Нюзуик спира – остава само в интернет

България в лицето на Цар Борис III е на корицата на Нюзуик през декември 1940г. Тогава оновен собственик на списанието е Винсент Астор
(от 1937 до неговата смърт през 1959г.), представител на една от 17-те най-богати и влиятелни фамилии в история, чието име носи известният хотел “Уолдорф-Астория” в Ню Йорк. Уолдорф е името на града в Германия, където на 17 юли 1763г. се е родил основателят на фамилията Йохан Джейкъб Астор, изявени подръжници на Републиканската партия в САЩ. Когато създава “Нюзуик”, Винсент предоставя за офис хотел на фамилията и е №12 в класацията на Форбс за богатство със 75 мил. долара. Първият редактор и създател на “Нюзуик” през 1933г. е Томас Джон Кардел Мартин (р.1896-п.1979), английски летец, журналист и публицист, който преди това работи за “Ню Йорк Таймс”, който получава помощ за създаването на “Нюзуик” от богатата фамилия Чейни, след като се жени за Хелън през 1930г. ФОТО: www.thejumpingfrog.com

Гл. Редактор Тина Браун: “Ние сме в преход, а не се сбогуваме”

“Богата” история на списанието

КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

18 октомври 2012г. Топ-списанието „Нюзуик” излизащо от 80 години (1933г.) и превърнало се в институция оповести днес, че последното му издание “на хартия” ще излезе на 31 декември 2012г., като след това изцяло преминава в интернет под името “Нюзуик Глобал”, подкрепено от платени абонаменти и реклами. В момента съществува като Newsweek and The Daily Beast.

„Нюзуик Глобул ще бъде едно общо, издавано по цял свят издание, само цифрово насочено към високо мобилна аудитория, в т.ч. копютри, таблети и телефони, което ще предствая събитията по света в изтънчен контекст”, съобщи г-жа Тина Браун, гл. редактор и основател на онлайн „Нюзуик дейли бийст къмпани”.

“Ние сме в преход, а не се сбогуваме,” заяви Браун. “Оставаме ангажирани с качествената журналистика, която представляваме. Това решение не е заради качеството на марката или журналистиката, а трнасформация в нещо толкова мощно в наше време, както някога е било издаването и разпространението на хартия.”

В изявлението си Тина Браун също цитира доклад на Pew Research Center, който показва, че “39% от американците получават новини от онлайн източник”.

“Нюзуик” прави значителна промяна за списание, което е основана през 1933 г. и през цялото си съществуване е един от основните “играчи” на пазара на медиите.

Трансформацията не е само процес на неговата собствена криза на идентичността и финансовите сътресения през последните години, но е и поредно солидно доказателство за станалите вече емблематични проблеми и смущения, пред които е изправена до голяма степен цялата световна печатна индустрия, в т.ч. и България, и най-вече САЩ. Явно и неоспоримо потвърждение на мнението, че читателите вече са сменили “мястото за четене”, както и това, че бизнесът повече не желае да стои надалеч от най-ценната и бърза реклама – тази в интернет.

През 2010 г., “Нюзуик” и Daily Beast обявиха, че ще се слеят: Newsweek and The Daily Beast

Седмичното списание “Нюзуик” е създадено през 1933 г. от Томас Джон Кардел Мартин (р.1896-п.1979), английски летец, журналист и публицист, който преди това работи за “Ню Йорк Таймс” и получава помощ за създаването на “Нюзуик” от богатата фамилия Чейни, след като се жени за Хелън през 1930г. Тогава оновен собственик на списанието е Винсент Астор (от 1937 до неговата смърт през 1959г.), представител на една от 17-те най-богати и влиятелни фамилии в история, чието име носи известният хотел “Уолдорф-Астория” в Ню Йорк. Уолдорф е името на града в Германия, където на 17 юли 1763г. се е родил основателят на фамилията Йохан Джейкъб Астор, изявени подръжници на Републиканската партия в САЩ.

През 1961 г. го купува “Вашингтон пост”, като “Нюзуик” е сред трите списания, които оказват най-голямо влияние при формирането на общественото мнение в САЩ, заедно с “Тайм” и “Ю Ес Уърлд енд нюз рипорт”.

Последните данни за тиража му сочат, че издания му на английски език са близо 4 мил. екземпляра, “Нюзуик интернешнъл”, “Атлантик” (за Европа, Африка и Близкия Изток), “Латинска Америка” и “Пасифик”.

Печата се на японски, корейски, испански, арабски, турски и полски език. За известно време (2004-2010) излиза и руско издание, н е спряно, след като собсвеникът му Владимир Гусински си създава проблеми с Путин.

През август 2010г. “Вашингтон пост” продаде списанието за символичния 1 долар на 92-годишния предприемч в аудио техниката Сидни Хърман, като тогавашният гл.редактор и носител на награда Пулицер (2009) Джон Мийкам веднага напуска. Мийкам има почетна титла и е член на Phi Beta Kappa, където личат имената на Президенти на САЩ, между които Франклин Рузвелт и Хари Труман, и на влиятелни личности като Джон Д. Рокфелер Дж., режисьорът Франсис Форд Копола и шефът на Федералния резерв (от 2006) Бен Шалом Бернаке.

Мийкам е един от инициаторите в секретната организация Alpha Tau Omega, където личат имената на 7 астронавти, висши шефове в компании като “Кока Кола”, хотелите “Хилтон”, “НР” и “VW”, на бившия президент на “АБС Нюз” Елмър Лоуър, на режисьора на “Хубава жена” Гари Маршал, бившият посланик убит в Либия Джей Кристофър Стивънс, и дори героят “Зайчето Бъни” на Уорнър Брадърс.

Хърман плати дълговете, прехвърли го на Дилър и през 2011 година образува общата компания Newsweek Daily Beast.

КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ?

През 2006г. на 2-та ежегодна световна среща на българските медии в Чикаго, на въпрос какви са тенденцийте за бъдещето на медиите в САЩ, тогава от името на в-к ОБЗОР в Лос Анджелес отговорът ми бе само една дума казана три пъти: интернет, интернет, интернет. Още тогава статистиката в Америка, която покзахме на колегите от България и света, недвусмислено сочеше посоката “интернет”. През 2007г. на 3-та наша медийна среща в Рим, Мартин Захариев заяви директно, че е “неизбежна победата на on line срещу off line, но качествената журналистика ще си остане.” Захариев е човекът, на когото дължим появата у нас на списанията „Егоист“, „Плейбой“, „Ритъм“, „Мотор Шоу“, „Bulgaria Air“, „High Flights“, „Гуд Фуд“, „Топ Гиър“, както и „UNION MEDIA“. През 2008г. прогнозата на всички участващи в 4-та среща бе, че “журналистиката все повече ще се развива в Интернет”. “Новите медии, тези свързани с интернет, неизбежно в недалечна перспектива ще погълнат традиционните медии,” каза медийният експерт Георги Лозанов пред участниците в Петата световна среща на българските медии, организирана от БТА в София. През 2008 година нашето издание “на хартия” – в-к ОБЗОР, първото и единствено печатно на български език на Западния бряг изцяло бе вече изцяло преминало в интернет BulgariCA – БулгариКА | For BULGARians In CAlifornia и запазва и развива създадената още на 15 февруари 2005г. социална група за българи bulgarica : BULGARICA, която се превърна и в най-голямата в Яху-пространството. На 5-та родна медийна среща през 2009г. официално обявихме трансформацията, като казахме “че криза изданието няма и основната причина за това е, че там работят ентусиасти, и не инвестираме толкова средства, колкото ентусиазъм – към българското.”  “Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство: туризмът, високите технологии и медиите – българските аргументи срещу кризата” бе темата на тогавашното издание на форума. /още тук: АРХИВ НОВИНИ/ Тогавашният кмет на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза “ролята на медиите за ппроблемите на българското общество” и изрази увереност, че “интернет ще допринесе за свободата на словото и бързата обективна информация.

Медиите в България доказаха своят професионализъм и че са 1-та сигнална лампа, за това, че следват Световните тенденции. Реално точно в този период се появиха едни от най-четените информационни и новинарски сайтове и до днес.