Университетите в US и Калифорния начело в Света – нашите извън 400-те

Гадничко – многовековен народ с далечни постоянни традиции и преклонение в образованието и културата, стойностна нация от години с човеци с един от най-високите “Коефициенти на Интелигентност”, да се окаже, че СИ НЯМА УНИВЕРСИТЕТ!  

Американските и британските университети остават начело в световната класация на специализираното британско издание Times Higher Education, докато българските са извън списъка дори на цялата базисна световна класация от 400 висши учебни заведения. ФОТО-СКИЦА: www.timeshighereducation.co.uk,

Американски: ТОП-10 — 7, ТОП-20 –15, ТОП-200 — 76! Калифорнийските най-много – 14!

Калифорнийският технологичен институт – CALTECH в града Пасадена в района на Лос Анджелес отново е на 1-во място, както и в миналогодишната класация 

4 октомври 2012г. Първият ми спомен, който нахлу в главата ми, когато видях, че българските университети липсват от списъка на 400-те в най-престижната световна класация за висше образование, бяха думи от стихотворението на нашият поет Пенчо Рачев Славейков, написано още преди близо 115 години през 1888-ма, с добавка от мен:  “Пенчо бре чети – Пенчо не чете” – от мен: Пенчо не чети – няма накъде с оригинален завършек “Пенчо порасна, иска да яде, няма откъде.”/кратичко и поучително вижте го по-долу/

Адски гадничко ми стана – многовековен народ с далечни постоянни традиции и преклонение в образованието и културата, стойностна нация от години с човеци с един от най-високите “Коефициенти на Интелигентност”, да се окаже, че СИ НЯМА УНИВЕРСИТЕТ!  

После, пак ще кажат на младите българчета “стойте тук, учете и после работете, върнете се тук е върха”! Е, как да стане това, като на тези “млади лъвове не спят” – очите и мозъкът им са силно отворени във века на бързи комуникации без граници и безмилостно развитие на високо ниво? Как ще обясните на тези “бъдещи строители на обществото” и ваши данъкоплатци, защо във фирмите предпочитат тези с дипломи и опит от чужбина и им дават по-големи заплати, защо и в новото правителство събират министри “от вън” … и още “защо-о-о ? Как ще кажете на тези сладури, да имат самочувствие и да мислят и говорят добро за собствената си и Ваша Родина, Ваша “собственост”? Ами ако тя беше фирма, акционерите да са ви изхвърлили туатакси! Или пак ще кажете “тоя пак плюе, на него му е лесно там в Америка”, ОК, да така е – главата ми е освободена, за да има смелостта да каже истината – БЪЛГАРИЯ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ ХЛАДНОКРЪВНО ПРИЕМА УБИЙСТВОТО НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД – НАЙ-ТЕЖКОТО – МОЗЪЧНОТО!

Не желая и няма какво повече да кажем за Държавата България, която унищожи Родината си – ако не самата тя, то позволи да го стори друг! Не желая, защото ТЯ-ДЪРЖАВАТА ми даде образование и мислене, които винаги са ми помагали и който ме познава знае, че винаги съм бил БЛАГОДАРЕН И НИКОГА НЕ ПЛЮЯ КАКВАТО И ДА Е РОДНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА! Логика! Но, това е като да “помагат на устата ти да вика, ама да ти запушат ушите за да чуеш собственият си глас”!

Не желая повече да говоря, но не мога и да спра, защото за пореден път се убедих, че ТОЧНО ТЯ ми отне възможността да се НАРАДВАМ на това, което ми е дала! “Товареше” мозъка ми с уникално познание, което ни превърна в необорими мощни капацитети, което обаче да не мога да ползвам! Станахме супер добре в познанието и супер зле в реализацията! Защото никога не ни учеха да се “продаваме” на “пазара на труда”, в който в една нормална държава влиза и Образователната система, която реално го създава! Представете си вашият “чувал” с природен и научен капацитет, и вашата “напръстник” реализация в работата и в ежедневието! А сега го обърнете обратно и ще намерите разликата между “тях-изгнилите” и “нас-свежите”. Да, “олекналите скапани изсъхнали безсеменни плодове” на Западнярите, се оказаха по вкусни от нашите “натежали пресни свежи плодородни семенни “.

Да, смело твърдя, че винаги сме били “по-добрите”,

но не и у дома, защото там не можем да се РАДВАМЕ! Не говоря за “материалното”, а за духовното удоволетворение, от това, което ти е влязло в главата! Остава мисловната утеха, че “аз си знам, че съм върха, какво пък като другите не знаят”. И реалната, че в тези ТОП-Университети не само отлично са учили и учат българи, но работят много наши сънародници, и то не на “случайни” работни места!

И К’во? 

Нашето поколение позволи да бъде “мишена” – вие младите недейте! 

Вие имате възможност дори да изберете “оръжието” и мястото на действие в безмилостната “война” за вашето собствено умствено и професионално развитие – стреляйте навреме, за да не ви застрелят!

Искате факти – ето ви ги! Не ме слушайте мен – не съветвам, защото нямам “родителско” право! Правото е само ваше!  

Американските и британските университети остават начело в световната класация на специализираното британско издание Times Higher Education, докато българските са извън списъка дори на цялата базисна световна класация от 400 висши учебни заведения. Изданието има най-висок процент на бъдещи студенти (67%) при избора им на Университет, сравнен с други подобни класации, по данни от запитване от 7 септември 2012г. на голямата компания за набиране на студенти Ай Ди Пи.

ФОТО-СКИЦА: www.timeshighereducation.co.uk

Седем (1,2,4,5,6,9,10) американски, между които стабилно запазват челпозиции особено тези в Калифорния, и три (3) британски висши учебни заведения влизат в топ 10, определени чрез специален индекс на едно от най-престижните световни издания за образование. До 20-то място следват още осем (11,13,14,15,16,18,19,20) Щастки университета, между които още три (3) Калифорнийски, включително Лос Анджелес.

Калифорнийският технологичен институт – Caltech в града Пасадена в района на Лос Анджелес отново е на 1-во място, както и в миналогодишната класация. Калтек силно набляга на естествените науки и инженерството. Освен това учебното заведение създадено още през 1891г. е един от най-важните световни центрове по ракетни науки, който оперира и управлява днес лабораторията JPL на НАСА, комплекс за апарати за автономен космически полет, който ръководи разработката и експлоатацията на повечето космически сонди на НАСА, включително и машинката, която лази в момента на планетата Марс.  Образованието в Калтек набляга на качеството вместо на количеството, концентрирайки се върху ядро от академични дисциплини от много висок калибър. Калтек има 32 Нобелови награди, като само с по-малко от 25 000 възпитаници през годините, почти 1 на 1000 студенти от Калтек е носител на Нобелова награда — постижение, ненадминато от никой друг университет. Тук е работил самият Алберт Айнщайн. Явно тази формула за “качество” работи, след като Калтек за втора поредна година е начело в световните класации, а в годините не е слизал от ТОП-10, макар че е сравнително “малък”. Работата на КАЛТЕК се потвърждава и от лаконично изказаните кратки думи на Президентът Д-р Жан-Лу Шамю, казани пред THE, “КАЛТЕК е само малко потвърждение, че понякога малките неща са прекрасни. Ние не се опитваме да правим всичко, но каквото правим, го правим добре.” /всичко за “световния шампион” КАЛТЕК четете в друга статия/

На 2-ра позиция е отново име от Калифорния, в Северната й част в близост до Сан Франциско  –Stanford University, който тази година си поделя мястото с британския Оксфорд.

Следващо 4-то е пак висше учебно заведение в САЩ, най-старото в страната – Harvard University (създ. 1636г.)

Не е за пропускане да се отбележи факта на успешна Университетска работа в Калифорния, където University of California запазва цели 5 позиции на свои поделения, като UC Berkley дори се изкачва място нагоре. И всичко това се случва на фона на най-големите в историята на Калифорния съкращения на бюджета за Образование, страхотен бюджетен дефицит на щата и увеличение на таксите за студенти – някъде до средно 14% всяка година от 2006 насам.

Рейтингът на Американските и британските университети слиза надолу, въпреки че са начело в световната класация на специализираното британско издание Times Higher Education, а този на Азиатските силно се покачва. ФОТО-СКИЦА: www.timeshighereducation.co.uk,

Най-добре от университетите, които не са американски или британски, се представя Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих – но извън 10-та – на 12-о място.

В ТОП-200 САЩ доминират в класацията с цели 76 университета, като 51 от тях са слязли надолу от миналогодишните си позиции.

Британските университети, въпреки доброто си представяне т.г. също спадат в класацията спрямо миналата – тенденция, която се наблюдава от едно поколение, отбелязват от изданието. Общо цели 29 представители на “Острова” са се свлякли.

Холандия се нарежда 3-та, като държава, с 12 висши учебни заведение в ТОП 200.

Най-добре нагоре се движат азиатските университети с цели 12 места, особено известните ни с Източна култура, като 1-ят сред тях е Токийският, който достига 27-о място в общата класация. “Най-големият скок нагоре” е също на Източен Университет Nanyang Technological University, Singapore, който “отлита” с 83 места, за да застане на 86-та позиция. Нс случайно в класацията за “Млади Университети под 50-годишна възраст” 100 Under 50 на същото издание, начело е университетът ПОСТЕК в Южна Корея – POSTECH-Pohang University of Science and Technology, който е създаден едва през 1986г. и е първото учебно заведение в страната, изключително ориентирано в изследванията. Негов основател е Парк Тай-джун (29 Ноем 1927 – 13 Дек 2011), наричан “Корейският Андрю Карнеги”, заради успешният му 25-годишен бизнес в Стоманената промишленост и неговата компания ПОСКО (POSCO). Тай-джун завършва военна академия и се пенсионира през 1963г. като Генерал. Синът му Сунг Бин Парк работи в компанията “Трий ком” , която се намира в Силиконовата долина на Калифорния.

Русия и Индия нямат свои представители в ТОП 200, а България – дори сред първите 400 висши учебни заведения.

“Таймс хайър едюкейшън” прави ежегодната си класация въз основа на 13 показателя, сред които са качеството на преподаване, научно-изследователската и международната дейност, публикациите и цитирането в научни издания.

+++ НАЙ-ДОБРИТЕ +++

МАЛЪК ПЕНЧО

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.
1888, П.Р.Славейков