Референдумът в САЩ увисна – в България невалиден

Референдумът за АЕЦ се оказа поредният роден ТУПАН - голям ама празен! Даже и скъп - платен от народа! Карикатура: Анатоли Станкулов

Референдумът за АЕЦ се оказа поредният роден ТУПАН – голям ама празен! Даже и скъп – платен от народа! Карикатура: Анатоли Станкулов

27 януари 2013г. Референдумът в Америка за нова българска АЕЦ “увисна във въздуха” след като станаха известни резултатите от България, които показаха, че той не е валиден и решение ще бъде взето от депутатите. Особено за тези наши сънародници в Лос Анджелес, които трябва да гласуват последни в света.

Сбирките в САЩ на проформа събраните желаещи нетърпеливи съмишленици се превърнаха в обикновенни седянки на спецаилно приготвения дипломатически мегдан, парсата за който е платена от народа, на който демократично потърсиха мнението и му прибраха паричките и му убиха малкото свободно време на уикенда. Поне тук, защото тук се работи много, а почива малко. Подръжниците на този референдум са особено тези, които предварително показаха “активност” и тези подредили се в комисии, може и за някой лев, са чиста проба рожби на “спокойното” си минало в незабравимата светла Народна Република, в която работеше формулата “лежи па яж”. Или простичко представители на планетарната партия “Интереса клати феса”. Време остана след обяд за принудителната седянка в Ел Ей – цели 7-8 часа.

Към 12:00 на обяд местно време (22:00 часа б.вр.) броят на гласувалите в Генералното консулство в Лос Анджелес е бил 13 човека, съобщи ръководителят на дипломатическата мисия Марин Димитров. /Вижте по-долу резултатите до момента от Европа и света, а още за гласуването в Ел Ей пък ще намерите тук: Български референдум в Ел Ей/

Също така за пореден се оказа, че народа не решава, както винаги и беше много добре ясно, а служителите с държавни заплати в страната и чужбина, както и техните приближени, които му прибират и увеличават данъците и такси, осбено най-висшите – депутатите, ще решат кой ще лапа от апетитната енергетична баница със сочна ядрена плънка в Белене. И за която и да е баница и банички, които се приготвят и добре затоплят. Даже всеки ще има възможност да си плаща редовно в процеса на точене на кори и зъби. (ПРИПОМНЯМЕ: България – Идилията “Референдум” за Цирка “АЕЦ”).

КАКВО СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ?

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в 20:30 часа б.вр. (10:30 Ел Ей) днес, че изборният ден на националния референдум за АЕЦ е приключил официално в цяла България. В тридневен срок Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви окончателните официални резултати от националния референдум, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. С обявяването на окончателните данни за избирателната активност от Централната избирателна комисия ще стане ясно – дали въпросът на националния референдум ще се върне за обсъждане в Народното събрание. Това може да стане, ако са гласували повече от 20 %, иначе референдумът е невалиден.

По първоначални данни – националният референдум приключи с гласуването на около 20 – 21 % от гласоподавателите. Според екзит пол – резултатите са около 60 % “да” и около 40 % “не” на въпроса – “Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. Съгласно закона, референдумът би бил валиден, ако в него са гласували толкова български граждани, колкото на последните парламентарни избори или 4,345,000 гласоподаватели. Ако над 50 % от тях са казали “да”, то тогава може да се смята, че референдумът е постигнал целта си. Според неокончателни данни, да гласуват са излезли около 1,500,000 български граждани,

което прави референдума невалиден.

Към 12:00 на обяд местно време (22:00 часа б.вр.) броят на гласувалите в Генералното консулство в Лос Анджелес е бил 13 човека, съобщи ръководителят на дипломатическата мисия Марин Димитров.

Два часа по-рано в 20.00 ч. българско време (10:00, Ел Ей) затвориха 20 избирателни секции в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Най-много са гласувалите в Лондон и Брюксел – по 424 души. Във Виена 327 гласоподаватели отидоха до урните, а Берлин – 248, в Париж – 231, а в Мадрид – 224. Най-малко хора са гласували в Загреб – 22. Общо в 37-те секции гласуваха 2625 граждани. Изборният ден продължава в още 7 секции в Буенос Айрес, Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анжелис и Торонто и Отава, където гласуването започна по-късно заради часовата разлика.

Изборният ден в България протече спокойно, няма регистрирани груби нарушения на обществения ред и констатирани случаи на нарушаване на Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА.

Сериозно разделение и различна подкрепа за атомната енергетика показва екзит пол по тип населено място – най-висока е подкрепата за ядрената енергетика в селата и малките градове, предаде БНТНай-големите противници на идеята за нова атомна електоцентрала се оказват в София, 24-та избирателна секция – 47,2% и Пловдив-град – 46,2 на сто. Как са гласували привържениците на различните политически партии? Най-мобилизиран е бил електоратът на БСП. Според „Алфа Рисърч” 68% от привържениците на ГЕРБ са гласували с “Не”, а 32% – с “Да”. 95% от гласоподавателите на БСП са гласували с “Да”, а от Синята коалиция 76% са гласували с “Не”.

ОТ НАС ЗА НАС
Благодаря още веднъж на Станишев, че освен, че не подписа за “Белене”, прояви характер, не се поддаде на кръговете, които искаха да строят, но с организирането на този референдум – завинаги зачеркна темата “Белене”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Банкя, където дойде да гласува само час и половина преди затварянето на скцията за гласуване в родното му място край София.
Премиерът Бойко Борисов не е изненадан от слабата избирателна активност на референдума и коментира, че е „нещо предизвестено”. На въпрос на журналисти за коментарите на БСП за саботаж на референдума, Борисов заяви: На кривата ракета космоса й пречи. Това беше безсмислено упражнение по тази тема, каза Борисов.
Според Борисов, парите, които са били похарчени за организирането на референдума, е можело да отидат за нещо по-смислено.

Всички загубихме днес, загубихме 20 милиона лева на българския данъкоплатец, коментира областният лидер на ГЕРБ във Варна Иван Портних след обявяване резултатите от Националния референдум, цитиран от Фокус.

Гласуването представлява вот на недоверие към правителството на г-н Борисов, каза на пресконференция лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, предаде БТА. Близо милион и половина български граждани заявиха позицията си по въпроса на първия референдум. Категорична е подкрепата на българските граждани в полза на “да” за изграждане на нова ядрена централа в България, каза Станишев. Характерното за този референдум е, че беше изчистен от контролирания и купуван вот и показва автентична позиция на обществените нагласи, добави той. Резултатът е силен тласък за промяна на политическото статукво в България – каза Станишев.

За пръв път ГЕРБ претърпя катастрофална загуба от създаването си досега, защото 60 на 40%, резултатът е пределно ясен. Започва началото на края на ГЕРБ с тази дълбоко погрешна и неаргументирана позиция – „Не, не и не””, каза Румен Петков от БСП. Тази убедителност в резултата – 60 на 40% ще помогне участието, в проекта, на солидни чуждестранни инвеститори. „Аз не изключвам да проявят интерес отново от Германия, от Франция, защо не от САЩ. Защото сега вече инвеститорите ще видят, че подавляващата част от българските граждани са убедени в необходимостта от този проект”, допълни Румен Петков.

Резултатът от референдума е политически вот на недоверие към управлението на ГЕРБ, каза председателят на партия „Атака” Волен Сидеров, цитиран от Фокус. „62% са „за” нова ядрена централа. Българинът показа, че както винаги е на ниво“, каза Сидеров. Според него на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ не би могъл да състави кабинет. Те ще загубят парламентарните избори и това се вижда ясно от днешното гласуване. „Въпреки че гласуваха 20 и няколко процента поради студеното време, през юли ще бъде доста по-топло и тогава вече наказателният вот за ГЕРБ този, който сега го видяхме, ще се увеличи доста повече”, посочи Волен Сидеров. „В този изключително студен ден резултатът е добър за България, за българския национален интерес, защото ще се строи АЕЦ “Белене” от следващото правителство, не от сегашното”, каза още Волен Сидеров.

“Разделителната линия е ясна, между тези, които искат прозападно развитие на страната с модерни технологии, които винаги са се борили за НАТО, за ЕС и на тези, които искат да бъдем зависими от Русия. Най-големите губещи от днешните избори са двете големи партии. Хората днес направиха своя избор с разум,” каза Мария Капон, представляващ комитета „Беля НЕ“ и председател на Единна народна партия, цитирана от Фокус. На комплексите на БСП трябва да кажем, че почти няма по-голям резултат. Става ясно, че те едва достигат тази подписка, която направиха. Направиха една безобразна кампания с марсианци, с мутри, с какво ли не, с парите, които бяха откраднати от българските данъкоплатци. Възползваха се от мизерията на хората, за да направят политическа агитация, допълни тя.

Спекулацията днес беше приключена с 80 %, които не отидоха да гласуват, което респективно означава, че казаха „не”, каза на пресконференция зам-председателят на ПП ГЕРБ и министър на Вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. “Днес БСП ще могат да си дадат отговор и на този проект, с който заблуждаваха българските граждани. Референдумът не беше за или против Бойко Борисов”, добави Цветанов. Реално загубиха всички, които участваха в този референдум. Всички знаехме, че за да има успешен референдум, трябваше да има над 4 345 000 гласоподаватели. При такова число трябваше над 50 процента да има „да”, за да кажем, че референдумът е успешен, каза още той.

ДРУГИТЕ ЗА НАС

ИТАР-ТАССДанните за високия процент на гласувалите “ЗА” в Белене и на тези наши сънародници в Русия са цитирани от руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. „Процесът на гласуването протече в спокойна обстановка и достатъчно активно”, съобщи представител на посолството. „Гласуваха над сто души от Москва и Московска област. Това е повече, отколкото бе заявено предварително”, допълни той. От българското дипломатическо представителство също така припомниха, че бе открита избирателна секция и в българското генерално консулство в Санкт Петербург, където до урните да отишли 34 души.

Washington Post: Breaking News, World: Българите гласуват на референдум за това, дали в най-бедната страна от Европейския съюз да бъде построена втора атомна електроцентрала, избор който се разглежда също като барометър за отношенията на страната с Русия, пък пише „Вашингтон пост”. Вотът, който се проведе в неделя, беше иницииран от опозиционната социалистическа партия в опит да принуди правителството да промени решението си да се откаже от сделка с Русия за строителството на втора АЕЦ. Първият референдум в България след падането на комунизма през 1989 година се разглежда като изпитание преди парламентарните избори, които ще се състоят през юли, но също и като шанс да се отслаби влиянието на Москва в енергийната сфера в страната, допълват от американската медия.

Reuters: Мнозинството от българите са подкрепили строителството на нова атомна електроцентрала на първия в страната референдум след падането на комунизма. Това сочи резултатът от екзит пол проучване, предаде Ройтерс. Вотът засилва натиска върху дясноцентристското правителство, което е против плана. Докато ниската избирателна активност, възлизаща между 19.5 и 20.3% означава, че резултатът няма да бъде обвързващ, той показва, че политиката на премиера Бойко Борисов е отчуждила много гласоподаватели и е усложнила кампанията му за изборите през юли.

BBC: Референдумът в България за строителството на нова атомна електроцентрала може да бъде признат за недействителен заради ниската избирателна активност. Според предварителните данни по-голямата част от гласувалите се обявиха в подкрепа на строителството. Но само около една трета от хората с право на глас взеха участие във вота, при необходими 60%, предаде Би Би Си. За провеждането на референдума настояваше опозиционната Социалистическа партия, която иска от дясноцентристкото правителство да преразгледа решението си за спирането на строителството на новата АЕЦ „Белене” на брега на река Дунав.

Според наблюдателите дори и референдумът да бъде признат за невалиден, от резултатите може да се съди за съотношението на политическите сили преди предстоящите през юли избори.

2 comments for “Референдумът в САЩ увисна – в България невалиден

 1. 01/28/2013 at 11:51

  ИЗМАМАТА НАРЕЧЕНА РЕФЕРЕНДУМ
  Пълно тържество на безсмислието

  Причината не е в нескопосания закон, а в нескопосания опит да бъдат измамени избирателите, които за щастие, разчетоха този опит много ясно

  Спечелиха фасадната демокрация и нейните задкулисни диригенти

  “Дойче Веле”

  Защо този тъй прехвален референдум се оказа в крайна сметка невалиден? Дали заради законовото изискване за висока избирателна активност? Или по-скоро заради това, че българите разконспирираха опита да бъдат измамени?

  Анализ на Ясен Бояджиев:
  Краткият коментар на случилото се гласи: Най-после проведохме референдум. И какво от това? Нищо… Но понеже „първият в демократичната история на България” национален референдум е не просто безсмислен и ненужен, краткият коментар не е достатъчен.
  Нескопосана измама
  Референдумът напълно потвърди очакванията и най-вече онова, което отдавна всички знаеха – че ще е невалиден и резултатът от него няма да има задължителен характер за управляващите. Сега всички, включително и онези, които са го приели, стоварват вината върху законовото изискване за участие на поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Това изискване може би наистина трябва да се промени. Но и без него резултатът от този референдум щеше да е същият.
  Защото причината не е в нескопосания закон, а в нескопосания опит да бъдат измамени избирателите.
  Те, за щастие, разчетоха този опит много ясно.

  Корените на тази измама са в безотговорната, опасна и цинична злоупотреба с пряката демокрация, каквато представлява самата идея да се постави на референдум въпросът „за” или „против” една конкретна ядрена електроцентрала. Затова основната отговорност за измамата е на инициаторите на референдума – българската левица и свързаните с нея, пряко облагодетелстващи се от проекта АЕЦ „Белене” партийно-енергийни кръгове, които и в последния месец на т. нар. информационна кампания потрошиха милиони левове, за да разпространяват опашати лъжи.
  Помогнаха обаче и днешните управляващи – с характерните си, финтиращи избирателя, резки и дори обратни завои и с безумната редакция на въпроса, която го направи объркващ, двусмислен, нелогичен. С този въпрос, колкото и да бяха гласувалите и какъвто и да беше преобладаващият отговор, резултатът на практика пак нямаше да задължава никого с нищо.
  Тържество на безсмислието
  Въпросът уж се отнася до „Белене”, но всъщност „Белене” въобще не се споменава, тъй че дори и всички до един да бяха гласували „за”, това съвсем нямаше да означава, че „Белене” ще се строи.
  Въпросът уж се отнася до „развитието на ядрената енергетика”, но дори и всички до един да бяха гласували „против”, това съвсем нямаше да означава, че не може да се строят нови ядрени мощности.
  При това положение истината е, че днес, на другия ден, който каквото и да говори, каквито и политически успехи да си приписва, ситуацията не се е променила с нищо. „Белене” е спрян, но ако утре някой поиска да го строи, може да го направи. Може да се строят и нови реактори в „Козлодуй”. А може и нищо да не се строи.

  Пълно тържество на безсмислието.

  И отново нищо не зависи от нас
  Референдумът в този си вид обаче не беше просто ненужен – той беше и вреден. Представено като „успех за демокрацията”, като „дългоочаквана победа” и „исторически шанс” за гражданското общество, прехваленото „допитване до мнението на народа” затвърди още повече широко разпространеното отвращение от политиката и убеждението, че от нас всъщност нищо не зависи. От което гражданското общество само загуби.

  Спечелиха фасадната демокрация и нейните задкулисни диригенти.

  Белене – част осма
  Да не бързат да се радват и онези, които са се надявали, че ако не друго, поне приказките за АЕЦ „Белене” ще понамалеят след референдума. Нищо подобно. Сега, както предвижда законът, преобладаващият положителен отговор на въпроса от референдума до три месеца трябва да бъде внесен във вид на проекторешение в Народното събрание. А после идва предизборната кампания. Тъй че за „Белене” тепърва пак ще се говори.

 2. 01/28/2013 at 12:01

  Президентът Плевнелиев /ГЕРБ/ от Париж: Референдумът е голям успех за демокрацията в България

  28 януари 2013г. Референдумът е голям успех за демокрацията в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в Париж. “Предупредих всички политици – да не политизират този референдум. Това е моментът, в който ние искаме да чуем гласа на гражданите. Вярно е, че избирателната активност можеше да е по-висока, но също така е вярно, че за мен една част от избирателите не излязоха да гласуват и поради това, че този референдум беше излишно политизиран. Вярвам, че следващия път ще бъде много по-добре”, каза Росен Плевнелиев.

  Според президента, когато има референдум, това, което политическите партии трябва да направят, е да дадат максимално коректна информация на гражданите и да ги оставят те да формират мнението си. “Този референдум е голям успех за демокрацията в България и е началото на една промяна. Пожелавам си да има повече такива референдуми”, каза Плевнелиев.

  Плевнелиев изтъкна, че българските граждани не бива да бъдат подценявани. “От една страна имаме тези, които се притесняват от развитието на ядрената енергетика за в бъдеще. Имаме и други, които са привърженици на националната програма за саниране на сградите, защото тя, когато санираме панелките, ще направи АЕЦ “Белене” ненужна. Имаме също хора, които вярват в развитието на ядрената енергетика, но само в Козлодуй. Имаме и четвърти, които искат да правим “Белене”.

  Въпросът беше – политиците да не обясняват, че е вот срещу ГЕРБ или вот за БСП. Хората са мъдри. Те знаят, когато получават достатъчно информация. За съжаление, когато се политизира изключително много референдумът, се получава това, което се получи. Не съжалявам. Горд съм, че съм в мандата ми се случи първият демократичен референдум в историята на държавата. Знам къде сбъркахме, ще бъдем по-добре следващия път”, каза Плевнелиев.

  …пак ще чакаме светлото бъдеще.

  Президентът Росен Плевнелиев замина на еднодневно посещение в Париж, където ще участва в отбелязването на Международния възпоменателен ден на Холокоста. Президентът ще се срещне и с френския си колега Франсоа Оланд.