“Светът ще ни уважава тогава когато покажем фактите” – Президента за спасяването на българските евреи

Централната софийска синагога е най-голямата и най-старата на Балканския полуостров, трета по големина в Европа - след синагогите в Будапеща и Амстердам.Един от най-красивите архитектурни паметници в София, Синагогата може да побере 1 300 поклонници.Първата копка е направена на 13 ноември 1905 г. За място на сградата е избран терен, на който преди това е имало стара синагога - синагогата

Централната софийска синагога е най-голямата и най-старата на Балканския полуостров, трета по големина в Европа – след синагогите в Будапеща и Амстердам.Един от най-красивите архитектурни паметници в София, Синагогата може да побере 1 300 поклонници.Първата копка е направена на 13 ноември 1905 г. За място на сградата е избран терен, на който преди това е имало стара синагога – синагогата “Ахава и хесед”.Строежът е продължил четири години, за това време евреите са събрали 437 121 златни лева. Тържествено е осветена на 9 септември 1909 г., като на церемонията са присъствали цар Фердинанд, царица Елеонора, министър-председателят Александър Малинов и др.
Още тогава сградата е имала собствена отоплителна система и подземен канал към Владайската река. Покривът на храма е на височина 33 м и се състои от шест купола и шест кули, на които са поставени 12 шестолъчни звезди, сочещи на изток към Ерусалим.През юни 1955 г. Централната софийска синагога е обявена за паметник на културата. През 2009 г. за вековния юбилей на Софийската синагога бяха отпуснати близо 750 хиляди лева от Министерство на културата за реставрация. Центърът на София е може би единствен в целия свят, където в малък периметър се помещават синагога, православна църква и джамия.

“Няма друга държава в Европа, успяла да спаси всички свои евреи в най-тъмните времена на човешката история, през Втората световна война!”

Кой спря ръката, която държи лейката?

28 януари 2013г.”Светът ще ни уважава тогава когато покажем фактите,” заяви днес по повод темата за спасяването на българските евреи президентът Росен Плевнелиев. Пред български журналисти в Париж той съобщи, че тази тема е била сред основните при срещата му днес с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и че ще залегне в предстоящия по-късно тази вечер разговор с президента на Франция Франсоа Оланд, съобщи БТА. /ПРИПОМНЯМЕ: Българка шефка на ЮНЕСКО/

По неговите думи най-важното в това е хуманността и дързостта нашата страна да се опълчи срещу хитлеристите, срещу доминантната сила, която е мачкала всички в Европа и по най-човешки начин да заяви, че животът на всеки в България е защитен. Президентът определи спасяването на българските евреи като забележителна проява на истинско гражданско общество. Той отбеляза, че няма друга държава в Европа, успяла да спаси всички свои евреи в най-тъмните времена на човешката история, през Втората световна война. Това е изключителен подвиг, преди всичко на българското гражданско общество, на нашата църква, а също и на депутатите, независимо от кои партии, отбеляза държавният глава. Моята голяма амбиция е да покажем това по достоен начин на света, поясни Плевнелиев.

Днес е международният възпоменателен ден на Холокоста. На 27 януари 1945 г. малцината оцелели в концлагера Аушвиц са освободени след окончателната победа на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. През 2005 г. ООН обяви датата за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Този концлагер в Полша се превръща в символ на местата за осъществяване на хитлеровото окончателно “решение” на “еврейският въпрос”.

България спасява единствена своите евреи през Втората световна война, а след това им дава възможността да заминат свободно за своята новосъздадена държава. От социалистическата държава България -единствената страна в тогавашния социалистически лагер, която отваря вратите си свободно за българските евреи да заминат за Израел.

ПРИПОМНЯМЕ:

1) Кой спря ръката, която държи лейката?:Спасяването на българските евреи е една от най-ярките прояви на гражданското общество в историята Народът да каже “ДВОЙНО НЕ” на тези, които не искат да помнят, които забравят или захвърлят онези, които са били тяхното спасение! Да полива и обича Земята си, да се грижи за своят РОД!

2) Какво се случва с България 5 дни след атентата?

3) Българско дарение в Аушвиц, за да НЕ забравят евреите

4) Война или Блъф – САЩ, Иран, Израел – “Тройка Аса: ”Защо България липсва в книгите на Фридман?

5) България – мост между Турция и Израел: Някак си тъхомълком в медийното пространство се промъкнаха съобщения за сьбития, в България и САЩ, които са “случайни”, или иначе казано се случват защото просто трябвало да се случат, и то в определена последователност и в определено време.

6) Бойко стана официален шеф на ГЕРБ и замина за Газа: Първото място по света, която посети Борисов след официалния си избор, като избор на водач на ГЕРБ, бе Израел по покана на министър-председателя на държавата Бенямин Нетаняху. От 18 години не е идвал премиер на България в Израел. Нетаняху е първият израелски официален представител, който посещава България преди възстановяването на двустранните отношения през 1990 година. Израелският президент Шимон Перес каза, че “Българският народ не е пожелал да направи това, което са направили много европейски народи – да се включи в избиването на евреите.” “Имам едно оплакване аз от България. Защо криете чара на страната си, добави Перес”.

7)Голям еврейски празник в България – 100 години синагога в София: Централната софийска синагога е най-голямата и най-старата на Балканския полуостров, трета по големина в Европа – след синагогите в Будапеща и Амстердам.

МНЕНИЕ НА РЕДАКЦИЯТА Длъжни сме непрекъснато да повтаряме, че българският народ е с вековни традиции в своята чистота към човека, в уникалната си освободеност от религиозни и расови предрасъдъци.

Народ – достоен, с високо обществено съзнание и уважение към ближния, но и към управляващите.

Но, да не забравяме – всичко е до време! Търпението също се мери с време, макар че “компромисът е синоним на живот”*!

Когато трябва да каже своята тежка дума !

Да каже “ДА”, когато решава собствената си съдба, не само своята, но и тази на всяко човешко същество, което има планетното право да съществува!

Да каже “НЕ”, когато някой от някъде е решил, че собствената вяра и начин на живот на друг, не са позволени!

Да каже “ДВОЙНО НЕ” на тези, които не искат да помнят, които забравят или захвърлят онези, които са били тяхното спасение! “Културата е означава да си спомняме онова, което се опитваме да забравим”*!

Да се напомни на всеки изревал за първи път в България, че само първите пелени могат да бъдат напикавани, тези, които са му дали живот! Да не лее миризливата си течност по-късно, върху собствените си корени, ако е пожелал да ги отреже!

Да полива и обича Земята си, да се грижи за своят РОД.

Да не забравя, че този стрък живот не е бил откъснат от никой друг, а от самият него – роден и пуснал корен, пък дори и за мъничко. Избрал друга почва по собствено желание!

Да запомни завинаги, че всяка думичка, съдържаща “РОД” е единствената, която не се избира – природата и Господ я дават! И колкото и убеждения, националности и религии да смени след това, човекът на таз Планета Земя, винаги ще има РОД, РОД-ина, РОД-нини и РОД-ители!

Не забравяйте да поливате, поне от време на време, коренът, който е дал начални сили на вашето стебло и цвят! Пък цъфтете в която градинка, вие си искате! Миризмата ще зависи само от вас, а дали ще има и полянка, от всички нас!

Само нечовешкото желание едно разстение да изсъхне, може да спре ръката, която държи лейката!

Кой спря “ръката, която държи лейката”?

И кой я пусна, десетки лета по-късно!

Не знам.

Важното е, че човещина и справедливост има! А те нямат възраст!

* Текстовете са цитат от този линк:

Животът и смъртта в рими