Всичко е вътре – шефът на ЦРУ e вън

60-годишният вече бивш шеф на ЦРУ Генерал о.з. Дейвид Петреъс и неговият биограф 38-годишната Пола Бродуел, за която той призна, че е имал извънбрачна връзка и това му костваше поста във ведомството. Бракът на Петреъс е почти на същите години – 38, колкото и неговата любовница, от който има две деца. 40-годишната Пола Бродуел (Paula Dean Broadwell) е писателка и изследователка, която завършва през 1995г. Военната академия на САЩ — Уест Пойнт и две магистърски степени след това, и Докторска Дисертация, за която получава подкрепата на Генерал Петреъс. Бродуел е офицер от военното разузнаване от резерва с чин “Лейтенант-Полковник” (август 2012), привърженик и помощник на Републиканската партия (октомври 2012). Бродуел също е женена, за Д-р Скот Бродуел, с когото има две деца. Пола Бродуел има публикации в “Ню Йорк Таймс” и “Бостън Глоуб” и е автор на биографичната книга за Дейвид Петреъс „Всичко е вътре”. ФОТО: Телеграф.ЮК

Дейвид Петреъс подаде оставка заради любовна афера с Лейтенант-полковник Пола Бродуел – авторка на автобиграфичната книга за него “Всичко е вътре”

Друг висш Генерал от Американската армия също “под въпрос и лупа”

Барутът явно възбужда – голям шеф и във военното производство бе уволнен пак заради извънбрачна връзка и заменен от жена на поста един от най-големите оръжейни комплекси в света –„Локхийд Мартин”

Тюлени от специалните сили отнесоха глоба за изнесена информация за видео-игри

Пари, Власт и Секс … 

11 ноември 2012г. Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ, бившият армейски генерал Дейвид Петреъс внезапно и неочаквано подаде оставка, съобщи Reuters.

28 април 2011 г. Президентът Обама слуша номинираният от него за директор на ЦРУ Армейски генерал Дейвид Петреъс, който говори в Източната Стая на Белия дом (ФОТО: Photo courtesy www.time.com/Brendan Smialowski/Getty Images)

Шоковото оттегляне на Дейвид Петреъс, бивш висш четиризвезден военен генерал, ръководил американската инвазия в Ирак и Афганистан преди да оглави влиятелното разузнавателно управление миналата година, става само броени дни след преизбирането на главнокомандващия американската армия Президентът Барак Обама. Петреъс подал оставка по лични причини, която веднага е била приета от Обама.

Много скоро след Президенстките избори се случва нещо така голямо, което е може би невъзможно да се равие и разкрие само за броени дни.

Освен че случаят се оказва е разглеждан и потвърден доста преди това от самите служители на ведомството, като ще разберете по-долу. Ако държавните служби и независимите частни медии бяха огласили скандала по-рано, може би резултатът от изборите щеше да е друг.

Служители от ЦРУ отдавна изразявали опасения от безпрецедентния достъп на Бродуел до директора им Петреъс. Тя често го посещавала в кабинета му в щаба в Лангли, Вирджиния.

Оставката на Петреъс дойде, след като следствие на гръмналия скандал в медиите за извънбрачната му връзка с журналистката и негов биограф Пола Бродуел.

60-годишният генерал от запаса има 38 годишен брак и две деца. 40-годишната Пола Бродуел (Paula Dean Broadwell) е писателка и изследователка, която завършва през 1995г. Военната академия на Съединените щати — Уест Пойнт. След това взима две магистърски степени, едната по “Международна сигурност” през 2006г. Другата получава в Правителственото Училище “Кенеди” към Университета в Харвард по “Публична администрация” през 2008г.. Същата година получава и Докторска степен в Кралския колеж в Лондон, Англия, като в направата на Дисертацията си получава подкрепата на Генерал Петреъс. Бродуел е офицер от военното разузнаване от резерва с чин “Полковник-лейтенант” (август 2012), привърженик и помощник на Републиканската партия (октомври 2012). Бродуел също е женена за Д-р Скот Бродуел, с когото има две деца.

Пола Бродуел , автор на автобиографичната книга за Дейвид Петреъс “Всичко е вътре” позира с произведението си в Шарлот, щата Северна Каролина. ФОТО: http://www.nydailynews.com/news/politics/ap-source-target-emails-petraeus-paramour-state-department-military-liaison-article-1.1200299#ixzz2CQSqZave

Пола Бродуел има публикации в “Ню Йорк Таймс” и “Бостън Глоуб” и е автор на биографичната книга за Дейвид Петреъс

„Всичко е вътре” (All In: The Education of General David Petraeus).

Новината за оставката на шефа на ЦРУ избухна в медиите, преди дори да бъдат информирани комисиите по разузнаването в най-висшите законодателни органи на САЩ – Сената и Камарата на представителите.

Бродуел интервюира генерала и най-близките му сътрудници интензивно повече от година, за да напише биографичния си бестселър заедно с Върнън Льоб, военен кореспондент и журналист от “Вашингтон пост”. Произведението излезе през януари, а след оставката на Петреъс продажбите на 400-страничната книга в Амазон скочиха, като цената на книжното издание се движи между 11 и 20.00 долара. (All In: The Education of General David Petraeus: Paula Broadwell )

Бродуел явно много добре си е направила сметката за успеха на нейната “истинска любов” – парите, изразени в продажбите на книгата й.

Бродуел дори планираше да празнува 40-ия си рожедн ден във Вашингтон през уикенда, но късно в петък съпругът й разпрати имейли до гостите, за да отмени поканата. В своя профил в Интернет Пола описва себе си, като “спортна майка” и железен шампион по триатлон”. Първоначално Пола се опитала да спечели доверието на генерала, като тичала сутрин с него и ставала в 5 часа, за да има време да “гони вятъра” по 15 километра.

Нека да припомним една изповед , за която се предполага, че е на съпруга на Пола Бродуел – Скот, озаглавена „Любовникът на жена ми”, която стига по-рано до журналиста Чък Клостерман от „Ню Йорк Танмс”. Husband of Paula Broadwell Wrote To New York Times of Petraeus ...

Паула и Д-р Скот Бродуел и двете им деца Люсиен и Лендън. PHOTO: www.mstarz.com

Жена ми има връзка с човек, от изпълнителната власт. Неговата роля е да оглавява проекти, чието развитие се наблюдават в световен мащаб и демонстриращи американското лидерство. (Може да звучи прекалено, но не е). Срещал съм се с него по няколко повода, като той се държа учтиво. (Не мисля, че е наясно, че знам.) Усилено наблюдавах аферата през последната година, като също се възползвах от неговата щедрост. Той се занимава с нещо, което е моята страст и е най-подходящият човек за работата. Притеснявам се, че ако аферата стане публично достояние, това ще причини огромно разсейване, оказващо неблагоприятно въздействие на моите усилия.

Моят въпрос е: Дали да оповестя за тази изневяра и да приключа със случая, или да страдам мълчаливо в продължение на година, може би две – времето, което е нужното проектът ми да успее? Дали да бъда „верен на сърцето си” и да се оттегля от тази отчайваща ситуация, оставяйки всичко зад себе си?

Име: Удържано”

Коментар в американската преса за писмото: Did Paula Broadwell’s Husband Write A Letter To New York Times About Petraeus Affair? (UPDATED)

„След като бях женен в продължение на 37 години, аз показах изключително лоша преценка, ангажирайки се в такава извънбрачна връзка. Подобно поведение е неприемливо, както за един съпруг, така и за ръководител на организация като нашата”, заявява Дейвид Петреъс в писмо до главния офис на ЦРУ.

Дейвид Петреъс и Паула Бродуел в полет до Афганистан през юни 2011. ФОТО: Стар Трибюн

Петреъс твърди, че връзката е започнала два месеца, след като се пенсионира през август 2011 г. и е приключила преди 4 месеца. Но на военния кореспондент на “Вашингтон пост” Върнън Льоб било казано от неговия литературен агент през юли 2010 г., че друг негов клиент има “уникален” достъп до Петреъс. Поводът бил идеята да се напише книга за генерала. По-късно разбрал, че конкурентът му е Пола Бродуел, с която стават партньори за новата й книга “Всичко е вътре”.

Генерал Петреъс и законната му съпруга Холи по време на церемонията за пенсионирането му на 31 август 2011г. ФОТО линк: Дъ Уиик, Гети

 

Петреъс може да бъде изправен пред военен съд, твърди телевизията Ей Би Си, ако се докаже, че бившият военен е започнал аферата си с Пола Бродуел преди да се пенсионира, за да поеме разузнавателното управление.

Два месеца след като завършва Военната Акдемия Уест Пойнт през 1974г. роденият на 7 ноември 1952г. в Щата Ню Йорк Петреъс взема за жена Холи Ноултън, дъщеря на известния четиризвезден генерал и тогавашен шеф на учебното заведение United States Military Academy at West Point – Уилям Ноултън (1970-1974). 22-годишният Кадет Петреъс по това време е №43 в списъка на 5% най-добри завършващи “Випуск 1974”, (“distinguished cadet”) с отлични резултати в обучението, спорта и социалния живот. По-късно семейство Петреъс се сдобива с две деца – дъщеря Ан и син Стивън. Стивън завършва Масачузетският Технологичен Институт и служи във военните части “Алфа” в Афганистан. Официалното място на местоживеене на семейството е в Спрингфилд, Щата Ню Хемпшир, в имот наследен от семейството на съпругата Холи Ноултън.

Генерал Уийлям Алън Ноултън (1920–2008) ФОТО: Уикипедия/Официална снимка Американска армия

Баща й – Генерал Уийлям Алън Ноултън (1920–2008) е един от символите на съвременната Американска армия със своята безупречна 37-годишна служба. Той участва, като съвсем млад офицер във 2-та св.война (1943-1945), където получава медал за крайната победа в Берлин, след връзката с Руската армия и преминаването през Франция и Германия. Ген. Ноултън е Командващ на партньорските военни сили в Юго-Източна Европа (1976) и Представител на САЩ в НАТО в Брюксел (1977-1980) /Superintendent of the United States Military Academy, Commander, Allied Land Forces South East Europe, United States Military Representative North Atlantic Treaty Organization/. (През 1974г. зетят му бъдещ Генерал Петреъс е изпратен в Италия с чин “лейтенант”). През 1980г. когато се пенсионира, Ноултън е 2-ят по величина генерал в армията на САЩ, отбелязва New York Times. Ген. Ноултън почива през 2008г., като оставя освен дъщеря си Холи, и съпругата си Маржори-Пеги, 3 синове, 7 внуци и 2 пра-внуци. В момента Холи Петреъс (Ноултън) работи в Бюро за финансова защита на потребителите и отговаря за отдела, който консултира млади семейства на военни  по различни финансови въпроси.

Генерал Петреъс приема поздравления от Президента Джордж Буш (младши). ФОТО: Белия дом

На 23 април 2008г. Дейвид Петреъс, който е изявен Републиканец, е предложен от Президента Джордж Буш (младши) за Началник на Централното Командване на Армията (USCENTCOM – 2008-2010) и одобрен от Конгреса на САЩ през юни 2010г. Преди това през 2004г., след събитията в Косово, в които участва Петреъс е произведен в “Генерал-лейтенант” и става началник на Международните сили за трансформацията в Ирак, където служи по време на войната там по време на управлението на Президента Буш. Генерал Петреъс е един от най-изявените противници на изтеглянето на войските от Ирак и основен член на Екипа, който търси оръжия за масово поразяване в империята на Садам Хюсейн.

Днес, генерал Петреъс доказва с бързите си действия за оставка и откровенните си признанията, че не само е стратег на “барутния фронт”, но и на “тихия фронт”, че не е най-обикновен “мачо”, на който лесно можеш да завъртиш главата, а човек на честта. Наистина достоен генерал – моралът над всичко. Но кога?

Пола Бродуел говори за нейната книга по време на интервю в нейната гостна стая, докато нейните синове играят наоколо, съобщава “Шарлот Обзървър”. Тя отдава голямо значение за издването книгата “Всичко е вътре” на нейния съпруг, майка й, и други членове на семейството, включително и на приятели и съседи за тяхната помощ за да гледат децата, което й позволило да има време за задълбочени изследвания. Бродуел описва Петреъс, като дисциплиниран и емоционален. Работохолик, който успява да проучи по няколко източника за да вземе важни решения, който се поддържа по време на срещите дъвчейки бонбони “Атомични Огнени Топки” (Atomic Fireball), съобщава “Шарлот Обзървър”. Произведението излезе през януари, а след оставката на Петреъс продажбите на 400-страничната книга в Амазон скочиха, като в момента цената на книжното издание се движи между 11 и 20.00 долара.http://www.charlotteobserver.com/2012/01/24/2953553/petraeus-bio-takes-a-close-look.html#storylink=cpy

Ето какво пише за Петреъс авторката Бродуел в мотото на книгата й “Всичко е вътре” на Амазон:  “Благодарение на влиянието на този човек (мъж), войската е по-добре подготвена да се бори, използвайки цивилно-военни методи. И след като Америка оцелява 10 години в нетрадиционни военни борби, то е още по-ясно: Кариерата на генерал Дейвид Петреъс изключително почертава значението на нашата армия и оставя неизтриваеми следи между изгрялите лидери.” 

След като подаде оставка, Петреъс няма да има нужда да дава обяснения, всичко ще се изпари за броени месеци, и си отваря възможност да се появи на “бял кон” друг път. По-късно тази седмица има планирана поява на Петреъс пред комисия в Конгреса във връзка с разследването на нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември тази година, при което загина американският посланик в Либия Кристофър Стивънс и бе обявено като голям провал за ЦРУ.

Агенти на ФБР обискираха а в понеделник вечерта дома на семейство Бродуел, показа телевизия ФОКС. Говорителка на ФБР в Шарлот – Шели Линч каза, че агентите са влезли в дома на Пола Бродуел в Шарлот, Северна Каролина, обаче отказа да обясни какво правят те вътре, цитирана и от “Уашингтън Пост” и “Ю Ес Тудей”. Репортажът показа авторката на книгата “Всичко е вътре” през прозореца, както и как на влизане, след като почукаха на страничната врата и им бе отворено, служителите на ФБР носеха голями кашони под светкавиците на камерите и погледа на журналистите. Едно е ясно – ФБР няма да разследва някаква изневяра на висш военен, ако не става дума за пробив в сигурността на Държавата. Агенти на ФБР няма да влизат току така да изземват веществени доказателства от някаква жена с перфектно военно досие, с която генералът има извънбрачна връзка – нито той, нито тя са първите “сменили временно миризмата под чаршафите”. Търсят се доказателства за развод или за отвод? Говорителката на ФБР казва на журналистите това, което й е казано да каже, или не. На официалния сайт на ФБР от 6 дни няма съобщения за Пресата от 8 ноември 2012г. (Виж също: FBI says agents at the North Carolina home of Petraeus lover; a search appears under way,

Също в понеделник ЦРУ разпространи изявление, в което отрече съществуването на секретни затвори зад граница, които в момента ведомството използва. По време на лекция в университета в Денвър в края на октомври Бродуел намекна, че тя разполага с информация от вътрешен източник, че в американското консулство в Бенгази били затворени членове на либийска милиция – нещо като затвор на ЦРУ, и нападението било замислено за освобождаване им. Официалната версия досега беше, че нападението е извършено след протест срещу антиислямски филм, охулващ пророка Мохамед. От резултатите на разследването на любовната афера ще се определи дали тя не е използвана и за “прикриване на следи” от участници.

Най-важното е, че вече бившият шеф на ЦРУ Петреъс ще запази държавната сигурност, като той достойно ще заплати сам цената. Генералът отново доказа, че е изключително способен човек, както той се справи с други големи проблеми през последните 10 години по фронтовете в целия свят. Но не се е предаде, не се е скри и никога не е шикалкавил, както и е нямал връзки с негови служителки, останалото са човешки неща.

“Теди Рузвелт (бел.ред. Президентът на САЩ Теодор Рузвелт) веднъж каза, че не е достатъчно само да си интелигентен, а един лидер задължително трябва да бъде честен и безстрашен. В генерал Дейвид Петреъс (самият голям почитател на Т. Рузвелт), Америка има честта да има един войник събрал всичките тези три качества,” пише в препоръката за книгата “Всичко е вътре” на сайта Амазон, Старши политическия коментатор на Си Ен Ен Дейвид Герген (р.1942). Герген е бивш Съветник на четирима Президенти на САЩ (Никсън, Форд, Рейгън, Клинтън), съветник за Президенстката кампания на Буш през 1980г., Професор и Директор в Университета Харвард, който обявява себе си за политически независим.

Служители от ЦРУ отдавна изразявали опасения от безпрецедентния достъп на Бродуел до директора. Тя често го посещавала в кабинета му в щаба в Лангли, Вирджиния, придружавала го при изтощителните му сутрешни кросове и присъствала на публични прояви като негова гостенка. Като випусник на “Уест пойнт”, офицер от военното разузнаване от резерва, тя имала високо ниво на достъп.

Служителите от ЦРУ били изненадани от един случай, когато тя качила на страницата си във Фейсбук снимка на Петреъс с акрисата Анджелина Джоли в кабинета му на 7-ия етаж, където само на официалния фотограф на ЦРУ е позволено да снима. Петреъс явно й е дал фотографията веднага след заснемането й, тъй като снимката, изпратена от Петреъс на Броудуел – се появила сямо няколко часа по-късно. Разпространяването на подобни снимки на директора на ЦРУ става с официално разрешение.

Градинско парти в къщата на Кели (от дясно на ляво): Съпругата на Ген. Петреъс Холи, Джил Кели, нейният съпруг Скот, Генерал Дейвид Петреъс и сестрата на Джил – Натали Кауам. Една снимка на британското издание “Дейли Мейл”, която може би говори много повече от всичко казано. ФОТО И ТЕКСТ: From right to left, Holly Petraeus, Jill Kelley, her husband Scott, Gen David Petraeus and Jill Kelley’s sister Natalie Khawam at a garden party at the Kelley house. Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2232634/Paula-Broadwell-photos-David-Petraeus-mistress-discovered-lying-low-DC.html#ixzz2CFMJ3yUs
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Всъщност, разкриването на извънбрачната връзка на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс и започнало от заплашителни съобщения, изпратени от предполагаемата му любовница Пола Броудуел до друга жена, съобщиха американските медии, цитирани и от Уикипедия.

Фактът, че Генерал Петреъс се е замесил с жени извън повереното му ЦРУ подлага на удар цялото разузнавателно управление на САЩ.

ФБР започва да разследва информацията изпратена от омъжената 37-годишна Джил Кели, дългогодишна семейна приятелка на Петреъс и доброволен социален работник във военно-въздушната база “МакДил” във Флорида, където е главната квартира на Централното Венно Командване, която описва имейли, които нарушавали нейната личност (harassing emails). Кели е омъжена и има сестра-близначка Натали Кауман, съобщава “Дейли мейл”. Сестрите са Християнки от Ливански произход. Изданието допьлва, че след колапса на системата за недвижими имоти през 2010г. Кели и съпругът й Скот, невро-хирург, дължали според документите в съда 3,6 милиона долара. Сестрата Натали Кауман по време на бракоразводното си дело е обвинена от съдията в “липса на честност и във виртуализиране на всичко”. Paula Broadwell photos: David Petraeus’ mistress discovered lying …

След като ФБР открило, че имейлите идват от Бродуел, службата установила че тя е разменяла и интимни съобщения с личен имейл в Гугъл – Джимейл, хакнат или принадлежащ на Петреъс, който е бил проследен от службата, цитират от Уилипедия данни на медиите ФОКС Нюз, Ню Йорк Таймс и Ен Би Си.

Секс скандалът с бившия вече шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс показа колко лесно американското правителство може да получи достъп до частните имейли на гражданите, коментира CNN. /*** вижте по-долу данни за личните имейли/

Съдържанието на писмата на Кели показвало, че Броудуел я смятала за заплаха за връзката й с Петреъс.

НА РАЗМЕННИ ГЕНЕРАЛСКИ НАЧАЛА ИЛИ ПРЯКА НЕЖНА КОНКУРЕНЦИЯ

Генерал Джон Алън наследи Петреъс при Обама на най-висшия команден пост в Афганистан през юли 2011 г. Генерал Джон Алън има брилянтно образователно обучение във военното дело и перфектна вече 36-годишна военна кариера. ФОТО: Уикипедия/Американска Армия

Джон Алън (р. 1953г., John R. Allen), който командва американските части в Афганистан, е замесен в скандала с бившия шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс. Той е разследван заради “неподходяща кореспонденция” с Джил Кели, която изпълнявала на доброволни начала функциите на връзка с обществеността в базата на ВВС “Макдил” във Флорида, съобщи министърът на отбраната на САЩ Лион Панета в изявление, което бе излъчено в сряда на 14 ноември 2012г. по американската телевизия Ей Би Си. Заповедта за започване на разследването срещу Алън била издадена в понеделник, а назначаването на генерал Алън за командващ Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и за главнокомандващ съюзническите сили в Европа е било неопределено отложено. Джон Алън наследи Петреъс при Обама на най-висшия команден пост в Афганистан през юли 2011 г. Генерал Джон Алън има брилянтно образователно обучение във военното дело и перфектна вече 36-годишна военна кариера. Джон завършва известното престижно частно училище “Флинт” в Окланд, щата Вирджиния, което изключително подготвя бъдещи колежани. След това Алън получава Бакалаварска степен от Военно-морската академия през 1976г, през 1978г. се дипломира от Националния Военен Колеж, където по-късно ще получи и втора Магистърска степен. Първата си взима в Университета на Джорджтаун със специалност “Национална сигурност”, като освен нея получава и Магистърска степен по “Стратегическо разузнаване” от Националния Колеж за Отбрана и Разнунаване. Между множеството награди, които ген. Алън получава, личат международни отличия от Монголия, Полша и Тайван. Ген. Алън е женен за Кати (Екатерина), която също е от военно семейство, и имат две големи дъщери Бети Уитман и Боби Алън.

Джил Кели придружавала Генерал Джон Алън при най-малко едно от пътуванията му със служебен самолет от Тампа, Флорида до столицата Вашингтон, казали трима живи свидетели, съобщава уебсайта на местната телевизия в Слънчевия щат WTSP (Gannett).

Джил Кели била толкова уплашена, че се е оплакала от тормоза в интернет, поискала защита и според ФБР не е знаела какво е естеството на връзката между директора на ЦРУ и Броудуел – автор на биография на Петреъс.

Според високопоставен представител на Пентагона ФБР е открило в хода на разследването на аферата “Пола Бродуел” между 20 000 и 30 000 страници “потенциално неуместни” имейли между Алън и Джил Кели.”

Нормално е човек да си зададе въпроса колко са работили тези хора в такива служби, като имат време за такова писане? Поне за един генерал се предполага да има все пак и някаква друга работа, и по-важни дела, освен да си разменя имейли с някаква дама.

Президентът на САЩ Барак Обама подкрепи главнокомандващия американските сили в Афганистан ген. Джон Алън, който е разследван за неуместна кореспонденция с пиарката от Флорида Джил Кели, съобщи на 14 ноември 2012г. Си Ен Ен. “Президентът има много високо мнение за ген. Алън и неговата служба за страната, както и за работата, която е свършил в Афганистан”, каза говорителят на Обама Джей Карни.

Така в секс-скандала с авторката на “Всичко е вътре” замесените се увеличават с още двама висши американски служители,

след като се разбра, че министърът на правосъдието Ерик Холдър (Eric Holderна Барак Обама, е знаел още в края на лятото, че агенти на ФБР разследват връзката на Дейвид Петреъс с неговата биографка, и генерал Джон Алън, командващ силите на НАТО и САЩ в Афганистан, информират британският вестник “Дейли телеграф” и американският “Вашингтон пост”. Но информацията не е излязла извън министерството на правосъдието, въпреки че агентите на ФБР са открили поверителни информации на компютъра на Бродуел. Ерик Химптън Холдър Дж. (р. 1951) е 1-ят чернокож и 82-ят по ред Главен прокурор на САЩ. Ерик е роден в Бронкс, Ню Йорк в семейството на емигранти от Барбадос и взима Бакалавърска степен в Университета Колумбия в родния си град, а през 1976г. се дипломира от едно от най-авторитетните Училища по Право – Колумбия. Преди това е назначаван на отговорни длъжности от Президентите Рейгън и Клинтън.

Бащата на Пола Бродуел твърди, че дъщеря му е жертва на опит да се прикрие нещо друго, добавя британското издание.

До момента не открихме съобщения, в които да се казва откъде Бродуел е научила за връзката и как се е сдобила с адреса на “конкуренцията”. Остават и предположенията, че това е работа на ПР-ите, които ще направят историята още по-заплетена, защото човек не помни нещо, което не разбира – такава е човешката природа.

Служители на ФБР коментират, че са изпаднали в деликатна ситуация, защото никога не са имали подобен казус и не били съвсем сигурни какво да правят с информацията. Любовната връзка била потвърдена и в разговори на ФБР с двамата, но интимна връзка – дори на директора на ЦРУ – не е сериозна заплаха за националната сигурност.

Проверката обаче показала, че част от писмата в пощата на Броудуел идвали от личната поща на Петреъс в Gmail, а не от служебната на ЦРУ. Според “Уолстрийт джърнъл” Броудуел или някой близък до нея се е опитал да влезе в личната поща на директора на ЦРУ.

“Вашингтон пост” коментира, че подобен пробив вече може да се смята за сериозен риск за националната сигурност на САЩ. Самият директор на ЦРУ е създал абсолютно недопустима връзка в агенция, в която процедурите изискват служителите да обявяват сами подобни афери, за да не станат жертва на изнудване.

В предговора на книгата си “Всичко е вътре” авторката Бродуел разказва, че се запознала с Петреъс през пролетта на 2006 г., когато е студентка във факултета “Кенеди” по управление в Харвард, а той гостувал в университета, за да разкаже спомени за кампанията в Ирак.

Малко повече от година издържа Петреъс

Президентът Барак Обама избра малко повече от преди една година дотогавашният командващ силите на НАТО В Афганистан Генерал Петреъс да поеме ЦРУ от 6 септември 2011г. в рамките на сериозни размествания в екипа си по национална сигурност, включващи назначаването на бившия шеф на ЦРУ Лион Панета за министър на отбраната на мястото на напускащия Робърт Гейтс. Това бе вторият шеф на ЦРУ за Обама. През месец юни 2011г. на номинацията в Сената на САЩ на Генерал Петреъс за шеф на ЦРУ присъстват и двете близки жени до него – съпругата му Холи и любовницата му Пола, която седи на първия ред в залата, съобщава “Дейли Мейл”.

След обяд на 6 ноември 2012г. ФБР информира Джеймс Ар Клейпър, шеф на Националното Разузнаване за провежданото разследване. Клейпър се обажда на Петреъс и му дава съвет да си подаде оставката, съобщи Вашигтон Пост, а на следващия ден информира и Белия дом. На 8 ноември Президентът Обама приема Петреъс, който си връчва оставката. На следващия ден Обама  приема оставката и Петреъс признава за любовната афера и заявява, че си подава оставката и напуска ЦРУ.

Временно изпълняващ длъжността поема Майкъл Морел (р.1958), което му се случва за 2-ри път след като от юли до септември 2011г., пак при Обама, се наложи да застане на мястото на номинирания от Обама – Леон Панета (2009-2011). Роденият в Охайо Морел преминава през различни длъжности в ЦРУ от постъпването му през 1980г., между които Директор по разузнаването и позицията Заместник Директор Сътрудник (Associate Deputy Director), която е създадена през 2006 за първи път в ЦРУ.

От 2004 до 2012г. ЦРУ сменя четири (4) Директора и два пъти е с временни ръководители (общо 2 при Буш и 4 при Обама) от общо 21 в цялата история от 1947г. Най-високият пост в разузнаването на САЩ е създаден през 1946г. под името “Директор на Централното Разузнаване” от Президента на САЩ Хари Труман, което предхожда и създаването на самото ЦРУ през 1947г.

От 1947 до 2005 Разузнаването на САЩ сменя 17 директора, като само трима (3) от тях се задържат на поста повече от 5 години – и тримата са цивилни.

НАГОН И ПАГОН

Единият от тях Алън Дълес, също е имал извънбрачни връзки, включително с гръцката кралица Фредерика Хановерска – германска принцеса и съпруга на бившия гръцки крал Павлос Първи, съобщи “Ню Йорк Таймс”. Американският вестник твърди, че Алън Дълес е бил в любовни отношения с над сто жени, в това число с Фредерика. Разкритието бе направено на 10 ноември 2012г. в статия под заглавие When a C.I.A. Director Had Scores of Affairs от британския журналист и писател Стивън Кинцър, който подготвя книга, посветена на Алън Дълес и неговия брат – държавния секретар на САЩ Джон Фостър Дълес. Използвайки като повод любовната афера с подалия оставка директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, британският журналист (дългогодишен кореспондент на “Ню Йорк Таймс” в Истанбул, написал книга, възхваляваща Кемал Ататюрк), в изданието описва Алън Дълес като “непоправим женкар” за дългото време на управление 1953-1961 г. По-рано 5-ят директор на ЦРУ Дълес е ръководител на американските тайни служби в Европа по време на 2-та св. война – Управлението на стратегическите служби (Office of Strategic Services, OSS) – предшественика на ЦРУ (1942-1945), като веднага след това постъпва в новосформираното ЦРУ.

До Април 2005г. Директорът оглавява Комитетът по Разузнаването и ЦРУ, като допълнително съветва Президента на САЩ и Съвета за Национална Сигурност (СНС). След това шефът на ЦРУ придобива статута на ръководител на разузнавателната общност и главен съветник на Белия дом и СНС.

Подобни любовни афери обаче не свалиха нито Президента Кенеди, нито Клинтън, което още повече усложнява казуса и увеличава съмненията за “афера”, била тя и призната.

КОМЕНТАР НА РЕДАКЦИЯТА

Пари, Власт и секс – Секс, Власт и Пари – от край време и днес – все едно и също. И то не от липсата им, а от желанието за допълнително и повече – желания простичко наречени ЛАКОМИЯ и АЛЧНОСТ.

Да “продадеш” държавата и националността си срещу “кожа” и банкноти. Да запратиш държавата си във времето на робовладелския строй, когато замяната, или съвременният “бартер”, са били основно средство за съществуване.

Ако въобще има значение

Религията определя Лакомията и Алчността, като едни от смъртните грехове. Ще добавим и Сладострастието – пожелаването на жената, мъжът на ближния. “Ако имаш две ризи – дай една на ближния си,” казват Светите Отци. “Ако имаш една риза, вземи си поне още две,” перафразират съвременните ризеносци, пардон “рицарите на честта”.

Обществото е радвоено между “любовта” и “службата”, но концентрирано върху физическото удоволствие и материалните облаги. Съдът е концентриран върху пледоарии на адвокатите, ако въобще се стигне до съд, поради “високо държавното значение за сигурността на държавата”, поради служебното положение на прегрешилите. Важно е да се запази авторитета на държавата. Всичко се върти около това, което се вижда, а не върху това което носи човек в себе си. Понякога също казваме, и “те са хора”. Нека.

Малката зависима задължително изпълнителна България или Големите независими световни арбитъри САЩ – все тая – трудно се съди големец или съдържател на държавни тайни. Единствено се търси кой да плати цената и всеки “разголен задник” да замине час по-скоро в историята, без да се разголва която и да е част на държавата.

Казват, че спецслужбите са оголените нерви на демокрацията.

Много бързо стойностните неща за човека и държавата губят смисъл, когато тези които ги носят, попаднат на тезгяха с една купчина сухи пари или в леглото с една влажна кожа.

Така е навсякъде, където има пари и власт – всеки се върти наоколо за да припечели по нещо. Има една стара поговорка “Върти се като куче, около касапница”. Колкото ти е слаб Ангелът и/или колко още да сложиш в джоба. По пътя на успеха винаги ще се намери някоя житейска стопаджийка или намазан мераклия, които да предложат услугите си, с една единствена цел – да направят кариера, пардон, за “да си оправят живота”. И да кажат ведро – “а бе аз да стъпя там, пък после е лесно”. Така да се каже “първоначалното натрупване на капитала изисква жертви, били те натурално органически или изкуствено психически”.

И най-малката възможност за участниците да изпитат удоволствие или да направят пари от всяка удала им се “разголена” или “покрита” ситуация ги кара да влизат в “зоната на сладкия или цифров здрач”, където по “едно око хвърлят” медиите, които може би пак ще са виновни, че пишат за неодяланите трески на дървото на обществото и нацията на една държава. А нея вълци я яли – важно е да задоволим нагона и да напълним портофейлите!

Срам за нация и за държава – това са Те – измислените Рицари на честта, които прегазват всичко свято в името на всичко, което лази по кожата им или гъделичка джобовете им! Резил за една държава и нация, която е била пример за стойности и успех, с личности, които са градили света около тях и този на Планетата. За да се намери някой, който да оноди основите, за да спре разстежа. Е чак пък разстеж – нека може би го прави от желание за “освежаване”

Когато един “Рицар на честта” е болен в едно общество, то това е сигурен показател, че самото то поне има температура. Когато повече от един носител на меча на държавата е болен, то това може би е вече епидемия, водеща до всеобща зараза.

Когато обикновенният войник види Рицарят какво и как го прави и какви са последствията, то той приема това за нормално. Та нали това е еталонът на собатвената му среда !? Пример!

Гордост е да имаш любовница или любовник. Иначе в църквите всички се кръстят като шевни машини, демонстрирайки живот без грехове. В случая с Петреъс, дори самият факт, че това може да бъде показано на обществото като причина да напуснеш даден отговорен пост говори, че има морал, който обществото следва.

“Рицарски” случаи от последните дни придобили долараова миризма. Един костваше главата на най-авторитетната агентска служба на САЩ и света – ЦРУ и срути служебното положение на висш военен, друг ликвидира авторитета и служебното положение на други свързани с оръжието, трети пък лиши от заплати служители на най-авторитетната военна американска служба – тюлените. Всичко се въртеше около барута!

Нека допълним и за изкривените представители на тези момчета, които са готови да дадат животът си за една кауза! Пак представители на Армията!

Седем “Рицари на честта” играят “на войници”

Седем морски тюлена от американската армия бяха наказани заради разбулването на тайна информация, докато помагали в изготвянето на електронна игра. Те са участвали в създаването на последната версия на Medal of Honor – Warfighter (“Медалът на честта”). Един от тюлените-помощници е участвал и лично в операцията срещу Осама бин Ладен.

Макар в играта да не се пресъздава точно мисията срещу бившия лидер на Ал Кайда, са използвани факти от реални нападения, съобщи БиБиСи. Заради това пък тюлените са глобени. Те са получили писмено порицание, а заплатите им за два месеца не са им платени.Според информацията военните от Пентагона са консултирали създателите на играта само два дни.

„Ние не толерираме отклонения от политиките си”, се казва в изявление на зам.- командира на военноморските сили по повод на наказанията. Според него това ще даде ясно послание на тюлените, че трябва да се придържат към високите стандарти на частите, в които служат.

Появиха се спекулации, че и други американски военни са участвали в разработването на компютърната игра.

Това е поредния скандал в Пентагона. Преди месец друг тюлен бе заплашен от съдебно преследване, след като написа книга за операцията срещи Осама бин Ладен.

Пак секс около оръжието

Голям шеф във военното производство бе уволнен пак заради извънбрачна връзка и заменен от жена на поста един от най-големите оръжейни комплекси в света –„Локхийд Мартин”

На 1 януари 2013 г. Кристофър Кубашик трябваше да оглави един от най-големите оръжейни комплекси в света –„Локхийд Мартин”. Той бе смятан за идеалния наследник на 61-годишния шеф на концерна Боб Стивънс. Но Кубашик бе внезапно уволнен.Часове след като заради извънбрачна връзка оставка подаде шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс, афера свали и Кубашик. Оказа се, че и той е имал извънбрачна връзка, което стана причина да бъде изритан от компанията без предизвестие.Боб Стивънс заяви, че е много разочарован от подчинения си, и издигна на негово място жена. 58-годишната Мерилин Хюсън е първата дама, оглавила американски военен концерн. „Локхийд Мартин” произвежда най-модерните бойни самолети като Ф-35.
Не само че скандалът избухна почти паралелно с аферата в ЦРУ, ами се оказва и че точно същият проблем е имал конкурентът на „Локхийд Мартин” – „Боинг”. През 2005 г. тогава 69-годишният шеф на “Боинг” Хери Стоунчипър освободи по спешност поста си, след като се разкри, че е имал афера със сътрудничка. Тогава Стоунчипър е все още женен и любовната му история не се вписва в моралния кодекс на фирмата. Същото е обяснението и при „Локхийд Мартин” сега.Боб Стивънс обясни в телефонна конференция, че в края на ноември сътрудник е подал сигнал за връзка на Кубашик, която не отговаря на стандартите на фирмата. Включени са външни следователи, които да разберат за какво става дума. Те се сдобиват с доказателства за аферата на Кубашек.На извънредно заседание Кубашик е конфронтиран с историята и е принуден да дава обяснения. Предлагат му да подаде оставка, което той прави незабавно. Любовницата му е колежка и също напуска светкавично. Стивънс изрично похвали поведението на сътрудниците в концерна и ги призова и в бъдеще да дават сигнали за неспазване на етиката.
Мерилин Хюсън работи от три десетилетия за „Локхийд Мартин”. От две години оглавява електрониката, която е най-важният отдел в компанията. От една година отговаря и за ежедневния оборот на фирмата. Годишно той възлиза на 47 млрд. долара. Въпреки строгостта на наказанията при подобни случаи в големите фирми в САЩ шефове продължават да бъдат залавяни в крачка с колежки. Най-видната жертва на сексскандал е бившият президент Бил Клинтън. Защо все пак въпреки опасността те да бъдат заловени и уволнени, началниците продължават да рискуват заради любовните трепети? „Вероятно след години на върховен пост повечето започват да се чувстват недосегаеми”, смята Уилям Сануолд, професор по бизнес етика в Сан Диего.

*** Секс скандалът с бившия вече шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс показа колко лесно американското правителство може да получи достъп до частните имейли на гражданите, коментира CNN. За първата половина на 2012 г. Google е получила 7 969 идентични искания от американското правителство. Компанията удовлетворява изцяло или частично 90% от молбите. Според последния Google Transparency report компанията е получила 20 938 исканя за достъп до лични данни от правителства от цял свят между януари и юни тази година. За сравнение – през втората половина на 2011 г. молбита са били 18 257.“Тенденцията ясно показва, че правителственият шпионаж на гражданите е във възход”, коментира Дороти Чоу, главен анализатор на Google.
Google разполага с огромно количество лични данни за своите клиенти – информация от имейли и Google Drive accounts, с IP адресите, по които може да се проследи точното местоположение и др.
Google Transparency report, който излиза два пъти годишно, е опит компанията да хвърли светлина върху това колко често правителствата искат достъп до личните данни на нейните клиенти като част от криминални разследвания. Компанията също така публикува информация и колко често държавните агенции искат публично съдържание да бъде премахнато от YouTube или Blogger. Американците са най-любопитни, следвани от Индия и България.