Боб-убиец за бедните в България

Познатите около 60 000 вида гъгрици обикновено са снабдени с хоботче. С различна форма и дължина, то носи на края си очите и челюстите на насекомото. При женските то често служи за издълбаване на дупки за снасяне на яйца.Много често по фасула, който с мерак сте си отгледали и оставили за зимнина, се появяват дупчици и става негоден за кухнята. Вгледате ли се по-внимателно, ще видите, че го гризе малко бръмбарче. Някои му казват гъгрица, по подобие на гъгрицата по житото. Не е точно. Бръмбарчето се нарича фасулев зърнояд. Преди да пуснат боба по магазините, още в складовете специалистите трябва се справят с него.

Пърдиш и плачеш

4 ноември 2012г. Народният кухненски символ – боб, заразен с гъгрица, или по-точно “фасулев зърнояд”*, според лабораторните изследвания на Агенцията по безопасност на храните в България, внесен от Аржентина и Китай с изрядни документи и раздаван на бедните от една и съща Еднолична компания, предизвика политически скандал и изпразва тенджерите на верните гласоподаватели и изконните български потребители.

Гаврата с народа ордължава! Кой нормален човек, дори и беден и гладен, би си сложил на печката боб, предварително наяден от червеи, макар и вносни? Ако забравим здравето, то какво да кажем за психиката? Какво бихте изпитали, ако видите боб с променен цвят и дупки, вонящ на гнилоч, който “грижовно” ви е предложен като “помощ” за вашите деца и семейство, пострадали от всеобщата криза, която вие не сте предизвикали с вашите коремчета, а големите тумбаци са приготвили за общопланетното оцеляване … на тях самите? Предизвикващият газове боб, докара и сълзи, не само от миризмата!

Пърдиш и плачеш! А червеите играят хоро в червата ти!

Ръководството на “синята” партия ДСБ подготвяла сигнал до прокуратурата, до Комисията за защита на конкуренцията и до ОЛАФ във връзка със скандала около доставката на храните за социално слабите, съобщи ДАРИК Радио.

Според зам.-председателят на партията Радан Кънев управляващите носят цялата отговорност за случващото се с тези доставки, за изключително високите цени на тези храни, които се плащат от българските данъкоплатци, както и за това, че една и съща фирма печели всички позиции по тези доставки, цитира го „Дарик”.

По думите му същата фирма печели обществените поръчки за доставка на храни в детски заведения и българската армия.

„Има подробни данни, свързани с участието на Георги Цанков в множество поръчки на Държавен фонд „Земеделие”. Подробно се разглеждат поръчките, свързани с програмата за доставка на храни за социално слаби. Механизмът, по който фирми, които печелят с по-ниски оферти, се оттеглят и остава само една фирма, чиито цени значително надвишават пазарните”, коментира Кънев.

„Като парадокс мога да кажа, че единствената цена, която не надвишава пазарните, е на станалия прословут боб. Данните, с които разполагаме, показват, че тази фирма използва класическа корупционна схема с други съучастници, които подават по-ниски оферти, след това се оттеглят и печелят тези оферти, които са с цени далеч над пазарните и се извършва на практика източване на тази програма”, добавиха от ДСБ.

Румен Порожанов, директор на Държавен фонд „Земеделие”, който управлява програма „Благотворителност” в България, заяви, че ще бъде отправено искане към доставчика „Фантастика 95 – Георги Цанов” за незабавна подмяна на негодната партида.

„Санкцията е 2% от стойността на целия договор между Държавен фонд „Земеделие” и доставчика, което прави около 120 000 лв.”, обясни Румен Порожанов.

Агенцията по безопасност на храните също ще санкционира доставчика с максималния размер на глобата – 10 000 лв.

Директорът на ДФЗ обясни, че при сключването на договор с Фонда от доставчика се изискват мостри и проби от сертифицирана лаборатория, които да доказват качествата на продукта по БДС.

„Не мога да кажа дали този боб е същият – заяви Порожанов. – От българска служба по зърното също са издали сертификат за боба по тяхно направление, но според министър Найденов това означава, че могат да го сеят, а не да го варят”, обясни той.

Земеделският министър обяви по-рано „категоричните резултати” от тестовете на БАБХ, които доказвали, че бобът има гъгрица.

„Бобът е внесен от Аржентина и Китай, като първата точка в ЕС е пристанището в Солун. Документите, с които продукцията е влязла от Гърция в България, са изрядни, но аз съм склонен да вярвам повече на лабораторните изследвания на Агенцията по безопасност на храните, които показват, че има зараза”, казаМирослав Найденов.

Министърът подчерта, че не отправя обвинения към фирмата, а просто настоява тя да спази договорните си отношения и затова ще бъде санкционирана с неустойка.

Мирослав Найденов призова фирмата доставчик да приеме резултатите от изследването и да търси отговорност от този, който й е предоставил този боб.

По-рано собственикът на фирмата доставчик Георги Цанков обяви, че в основата на скандала стои атака от страна на негови конкуренти.

Според земеделския министър обаче при всяка констатация на Агенцията по безопасност на храните хипотезата е атака от конкурентна фирма.

„Не вярвах, че една такава тема като боб може да предизвика такъв небивал интерес”, каза още той.

Когато разбрал за случилото се, министърът веднага е поискал доклад от шефа на БАБХ Йордан Войнов и шефа на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните обясни, че веднага след разпореждането на министър Найденов са взели проби от всички продукти по програма „Благотворителност”, изследванията са направени в акредитирана лаборатория на Министерството на здравеопазването и потвърждават, че в боба има наличие на гъгрица.

Според Войнов заразяването на боба не е станало на територията на България, а по пътя на доставянето – в Гърция, Аржентина или Китай.

Георги Цанков изрази негодуванието си от това, че представител на фирмата му не е присъствал при вземането на проби за тестовете на БАБХ.

По думите на Войнов не е трябвало да има представител на фирмата доставчик при вземането на пробите от боба, тъй като той се е намирал в склад на БЧК.

До момента доставчикът на разваления боб за бедните ще бъде глобен, но договорът с него остава.

Пърдете и се веселете!

Около 90 тона от боба за социално слабите граждани е заразен с вредителя гъгрица. Това съобщи на 31 октомври 2012г. на извънреден брифинг министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА И ФОКУС. Бобът е един от 15-те продукта, които са предназначени за социално слабите граждани по кампания на Европейския съюз. По програмата за България тази година са отделени 42 млн. лв. „Преди около един месец, когато започна първият транш на кампанията, аз лично разпоредих на Агенцията по безопасност на храните да провери всяка една стока, която ще достигне до гражданите. Въпросният заразен боб е около 92 тона и е внос от Аржентина и Китай”, отбеляза министър Найденов. Той посочи, че бобът е влязъл от пристанище Солун, а фирмата доставчик за България е „Фантастика 95”. Документите, с които продукцията е влязла от Гърция в България, са изрядни, но аз съм склонен да вярвам повече на лабораторните изследвания на Агенцията по безопасност на храните, които показват, че има зараза, каза земеделският министър. По думите му фирмата доставчик може да повтори лабораторните изследвания, но на свои разноски. „Моят съвет е фирмата да приеме лабораторните данни за зараза, да подмени заразената продукция и да търсят отговорност от този, от който са получили стоката”, заяви Мирослав Найденов.

* ФАСУЛЕВ ЗЪРНОЯД Много често по фасула, който с мерак сте си отгледали и оставили за зимнина, се появяват дупчици и става негоден за кухнята. Вгледате ли се по-внимателно, ще видите, че го гризе малко бръмбарче. Някои му казват гъгрица, по подобие на гъгрицата по житото. Не е точно. Бръмбарчето се нарича фасулев зърнояд. Преди да пуснат боба по магазините, още в складовете специалистите се справят с него. Не е така при домашни условия. Може да си купите фасул и от някой добър производител и пак да си имате неприятности. Сушенето на слънце не помага. Ще се справите, стига да знаете нещо от биологията на този неканен сътрапезник. Фасулевият, наричан още бобов, зърнояд е дребно бръмбарче, което напада както фасула, така и лещата, граха и други зърнено-бобови култури. Заразата може да започне както на полето, така и в складовете и домакинските шкафове. По съхранения фасул женската снася яйцата направо . Излюпилите се ларви бързо навлизат в тях. Такъв фасул не става за ядене или посев. Характерно за фасулевия зърнояд е, че е топлолюбив. Бързо се развива и дава поколение след поколение при температура 28-30 градуса. При 10-12 градуса развитието му практически спира, а при нула градуса възрастните и ларвите загиват за три седмици. Това че заразата започва още от полето предполага и борбата с фасулевия зърнояд там да започва, защото неприятелят прониква в склада с внасяната продукция. Борбата на полето обаче от дребния производител не е особено резултатна. Употребата на химически средства за обеззаразяване на постъпващата в склада продукция е нежелателна, а и често недостъпна за него. Затова препоръчаме ефикасни начини, основаващи се на биологията на неприятеля. Съхранявайте произведения от вас фасул, както и ако сте го закупили от обикновени производители по пазарни и разни други сергии, на възможно най-хладните места, но не и в кухните си. Не допускайте във вашия склад температурата да се повиши над 8 – 10 градуса. Когато настъпят студовете, ако имате повече фасул, може да го изнесете в мразовити дни на открито, където за няколко денонощия евентуално оцелелите ларви и възрастни бръмбарчета ще загинат. Малки количества може да поставите за известно време във фризера или в замразителната камера на хладилника. При минус 10 градуса фасулевият зърнояд загива за 12 часа, а при минус 5 – за 24 часа. Така обеззаразен може да го извадите и да съхранявате при стайна температура. Не забравяйте, че казаното за фасула, се отнася и за лещата.