Совалката два дни по улиците на Ел Ей – къде да я видим и затворени улици

12 октомври 2012г. Много улици и екзити на 405 са блокирани затворени след като Совалката тръгна из Лос Анджелес на път за своя нов дом. Очакват се големи тълпи и тежък трафик, съобщиха представителите на Полицията, и съветват всички да пристигат по-рано и да подготвени да стоят дълги часове, като не забравят да си вземат вода, закуски, крем против слънце, шапки и столове.

12 октомври 2012г. Днес и утре космическата совалка “Индевър” ще пътува 12 часа из улиците на Лос Анджелис за своята последна подвижна мисия, за да бъде настанена в новия си дом Калифорнийският Научен Център (КНЦ) в “Града на Ангелите” (The California Science Center – CSC ). Това съобщиха днес на специална пресконференция за медиите организаторите на уникалното пътуване от специално създаденото Обединено Командване, състоящо се от прдставители на М-во на Транспорта (LADOT), Кметството, Шерифа (LASD), Полицията (LAPD) и КНЦ (CSC).

Совалката направи своето последно приземяване след 30-годишна служба, като кацна на гърба на самолет Боинг на НАСА в Лос Анджелес на 21 септември 2012г. Цялото и преместване ще струва над 10 милиона долара, средства събрани изцяло от дарение без да се похарчи и пени държавни пари. През месец май т.г. Семейство Ошин, Линда и Самюел, направиха решаващо много голямо дарение, като сумата не бе обявена, но бе дсотатъчна причина Совалката да има дом в Ел Ей.

Поради огромните размери на “Индевър”, улиците заедно с тротоарите ще бъдат затворени за превозни средства и пешеходци, за да се гарантира обществената сигурност.

“Никога преди създание с този размер не се е движело по улиците на нашия град, който има честта да бъде и един от малкото градве преживяли подобно събитие и чест,” каза на пресконференцията кметът на Лос Анджелес А. Виарагоса.

Очакват се големи тълпи и тежък трафик, съобщиха представителите на Полицията, и съветват всички да пристигат по-рано и да подготвени да стоят дълги часове, като не забравят да си вземат вода, закуски, крем против слънце, шапки и столове.

Служителите на реда любезно ни преложиха да уведомим членовете на нашето българско комюнити и техни гости в Лос Анджелес, като “горещо да им препоръчаме да използват възможността след 30 октомври 2012г.  Space Shuttle Endeavour – California Science Center, където Совалката ще бъде изложена. Посещенията са БЕЗПЛАТНИ, а място може да си резервират на уебсайта. Много се радвам, че наистина има интерес от всякакви народности и комюнита, живеещи в нашия град. Приятен уикенд и успехи на всеки от вас,” каза специално за BulgariCA  Лерой Ди Бака, Шериф на Лос Анджелес.

Ди Бака е “ангел-кореняк”, роден на 27 май 1942г. в Източната част на Лос Анджелес. През 1960г. завършва колеж, а през 1964г. постъпва в елитните части на Пехотинците (Marine Corps). Кариерата му в Шерифския департамент започва от “най-ниското стъпало” на патрулиращ офицер през 1965г.. През 1970г. е повишен в “сержант”, 1975г. в “лейтенант”, като достига и до Инструктор в Шерифската Академия. През 1973г. Ди Бака се дипломира като “Магистър” със специалност “Публична Администрация”, а през 1993г. прави Докторат в Университета на Южна Калифорния (USC-LA). През 1981г. става шеф на службата в Норуок с чин “капитан”. От 1998г. Ди Бака е началник на LASD (Los Angeles Sheriff Department) – най-голямата Шерифска служба в целите САЩ с бюджет от 2.4 милиарда долара и над 18,000 служители, отговаряща за над 4 милиона граждани, 42 квартала (сити), 10 публични колежа и над 130 официално нерегистрирани малки комюнита, в т.ч. нашето българско. Службата на Ди Бака отговаря и за най-голямата в САЩ затворническа система с повече от 20,000 излежаващи наказанието си. Ди Бака е преизбиран 4 пъти, за последно през 2010г. Член е на създаеното през 1897г. най-старо Академично Общество Phi Kappa Phi, в което в момента членуват над 100,000 души. “Фи Капа Фи” е обединение на Tau Beta Pi и Sigma Xi. Повечето членове са хора на влиятелни постове във всички посоки и йерархии, от спорт и наука до шефове на отбраната и президенти в Белия дом, ректори на университети, губернатори, писатели, музиканти, астронавти, съдии, бизнесмени от висока класа и лауерати на Нобелови и Пулицер награди. Личат имената на Президента Джими Картър, писателя Джон Гришам и сегашният Секретар на президентството Хилъри Клинтън. Девиз на “Фи Капа Фи” е “Нека любовта към познанието да води човечеството” (“Let the love of learning rule humanity”). Официален сайт: Phi Kappa Phi :: Founded in 1897

През време на управлението на Ди Бака популярни стават арестите на известни личности, като богатата наследничка Парис Хилтън и Холивудската завезда Мел Гибсън.

КЪДЕ ДА ВИДИМ СОВАЛКАТА УТРЕ? /Публични места по маршрута/

13 октомври 2012г. (събота)

Между 8:00 и 10:00 ч. сутринта, совалката ще бъде в Inglewood, където ще спре и ще бъде изложена за половин час пред сградата на Forum. Има голям безплатен паркинг в Hollywood Park Race Track, който ще бъде отворен за паркиране в 4:00 ч. сутринта. Проверете на www.CityofInglewood.org за допълнителна информация относно това събитие.

Около 14:00, “Индевър” ще спре за около половин час на кръстовището на бул. Креншоу. и Мартин Лутър Кинг-младши (MLK) Бул. Налице е специална зона за обществеността, за да може да се види Совалката, на север по бул. Креншоу. от MLK. Местата са ограничени, така че е хубаво да отидете по-рано.

Около 8:30 вечерта  “Индевър” ще достигне крайната си дестинация. Големи паркоместа са организирани за гледане. Четири от тях са между Бил Робъртсън Лейн и Vermont Ave, които ще дадат големи възможности да видите на “Индевър”, тъй като се движи към Калифорнийския научен център.

“Близо 700 служители на Лос Анджелиската служба” Полиция “и доброволци от цялата територия ще осигуряват пътуването на” Индевър ” доще неговото местоназначение,” каза на пресконференцията шефът на полицията в Лос Анджелис Чарли Бек. “Това събитие дава възможност да видим като на витрина” Индевър “и да почувстваме забележителната чест, която ни се оказва да бъдем дом на совалката, да даде сили на младостта и на нашата общност, за да ни държи,” допълни Бек.

ЗАТВОРЕНИ УЛИЦИ

Служителите на Министерството на транспорта (LADOT) започнха затварянето на улици още снощи след 22:00 ч., 11-ти октомври, за да се подготвят за превоз на космическата совалка “Индевър”. LADOT очаква, че трафикът в районите около маршрута на совалката ще бъдат макар и слабо засегнати, затова водачите на МПС трябва да очакват закъснения, и е по-добре да използват алтернативни маршрути.

Вижте Приблизително време за затваряне на улиците:

Closed from 10/11/12 10:00 p.m. to 10/12/12 6:00 a.m.
• Northside Parkway from Westchester Parkway to Lincoln Boulevard
• Westchester Parkway from Loyola Boulevard to La Tijera Boulevard
• La Tijera Boulevard from Westchester Parkway to Sepulveda Boulevard

Closed from 10/11/12 10:00 pm to 10/12/12 5:00 p.m.
• Sepulveda Eastway from Westchester Pkwy to 87th Street

Closed from 10/12/12 4:00 a.m. to 5:00 p.m.
• La Tijera Boulevard from Sepulveda Boulevard to Manchester Avenue

Closed from 10/12/12 12:00 p.m. to 5:00 p.m.
• Manchester Avenue from Sepulveda Boulevard to Aviation Boulevard

Closed from 10/13/12 10:00 a.m. to 3:00 p.m.
• Crenshaw Boulevard from 79thth Street to Vernon Avenue

Closed from 10/12/12 8:00 p.m. to 10/13/12 8:00 p.m.
• Crenshaw Boulevard from Vernon Avenue to 39th Street
• Martin Luther King Boulevard from Marltin Avenue to 4th Avenue

Closed from 10/13/12 4:00 p.m.to 10:00 p.m.
• Martin Luther King Boulevard from 4th Avenue to Figueroa Street
• Bill Robertson Lane from Martin Luther King Boulevard to Exposition Park

Допълнително през уикенда ще бъдат затворени:

В събота, 13-ти октомври, по една лента във всяка една посока на Lincoln Blvd (Between Sepulveda and Manchester) ще бъдат затворени за реконструкция на платното за пътуването на совлаката – от 4:00 ч. до 17:00 ч.

РАМПИТЕ на екзитите Manchester Avenue на 405 Freeway и на La Cienega Blvd. /Florence Avenue  са затворени от днес сутринта 12 октомври (петък) ше бъдат отворени след около 04:00 ч. събота сутрин 13 октомври.

За ЛЕТИЩЕТО LAX използвайте маршрутите:
• I-405 San Diego Freeway to westbound Century Boulevard
• I-405 San Diego Freeway to westbound I-105 Century Freeway

За трафика: информация винаги може да намерите на тези линкове: 

Около Летището: LAX – Los Angeles City Traffic Conditions

ПОЛЕТИТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ ТУК: www.lawa.org/fsw

Лос Анджелес: Los Angeles City Traffic Conditions