Рейтинговата световна игра на нов етап

Когато се изкачваш по иззиданата стълба на рейтинга – пееш. Когато стигнеш върха – викаш. Когато слизаш също издаваш звуци. И в двата случая се получава мелодия. Понякога самият зидар, е самият композитор на мелодията. А самата стълба се превръща в “нотната стълбица”, която търпи нови разноцветни аранжимнети и ангажименти, разномерни преработки и нови версии, ударни многоезични текстове, нови индивидуални и хорови изпълнители изпълнение с желание за ноти, успешни и не до там, за да се достигне ново подходящо за времето и пространството звучене на вече известният хит. И ако е възможно този хит да звучи, дори да кънти, за по-дълго време в по-голяма аудитория от слушатели, били те събрани в специално подготвена зала или индивидуални студио “на място”. Възможно е някой тон от мелодията да бъде прихванат от умели слушатели и превърнат в печеливша нова песен “на стар глас”. Между добрите строители и по-заможните домакини са популярни кръглите стълби (въртиш се в кръг и се движиш), които са оформят мезонети на по 2-3 етажа. Ако сънуваш, че изкачваш стълба (без значение от формата и строителя й) – ще се изявиш и ще докажеш уменията си, ще напреднеш в бизнеса или учението. Ако насън слизаш по стълба, временно ще търпиш неуспехи, ще направиш лошо впечатление. Ако сънуваш счупена стълба (или липсва някое стъпало, без значение, дали е пропуснато при строежа), очаквай сериозни сътресения на работното си място и инвестициите, но паднеш ли, ще се разболееш или ще претърпиш крах. Ако носиш подвижна стълба, предстоят ти промени, несигурност. Въжена стълба в съня означава рискована печалба, но пък голямото стълбище предсказва нов път в живота ти. Въпросът е дали сънищата ги има, и дали се сбъдват, … когато се събудим.

26 октомври 2012г. Рейтинговата световна игра премина на нов етап, след като стана известно, че в нея се намесиха и нови “мускулести акули”, освен добре известните стари “тежки китове”. Ще се опитаме да ви представим картинката и максимално да я доближим до вас, за да станат ясни някои понятия и причини за световни “вълнения” днес. На фона на причинителя “новините” – които са част от играта, ще преминем през историята, разбира се и през нашата Родна българска, за да ви представим една оцветена с леки мисли картинка на един невидим, но адски богат на финанси и влияние пазар, този на ценните книжа и акции, който до голяма степен води “света за носа”. Ще се опитаме да поднесем това, което да ви помогне да разберете … че всичко е игра, до която не всеки може да се докосне, но всеки ако иска може да разбере.

Що е рейтинг? Като ще говорим за него, нормално е да знаем точното значение на “малката” думичка, която прави “големи” неща. Според тълковният речник това е “ранг, категория, оценка, реноме, критерий за популярност според броя на привържениците”. Значи този “рейтинг” ще окаже влияние в/у всичките си собствени значения, или вероятно на този който го е издал, но със сигурност на значението на всички останали за които е бил даден. Не открихме кога и къде за 1-ви път се е появила тази дума, която наистина може да бъде и така познатата ни казана “добра дума за теб” – съвременната “препоръка” за да се случват нещата, или пък “лошата”, която да те запрати в “мъртвото пространство”.

По-конкретно ще разгледаме една разновидност – Кредитният рейтинг (КР), който е  измерителна единица, оценяваща способността на определено физическо лице (длъжник, получател), предприятие, фирма, регион или държава – да покрива задължения към заемодателя (кредитор, лихвар) за определено време.  КР се определя от Кредитни Рейтингови Агнеции (КРА) и е показател за мнението на публикуващата го кредитна агенция за риска от неплатежоспособност на присъединената към нейния списък организация, базиран на нейната история и бъдещи икономически перспективи. Кредитите, независимо от рамерите, собствениците и значението им, също така може да се търгуват на финансовия пазар, като стойността им се определя именно от този “страшен” КР.

Първо новините – част от играта

Американската рейтингова агенция “Иган-Джоунс” (Egan-Jones Ratings Company), Китайската  “Дагун глоубъл” (Dagong Global) и Руската “Русрейтинг” (Company RusRating JSC) са се споразумели да се обединят в нова независима структура, съобщиха от БТА. Новината бе съобщена и от немската ДПА, френската АФП и множество американски медии, между които и Финеншъл Таймс.

Създателите й обявяват намерението си новата агенция “Юнивърсъл кредит рейтинг груп” (Universal Credit Rating Group) да бъде международна рейтингова организация и да не представлява интересите на нито една страна или лобистка група. Представители на базираната в Китай агенция заявиха днес, че планират да прекъснат доминацията на агенции от САЩ при оценката на състоянието и дълговете на компании и държави, които са много критикувани като част от финансовата система.

АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ОБЯСНИ КАК СЕ СЪЗДАВА НАЦИОНАЛНА РЕЙТИНГОВА АГЕНЦИЯ В КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА – БЕЗ НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВАТА?

Според съобщение на руската информационна агенция ИТАР ТАСС плановете в близките 6 месеца в Хонконг да заработи централата на обединението.

Учредителите се надяват новата структура да допринесе за реформи в системата за международно определяне на кредитни рейтинги и да съдейства за независима международна рейтингова надзорна система.

Живеем в световна икономика, доминирана от кредитни отношения и финансиране на дългове, отбеляза на пресконференция председателят на “Дагун” Гуан Цзянчжун, цитиран от ДПА. Според него сегашната система вече не отговаря на световните нужди, свързани с кредитните рейтинги.

Второ причините – целта на играта винаги е една – победа, и винаги побеждава само един /да речем, че това идва от спорта/

КОНФЛИКТЪТ – ДЪРЖАВА И КРЕДИТНИ АГЕНЦИИ – започна още през 2011

ДПА припомня, че трите големи рейтингови агенции “Стандард енд Пуърс” (Standard & Poor’s), “Мудис” (Moody’s) и “Фич” (Fitch Ratings), така наречените “трите кита”, понесоха критики за неуспеха си да предвидят глобалната финансова криза през 2008 г. Междувременно в ЕС също се заговори за създаване на такава европейска структура.

Ние ще припомним, че и “трите кита” предупредиха САЩ още в началото на лятото на 2011г., че ще намалят Кредитния им рейтинг, и това се случи. Сега пък през 2012г. се появи американска, при това Национална, рейтингова агенция в странен съюз с най-големите “врагове” на САЩ – Китай и Русия – много ми е трудно за обяснение!

През август 2011г. Standard & Poor’s намали кредитния рейтинг на САЩ за 1-ви път в историята, като тогава сложи край на най-лошата седмица за борсите в САЩ за последните две години. Така американските държавни облигации, които бяха считани са най-безопасната инвестиция в света, бяха оценени по-ниско и това предизвика сериозно недоволство в администрацията президента Барак Обама. От 1941 г. до 5 август 2011г. агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива. Още докато се носеха слуховете, че S&Р’s ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от държавната администрация във Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. От S&P отговориха, че определят рейтингите си с прогноза за следващите 3 до 5 години и според последните им изчисления към 2015г. нетният правителствен дълг на САЩ ще бъде 14.5 трилиона долара (79% от Брутния Вътрешен Продукт (БВП, ) на страната през 2015г.). При по-несигурната 10-годишна прогноза сумата надхвърля 20 трилиона долара през 2021г. (или 85% от БВП). Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Китай, който контролира значителна част от американските дългови книжа, тогава остро критикува САЩ, че са изпаднали в “дългово пристрастяване” и в “късогледо” политическо боричкане и заяви, че светът се нуждае от нова резервна валута. Държавната агенция “Синхуа” тогава разпространи съобщение, което се смята за 1-та официална позиция на Китай, в което се призовава за “въвеждане на международен контрол над печатането на долари, а е възможно и въвеждане на нова, стабилна и сигурна глобална резервна валута, за да се избегне катастрофа, причинена от една единствена страна”.

Moody’s предупреди САЩ през септември 2012г.,че могат да изгубят първокласния си кредитен рейтинг, след като малко преди това публичният дълг на най-голямата икономика в света надхвърли 16 трлн. долара. Ако Конгресът не постигне споразумение за бюджета, ще се задействат автоматични рестрикции и може да тласне икономиката обратно в рецесия. “Суперкомисията” е съставена от 6 републиканци и 6 демократи. Тогава германският финансов министър Волфганг Шойбле постави под въпрос способността на САЩ да се справят с високото ниво на държавния си дълг след президентските избори през ноември, който дълг е в тежест за световната икономика. Бюджетният дефицит на страната надхвърля 1 трлн. долара вече трета поредна година.

През декември 2011г. се създаде впечатление, че топ-кредитните агенции, които се намират в САЩ, и правителството на САЩ играят заедно. Тогава се оказа, че САЩ плащат рекордно ниски лихви за грандиозните заеми, които вземат от пазарите и правителства на други държави. Ако лихвените проценти се повишат за американското правителство, то те ще се покачат за всеки живеещ в САЩ и ще повлияят върху цените на всичко – от вашата кола до вашата къща, заемите за студенти и бизнес, до кредитните ви карти. През ноември тогава средномесечната доходност (лихва) за външните кредитори на Съеднинените Американски Щати по 10-годишните Държавни Ценни Книжа (ДЦК) на САЩ се понижи под 2% за 1-ви път от повече от 60 години – от 1950 г. Въпреки ниските лихви тогава, се оказа че чужденците са увеличили вложенията си в ДЦК на САЩ и в неамерикански ръце вече бяха около 48% от пазарния дълг на страната, в сравнение с 34% през декември 2000 година, когато САЩ имаха бюджетен излишък. Очевидно преценката на агенцията Станадарт енд Пуърс (СП), че САЩ вече не са сред най-сигурните длъжници, бе в противоречие с мнението на инвеститорите, или добре премерен общ ход на СП и американското правителство. Джон Чеймбърс, управляващ директор в компанията която наскоро “наказа” САЩ – Standard & Poor’s, даде положителна прогноза пак за САЩ и каза че дългът на правителството спрямо БВП е достигнал вече 72% и ще се повиши до 80% през 2015 г. Което още веднъж постави за дълго време другите държави в пряка зависимост от икономиката на САЩ, подкрепено от местните кредитни агенции, на фона на световната криза, която тръгна пак от САЩ. 

Фискалният театър, който се разиграва във Вашингтон, ще коства кредитния рейтинг на страната, се казва в изявление на Pacific Investment Management Co. (PIMCO.COM) – най-големият мениджър на облигационни фондове в света, съобщи Bloomberg на 17 октомври 2012г. „Кредитният рейтинг на САЩ ще бъде понижен – това е просто въпрос на време“, казва Скот Матер, инвестиционен директор на компанията. „Зависи как ще изглеждат нещата в края на годината“. Президентските избори са на 6 ноември. „Според базовия ни сценарий, при който Барак Обама остава президент, а Конгресът се окаже още по-Републикански, съществува голяма вероятност да станем свидетели на пазарни сътресения, допълва той.

Китай задмина САЩ по обем на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната (Global foreign direct investment (FDI)) през първата половина на 2012 г., превръщайки се в световен лидер по този показател, сочат данни от Global Investment Trend Monitor от 23 октомври 2012г. на Агенцията за търговия и развитие към ООН (Conference on Trade and Development (UNCTAD), цитирани от Ройтерс. ПЧИ са един от основните двигатели на икономиката на една страна, особено на по-слабо развитите държави и по време на криза.

Вземането на решения в САЩ не винаги е толкова ефективно, защото икономическите и финансовите въпроси са станали заложници в политическата борба между двете партии. Чакаме избори!

Трето играчите – отборите са едни и същи, но с различни традиции и амуниции, променя се само възрастта на играчите и терените за игра

КОГАТО СТАРИТЕ “АКУЛИ”, пардон “КИТОВЕ” в САЩ строяха световни финансови магистрали и мощ!

Тогава другите тъпчеха по старо-културните пътечки за независимост:

Монарсите в Европа си гледаха цветният дворец, женеха се “по любов” помежду си и си разпределяха наследство и държави,   когато владелците на Изток гледаха сух ориз и многоръкият Буда и се пазеха от Западно “нашествие”,   когато и други пък ентусиасти строяха Социализма и Комунизма след наложените им отвсякъде измислени самоунищожителни Революции и “народо-освободителни” войни, “чавдарчета” и “пионерчата” мааха гащи, знамена и плакати по сочни манефестации,   когато моето поколение си играехме на “стражари и апаши” – за да сме “силни”  в “позиция-партер” и на “жмичка” – за да виждаме по-добре “зад ъгъла”,    

когато никой не ни учеше как да управляваме (извинете, менажираме – блед спомен е наличието само на една специалност във висшите учебни заведения, и то само за Секретаро-избраните помазани “червенотиквениковчета” – бъдещи достойни соц-дебелосери) и как да се продваме на пазара на труда (който липсваше) – да, станахме резултат от миналото, но не и причина за бъдещето! За малко да се случи това, което стана с нашите родители – цял живот се готвеха да живеят, без да живеят!  Едни градяха – други лъщяха! И за съжаление никой може да живее живота си отзад напред. За радост всеки който дава спи по-добре от този който взима. Това е едно от нещата които никога не мога да простя на “червената” система – лишаването от развитие и бъдеще! Да не мога да “продам”-реализирам огромният капацитет, който самите Те са ми ми дали и аз съм изключително благодарен – егати гнусната формула – вземи, но няма да го ползваш!

Тук в САЩ не е по-различно – дават ти всичко за да не вземеш нищо – уникална формула на “има всичко избор голям – гони го и го вземи”, с тази разлика, че само и най-малко да те усетят, че можеш, макар и лицемерно ще ти дадат възможност да водиш и да се развиваш, разбира се само и само за да могат пълноценно да те използват, за да им носиш печалби от които “справедливо” да заделят за теб – т.е. трябва да си платиш “десятъка” – един от най-старите данъци, въведен от българи. Ти, и всички са доволни! На кои филми всичко е розово и краят е винаги щастлив? Ако мислиш, че филмът ти прилича на живот превърнал се в плетеница от позьорство и внушение, прилично режисиран, 3Д-цветна картина и щастлив край – значи не ходиш на кино, или “отиваш на кино”, защото е невъзможно да гледаш “повторението”.

Да бдиш не означава да бъдеш! Човекът не е петел! 

Никой не строи зоологическа градина и цирк в джунгла! Ние не живеем в джунгла, а и адвокати за “закона на джунглата” няма!

когато падаха Стени изградени от разрушителите им,    когато си бутахме историческите паметниц, унищожавахме мощни предприятия и “реформирахме” една от най-добрите и до днес начална образователна система като пишехме нови учебници и история, за да когато правехме необходимата “демокрация” за да има лесно манипулирана “западна бюрокрация”, 

когато … най-накрая се оказа, че някой от някого зависи

теглим чоп … ха сега от кого …

too late, baby … Life is the only game in which the object of the game is to learn the rules. /Ashleigh Brilliant, Санта Барбара, Калифорния/

Животът е единствената игра, в която обектът на играта е длъжен да научи правилата.

Историята може никога да няма всички факти, но историята винаги има последната дума.

Е, как да стане? Преценете сами!

ДЕ Е НАЦИОНАЛА НА БЪЛГАРИЯ ? Или “Питат ли ме де е зората, ме огряла първи път” – Нека дадем един пример “за отмора от външни завоеватели” с нашата стара държава. Българският капиталов пазар се появява през 1862 г., когато в България се създава акционерно дружество „Пчела“, а 2 години по-късно в Цариград възниква Българското търговско параплувно дружество „Провидение“. Счита се, че първите български акции са именно на това дружество. Първият Закон за Борсата е приет през 1907г., а на 15 април 1914 г. с царски указ №7 се разрешава учредяване на 1-та истинска фондова борса в България — Софийска фондова борса, която започва реална дейност през януари 1918 г. с акциите на 21 дружества. Работата на Софийска фондова борса е прекъсната за около 3 години в периода ноември 1925 — септември 1928 г., точно преди Световната икономическа криза от 1929-33 г. След края на кризата борсовата търговия се активизира и вече са записани около 30 дружества. През 1947 г. Софийската фондова борса прекратява със закон своята дейност издаден от БКП (“Да живее Революцията, Да пребъдат Социализма и Комунизма – смърт на Агресора и Империализма и Капитализма! – откъс от комунистически лозунг). След цели 44 години приятен и спокоен “зимен червен сън” през юли 1991 капиталовият пазар в България възобновява своето съществуване!  (Груба математика – 44 години х 52 седмици х 5 работни дни = 11,440 пропуснати сесии на борсата – ако смятате че опитът няма значение, а само парите, то не взимайте под внимание тези цифри и ме обявете за глупак и луд. А тези “изгнили мушмули” от Ню Йорк за олигофрени, които са си, и си губят времето.). Тогава се приема Търговският закон и през октомври същата година е учредена „Първа българска фондова борса“, а в периода 1992-1994 в България се създават 20 регионални фондови борси. Капиталовият пазар е нерегулиран и функционира без ясни правила. През октомври 1997 г. „БФБ — София“ АД получава лиценз от Комисията за Ценни книжа и Фондова Борса (КЦКФБ) за извършване на дейност и търговията с ценни книжа се възобновява на 21 октомври 1997 – след 50 години “зимен червен сън”, като 1-та борсова сесия е открита тържествено от министър-председателя на Р България Иван Костов (СДС). На „Свободен пазар“ се търгуват акциите на над 1000 дружества, включени в 1-та вълна на масовата приватизация. На 20 октомври 2000 г. Борсата започва да изчислява борсовия индекс SOFIX. За сравнение Standard & Poor’s представя своят първи стоков индекс “S&P 90” през 1923. “S&P 90” с 90 компании, плюс още 423. Сегашният популярен S&P 500 (List of S&P 500 companies) стартира на 4 март 1957г., освен другите S&P 100, 400, 600 и 1500.

През октомври 2001 г. на „БФБ-София“ АД е регистрирана за търговия 1-та емисия ипотечни облигации — на „Българо-американска кредитна банка“ АД. През юли 2004 г. на „БФБ-София“ АД се реализира 1-то в България първично публично предлагане на акции (IPO) . През юни 2007 г. „БФБ-София“ АД e приета за пълноправен член на Федерацията на европейските фондови борси (FESE), в която членуват само признатите от Европейската комисия регулирани пазари в ЕС. В момента на Българската фондова борса — София (Sofia Stock Exchange) се работи с дневен оборот малко над 37.5 милиона лева и обща пазарна капитализация (стойност на акциите) малко над 7 милиарда. За сравнение Нюйоркската фондова борса (New York Stock ExchangeNYSE, НЙСБ) на Уол Стрийт, която е най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и 2-та по брой компании, създадена на 17 май 1792г., в момента се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с работещи в тях над 25 милиона души, с пазарна капитализация над 14,242 трилиона долара към декември 2011г и ср. дневен оборот (аverage daily trading value) от US$153 милиарда през 2008 г. НЙСБ е затваряна за по-дълго само през 1-та св. война (Авг-Ноември 1914). Точно преди  24 октомври 1929г. е “Черният четвъртък” на НЙСБ, който е често сочен за причина за последвалата Голяма Депресия. През 1943г. НЙСБ се отваря и за жени. 

На 15 февруари 2011г. NYSE и немската борса Deutsche Börse обявяват обединението си, но на 1 февруари 2012г. ЕК (European Commission) блокира този грандиозен монопол. 

“Големите три кита”

В стари времена хората вярвали, че земята е плоска и се крепи на гърбовете на три задрямали кита. Не милиони, а милиарди хора са вярвали, че земята е неподвижна. Та нали ако се въртеше, хората щяха да падат из вселенските бездни. Няколко души си въобразили, че имат право да се подиграват с представата за плоската и неподвижна земя. И били изгорени живи. Като преди това езиците им били изтръгнати с нажежени клещи, за да не говорят глупости и да не се подиграват с вярата на милиарди вярващи. На основата на това предание хората и до дне днешен представят разни части от живота и бизнеса, като поставят три основи. По-късно се създават много теории, както и бизнес такава, в които “трите кита” са гаранциите за успеха, или причини за загубите. Ами стотици милиони, а може би и милиарди, са вярвали в личности, системи, религии, които ще донесат мир и щастие на целокупното човечество? Бива ли да се подиграва човек на онази вяра в плоската земя и трите кита? На всяка вяра и проумление? Особено, когато земята се върти, а ние стоим на едно място?

притежават общо 95% от пазара, съответно 40, 40 и 15%, т.е. те осъществяват Олигопол, насочвайки потока от финансови инвестиции в желаната от клента им посока. От средата на 1990-те до началото на 2003 г., статутът на “Трите големи кита” е само като на “Национално признати статистически рейтингови организации” в САЩ.[3]

“Цялото човечество е събрано в три групи: тези, които са неподвижни, тези които могат да бъдат задвижени, и тези които се движат! Изгубеното време не може да бъде намерено отново” 

“Повечето хора тръгнали към Америка нямат друго качество да предложат там, освен собственият си произход. В Европа това е стойностно нещо, но това не е стока, която може да съществува на по-лош пазар, какъвто е Американският, където хората не гледат на другия като на Странник, Кой е той и Какво ще прави” /Бенджамин Франклин (1706-1790)/ 

Стандард енд Пуърс (С&П) носи името на финансовия анализатор и железопътен магнат Хенри Варнум Пуър (1812-1905) и възниква през 1860 г., когато Пуър вече е менаджер и редактор на списание “Американ Рейлроуд Журнал” и добър приятел на тютюневия магнат и собственик на коне за надбягвания Пиер Лорилард IV. Компанията на Пиер, жененият за Емили Тейлър, дъщеря на Исак Ебензер Тейлър и Елица Мери Молан Тейл,  Lorillard днес произвежда цигарите Кент, Нюпорт и др.). През 1906 г. е основана компанията Standard Statistics Bureau, коята предлага нов начин за предлагане на финасови отчети. През 1941 г. компанията на Пуър и Standard Statistics се сливат в Стандард енд Пуърс. През 1966 г. слятата компания е купена от МакГроу Хил. В момента Стандарт енд Пауърс е базирана в САЩ корпорация за финансови услуги и е дъщерна компания на McGraw-Hill с централен офис в Рокфелер Център в Ню Йорк, които публикуват финансови изследвания и анализи за уставен капитал и облигации. Добре известна е с фондовия индекс S&P 500, австралийски S&P/ASX 200, канадски S&P/TSX, италиански S&P/MIB и индийски S&P CNX Nifty. McGraw-Hill е създадена през 1888г. от публициста и издател на медии и книги, предимно тясно професионално специализирани, Джеймс Хърбърт МакГроу (1860 – 1948). МакГроу закупува списанието “American Journal of Railway Appliances”. Джеймс е наследник на ирландска фамилия, напуснала Британската империя през 19 век, в която изпъкват личността на 2-я Губернатор на Вашингтон, както и на добре познатият ни в наше време в Лос Анджелес Д-р Фил и телевизионното му шоу. Компанията МакГроу има три основни сегмвнта: образование (Америка, Азия, Австралия), финансови услуги (Стандарт енд Пуърс, СП-500) и медии (в Калифорния, Ню Йорк и Колорадо). Семействата МакГроу и Буш са дългогодишни приятели.

МУДИС (Moody’s Investors Service) е създадена през 1909г. от финансовия анализатор Джон Муди, който е пионер в сферата на оценките на акции и задължения. Джон е роден през 1868 г. в Ню Джърси, а почива през 1958г. в Лос Анджелис. Джон е едно от петте деца в протестанското семейство на Уилям Франсис Муди (1834-1919) и Сара Джейн Никълс (1839-1897). Муди е стара американска фамилия от 17 век.

През 1900г. Муди публикува 1-ят анализ на инвестиционния пазар, наречен Moody’s Manual of Industrial and Miscellaneous Securities, и след това основава John Moody & Company.[5]  През 1903г.  Moody’s Manual е признат на национално ниво. През 1907г. идва финансовата криза и големите промени, като се създава Федералният резерв. Муди продава бизнеса си, за да се завърне през 1909г. с новата си компания Moody’s Analyses Publishing Company.[5] 

През 1919г. Moody разширява фокуса си и включва рейтингите на американските държавни облигации, както и на местните Щатски, а през 1924 г. Moody вече е единствен за почти целия облигационен пазар в САЩ.

През 1962г. Moody’s Investors Service е купен от кредитната анализаторска компания Dun & Bradstreet, която е създадена през 1841г. от Левис Тапан, притежава офиси по целия свят още от 1887г., и в момента работи с информация за над 250 милиона компании и над 53 милиона професионални контакти по целия свят.

След Бретън-Ууд (1971)(Bretton Woods system) и премахването на златното покритие на долара, и грандиозната експанзия на стоковите пазари, през 1980г. Мудис започва своята собствена експанзия извън САЩ. Тогава отваря първият си задграничен офис в Токио, следват Англия (1986), Франция (1988), Германия (1991), Хонг Конг (1994), Индия (1998) и Китай (2001).

През декември 1999г. собственикът на Мудис – Dun & Bradstreet обявява превръщането на Moody’s Investors Service в отделна публична компания, което е завършено през септември 2000г., и води до покачването на акциите с повече от 300% през следващите 5 години.

От 1997г. Мудис е критикувана за нейните прогнози, но най-силен става натиска, от вътре и от вън, към нея и конкуренцията й – Стандарт енд Пауърс и ФИЧ, в края на първата декада след 2000-та. За да се достигне до там, Мудис да бъде обвинена за “подпалвач” на събитията довели до финансовата криза през 2008г.( “perfect storm[36][38][39][40])

На 13 февруари 1996г. авторитетният съвременен специалист по външаната политика и глобализацията, журналиста на “Ню Йорк Таймс” Томас Лорън Фрийдман казва: “Има две суперсили на този свтя днес. Това са САЩ и Мудис Рейтинг. САЩ могат да ви унищожат като пуснат бомби, а Мудис като ви свалят рейтинга. Повярвайте ми, не се знае коя е по-силната”. Фрийдман е роден на 20 юли 1953г. в еврейско семейство, като загубва баща си Херълд на 19 години, а майка му Маргарет е участник във 2-та св. война. Томас учи Хебрю и в началното училище започва да пише за вестника му. Прекарва време в Кибук в Израел, учи в Университетите в Минесота, Брандис и Оксфорд, като в последния прави докторат на тема за “Средния Изток”. През 2009г. фирмата на фамилията на жена му обявява фалит, който се записва като най-големият за компании за недвижими имоти в историята на САЩ.[13]

Третата по големина ФИЧ е създадена в близост до Уолстрийт в Ню Йорк, като издателска компания на 24 декември 1913г. от бившия собственик на цветарски магазин на Бродуей – Джон Ноулс Фич, член на старо американско семейство.  В момента компанията The Fitch Group с две главни квартири в Лондон и Ню Йорк е собственост на FIMALAC and Hearst Corporation, но е контролирана от базираната във Франция Fimalac SA. ФИЧ стана известна и със своите ранни пред-кризисни прогнози за дългови задължения.

ДАННИ НА ТРИТЕ КОМПАНИИ ЗА РЕЙТИНГА НА ДЪРЖАВИТЕ: List of countries by credit rating

“На света има три типа хора, тези – които правят така, че нещата да се случват, тези – които гледат как се случват, и тези – които се чудят какво се е случило”

НОВИТЕ “ТРИ АКУЛИ”

“Дагун” е създадена през 1994 г., в момента на преструктуриране на китайските държавни компании. През последните години тя стана известна с оценките си на суверенни дългове, основаващи се на различни критерии, като включително понижи рейтинга на САЩ.

Американската “Иган-Джоунс” получи в края на 2007 г. статут на “организация за статистически рейтинг, призната на национално равнище”, според сайта на американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) (U.S. Securities and Exchange Commission- SEC), която създадена в 1934 в САЩ, за да се възстанови доверието на инвеститорите на фондовия пазар по време на Голямата депресия. Към днешна дата SEC е основният орган за надзор и регулиране на пазара на ценни книжа на САЩ.

Egan Jones обясни, че планът на Федералната Централна Банка (ФЕД) ще отслаби долара и ще доведе до увеличаване на цените на горивата и други стоки. По този начин според агенцията американците ще имат по-малко пари за харчене за други стоки. През септември 2012г. “Иган-Джоунс” понижи кредитния рейтинг на САЩ с една степен – от “АА”на “АА-“. Американската агенция понижава за втори път кредитния рейтинг на САЩ от началото на годината. През април тя го намали от “АА+” на “АА”, а през юли миналата година лиши САЩ от максималния рейтинг “ААА”.

“Русрейтинг”, чиято централа е в Москва, е специализирана в оценките на банковия сектор.

ЗА РАЗТУХА – мислех си … споделям

Животът е твърде кратък, за да успеем да го развалим с хабене на време за диети, алчни мъже, “леки” жени, политика и лошо настроение. /тъй де моя си е тази мисъл/

Животът на Земята може и да е скъп, но пък включва ежегодна безплатна обиколка на Слънцето.; Аз искам или по-малко корупция, или повече шанс да участвам в нея.; Ако не можеш да минеш върху него или през него, по-добре се споразумей с него.;Понякога е по-лесно да направиш невъзможното, отколкото да извършиш неудобното.; Вярваш ли в апатията от пръв поглед? Защо опитът да се разбере действителността толкова често води до полудяване? /Ашли Брилиант (р.1933 г.), американски писател, епиграмист и карикатурист, роден в Лондон, живее в Санта Барбара, Калифорния/

Кой ще плати сметката за престоя ти на Земята? — Венцеслав Константинов

“Дали някой се е замислял върху въпроса защо държавите в Европа и нейните производни в Америка, Канада и Австралия са сполучливи. Защо са развити и успешни? Какво ги отличава от другите? От кретащите, изоставащите, недоразвитите и несполучилите. Какво имат в повече? Имат края на ХХVІІ-ти и ХVІІІ-ти век. Векове на разума, на светлината и просвещението. Векове на познанието и съпротивата срещу произвола на църквата, на властниците, на държавата и на велможите. Съпротива срещу тиранията, суеверието и невежеството. Възраждане – тоест ново раждане на старата гръко-римска култура, с представата, че човекът е висша ценност, герой и богоборец с трогателния си, макар и обречен стремеж да бъде повелител на собствената си съдба. Възникването на хиляди градове и десетки Щати и държави, на нови граждански и обществени отношения, последвано от великите географски открития, от неочаквани и поразителни научни постижения, реформация, църковно-религиозни преобразувания, разцвет на изкуството, накрая индустриализация, астрономизация, нови технологии и материали, нови обществени, политически и финансови отношения, нови научни открития, демокрация, нов обществен договор, нови зависимости, интернационализация, нови права на човека! “/Автор: Иво Беров; Редактори: Сашо Андреев, Дойче Веле; Евгени Веселинов, Булгарика/

1 comment for “Рейтинговата световна игра на нов етап