Файненшъл таймс: БСП възкръсва – ГЕРБ изопачава

Файненшъл таймс е англоезичен всекидневен бизнес вестник с международно призната висока репутация. Издава се в Лондон в тираж от 433 000 копия за международното издание и 75 655 за британското. ФТ е основан през 1888 в Лондон от Джеймс Шеридън и неговия брат, Файненшъл таймс първоначално се състезава с още 4 икономически ежедневника за вниманието на читателите. След 2-та св. война през 1945 поглъща последния от тях (Financial News).

Британската медия най-вече се интересува от Енргетиката в България и дали правителството ще гледа на Запад или на Изток, отбелявзайки зависимостта от Русия, като явно проявява недоволство от политиката му и го упреква, като описва нерешителността му, и застава “зад гърба” на бившата БКП – сега БСП – конкурент №1 на управляващата партия ГЕРБ, като налага мнението за “Възкресението” на “червените’и втърдяване на позициите на БСП с налагането на референдум

„Интригантски правителството премахна всякакви конкретни връзки с „Белене”, като предлага на гражданите да гласуват просто за или против „нова ядрена централа”

28 октомври 2012г. Чрез интрига управляващата партия Граждани за европейско развитие на България – ГЕРБ изопачи въпроса за референдума за АЕЦ „Белене” – Българската социалистическа партия (БСП) възкръсва, се казва в анализ под заглавие “България – ядрен референдум” (Bulgaria: a nuclear referendum), публикуван на 26 октомври 2012г. в британското издание Файненшъл Таймс (ФТ) (Financial Times).

Авторитетното издание внимателно следи световният бизнес и обществен живот, наблчга сериозно на Европа и ЕС, като и на България се отделя място. Днес отново името на малката Балканска държава е включено в статия под заглавие “Затвор за всички нарушители на пазара в Европейския Съюз (Prison sentences for all EU market abusers on the way), България изрично е посочена в списъка на държавите-членки, които не криминализират нарушителите на пазара, за който се прави опит да бъде синхронизиран с този в САЩ. След като по-рано на 11-ти този месец България отново е във фокуса на британската медия в статия, като е наречена “стабилна, но мудна” (Bulgaria: stable but sluggish), следват още публикации на 17-ти и 19-ти.

Предизборни машинации изглежда стоят зад решението на българския парламент от тази седмица за провеждането на референдум за АЕЦ „Белене”, пише още на 26-ти октомври таблоидът от Острова.

Референдумът, който ще се състои през януари, следва решение на правителството от март да се откаже от строежа на атомната централа „Белене”, в която България инвестира 1.4 млрд. лева (925 млн. долара) и един реактор вече е готов, посочва изданието ФТ.

Според британската медия проектът „Белене” е една от най-дългогодишните саги в българската политика.

Строежът започна през 80-те години на миналия век, но след това беше спрян до 2008 г., когато правителството, доминирано от Българската социалистическа партия (БСП) сключи договор за строежа на централата с капацитет 2000 мегавата с руската компания „Атомстройекспорт”, филиал на „Росатом”, припомня ФТ.

Редица аналитици в енергийната сфера твърдят след обявяването на отказа от проекта, че той е станал икономически неизпълним заради натиска върху националния бюджет, рязко нарасналите разходи (оценявани на между 4 млрд. и над 10 млрд. евро) и прогнозите за търсенето на електричество на фона на намаляващото българско население и нарастването на цената на тока, се казва в статията.

Изразено беше и безпокойство относно опасното влияние на Русия, която вече доставя почти целия газ за България. Референдумът беше свикан, след като петиция, организирана от опозиционната БСП, събра близо 545 000 валидни подписа. Преминаването на бариерата от половин милион души автоматично разрешава провеждането на референдум, уточнява британското издание.

Според статията парламентът, доминиран от Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), има правомощието само да формулира въпроса върху бюлетината.

„Интригантски правителството премахна всякакви конкретни връзки с „Белене”, като предлага на гражданите да гласуват просто за или против „нова ядрена централа”, пише вестникът.

Може да се каже, че ако референдум се проведе, юристите със сигурност ще горят от желание да заявят, че това може да включва прибавянето на нови реактори към съществуващата АЕЦ „Козлодуй”, посочва ФТ.

„Ако възникне нужда от значително количество допълнителна електрическа енергия, прибавянето на допълнителна мощност към „Козлодуй” може да се окаже по-икономично от продължаването на строежа на „Белене”. Не е ясно какъв ще бъде изходът”, коментира „Файненшъл таймс”.

Преди време ядрената енергетика беше гореща тема в България. Затварянето на два реактора на „Козлодуй” като предварително условие за присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. беше силно непопулярно и много години общественото мнение подкрепяше солидно развитието на „Белене”. Но резултатите от социологически изследвания в последно време показаха, че подкрепата намалява, като може би една трета от гласоподавателите категорично подкрепят нова ядрена централа, се казва още в анализа за България.

„Във всеки случай възможно е референдумът да бъде обявен за невалиден. Защото, за да бъде счетен вотът за валиден, участието трябва да достигне 60-те процента избирателна активност на последните парламентарни избори. Така е поставено високо препятствие от над четири милиона избиратели, които трябва да решат да пуснат бюлетина”, пише „Файненшъл таймс”.

Изданието се позовава на неотдавнашно изследване, според което над 40 на сто от избирателите не знаят, че изобщо ще има референдум.

„Дори положителният вот да преобладава и референдумът да бъде валидиран от избирателната активност, правителството не е обвързано с никакви срокове за развитие на ядрената енергетика. Така че това е въпрос с доста отворен край по тема, която едва ли е конституционно жизнена и се отнася за проект, референдумът за който така или иначе може да се окаже невалиден”, коментира британският вестник.

Според ФТ изглежда, че това са големи усилия и (както отбеляза ГЕРБ) и разходи за страната, изправена пред други неотложни предизвикателства и с малко пари в хазната.

„Политически и енергийни аналитици в София твърдят, че референдумът вероятно трябва да бъде видян в контекста на парламентарните избори догодина, в които ГЕРБ ще се бори с явно възстановяваща се, ако не и възкръснала БСП”, посочва изданието.

Според „Файненшъл таймс” налагайки референдума, социалистите са възродили един въпрос, който изпълва с енергия твърдия им електорат и привлича значителна подкрепа извън него, а също така обединява влиятелните проядрени и проруски групи в България.

„Партията вероятно също иска да изтъкне, че уклончивата позиция на правителството за „Белене” не е единствената област, в която то проявява нерешителност. Но изтривайки конкретизирането за „Белене”, ГЕРБ може да предотврати възприемането на положителния вот като поражение и всъщност да получи маневрено поле, чрез което да се представи като проядрена партия и да остави открити възможностите за развитие на „Козлодуй” на по-късен етап”, се казва още в статията.

„Всичко на всичко това е междупартийно състезание и позициониране преди изборите”, казва Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии, цитиран от ФТ.

„БСП искаше да настрои хората срещу решението на ГЕРБ да прекрати проекта „Белене”. Сега ГЕРБ иска да извърти въпроса по такъв начин, че да е възможно той да бъде прочетен и в негова полза”, посочва той.

„Не съвсем безсмислено упражнение, ако си български политик”, коментира още „Файненшъл Таймс”.