Патриарх Максим се оттегля до 3 дни?

Максим е монашеското име на Марин Найденов Минков (29 октомври 1914), висш български православен духовник, глава на Българската православна църква (1971), с официална титла — „Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и митрополит Софийски“.Едва завършил прогимназия в родното си село, родителите му дават по-малкия си, дванадесетгодишен син за послушник в недалечния Троянски манастир. От 1929 до 1935 година учи в Софийската Духовна семинария, която завършва с отличие. От есента на 1938 година до 1942 година изучава богословие в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.На 13 декември 1941 година, през последната година на обучението си, приема в параклиса на Богословския факултет монашески постриг с името Максим.След смъртта на патриарх Кирил, митрополит Максим е наместник-председател на Св. Синод от 13 март до 4 юли 1971 година.На 4 юли 1971 година Църковно-народният патриаршески избирателен събор в София с единодушие провъзгласява митрополит Максим за Патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит.През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви от целия свят потвърждават каноничния избор на партиарх Максим и призовават духовници, които го оспорват, да се покаят. С приемането на нов Закон за вероизповеданията през декември 2002 г. държавата прекратява намесата в делата на БПЦ и потвърждава каноничността и легитимността на патриарх Максим.Българската православна църква – Българска патриаршия е древна автокефална поместна източноправославна църква с над 6,5 милиона последователи само в България. Признатият ѝ през 927 г. ранг на патриаршия я превръща в първата автокефална църква след античните в Рим, Цариград, Александрия, Антиохия и Йерусалим, в най-старата народностна църква в Европа и на славянските народи. БПЦ е единствената Българска Православна Църква, която е призната от Вселенската патриаршия.

Викарият епископ Йоан категорично отрече

Светият синод свиква извънредно владиците на 16 и 17 октомври без право на отсъствие

Ако се оттегли сегашният глава на църквата ще носи титлата „Бивш патриарх Български” и обръщението към него ще остане „Блаженство”, като ще запази и всичките си привилегии като действащ патриарх

14 октомври 2012г. Вероятно е главата на Българската православна църква Максим Български да се оттегли от поста си и да избере свой заместник, съобщиха от новините бг – новинарски и журналистически проект на български език на София Нюз Ейджънси със създател Максим Бехар, като цитират “запознат източник” и в-к “Преса”.

Светият синод свиква извънредно владиците на 16 и 17 октомври. Главният секретар, епископ Наум, е предупредил всички митрополити, че трябва да са на линия и отсъствия не се приемат, съобщава в. „Преса”.

Викарият на патриарх Максим епископ Йоан категорично отрече появилите се в медиите твърдения, че патриархът ще се оттегля от поста си, съобщи БНТ, цитирани и от в-к Дневник Той нарече тези твърдения груби инсинуации и класически лъжи и увери, че патриархът е в стабилно здраве. Епископът каза още, че никой духовник не би изрекъл такова нещо.

“О, Боже мой! Това го чувам и съм потресен от подобно изказване или мисъл въобще. Подобни инсинуации е крайно време да престанат. На 98 години смея да кажа, че той е в абсолютна трезвост и кондиция и в стабилно здраве”, уточни епископ Йоан.

По думите му това са класически лъжи и голям грях пред Бога и пред Светата църква. “При жив патриарх никой няма правото да прави сметки, да мисли и да използва авторитета на Негово Светейшество по някакъв начин за каквото и да било”, коментира епископ Йоан.

Поводът за сбирката на 16 и октомври не е обявен, но според източници от синода много вероятно е патриарх Максим да се оттегли от поста си и да посочи свой заместник, предаде Дарик.

По Устава на Българската православна църква титлата „патриарх” е пожизнена, но избраният може сам да пожелае да се откаже от нея по допустими от църковните канони причини.

Ако това се случи, сегашният глава на църквата ще носи титлата „Бивш патриарх Български” и обръщението към него ще остане „Блаженство”. Той ще запази и всичките си привилегии като действащ патриарх.

Най-вероятно патриархът ще се позове на здравето си, ако се стигне до отказването му от върховната църковна власт, прогнозират хора, близки до Светия синод.

Известни са проблемите от последните месеци, когато Максим влезе в болница и въпреки че беше изписан в началото на октомври, всеки ден се нуждае от сериозни медицински грижи.

Другият важен момент на извънредната сбирка на владиците ще е свързан с избора на заместник на патриарха.

Според неофициална информация фаворит за поста бил Сливенския митрополит Йоаникий.