България – децата вече по-рано се угояват, опростяват и алкохолизират

prohodna11

Всички в дупката на фона на прекрасната природа – водачът е винаги един и същ “висшият”, но и всеки родител може да увлече децата си в тъмното … както и да ги спаси … Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят. …“

Вече не са част от световния елит по четивна грамотност и падат с цели 12 места в проучване

Затлъстяването при момиченцата ги поставя на 2-ро място, а 3-то място е за момченцата на 7 години

Задълбочава се проблемът с ранната и честата консумация на алкохол и енергийни напитки, като се увеличава броят на децата от 1-ви до 4-ти клас, които си купуват енергийни напитки 5 пъти седмично

13 Декември 2012г. Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега, сочат последните проучвания.

В края на 2010г. Международно изследване постави българските гимназисти на предпоследно място по грамотност в Европа, като около 21% от българските ученици заявявиха, че “четенето е празна загуба на време”. В тази класация за способността им да разбират, осмислят и използват прочетеното, сред 65 държави България бе на 46-то място.Алармирахме и това публикувахме още точно преди две години на 7 декември в материал под заглавие Затъпяват ли българчетата … втори в Европа … отзад-напред.

Пак по-рано стана ясно, че цялостното състояние на учащата се младеж се отразява и върху реализацията им на работното поле. България се оказа рекордьор по мамини синчета и е сред първенците по индекс на младежка безработица: Тате Носи – Мама Меси …

Сега вече и при по-малките!

В сегашната подредба през декември 2012г., освен деградацията в представянето в училище на децата се наблюдава такава и в тяхното физическо състояние – българските ученици се хранят нездравословно, не спортуват и затлъстяват.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване PIRLS 2011 (Progress in International Reading Literacy Study) за уменията за четене на 10-годишните, цитирани и от Новините и вестник „Сега“.

От 2006 г. досега българчетата падат с цели 12 места в проучването – от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Българските четвъртокласници са постигнали резултат от 532 т., което “успокоително” все пак е над средното за участниците в изследването – 500 т.

От Министерството на образованието засега не коментират изследването.

Световните лидери са Хонконг (571 т.), Русия и Финландия (568 т.) и Сингапур (567 т.).

Близко до това на българчетата е представянето на учениците в Словакия (535 т.), Нова Зеландия (531 т.) и Словения (530 т.).

След България се нареждат държави като Австрия, Франция, Испания, Норвегия, Белгия (френската общност). На дъното са Мароко (310 т.) и Оман (391 т.).

Румъния върви в обратна на българската посока и от 489 т. през 2006 г., през 2011 г. постига среден резултат от 502 т.

България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати.

Групата на българските ученици, които са достигнали 625 т., е 11%, докато средният процент за държавите, участващи в PIRLS, е 8%. През 2006 г. обаче отличниците са били 16% от извадката.

Според стандартите на PIRLS учениците с високи резултати могат да четат, разбират и интерпретират сравнително сложна информация в разкази и статии от 800 до 1000 думи.

В Сингапур делът на такива деца е почти 24%, следвани от връстниците им в Русия, Северна Ирландия, Финландия, Англия, Хонконг, САЩ, Ирландия и Израел – делът на отличниците в тези държави варира от 15 до 19%.

Една добре позната снимка, която се върти в интернет поне от 9-10 години, която за съжаление не е така валидна вече. Един приятел я изкоментира така: то е така - когато на едни им се налива в главата, а на други другаде.

Една добре позната снимка, която се върти в интернет поне от 9-10 години, която за съжаление не е така валидна вече. Един приятел я изкоментира: то е така – когато на едни им се налива в главата, а на други другаде. Жалкото е, че тази тенденция на пълнене на тумбаците за да се пълнят след това и джобовете и на фармацевтичните фирми се глобализира.

Другият много сериозен проблем на българските ученици е масовото им затлъстяване.

Нездравословното хранене в училище води до увеличаване броя на децата, които страдат от затлъстяване, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БНР. Проблемът сега вече е и български, след като е световен поне от 4-5 години – над един милиард от населението на земята е с наднормено тегло, а близо 1/3-та са със затлъстяване.

За проблемите с теглото допринася и заседналият начин на живот. Проучване показва, че 40% от децата прекарват повече от 5 часа седнали или легнали пред телевизора или компютъра. При момичетата от 14 до 19 години се наблюдават и други хранителни разстройства – булимия или анорексия. Повече от 2% признават, че повръщат след хранене.

За последните 10 години затлъстяването у нас при деца в предучилищна и ранна училищна възраст е нараснало двойно и вече всеки 3-ти първокласник е с наднормено тегло, което е предпоставка за появата на диабет”, заяви миналия месец пред Блиц проф. Стефка Петрова от Центъра за обществено здраве.

Консумацията на мазни храни и затлъстяването са увеличени, въпреки Наредбата на Министерство на Здравеопазването от 2009г., която забрани от 15 септември тогава консумацията на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищата: Спасяват “пухкавите” българчета – спират чипса и газираното

Задълбочава се и проблемът с ранната и честата консумация на алкохол и енергийни напитки.

Всяко 3-то дете между 14 и 18 години пие повече от 2 пъти седмично бира, а 1/5-та от децата си поръчват и вино. Според лекарите, чак когато децата станат на 15 могат да пият, но не повече от веднъж седмично и под задължителен родителски контрол. Алкохолът е втората по честота причина в Света за преждевременна смърт след тютюнопушенето. Основната рискова група е сред младежите – от 36 до 41 % от смъртните случаи във възрастовата група 15-29 години са предизвикани от злоупотреба с алкохол. Юношите и девойките имат по-малка поносимост към алкохола поради своите анатомо-физиологични особености – черният им дроб трудно разгражда алкохола и затова отравянията и токсичните прояви са по-чести. Всичко това се отразява и на поведението на младия човек.

Счита се, че допустимите граници на консумация на алкохол с нисък риск за здравето при пълнолетни мъже е приблизително 210 мл АА/абсолютен алкохол/ седмично, а при жените се препоръчва – 140 мл АА седмично, тъй като те са по- чувствителни към токсичните ефекти на алкохола; същото се отнася и за по-млади, но пълнолетни лица и за много възрастни хора. 
Най-често употребяваните алкохолни напитки съдържат приблизително следното количество Абсолютен Алкохол/АА, или разговорно казано “градуси”/: 
+В 50 мл ракия,водка, коняк, уиски и др.концентрати/40°/ има 20 мл АА 
+В 100 мл червено/бяло вино/11°/ има 11 мл АА 
+В 500 мл бира тип “специално” /5°/ има 25 мл АА

Естествено, налице е и проблемът, че в младежите се създава впечателнието, че е “по-добре” да станат наркомани, отколкото алкохолици. Особено в САЩ, и особено след приетите закони в няколко щата за узаконяване пушенето на марихуана. Всичко се върти около това, някой да не те види, а ти да се чувстваш “на високото”.

Сегашното проучване ясно сочи, че е голям броят на децата от 1-ви до 4-ти клас в България, които си купуват енергийни напитки цели 5 пъти седмично.

Данните на центъра показват още, че децата не предпочитат да хапват пълнозърнест хляб. Около 57% от учениците го консумират веднъж седмично, рибата също не се включва в менюто на децата.

28% от анкетираните деца консумират ежедневно и повече от един път на ден пържени картофки, чипс, захарни, шоколадови, сладкарски изделия.

„Затлъстяването при момиченцата в България ги поставя на второ място всъщност, а на трето място сме по отношение на затлъстяването при момченцата на 7 години. Пред нас са Португалия и Словения, Швеция е на последно място. 60% от децата с наднормено тегло преди пубертета специално вече са в риск и ще бъдат с наднормено тегло и в ранна зрялост“, коментира пред БНР проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

ПРИПОМНЯМЕ: 10 начина за манипулиране и къде сме ние самите 

… Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят. …“Корумпирането на Разума” и който има особено отношение, точно към младата част на обществото, тъй като …

1 comment for “България – децата вече по-рано се угояват, опростяват и алкохолизират

 1. 12/14/2012 at 06:46

  A sick world: We live longer, with more pain and illness

  “We’ve gone from a world 20 years ago where people weren’t getting enough to eat to a world now where too much food and unhealthy food – even in developing countries – is making us sick”

  52.8 million deaths globally in 2010, chronic diseases took the highest tolls. About 12.9 million deaths were due to stroke and heart disease – conditions exacerbated by eating and drinking too much, smoking and taking too little exercise

  While child mortality has decreased, there has also been a startling 44 percent increase in the number of deaths among adults aged 15 to 49 between 1970 and 2010

  Dec 13, 2012

  (Reuters) – The world has made huge progress fighting killer infectious diseases, but as a result we now lead longer and sicker lives, with health problems that cause us years of pain, disability and mental distress.

  This “devastating irony”, as researchers describe it, is the main conclusion of a five-year study that forms the most comprehensive assessment of global health in the history of medicine, according to the journal publishing the research.

  The Global Burden of Disease study, led by the Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) at Washington University, finds that countries face a wave of financial and social costs from rising numbers of people living with disease and injury.

  Among other findings are that while malnutrition has dropped down the rankings as a cause of death and illness, the effects of excessive eating are taking its place. Smoking and alcohol use have also overtaken child hunger to become the second and third leading health risks, behind high blood pressure.

  Over three million deaths globally were attributable in 2010 to excess body weight, more than three times as many as malnutrition.

  “We’ve gone from a world 20 years ago where people weren’t getting enough to eat to a world now where too much food and unhealthy food – even in developing countries – is making us sick,” said Majid Ezzati of Imperial College London, one of the lead researchers.

  However, the major health problems now are diseases and conditions that don’t kill, but make us ill. We now live longer with more health problems that cause pain, impair mobility, and prevent us seeing, hearing and thinking clearly.

  “Very few people are walking around with perfect health, and as people age, they accumulate health conditions,” said Christopher Murray, the IHME’s director. “This means we should recalibrate what life will be like for us in our 70s and 80s. It also has profound implications for health systems as they set priorities.”

  The study, as the largest systematic effort to quantify world health levels and trends, involved more than 480 researchers from 302 institutions and 50 countries. It was funded by the Bill & Melinda Gates Foundation and published as seven papers in The Lancet medical journal on Thursday.

  Experts compared the study’s scope and importance for future health and medical research with the vast project to map the human genome in the late 1990s and early 2000s.

  “It’s that kind of order of magnitude that we’re talking about here,” said Peter Piot, a professor of public health and director of the London School of Hygiene & Tropical Medicine.

  “This is the most comprehensive assessment of human health in the history of medicine,” Richard Horton, editor of The Lancet, told reporters. “(It) provides the foundation for an urgent review of current priorities in health.”

  The research found that of 52.8 million deaths globally in 2010, chronic diseases took the highest tolls. About 12.9 million deaths were due to stroke and heart disease – conditions exacerbated by eating and drinking too much, smoking and taking too little exercise – and eight million were from cancer.

  HIV/AIDS killed 1.5 million people in 2010, and tuberculosis, another infectious disease, killed 1.2 million.

  While child mortality has decreased, there has also been a startling 44 percent increase in the number of deaths among adults aged 15 to 49 between 1970 and 2010. This is partly because of increases in violence such as homicide and traffic accidents and the AIDS epidemic, the researchers said.