и днес присъстваха 13 от общо 14-те синодални архиереи.

Комисията по избора бе в състав: Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион и Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.
С изключение на високопреосвещените Пловдивски митрополит Николай и Доростолски митрополит Амвросий, всички останали митрополити бяха включени в интегралната бюлетина, отговаряха на всички уставни условия и подлежаха на избиране.
Гласуването е тайно – чрез отбелязване в интегралната бюлетина на името на предпочетения кандидат. Бюлетината се поставя в плик от страна на всеки синодален архиерей. След това в присъствието на всички останали членове на Св. Синод всеки митрополит пуска в изборната урна своя глас. Резултатите се оповестяват пред всички и се записват в хода на всеки тур.

Когато краят е добър, всичко е добро. Това каза пред журналисти митрополит Йосиф, говорител на Светия синод, след избора на тримата митрополити. „Всички подписахме акта за избирането на тримата митрополити. Решението но Светия синод е уставно и окончателно. Не беше лесно, с малки уточнения стигнахме до това нещо, за което аз съм много доволен. Всички са съгласни”, каза митрополит Йосиф.
Като хора в расо, трябва да признаем, че Бог помогна. Когато ние изнемогвахме, и не знаехме какво да правим, и имаше гласове едва ли не – да се разотидем, аз казах, че няма къде да идем. Обещах на хората. Ако искаме Светият синод да е върховно ръководство, ние трябва да го направим. Точно Божията благодат се показа в този момент, допълни митрополитът.
Митрополит Йосиф каза още: „Бог чу молитвите на нас 13 души, ще чуе и на 142-ма, и на около 500, които ще чакат в храм „Александър Невски” да произнесат „Най-достоен сред достойните”.
На въпрос – какво, ако някой от присъстващите в храма извика „недостоен”, митрополитът отговори „Няма да му обърнем внимание, даже аз ще взема микрофона и ще викам „Достоен”.
Знакът на траур, които е бил спуснат на сградата на Светия синод по повод кончината на патриарх Максим, бе прибран днес, след като приключи изборът на тримата митрополити.
Единственият от тримата митрополити, който коментира избора пред журналисти беше Ловчанският митрополит Григорий, който на въпрос – ще има ли компромати, той отговори: „Нека да не го цапаме. Срещу когото и да се говори сега, един от тримата ще стане патриарх”.
По думите му – предишният патриарх беше много добър, но вече много възрастен. „Затова сега на по-младия ще се възлагат надежди. Докато е по-млад, да извърши много добри неща за църквата, България и народа”, каза митрополит Гавриил.

Ловешкият митрополит Гавриил е единственият сред тримата кандидати за патриарх, който не е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Пред журналисти той заяви, че е платил цената за това да няма досие, но не смята, че този факт му дава предимство, тъй като и другите са преживели много трудности.

Старозагорският митрополит Галактион е бил агент на ДС с псевдонима Мишо, вербуван е през 1981 година към 6-то управление на ДС. През 1990 година има искане да бъдат заличени данните за Мишо от всички картотеки.

Русенският митрополит Неофит е вербуван през 1983 г. към 6-то управление на Държавна сигурност с псевдонима Симеонов. Снет е от отчет през 1990 г.

1 comment for “Патриарх на България – кой от тези тримата?