138 заразени и десетки починали от менингит от лекарства по аптеките в САЩ

Държавните и федералните регулаторни органи разследват защо компанията NECC е рзпространила хиляди флакони на продукта “метилпреднизолон ацетат стероид без консерванти” (preservative-free methylprednisolone acetate steroid), носещ зараза от менингит, дори в здравни заведения, и то в няколко щата. Менингитът (Meningitis) е инфекция на мозъчната обвивка, покриващи мозъка и гръбначния мозък. В зависимост от причинителя бива бактериален, вирусен или асептичен. В много редки случаи причинители освен бактериите и вирусите, могат да бъдат други организми или някои лекарства. Менингитът е заразно заболяване. Микробите, които го причиняват могат да бъдат предавани от човек на човек чрез кихане и кашляне или при близък контакт (още четете по-долу). ФОТО: Гардиън

FDA регулира само съставките и техните доставчици, но не и по-малко известният “сив ъгъл” на фармацевтичната индустрия – “сглобяването” (“compounding”)

Губернатора на Масачусетс Девал Патрик: “Положението не изглежда просто така, че агенциите за контрол, както на щатско, така и на федерално ниво, може би са били “подведени” от информацията, която са получили”

Фирмата-разпространител на заразата се занимава и с отпадъци и рециклиране

Съобщението за заразата идва в деня, когато ще се проведе 1-ят публичен Вицепрезидентски публичен дебат преди Президентските избори в САЩ на 6 ноември 2012г.

11 октомври 2012г. Смъртоносна епидемия от менингит, която отне десетина живота карапринуди федералните власти в САЩ да призовават за засилен контрол на изготвяните по държавна поръчка продукти на фармацевтичната индустрия, на фона на обвинения, че компанията която стои в центъра на страха, може да е подвела Американските контролни органи и регулатори при издаването на лицензите.

Днес Айдахо стана 11-ят щат, който докладва случай на рядко заболяване, което е свързано с нечисти стероиди, произведени от фармацевтична компания в щата Масачузетс, съобщи днес Агенция REUTERS.

Съобщението за заразата идва точно в деня, когато ще се проведе 1-ят публичен Вицепрезидентски публичен дебат преди Президентските избори в САЩ на 6 ноември 2012г. Пред камерите в колежа в Денвил, Кентаки ще застанат Демократът Джо Байдън и Републиканецът Пол Райън, а събитието може да се гледа директно от 6:00 до 7:30 рм ПТ по телевизиите C-SPAN, ABC, CBS, FOX, NBC, CNN, Fox News, MSNBC и др.

От Американската агенция за храните и лекарствата (U S Food and Drug Administration – FDA), намираща се във Вашингтон, чийто действия по случая са  подложени на критика, заявиха, че днес следобед планират да дадат по случая специален брифинг за медиите. На 6 октомври 2012 от FDA бе разпространено съобщение, че компанията New England Compounding Pharmacy – New England Compounding Center (NECC) изтегля абсолютно всички нейни продукти,които в момента са в мрежата за продажби, които са произведени и разпространявани от техния фирмен филиал в Фрамингам, щата Масачузетс.

Основите на FDA са поставени от Президента Теодор Рузвелт през 1906г., а през 1930г. получава сегашното си име и с централен офис в щата Мериленд е на пряко подчинение на првителството на САЩ. Подържа и 6 представителства зад граница в Англия, Белгия, Китай, Индия, Коста Рика и Чили. В момента държавната агнеция регулира много глояма част от едни от най-важните стоки за живота и здравето на гражданите на САЩ. ФДА контролира продукти на пазара на стойност повече от $ 1 Трилион (1000 Милиарда) Щатски Долара, около 25% от общата количество в САЩ.  Включително $ 466 Милиарда в храни, $ 275 Млрд. в лекарства, $ 60 Млрд. в Козметика и 18 Млрд. във Витаминозни добавки. Агенцията наблюдава и е отговорна за около 1/3-та от вноса на стоки в САЩ. Заявеният Федерален Бюджет на FDA за Фискалната 2012г. е общо $4.36 Млрд., половината от които са постъпления от използващи услугите на Федералната Агенция, като най-голяма част заемат фармацевтичните компании. По данни на официалния сайт на Еф Ди Ай към 1 октомври 2009г. 11,516 души работят в агенцията, като повече от половината са ангажирани в два (2) от общо девет (9) департаменти – Контрола (ORA) и Лекарствата (CDER). /още данни на този линк: Food and Drug Administration, където ще намерите още/

Същият ден, веднага след анонса на държавните органи за изтеглянето на опасните лекарства:/New England Compounding Center Product Recall Information/, на официалният сайт на компанията, регистриран през 1998г. бе разпространено също специално съобщение за това, че “доброволно изтеглят продуктите си”, като сега в момента когато отворите сайта на линка  NECC (http://www.neccrx.com/) директно се отваря тяхното съобщение. 

Заболяването на общо 138 души от менингит, се посочва като резултат от приемането на заподозряните лекарства, които не са били изтеглени от пазара , посочват от Американските Центрове за контрол на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) и официални служители в цели 11 щата, където епидемията вече се е разпространила. Случаят в Айдахо е само 1-ят в западната част на САЩ, поясняват от РОЙТЕРС.

Държавните законодателите са подложени на натиск веднъж завинаги да “затворят тази вратичка” в държавния надзор и закона, която допусна и компанията New England Compounding Pharmacy, Inc. – New England Compounding Center (NECC), свързана със замърсените фатално стероиди и която до голяма степен е освободена от федерален надзор и регулиране.

FDA регулира само съставките и техните доставчици, но не и по-малко известният, особено на потребителите, “сив ъгъл” на фармацевтичната индустрия, известен като “сглобяването” (“compounding”), който е “място за лекуване” на  компаниите за лекарства и най-вече на държавния контрол, допълват от РОЙТЕРС.

В момента държавните и федералните служители разследват заподозряната компания NECC, която вече е разпространила хиляди флакони от замърсения стероид в мизерен жлищен комплекс, в съседство до пункт за отпадъци и рециклиране, в западно предградие на Бостън.

Компаниите са собственост на инженерът Грегъри Конигляро и зет му фармацевта Бари Каденбрат, който отговаря на фармацевтичните операции в NECC. Отпадъците и рециклирането са друг бизнес на фамилията Конигляро.

На “сглобяващи” аптеки, като тези на NECC,  се разрешава да правят лекарства, базирани на конкретни предписания за отделните пациенти.

Държавните и федералните регулаторни органи разследват защо NECC е рзпространил хиляди флакони на продукта “метилпреднизолон ацетат стероид без консерванти” (preservative-free methylprednisolone acetate steroid) дори в здравни заведения, и то в няколко щата.

“Положението не изглежда просто така, че агенциите, както на щатско, така и на федерално ниво, може би са били “подведени” от информацията, която са получили,” заяви Губернаторa на Масачусетс Девал Патрик пред репортери днес, цитиран от РОЙТЕРС.

Броят на откритите случаи на зараза е нараснал бързо, след  като здравни работници са се свързвали с около 13 000 души, на които са направени инжекции от потенциално заразени стероидни лекарства, изпратени до 23 щата в САЩ.

В пет от тях – Тенеси, Мичиган, Мериленд, Вирджиния и Флорида – вредните лекарства са отнели човешки животи, като последната жертва е 70-годишен мъж във Флорида.

Хиляди хора са получили инжекция за облекчаване на болки в гърба и други оплаквания и са изложени на риск от заразяване с менингит.

Менингитът (Meningitis) е инфекция на мозъчната обвивка, покриващи мозъка и гръбначния мозък и е заразно заболяване.

Менингитът (Meningitis) е инфекция на мозъчната обвивка, покриващи мозъка и гръбначния мозък. В зависимост от причинителя бива бактериален, вирусен или асептичен. В много редки случаи причинители освен бактериите и вирусите, могат да бъдат други организми или някои лекарства. В зависимост от ексудата бива гноен, серозен и др. Менингитът обикновено възниква в резултат на инфекциозни заболявания и обикновено се проявява като един от клиничните признаци на заболяването.

Менингитът е заразно заболяване. Микробите, които го причиняват могат да бъдат предавани от човек на човек чрез кихане и кашляне или при близък контакт (въздушно – капков път).

Вирусният менингит се среща по – често. Обикновено не протича тежко, но в редки случаи може да причини висока температура за дълъг период от време и припадъци.

Бактериалният менингит не се среща толкова често, тъй като трябва да бъде предизвикан от външен вносител на бактерията в организма. Той протича значително по – тежко. Той е много сериозно състояние, което трябва да се лекува своевременно, за да се предотвратят мозъчни поражения и дори смърт.

Най-честите симптоми характеризиращи менингита биват болка в областта на главата, болка и неподвижност на врата, промяна във фоточуствителността и околните звуци.

 

1 comment for “138 заразени и десетки починали от менингит от лекарства по аптеките в САЩ