България – Идилията “Референдум” за Цирка “АЕЦ”

В момента площадката за АЕЦ “Белене” прилича на Цирк (circus – кръгла арена). По дефиниция Циркът обикновено представлява пътуваща група от изпълнители, включваща акробати, клоуни, фокусници, жонгльори и дресирани животни. Представленията и зрелищата се състоят в огромна палатка (шапито) с кръгла форма върху кръгла арена.Циркът в сегашния му вид се появява в края на XVIII в. За негов баща се счита англичанинът Филип Астлей (Philip Astley), а за рождена дата – 9 януари 1768, когато прави първото представление в Лондон.В Русия през 1919 г. циркът е национализиран и през 1927 г. е създаден Държавният университет за циркови и вариететни изкуства, известен с популярното име Московско цирково училище. Когато Московският държавен цирк започва турнета по света през 1950, представленията му надминават по сложност и оригиналност всичко, което е съществувало до този момент в цирковото изкуство. В България през 1983 г. изгоря сградата на Държавния цирк на Солни пазар в София. И до ден-днешен обаче виновните за сакатлъка не са разкрити. Нов цирк така и не е построен, може би в очакване някой друг да ни го построи, а ние само да играем.

31 октомври 2012г. Днес на връх Хелоуин – тъмният празник на мъртвите в САЩ, дойде светлата новина от България, че нова Идилия, наречена “Референдум” следва да бъде изиграна на манежа на Цирка “АЕЦ” – строен и недостроен в нашата Мила Родина. Ние разбира се ще покажем новините. Оказа се, че можело вместо да гледаме тъжно обрзи на мъртъвци, можем да си позволим да се наслаждаваме на весели клоуни и клоунади. Ще си позволим и да дадем мнение за номерата, които се показват. Както и ще се опитаме да открием причините, режисьорите и артистите на постановките на местно ниво и техни идейни колеги, спомоществуватели и партньори от Международната Енергийна Циркова Асоциация.

КАКВО КАЗВАТ НОВИНИТЕ

Днес, президентът на Р България Росен Плевнелиев насрочи датата за националния референдум за изграждането на АЕЦ „Белене“ да бъде на 27 януари 2013 година (неделя), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. КАКВО КАЗВА ИСТОРИЯТА

Корицата на “Спасителят в ръжта” отпечатана на български език от Издателство “Отечество” през 1951г. по време на Комунизма в България.

На тази дата в историята през 1593г. Ватикана започва 7-годишен процес срещу прогресивният и прогледнал учен Джордано Бруно, написал “Пир върху пепел”, който със съзвучие с живота и съдбата му е изгорен на кладата. Пак на тази дата през 1924г. полагат тялото на Вожда на Революцията Ленин в Мавзолея, а през 1967г. Трите Велики Сили спечелили 2-та Св. Война – САЩ, СССР и Великобритания подписват договор и за Космоса. На 27 януари са родени, през 1756г. Волфганг Амадеус Моцарт – композиторът написал “Малка нощна музика” и “Вълшебната флейта”, и през 1850г. Капитанът на трагично потъналия Титаник – Едуард Джон Смит. Напуска Земният свят на тази дата, през 1901г. композиторът Джузепе Верди, създал “Мнимият Станислав или крал за един ден” и “Бал с маски”. Губят животът си и известните американски писатели, през 2010г. Джеръм Дейвид Селинджър, написал “Спасителчт в ръжта”, и през 2009г. Джон Хойър Ъпдайк , известен с произведенията си “Вещиците от Ийстуик” и “Кентавърът”. Датата 27 януари 2013г. на 1-ия референдум в историята на демокрацията на България съвпада с Международния възпоменателен ден на Холокоста, определен с резолюция на ООН от 1 ноември 2005г. и се провежда ежегодно в някои страни по света и призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид. В САЩ падналите в Холокоста се почитат една седмица, през 2013г. от 8 април – Йом а-шоа (Yom HaShoah), когато започва годишният еврейски календар с Главата и Цар месец Нисан (ницан – пъпка, бутон – в превод от библейския език). Нека сега ние да опитаме да открием дали тази дата 27 януари, ще бъде записана в световната история с раждането на нашия исторически референдум. Бруно е изгорял в своите науки, Ленин е гримиран във вечния си сън, Трите Велики Сили са си пак така и още по-, приспивателна музика идва отвсякъде и флейтистите са си едни и същи с Източен и Западен уклон, след Титаник потънаха и потъват още особено по-малки корабчета. На Световната сцена мними крале и бизнес-велможи продължават да раздават правосъдие и световен ред и да организират съвременни балове с маски, а в България все още се търси спасител за енргетиката в световната ръж, изпълнена с вещици и кентавъри.

КАКВО ДА СЕ СЛУЧИ

Плевнелиев окончателно определи и въпроса на който ще трябва да отговори народа: „Да се развива ли ядрената енергетика в Р България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”, както е запсиано и в официалното съобщение. До скоро точната формулировка на допитването бе спорна, но в крайна сметка Парламентът реши преди седмица, след дълги дебати и пререкания между управляващи и опозиция. 106 депутати тогава подкрепиха тази формулировка, като против бяха 7, без нито един въздържал се. Точно с този текст на допитването опозиционната Българска Социалистическа Партия (БСП, бивша БКП) събра 54З 000 валидни подписа и реално предизвика “общонародна революция” и намесата на “гласът на народа”. Според законовите изисквания, за да е валиден референдумът, в него трябва да участват толкова хора, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, което означава, че на 27 януари би трябвало да гласуват 4 346 000 души.

Ако до урните отидат и 30% – то значи ние смело казваме, че България вече има народен вот. Дори ще си позволим да се съгласим и с експертите, че този безмислен референдум, от който нищо не зависи ще се провали. Резонният въпрос е КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ – ОТГОВОРЪТ Е – ВСИЧКИ – НАРОД И ПОЛИТИЦИ! Агнето ще си остане цяло – вече 100-годишна “овца” раждаща Соц и Евро “агънца”, а младият вълк още по-сит и “чист”! Затворете очи деца от наше поколение и ваши данъкоплатци – Ядрената Родна, Евро и Световна порнография е пълна!/вижте по-долу експертно мнение/

КАКВО СЕ СЛУЧВАШЕ В началото на октомври премиерът Бойко Борисов също поиска допитването, като обяви и своята мечта – то да се проведе по електронен път. Първоначално Борисов обяви, че ще приеме каквато и да е формулировка на въпроса, дадена от БСП, след това обаче промени позицията си и настоя думата “Белене” да отпадне, за да бъдат изпълнени конституционните изисквания за провеждането на референдум. През март 2010г. Премиерът Борисов говореше за корупция в енергетиката, но не посочи кои са корумпираните и корумпиращите лица. „В България има енергийна мафия и тя може да се види на много места. Но не се притеснявам от нещата, които миришат,” бяха стряскащите признания от устата на Трайчо Трайков, тогавашен министър на икономиката и енергетиката, на срещата му 14 октомври 2010г. с ядрения физик и емигрант, бивш служител на АЕЦ “Козлудуй” Георги Котев. През март 2011г. Трайчо Трайков окончателно взе да трае, след като бе помолен да подаде оставка защото се пекъл на плажа в Катар, Американският посланик съжаляваше за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите, шефът на “червените” Серго Станишев се занимаваше с проблемите на новата си изгора – като по филмите – Ден до Пладне на 15 март 2012г.

През 2008 г. Георги Котев направи шокиращи разкрития за огромни далавери с подмяна на ядреното гориво в АЕЦ ”Козлодуй”. През 2008г. Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. Според негови изчисления до момента България е ощетена с над 500 млн. евро. Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ от Русия ни изпращали рециклирано старо, което е значително по-евтино, но и доста по-опасно. Далаверата е по договорка с кръгове от българска страна, разкрита пак от някой “отвън”! А бре до кога нема да има некой разкривач “отвътре”? Цели министерства и служби се грижат за националната сигурност, която най-вече е свързана със стратегическите отрасли, като най-важния е Енергетиката!

Муха не в ухото – а в мозъка! На луди правят целият свят, не само българският народ! Как и коя ще бъде АЕЦ – няма значение! Важно е кой ще бъде доставчика на ядрено гориво и кой ще изпълнява държавните поръчки по АЕЦ! Гледайте накъде се движат парите и какви са възможностите за лапане на комисионни, и ще разберете откъде духа вятъра на “промяната” и “демокрацията”.

Какви руснаци им се привиждат в Белене? Та те са се отказали отдавна и си играят някаква друга игра, която нашите полит-трегери не могат или не трябва да разчетат. В писмо на БАН още от 1984 г. се казва: “В света са построени над 400 и се строят над 300 АЕЦ, но нито една от тях не се намира в толкова сложна сеизмична обстановка като АЕЦ “Белене” през юни 1983 г. съветската страна предложи да се изостави АЕЦ Белене заради високата сеизмичност и да се търси нова площадка, независимо, че са изразходвани 13 милиона лева за строителство.” Излиза, че не руснаците, а ние си играем игри, а на тях им все едно къде ще плеснат реактор – в Белене или в Козлудуй. Даже им се заканихме ние да ги “напляскаме”! Господа, мечка не се пляска – тя се отстрелва или се слага да спи зимен сън! Още за картоиграчите тук: Бойко плаши Путин – сантасе, белот или партия бридж Колкото ще “напляскат” Иван, толкова и Айван – а пък ние си оставаме Ванката, който ще бъде онодван прилично и ще му изпращат евтини вестоносци, като този например: Американци “пряко се включиха в мача” в Белене? И к’во? Кой го болят бузките в сянка? Рапорт даден – рапорт приет – на едните – на другите! Те така!

“каквото и да гласуват или да не гласуват, от резултатите от този референдум няма да произтече нищо”

Георги Касчиев, ядрени експерт и атомен физик, бивш главен физик на АЕЦ “Козлудуй” и член на Консултативния съвет по ядрена безопасност към държавния регулиращ орган (КИЯЕМЦ). Откъс от интервю на Касчиев от 31 октомври 2012г. пред ДАРИК радио: Създава се един прецедент, който просто е противен.” “Според мен няма да има никакъв избор, тъй като за каквото и да гласуват или да не гласуват, от резултатите от този референдум няма да произтече нищо – нито ще бъдат намерени инвеститори, нито финансиране за този проект, нито клиенти за купуване на скъпата електроенергия. Общо взето едно политическо нищо-не-говорене. Много жалко, че първият референдум в България по такъв грозен начин бе употребен главно от БСП като политическа платформа за изборите, към която се присъедини и ГЕРБ, вместо да каже, че „да, много съжаляваме, но вие сте излъгали 540 000 души да се подпишат под искане за референдум, който е в противоречие със законите на страната”. Защото нищо, че 540 000 души са се подписали. Утре, ако да кажем 1 млн. се подпишат под искане за референдум средната заплата да е 1200 евро, а средната пенсия – 800 евро, тогава какво ще правим? Пак ли ще го внесем за гласуване? Или ако се подпишат 1 млн. за пускане на старите блокове, пак ли ще ги пуснем? Създава се един прецедент, който просто е противен.” “Това е изключително авантюристично и е отречено напълно в световната практика (бел.ред. става въпрос за назначаването на политическо лице, а не на експерт и специалист за шеф на АЕЦ Козлудуй). …Изпълнителният директор и всички, които са там, тяхната първа и най-важна отговорност е да осигурят безопасната експлоатация. За да могат да направят това, трябва да имат много солидни и дълбоки познания, образователна основа, опит, специализация, тъй като, ако всички сме съгласни, че ядрената енергетика е една много сложна технология, с която се гордеят българите, то тогава за всички трябва да е ясно, че не може хора без опит и без знание да се поставят начело. Такъв човек може да бъде шеф на Борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Но когато виждате, че по цялата верига, тръгвайки от изпълнителния директор на „Козлодуй”, тръгвайки нагоре през енергийния холдинг, през министерството, опирайки до вицепремиера и премиера, че няма нито един, който да е наясно с ядрените технологии, за мен това е много обезпокояващо, тъй като, ако стане една авария, кой ще даде заповед за евакуация на населението? Няма кой да даде, няма кой да реши, защото всичките в този момент ще започнат да си звънят един на друг, да питат така ли е, да не би да ги провокират, така ли е наистина…  Световната практика това показва. Ако ние, българите смятаме, че с това ще създадем някаква нова, още по-добра практика, няма такова нещо, няма как да стане това.” Интервю на Касчиев пред “ЮроЧикаго”: ЦИРК “АЕЦ КОЗЛУДУЙ”: МУТРИ, УБИЙСТВА, ДЕЛАВЕРИ СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНИ – пияницата Дон Корлеоне, Агента Панко на ДС, Шефът Смърф и “червеният бос” Гарабед – Който е на власт, той ще се облажи! “Представи си, на този човек почти са му отрязали ухото, … примерно той, ако се появи… да представя българската ядрена енргетика на различни международни форуми. И само си представи, ако му бяха отрязали ухото, да се появи някъде без ухо и всички да кажат “А, да, да, България, енергетиката – мафия и корупция. Та такива са нещата в мафиозната енергетника на България, които не тревожат нито министъра, нито управляващите, за съжаление.ч Икономически интереси – АЕЦ “Козлудуй” е обект, който възлага поръчки за около примерно 800 милиона лева на година. Тук става въпрос за огромни пари. Защото през 2011 г. износът на електроенергия е над 10,5 милиарда киловатчаса, със свръхрекорд – над 1,5 пъти по-голям от предишния – без “Белене”, разбира се, без 4-те стари руски реактора, заради които ни “убеждаваха”, че ще стоим в условия на енергийна криза без тях и т.н. Значи, тези 10,5 милиарда, ако печалбата е, да кажем, поне 0,5 цент на киловатчас, дават около 50 милиона евро, около 100 милиона лева. От ядрената централата идва поне 1/3 от тази продукция. Значи става въпрос за огромни пари – 35-40 милиона лева като нищо. … Комисионните в енергетиката се пренасочват към новата власт! В началото на месец юни 2011г. Георги Касчиев изпраща писмо до ръководството на банката HSBC, която бе избрана от правителството да разработи нова концепция за развитието на проекта “Белене”, да осъвремени икономическия му модел: Ядреният експерт Георги Касчиев пише до HSBC за АЕЦ-Белене … Недостаъчен контрол, липсата на опит и решителност в Япония са допринесли последствията от аварията да са големи за целия свят, включително и за България.” Кликнете с бутона на мишката върху звуковия МР3 файл и изчакайте да се зареди преди да го чуете (времето зависи от скоростта на интернета ви) Звуков файл: 2011-03-17_kaschiev

Георги Касчиев е роден на 24 юли 1949 г. в Шумен. Професия – атомен физик. Има над 37 годишен професионален опит. В момента работи като научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет. Предишен професионален опит: – професор по ядрени реактори в Токийски технологичен институт – 2001-2002 г.; – председател на КИАЕМЦ – от 16 юни 1997 до 1 март 2001 г.; – Уестингхаус; – Института във Виена; – преподавател към Техническия университет и полувисшия институт в Козлодуй – 1972-1989 г. – АЕЦ Козлодуй, научен ръководител на пуска на Пети блок.

НИКОЙ НЕ НИ ЗАБРАВЯ, АКО СЕ ГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТИКА

КАКВО ПУБЛИКУВАТ МЕДИИТЕ В ЧУЖБИНА Bulgaria sets Jan. 27 as date for referendum on new  – Fox News SOFIA, Bulgaria – Bulgarian President Rosen Plevneliev has set Jan. 27 as the date for a national referendum on whether to build a new