Скокът от стратосферата – българска идея

“Летенето първо му беше хоби, после му стана професия и много се запали по балоните. “Мислех, че се е отказал, но сега разбрах, че иска да го направи с помощта на руснаците,” разказа пред Стандарт Нюз Орлина Аспарухова, която е единствената лицензирана жена пилот на балон в България. Аспарухова е дългогодишен сътрудник и близък приятел на Трифонов. Трифонов е летял с различни самолети и делтапланери, скачал е с парашут, но полетът с балон за него се е превърнал в мания. “Мина стаж на Байконур и беше дубльор на първия австрийски космонавт”, твърди приятелката му.ФОТО: Стандарт

+ ВИДЕО 

20 октомври 2012г. Още преди да извърши скока от стратосферата, австрийският парашутист Феликс Баумгартнер е признал в интервю, че идеята за това му дал българинът Иван Трифонов, с който се срещнал и той му разказал за проекта си, разказва австриецът в интервю за сайта pure.skydive, пред 24часа и зимбиодотком.

„Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори”, допълва австриецът.

Българинът разработва идеята за скок от 50 км височина в продължение на 13 години и направил всички важни изчисления за това колко трябва да е голям балонът и какви инструменти са нужни в капсулата.

„По-късно се срещнах и с Пер Линдстранд, който също работи по подобна концепция. Той дълго време сътрудничи на Ричард Брансън по плана му за обиколка на света с балон. Те двамата също бяха решили да опитат да подобрят рекорда на Джо Китинджър. Но се отказаха да работят по моя проект заради други планове. После се срещнах и с Арт Томпсън – авиоинженер и експерт по космонавтика. С него се сработихме веднага и реших – той ще е човекът. Арт координира отбора ми, а основният двигател, разбира се, е „Ред Бул”, обяснява Баумгартнер преди да скочи.

През 2004 г. австриецът Феликс Баумгартнер също признава в интервю, че се е срещал с българина Иван Трифонов.

В сряда австрийският вестник Kurier публикува информацията, че скокът на Феликс всъщност е идея, открадната от Трифонов: Wiener klagt an: “Felix verkauft mein Projekt” – Nachrichten.

ВИЖТЕ ОРИГИНАЛНОТО ВИДЕО НА СКОКА НА АВСТРИЕЦА – гледано от милиони: