България – децата вече по-рано се угояват, опростяват и алкохолизират

prohodna11

Всички в дупката на фона на прекрасната природа – водачът е винаги един и същ “висшият”, но и всеки родител може да увлече децата си в тъмното … както и да ги спаси … Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят. …“

Вече не са част от световния елит по четивна грамотност и падат с цели 12 места в проучване

Затлъстяването при момиченцата ги поставя на 2-ро място, а 3-то място е за момченцата на 7 години

Задълбочава се проблемът с ранната и честата консумация на алкохол и енергийни напитки, като се увеличава броят на децата от 1-ви до 4-ти клас, които си купуват енергийни напитки 5 пъти седмично

13 Декември 2012г. Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега, сочат последните проучвания.

В края на 2010г. Международно изследване постави българските гимназисти на предпоследно място по грамотност в Европа, като около 21% от българските ученици заявявиха, че “четенето е празна загуба на време”. В тази класация за способността им да разбират, осмислят и използват прочетеното, сред 65 държави България бе на 46-то място.Алармирахме и това публикувахме още точно преди две години на 7 декември в материал под заглавие Затъпяват ли българчетата … втори в Европа … отзад-напред.

Пак по-рано стана ясно, че цялостното състояние на учащата се младеж се отразява и върху реализацията им на работното поле. България се оказа рекордьор по мамини синчета и е сред първенците по индекс на младежка безработица: Тате Носи – Мама Меси …

Сега вече и при по-малките!

В сегашната подредба през декември 2012г., освен деградацията в представянето в училище на децата се наблюдава такава и в тяхното физическо състояние – българските ученици се хранят нездравословно, не спортуват и затлъстяват.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване PIRLS 2011 (Progress in International Reading Literacy Study) за уменията за четене на 10-годишните, цитирани и от Новините и вестник „Сега“.

От 2006 г. досега българчетата падат с цели 12 места в проучването – от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Българските четвъртокласници са постигнали резултат от 532 т., което “успокоително” все пак е над средното за участниците в изследването – 500 т.

От Министерството на образованието засега не коментират изследването.

Световните лидери са Хонконг (571 т.), Русия и Финландия (568 т.) и Сингапур (567 т.).

Близко до това на българчетата е представянето на учениците в Словакия (535 т.), Нова Зеландия (531 т.) и Словения (530 т.).

След България се нареждат държави като Австрия, Франция, Испания, Норвегия, Белгия (френската общност). На дъното са Мароко (310 т.) и Оман (391 т.).

Румъния върви в обратна на българската посока и от 489 т. през 2006 г., през 2011 г. постига среден резултат от 502 т.

България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати.

Групата на българските ученици, които са достигнали 625 т., е 11%, докато средният процент за държавите, участващи в PIRLS, е 8%. През 2006 г. обаче отличниците са били 16% от извадката.

Според стандартите на PIRLS учениците с високи резултати могат да четат, разбират и интерпретират сравнително сложна информация в разкази и статии от 800 до 1000 думи.

В Сингапур делът на такива деца е почти 24%, следвани от връстниците им в Русия, Северна Ирландия, Финландия, Англия, Хонконг, САЩ, Ирландия и Израел – делът на отличниците в тези държави варира от 15 до 19%.

Една добре позната снимка, която се върти в интернет поне от 9-10 години, която за съжаление не е така валидна вече. Един приятел я изкоментира така: то е така - когато на едни им се налива в главата, а на други другаде.

Една добре позната снимка, която се върти в интернет поне от 9-10 години, която за съжаление не е така валидна вече. Един приятел я изкоментира: то е така – когато на едни им се налива в главата, а на други другаде. Жалкото е, че тази тенденция на пълнене на тумбаците за да се пълнят след това и джобовете и на фармацевтичните фирми се глобализира.

Другият много сериозен проблем на българските ученици е масовото им затлъстяване.

Нездравословното хранене в училище води до увеличаване броя на децата, които страдат от затлъстяване, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БНР. Проблемът сега вече е и български, след като е световен поне от 4-5 години – над един милиард от населението на земята е с наднормено тегло, а близо 1/3-та са със затлъстяване.

За проблемите с теглото допринася и заседналият начин на живот. Проучване показва, че 40% от децата прекарват повече от 5 часа седнали или легнали пред телевизора или компютъра. При момичетата от 14 до 19 години се наблюдават и други хранителни разстройства – булимия или анорексия. Повече от 2% признават, че повръщат след хранене.

За последните 10 години затлъстяването у нас при деца в предучилищна и ранна училищна възраст е нараснало двойно и вече всеки 3-ти първокласник е с наднормено тегло, което е предпоставка за появата на диабет”, заяви миналия месец пред Блиц проф. Стефка Петрова от Центъра за обществено здраве.

Консумацията на мазни храни и затлъстяването са увеличени, въпреки Наредбата на Министерство на Здравеопазването от 2009г., която забрани от 15 септември тогава консумацията на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищата: Спасяват “пухкавите” българчета – спират чипса и газираното

Задълбочава се и проблемът с ранната и честата консумация на алкохол и енергийни напитки.

Всяко 3-то дете между 14 и 18 години пие повече от 2 пъти седмично бира, а 1/5-та от децата си поръчват и вино. Според лекарите, чак когато децата станат на 15 могат да пият, но не повече от веднъж седмично и под задължителен родителски контрол. Алкохолът е втората по честота причина в Света за преждевременна смърт след тютюнопушенето. Основната рискова група е сред младежите – от 36 до 41 % от смъртните случаи във възрастовата група 15-29 години са предизвикани от злоупотреба с алкохол. Юношите и девойките имат по-малка поносимост към алкохола поради своите анатомо-физиологични особености – черният им дроб трудно разгражда алкохола и затова отравянията и токсичните прояви са по-чести. Всичко това се отразява и на поведението на младия човек.

Счита се, че допустимите граници на консумация на алкохол с нисък риск за здравето при пълнолетни мъже е приблизително 210 мл АА/абсолютен алкохол/ седмично, а при жените се препоръчва – 140 мл АА седмично, тъй като те са по- чувствителни към токсичните ефекти на алкохола; същото се отнася и за по-млади, но пълнолетни лица и за много възрастни хора. 
Най-често употребяваните алкохолни напитки съдържат приблизително следното количество Абсолютен Алкохол/АА, или разговорно казано “градуси”/: 
+В 50 мл ракия,водка, коняк, уиски и др.концентрати/40°/ има 20 мл АА 
+В 100 мл червено/бяло вино/11°/ има 11 мл АА 
+В 500 мл бира тип “специално” /5°/ има 25 мл АА

Естествено, налице е и проблемът, че в младежите се създава впечателнието, че е “по-добре” да станат наркомани, отколкото алкохолици. Особено в САЩ, и особено след приетите закони в няколко щата за узаконяване пушенето на марихуана. Всичко се върти около това, някой да не те види, а ти да се чувстваш “на високото”.

Сегашното проучване ясно сочи, че е голям броят на децата от 1-ви до 4-ти клас в България, които си купуват енергийни напитки цели 5 пъти седмично.

Данните на центъра показват още, че децата не предпочитат да хапват пълнозърнест хляб. Около 57% от учениците го консумират веднъж седмично, рибата също не се включва в менюто на децата.

28% от анкетираните деца консумират ежедневно и повече от един път на ден пържени картофки, чипс, захарни, шоколадови, сладкарски изделия.

„Затлъстяването при момиченцата в България ги поставя на второ място всъщност, а на трето място сме по отношение на затлъстяването при момченцата на 7 години. Пред нас са Португалия и Словения, Швеция е на последно място. 60% от децата с наднормено тегло преди пубертета специално вече са в риск и ще бъдат с наднормено тегло и в ранна зрялост“, коментира пред БНР проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

ПРИПОМНЯМЕ: 10 начина за манипулиране и къде сме ние самите 

… Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят. …“Корумпирането на Разума” и който има особено отношение, точно към младата част на обществото, тъй като …

1 comment for “България – децата вече по-рано се угояват, опростяват и алкохолизират