Великобритания дескриминира българските студенти

България и Обединеното кралство установяват дипломатически отношения през юли 1879 г.. Днес Великобритания е между 7-те най-развити капиталистически страни в света. Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, съкр. форма Обединеното кралство или Великобритания (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; United Kingdom, UK или Britain) понякога бива наричана погрешно Англия. При назначаването си като като посланик на Великобритания в България през 2011г., г-н Джонатан Гай Алън каза: „Вълнувам се, че ще бъда посланик в България. Великобритания и България трябва да работят заедно в ЕС, Нато и по много двустранни теми.

България и Обединеното кралство установяват дипломатически отношения през юли 1879 г.. Днес Великобритания е между 7-те най-развити капиталистически страни в света. Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, съкр. форма Обединеното кралство или Великобритания (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; United Kingdom, UK или Britain) понякога бива наричана погрешно Англия. При назначаването си като като посланик на Великобритания в България през 2011г., г-н Джонатан Гай Алън каза: „Вълнувам се, че ще бъда посланик в България. Великобритания и България трябва да работят заедно в ЕС, Нато и по много двустранни теми.” 37-годишният дипломат е един от най-младите британски посланици. Алън тогава заяви, че обмисля как може да помогне на фирми от родния си град Нотингам да развиват бизнес в България. В Брюксел на 7 ноември 2012 посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън заяви, че “ЕС трябва да последва българския пример по отношение на финансовата стабилност. За съжаление България е все още най-бедната страна членка, но тя показва много сериозна макроикономическа стабилност и завидно ниво на дълг
– от само 16%.”

Лондон удължи трудовите ограничения до януари 2014 г. за България и Румъния, които са в “ТОП 10” на страните, чиито студенти (4615 българчета за 2011) искат да завършат висшето си във Великобритания, и които са членове на Европейския съюз от 2007 г. и по законите на ЕС автоматично на гражданите им се позволява да работят в държавите от блока, без разрешително

Наше момиче попаднало в бюрократичния капан на Британците

“Ние не искаме от Англия да ни дава пари, а само да ни осигури право да работим, защото искаме да се образоваме”

4 януари 2013г. Те могат и да са членове на ЕС, но законите в Обединеното кралство несправедливо дискриминират студентите от България и Румъния, които учат в страната, пише румънска студентка в свой коментар Британският вестник The Independent.

Българските и румънските студенти, които искат да придобият висше образование във Великобритания са изправени пред труден избор, след като Лондон удължи трудовите ограничения за двете нации до януари 2014 г.

Юлия Кошаревска, българска студентка първа година в Бристол, е запалена да получи добро образование, но е попаднала в бюрократичния капан и не може да намери работа, разказва изданието.

България и Румъния са членове на Европейския съюз от 2007 г. насам. Автоматично те могат да търсят работа в държавите от блока, без да е нужно разрешително. Великобритания обаче има право да наложи ограничени права, ако сметне за икономически целесъобразно.

Румъния и България са в топ 10 на страните, чиито студенти искат да завършат висшето си във Великобритания. За учебната 2010-2011 г. в страната са учили 4615 българи, като цифрата нараства ежегодно.

Ситуацията е тревожна, защото много от тези студенти искат да намерят работа, за да финансират образованието си в следващите четири години. За съжаление, мнозина се отказват от мечтата си и са принудени да се върнат у дома.

„Не е честно ние да нямаме същото право, каквото има останалата част от Европа. Очевидно е, че не можем да се конкурираме с други студенти от Западна Европа, които получават значителни суми от техните родители и дори от техните правителства. Ние не искаме от Англия да ни дава пари, а само да ни осигури право да работим, защото искаме да се образоваме”, казва още румънската студента, цитира БГНЕС.

Британското правителство има право да налага правила и регламенти, както намери за добре, за да защити британските граждани от изключително голяма имигрантска вълна от страните от Източна Европа. И все пак румънски и български студенти се представят добре във Великобритания, дори и в най-добрите университети като Кеймбридж и Оксфорд, така че те би трябвало да се възползват от статута си на европейски граждани.

Бел.Ред. Също така българите не са терористи и България не влиза в никакви списъци на терористични организации по целия свят! Явно за високо моралните Британци тези статистики не важат, както и законите на ЕС.

Историята се повтаря, както Сър Чърчил ни продаде на Другаря Сталин след 2-та св. война, така и сега сме на тезгяха със стоки от витрината на интереси на Велико-британия. /виж кратка история по-долу/

Велика, но сама за себе си.

Оказва се, че само “лошите” Британски медии пак са единствените, които реално показват нещата!

За разлика от Лордове и Перове, политици и бизнесмени на Острова. Връзката на когото с Европа е все така “по вода”, за да се “изпързалят” корабчета и лодчици на бедните и дребни “приятели” от Континента.

България и Обединеното кралство установяват дипломатически отношения през юли 1879 г.. Днес Великобритания е между 7-те най-развити капиталистически страни в света. Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, съкр. форма Обединеното кралство или Великобритания (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; United Kingdom, UK или Britain) понякога бива наричана погрешно Англия.

При назначаването си като като посланик на Великобритания в България през 2011г., г-н Джонатан Гай Алън каза: „Вълнувам се, че ще бъда посланик в България. Великобритания и България трябва да работят заедно в ЕС, Нато и по много двустранни теми.” 37-годишният дипломат е един от най-младите британски посланици. Алън тогава заяви, че обмисля как може да помогне на фирми от родния си град Нотингам да развиват бизнес в България.

В Брюксел на 7 ноември 2012 посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън заяви, че “ЕС трябва да последва българския пример по отношение на финансовата стабилност. За съжаление България е все още най-бедната страна членка, но тя показва много сериозна макроикономическа стабилност и завидно ниво на дълг
– от само 16%.”

ПРИПОМНЯМЕ:

България – стабилна, по-евтина и най-бедна: Британската медия “Файненшъл таймс” дипломатично ни описа по времето на сьвместен инвестиционен форум в Лондон “… Остров на абсолютната стабилност … под който дебне недоволство”

Потсдамската декларация е документ, публикуван на 26 юли 1945 година, в рамките на Потсдамската конференция, съвместна декларация от името на правителствата на Великобритания, САЩ и СССР. Това е третата и последна среща на голямата тройка от антихитлеристката коалиция. В конференции участват главите на правителствата на три държави- президентът на САЩ Хари Труман (председателствал всички заседания), председателя на Съвета на Народните комисари на СССР и председател на Държавния комитет на отбраната на СССР Сталин и премиер-министъра на Великобритания Уинстън Чърчил (по време на конференцията в Потсдам претърпява поражение на парламентарните избори и идва неговия приемник Клемент Атли). Тримата големи приемат всички бъдещи мирни договори със силите от Оста да се правят от трите велики сили. Въпреки показаните от Българската армия високи бойни качества и приноса й за окончателния разгром на Нацистка Германия, страната остава в международна изолация и попада в съветската сфера на влияние. Съдбата на всички малки народи бе предопределена от така наречените сфери на влияние, решени от ръководителите на трите велики сили.

На 8 септември 1946 в присъствие на съветски войски в България се провежда референдум, след който страната е обявена за “народна република”. Новият министър-председател Георги Димитров започва политика на постепенен преход към комунистически модел на управление и тоталитарна държава.

На 25 април 2005г. на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписват Договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

Европейският съюз е международна организация без аналог (sui generis). Държавите-членки са му предоставили голям кръг от правомощия, включително и в областта на външните работи и политиката на сигурност. В изчерпателно изброени в ДЕС области (напр. в областта на митническия съюз) на ЕС е предоставена изключителната компетентност да приема правнообвързващи актове, като държавите членки повече нямат правото да приемат свои. В други области ЕС притежава споделена с държавите членки компетентност. В тези области на т.нар. споделена компетентност държавите членки могат да приемат национални актове, доколкото ЕС не е упражнил правото си да приеме свои.

Европейският съюз не разполага с правомощия да изземва допълнителна власт от държавите членки без предварително предоговаряне на подписаните споразумения.

Някои части на територията на страните от Европейския съюз, поради своята географска отдалеченост или специално разположение, както и някои от владенията на страните от Общността, имат специален статут по отношение на прилагането правните норми на ЕС.

България и Обединеното Кралство Великобритания не са включени в Шенгенското споразумение, което е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.Р епублика Ирландия и Обединеното кралство, са решили да останат извън Шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с шенгенските страни в областта на сигурността.България, Кипър и Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане.

Виж подробно: Специални територии на Европейския съюз.

7 comments for “Великобритания дескриминира българските студенти

 1. 01/07/2013 at 09:35

  Британски евродепутат: Отварянето на британските граници за българите и румънците ще бъде безотговорно и погрешно

  07 януари 2013 | Агенция “Фокус”

  Лондон. Британският евродепутат и лидер на Британската партия за независимост Найджъл Фаридж заяви в телевизионен дебат на Би Би Си, че отварянето на британските граници за българите и румънците ще бъде безотговорно и погрешно.

  “Отваряме не само границите си, но и социалната си система за 29 милиона души от много бедни държави – България и Румъния. Това е безотговорно и погрешно, особено във време, когато има висока младежка безработица”, каза Фаридж.

  По-рано евродепутатът предупреди, че Великобритания трябва да се подготви за огромна вълна от бедни българи и румънци.

  Наближава Нова година и 29 милиона граждани на България и Румъния ще получат абсолютното право да дойдат и да се установят във Великобритания. И двете страни са толкова бедни, че има голяма вероятност значителен процент млади хора да поискат да емигрират в търсене на по-добър живот, написа на 21 декември 2012г. британският вестник „Дейли експрес”.

  Вътрешният министър Тереза Мей казва на британците, че „ще се справят с това”. Наистина ли е така? Означава ли това, че ще се откажем от договорите, които сме подписали и които дават на тези милиони хора абсолютното право да дойдат? По-скоро не.

  Великобритания е основна цел за тези, които искат да емигрират (след САЩ, които имат драконовски правила). Когато някой иска да емигрира, то той се насочва към британските брегове. А договорите забраняват да кажем „не”, коментира изданието.

  Британското членство в ЕС означава, че страната не може да контролира своите граници според националния си интерес. Това ще стане кристално ясно следващата година, когато неограничен брой хора от Румъния и България получат пълен достъп до британския пазар на труда и социалните грижи – включително и социалните жилища, писа на 5 декември 2012г. вестник “Дейли Експрес”.

  Когато се случи първият голям източноевропейски наплив във Великобритания, последното правителство на лейбъристите отчайващо недооцени ефекта.
  Изглежда сегашната управляваща коалиция ще направи същото по отношение на следващия (наплив).

  Както предупреди консерваторът Филип Холобоун, ако имиграционният контрол не бъде запазен, тогава последствията за британското общество са силно обезпокоителни. Британските селски райони са заплашени от вълни от румънски и български имигранти. За това бяха предупредени британските депутати от своя колега, консерватора Филип Холобоун. Според него след премахването на ограниченията ще има приток от източноевропейци, за които ще трябва да бъдат построени домове. Това ще означава строителство на жилищни сгради в запазените зелени райони на Великобритания. Холобоун разкритикува министерството на вътрешните работи за това, че не може да посочи точно колко имигранти се смята, че ще се насочат към Великобритания, писа на 4 декември 2012г. вестник „Дейли мейл”.

  Неговият колега Мартин Викерс предупреждава: „Социалната сплотеност на страната е застрашена и едно от първите задължения на правителството е да запази социалната сплотеност”.

  Нуждата от възстановяване на правилния имиграционен контрол далеч не е единствената причина да се смята, че Великобритания би била по-добре извън ЕС. Но това е проблем от голямо значение за милионите гласоподаватели. Последното правителство никога не се възстанови от погрешното им разбиране. Колко странно е, че сегашната администрация изглежда решена да допусне същата грешка отново.

  Британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че може да бъдат наложени извънредни ограничения на социалните привилегии за хиляди румънци и българи. Вътрешният министър посочи, че може да бъде ограничен достъпът до здравната система, училищата и жилищното настаняване, пише вестник „Сън”.
  Мей заяви, че правилата на ЕС ще принудят Великобритания да отмени съществуващите ограничения за румънците и българите от края на следващата година.

  Критици на мярката се опасяват, че това ще доведе до огромен наплив на имигранти от двете страни, в които работниците печелят около 200 лири месечно.

  Но вътрешният министър обеща да направи така, че българите и румънците да не са привлечени от щедрите социални услуги и помощи.

  Изключително обезпокоително е, че след малко повече от година 29 милиона българи и румънци ще получат неограниченото право да живеят и работят във Великобритания, коментира британският вестник „Дейли експрес”.
  Ако правителството не действа бързо, за да предотврати това, много българи и румънци ще се възползват от това право. Великобритания просто няма да се справи с подобен огромен наплив от имигранти.

  Социалната система и в момента е на ръба, безработицата сред младежите се увеличава и ситуацията може само да се влоши, ако страната бъде залята от евтина работна ръка от Източна Европа.

  От години предупреждаваме, че масовата имиграция е катастрофа с епични размери и се оказахме прави, пише още в коментара на „Дейли експрес”.
  Вътрешният министър Тереза Мей, заяви, че тя не е в състояние да продължи забраните за пътуване на граждани на България и Румъния. Но подкрепя ограничения за някои обществени услуги, до които българите и румънците биха имали достъп- като здравеопазване, образование и социални придобивки, съобщава „Дейли мейл”

  „Ще се вгледам в това, което може да бъде наречено трансинституционален контрол. Трябва да бъдат разгледани притегателните фактори, които карат някои от българите и румънците да идват тук- неща като социални придобивки, здравеопазване и други такива.

  Нашата цел е това- да сведем имиграцията до десетки хиляди души”, заявява Тереза Мей.

  От края на следващата година няма да има ограничения, които да спират българските и румънските имигранти, да идват във Великобритания. Това призна британският вътрешен министър Тереза Мей. Мей заяви, че от декември 2013 година няма да има нищо, което да пречи на имигранти от двете източноевропейски страни да дойдат във Великобритания, пише вестник „Йоркшир пост”.

  Вътрешният министър посочи, че в момента властите са насочили вниманието си към нещата, които привличат имигрантите в страната, като националната здравна служба и социалните услуги. Мей подчерта, че целта на правителството все още е да намали имиграцията.

 2. 01/11/2013 at 09:11

  ЕurАctiv: Лондон нарушава закона спрямо студентите от България

  Политиката на Великобритания към студентите от България и Румъния нарушава закони на Европейския съюз и по принцип е несправедливо отношение към гражданите на двете страни.

  Това заявява българският адвокат Галина Костадинова в статия на сайта Еuractiv по повод публикация на румънка в лондонския в. “Индепендънт”. Костадинова работи за “Вашата Европа” (Your Europe Advice) – ръководена от Европейската комисия служба в помощ на свободното придвижване на граждани на ЕС.

  В статията в “Индепендънт” от началото на тази година се разказва за проблемите на Юлия Кошаревска, българка, следваща журналистика в Бристол и блокирана от британски регулации, пречещи й да се намери работа, за да се издържа. До януари 2014 г. действат ограниченията за установяване и започване на работа във Великобритания за България и Румъния. В същото време според британския Съвет за чуждестранните студенти (UKCISA) младежите от двете страни са в топ 10 на идващите от държавите от ЕС. Всяка от тях е изпратила по малко над 4600 студенти за 2010-2011 г. на Острова, където се нуждаят от поне 400 паунда на месец.

  Разрешение за работа им дава Регистрационният сертификат (т.нар. жълта карта), за която се кандидатства с въпросник от 15 страници, лична карта, адрес, банкова сметка, документи за финансиране на престоя, декларация, че няма да са в тежест на държавата и здравна застраховка. Въпросникът се изпраща в Британската гранична служба, която е част от вътрешното министерство, и според обяснение на сайта и “целта ни е по 99% от изпратените по пощата молби да се вземе решение не по-късно от 6 месеца”.

  Според статията на Мадалина Чобану (тя е 19-годишна студентка, която също учи журналистика в Бристол) този срок напоследък достига 9 месеца и процедурата се е превърнала в лотария, в която щастливците, осигурили си с упорство среща в офис на UKBA, могат да получат отговор още същия ден.

  Юлия Кошаревска коментира, че е нечестно българи и румънци да нямат равен старт с останалите европейци. “Очевидно не можем да се конкурираме със студентите от Западна Европа, получаващи значителни суми от родителите и дори от правителствата си. Не искаме Англия да ни дава пари, просто искаме да получим право да работим тук, защото искаме да се образоваме”, казва българката.

  Според адвокат Галина Костадинова в оплакването си Мадалина Чобану е напълно права, а Лондон системно нарушава или преиначава правилата в ЕС. И то не защото в университета се отнасят към българите или румънците по-различно, отколкото към гърци, финландци или германци. Властите в страната са тези, които третират хората от двете страни по-зле, отколкото гражданите на която и да е друга държава в света. Ако идвате да учите от, да кажем, Бразилия, Мианмар, Русия, Албания… – имате право да работите до 20 часа по време на семестъра и на пълно работно време във ваканциите.

  Те могат да работят от първия се ден на британска територия, докато българи и румънци трябва да чакат около 10 месеца или повече за “жълта карта”. Междувременно академичната година е приключила и те дори имат проблеми да се приберат, защото UKBA е задържала личната им карта или паспорта.

  Друга особеност за младежите от България и Румъния е, че от тях искат частна здравна застраховка, а не Европейска здравна карта, покриваща услугите за всички граждани на ЕС, учещи в чужбина. Оправданието, че това се изисква заради преходния 7-годишен период, забраняващ работа за граждани на двете страни, не издържа пред закона. Лондон има право на временни ограничителни мерки, но не може да третира граждани на ЕС по-зле, отколкото идващите извън някоя от 27-те страни членки.

  Това е фундаментален принцип на европейското право, гарантиращо свободата на придвижване. Той е потвърден още веднъж през юни 2012 г. от Съда на европейския съюз (Дело C-15/11) по повод ограниченията срещу българи и румънци, наложени в Австрия. Казано накратко, Великобритания непрекъснато нарушава задълженията си като член на ЕС, казва Галина Костадинова.

  В заключение тя призовава студентите от България и Румъния не само да настояват британското правителство да промени политиката си като акт на добронамереност и проява на разбиране, но и да защитават правата си и да изискват Великобритания да изпълнява правните си ангажименти съгласно правилата на единния пазар на ЕС.

  В коментари под статията на Костадинова са добавени твърдения на читатели, че UKBA задържа лични документи, докато им изтече срокът на валидност, след което отказва разрешение с аргумент, че са изпратени невалидни документи. Понеже са подписали декларация, че няма да остават в страната след края на обучението, завършилите често попадат в объркана ситуация и не могат да си уредят лична среща в агенцията. Освен това някои от читателите твърдят, че с офисите на UKBA може да се поддържа контакт само по традиционна или електронна поща и никой не може да ползва телефоните, посочени на интернет страниците им.

  Други допълват, че споменатите студенти от страни извън ЕС са преминали интервю и са се сдобили с виза още преди да стъпят на британска територия. Трети препоръчват да се прилага именно това – срещите с български и румънски младежи да се провеждат, преди те да са тръгнали за университета си.

 3. 01/14/2013 at 16:49

  Камерън: Невъзможно е да се прогнозира вълната от имигранти от Румъния и България

  Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън настоя, че засега е невъзможно да се прогнозират нивата на имиграция от България и Румъния след отменянето на ограниченията за достъп до пазара на труда в края на 2013 година, съобщи на електронната си страница британският вестник “Индипендънт”.

  Премиерът подкрепи министъра на регионалното развитие Ерик Пикълс, който в неделя заяви, че никой не знае колко хора от двете страни може да дойдат във Великобритания.Камерън настоя, че има голяма разлика между това, което се случи с Полша, и ситуацията с България и Румъния, предава агенция Фокус.

  “Напълно подкрепям това, което каза Ерик Пикълс. Не може да се правят официални прогнози, докато не сме напълно уверени в тези данни”, каза британският премиер пред радио “Би Би Си 4”.

  Камерън настоя, че е много трудно да се направят изчисления и добави, че правителството не иска да дава подвеждаща информация.

 4. 01/14/2013 at 16:53

  Възстановяване на стандартите на обслужване за издаване на разрешителни за работа за студенти от България и Румъния
  12 Януари 2013

  Британската гранична служба уведоми за възстановени стандарти на издаване на разрешителни за работа за студенти от България и Румъния
  На 9 януари 2013 г. британската гранична служба съобщи, че е наела допълнителен персонал за обработка на заявките от български и румънски студенти.
  Понастоящем стандартите на обслужване са възстановени.

  http://ukinbulgaria.fco.gov.uk/bg/news/?view=News&id=849464382

 5. 03/16/2013 at 14:47

  Британска петиция срещу българите
  Британци настояват премиера Дейвид Камерън да спре задаващото се нахлуване на български и румънски работници във Великобритания, съобщава в.”Дейли стар”.

  Изданието посочва, че електронната петиция с искане източноевропейците да бъдат спрени събира по 1000 подписа на час.

  От британското посолство в София коментираха, че поданиците на кралицата са свободни да изразяват мнението си по всички политически и социални въпроси, съобщава “Монитор”.

  Дипломатите смятат, че е нормално британските граждани да се безпокоят от миграцията. Важното е парламентът да реши дали да има дебат по темата.

  Този дебат ще даде възможност на хората да изразят притесненията си, но нямало да обвърже правителството с определени действия, коментираха британските депутати в София.

  Отлагането на падането на ограниченията за работа на Острова в началото на 2014 г. би наложило преразглеждане на отношенията на страната с ЕС, както и промяна в Лисабонския договор.

  В същото време президентът Росен Плевнелиев проведе разговор по темата с френския си колега Франсоа Оланд и с британския премиер Дейвид Камерън по време на Европейския съвет в Брюксел.

  Плевнелиев им е заявил, че не редно България да бъде сочена за проблем, защото така тя се превръща в удобен виновник. По думите му това е политизиране, което е излишно и неконструктивно.

  “Българите допринасят със своя интелект, честен труд и със социалните си вноски в държавите, в които се намират, а студентите ни в Лондон внасят огромни такси, от които английската държава печели”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 6. 03/25/2013 at 22:51

  Плевнелиев: България и Румъния са удобно извинение за проблемите в ЕС

  България и Румъния са удобно извинение за проблемите на нашите европейски партньори, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за германското списание “Фокус”, цитирано от ДПА и “24 часа”.

  Българският президент бе категоричен, че страната ни не е източник на масова миграция на роми към други страни в ЕС.

  Плевнелиев припомня, че от 20 000 роми, имигрирали във Франция, само 600 са били от България, а едва 80 от тях са пребивавали в страната незаконно.

  “В България няма милиони роми, а около 300 000. Те са по-малко от 5% от населението”, изтъква държавният глава.

  Плевнелиев настоява да се оценят усилията на България за гарантиране на сигурността на външната граница на ЕС с оглед на бъдещото й присъединяване към Шенген, което беше многократно отлагано.

  “Инвестирали сме 100 млн. евро, границата ни е сигурна”, подчертава държавният глава.

  Пленелиев посочва, че през турско-българската граница годишно преминават около 200 нелегални имигранти, докато броят им в Италия и Гърция е 100 пъти по-голям.