Прогреса на ренегаторите или как БКП захапа и Евро-левите

Ренегатирането на българските политици

29 септември 2012г. Ренегатирането на българските политици върви с пълна пара по “света и у нас”. За звучност ще си позволя да ги нарека “ренегатори”, а не известното “ренегати”, и ще допълня старата народна българска поговорка с парче дума-чуждица “Интереса клати феса”. Като цветът на класическата авторитетна шапчица по трдиция е “червен”, не само от въведителя правоверен, но и от изпълнителя праволинеен. Да ме извинят и право- верни и -линейни за въведеното ново понятни думички, с основа “ренегат”. /Ренегат (латински: renegatus, от renego — „отричам се“) е понятие, с което се обозначава човек, изменящ на своите убеждения и преминаващ в лагера на противника; изменник, отстъпник. Понякога понятието се използва за човек, който се отрича от принципите или убежденията си (като политическа идеология или национална идентификация), или който оставя една институция или група (семейство, армия, спортен клуб), за сметка на други, и тогава, в зависимост от формата, е равностойно на предател./

Ще продължим по-долу с “приказката”, а сега да видим последната новина-факт, която носи определена цветуща символика.

След като членове на бившата Българска Комунистическа партия (БКП), определено “червена”, ренегатирани в настоящи на Социалистическта, се “придвижиха нагоре” по множество международни стълби и стълбички до етажи на влияние с големи сигурни дебели месечни заплати (например 8,000 Евро, или $10,000) и допълнителни задоволителни премии, то изявен член и фамилиен наследник на “червена” династия се възкачи и на най-високия пост в Евро-червената левица. Всички хранени от нас данъкоплатците, които пък ще самонарека “тикви”, защото това твърдоглаво хранително разстение е определено за борба на наречени животинки, независимо от световното местоположение на яслите.

Лидерът на Българската Социалистическа Партия (БСП), наследничка на бившата БКП, Сергей Дмитриевич Станишев бе избран почти единодушно за президент на Партията на Европейските Социалист (ПЕС)с 91,3% подкрепа от делегатите на Деветия конгрес на социалистите в Брюксел. През последната година Станишев бе временно изпълняващ длъжността и единственият номиниран за 2,5-годишния мандат на постоянния президент, а близо десетилетие Дмитриевич работи на различни управленски нива в Партията на европейските социалисти. Неговият поколенчески статус, опитът му на министър-председател на България, активната му дейност в сложното поле на международните отношения и най-вече инициираната от него кампания срещу младежката безработица насочи избора на европейските социалисти за номинацията му.

„Няма да позволим младите хора да се превърнат в изгубеното поколение на Европа“, заяви Сергей Станишев на годишната конференция на ПЕС – Жени в Брюксел, където новият соц-евро-шеф направи извода, че когато всички в ПЕС работят заедно, са по-силни и посланията им достигат до повече европейци.

I LOVE YOU! ИЛИ ЗАЩО ЗАПАДЪТ СИ ОБИЧА “ЧЕРВЕНИТЕ”? РАЗЛИКА В ЦВЕТОВЕТЕ В СМЕТКИТЕ НА ПРОГРЕСА НЯМА!

На 1 януари 2007, Сергей Станишев по време на мандата си като Премиер, Европейският съюз приема Р България за свой член

Ивайло Калфин – вицепремиер и външен министър в кабинета на Сергей Станишев /БКП-БСП/, преди това секретар на Президента Георги Първанов /БКП-БСП-ДС/ (2002-2005) по икономическите въпроси. И като депутат преди това “специализира” в икономическите теми, но и във външнополитическите. Като парламентарист работи в комисиите по външна политика и по бюджет и финанси. Именно като Вицепремиер през април 2006 г. той подписа с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс споразумението, с което в България бяха разположени съвместни българо-американски военни бази. В момента Калфин е ръководител на групата на българските евродепутати от БСП. В Европейския парламент работи по бюджета на ЕС и по изграждането на иновативна и високотехнологична икономика. На 14 декември на тържествена церемония в Университета в Лафбъро, Великобритания, Ивайло Калфин, член на Европейския парламент и випускник на университета, бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза”. Ректорът на университета лорд Дженингс връчи почетната титла на Ивайло Калфин за “неговата централна и конструктивна роля в разширяването на ЕС и в международната политика като цяло”. През юли 2012г. Ивайло Калфин бе в САЩ за срещи с представители на технологичните лидери от Силициевата долина. Калфин е докладчик на Европейския парламент по въпросите на киберсигурността. Срещите са закономерно продължение на визитата на Калфин в САЩ миналия юли 2011, когато той разговаря с представителите на американската администрация, занимаващи се с въпросите на сигурността на интернет.Тогава, във Вашингтон той се срещна със съветника за киберсигурността на президента Барак Обама Хауърд Шмит, известен като Киберцаря, както и с един от авторите на американската концепция за кибер сигурност Робърт Бътлър, заместник-помощник държавен секретар по отбраната на САЩ. Калфин напусна партията си БСП през най-тежката за нея година – 1997-а, и бе един от основателите на Евролевицата, но винаги за всички постове в страната и чужбина е избиран балгодарение на нея, те го посочиха през 2011г. и го сложиха и в президенстаката листа, но загуби от Плевнелиев (ГЕРБ).

Меглена Кунева е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2007-2009 г. става първия европейски комисар от България с ресор защита на потребителите в първия състав на Европейската комисия, оглавяван от Жозе Мануел Барозу. От 2010 г. Кунева е съветник по правата на пътниците на еврокомисаря по транспорта и вицепрезидент на ЕК Сийм Калас. Председател е и на Съвета на директорите на Европейския център за политики.

КОЙ Е СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ? /по-надолу още имена/

Сергей Дмитриевич Станишев е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, СССР (днешна Украйна). Син е на Димитър Яков Станишев – бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП, и на професор Дина Сергеевна Мухина, от Факултета по славянски филологии на СУ. Има един по-голям брат, роден 1952 г. – архитект Георги Станишев.

Средното си образование завършва в 35 СОУ “Добри Войников” в София.

През 1989 г. – годината на Падането на Комунизма Станишев завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет, според публикации в пресата с дипломна работа на тема „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“.

Пет години по-късно защитава докторска дисертация на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век“.

През 1998 г. специализира по политически науки (Московска школа за политически изследвания), а в периода 1999-2000 г. – по международни отношения (Лондонска школа за икономика и политически науки), където защитава научно изследване на тема “Съвременна външна политика на Русия”.

Сергей Станишев е съветски, след това руски гражданин до 1996 г., когато придобива българско гражданство и се отказва от руското.

Между 1985 – 1987 и 1994 – 1995 г. работи като журналист на свободна практика. Сергей Станишев е автор на над 50 публикации на външнополитическа тематика в български и чуждестранни издания. Автор на “Защото сме социалисти”.

През 1995 г. е назначен за главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия, а от 1996 до 2001 г. е „завеждащ отдел“.

През май 2000 г. е избран за член на ВС на БСП, през юни 2001 — за депутат от 19-и Русенски многомандатен избирателен район (МИР), а през декември 2001 г. – за председател на ВС на БСП и на парламентарната група (ПГ) на “Коалиция за България” (КБ). Избран е за депутат от Втори Бургаски МИР през юни 2005 г. Председател на ПГ на КБ в 40-то НС до избирането му за премиер.

Избран за министър-председател на Република България в правителството на КБ, НДСВ и ДПС на 16 август 2005 г. с гласовете на 168 народни представители, 67 са “против”, а нито един депутат не гласува “въздържал се”. Предложението за него е направено от Дружество “Новае” до Ахмед Доган който на добра воля приема да го осъществи.Официално встъпва в длъжност на 17 август 2005 г. Съветници на министър-председателя: Георги Любенов – по-късно негов замесник в ПЕС (Партия на Европейските Социалисти) и Иван Андонов.

На 1 януари 2007, по време на неговия мандат, Европейският съюз приема Република България за свой член, след като няколко предишни правителства подготвят членството на страната в тази структура.

Забелязва се и значителен ръст в стандарта на живот, с почти двойно покачване на средната работна заплата в България от 354 лева (2006) до около 600 лева (2009). За същия период минималната пенсия скача от 85 на 136 лева. Тройната коалиция също така въвежда най-ниския плосък данък в ЕС — 10%, с което се стимулира бизнес-активността. Правителството на Станишев също съумява да поддържа разходите за образование около 4,3% от БВП, като нарастването им за периода 2004-2007 година е от 1,65 до 2,2 милиарда лева. Науката е подпомогната чрез закупуването на суперкомпютър, който към ноември 2009 е 377-мият най-мощен в света и се използва за медицински изследвания, сеизмологични и строителни изчисления.

На 23 юли 2008, Европейската Комисия спира междинните плащания по фонд “Пътища” заради подозрения в конфликт на интереси и неспособност на властите за борба с корупцията. В резултат на възникналото всенародно недоволство, опозицията начело с ДСБ, СДС и ГЕРБ стартира подписка за оставка на правителството, на която са събрани над 1 милион подписа, ала подписката е приета несериозно от министър-председателя Станишев с думите “Здравейте, циркаджии”. Според Станишев подписката е фалшифицирана,тъй като се повтарят имена и подписи. Следва кампанията на ДСБ “Серго, върви си”, която среща подкрепа и в електронен вид, като група във Facebook и набира хиляди привърженици.

Непоследователното управление на кабинета на Станишев и изтичащата информация за корупция във властта водят до тежка загуба за БСП на парламентарните избори през 2009 година и тя минава в опозиция. Министри от следващия кабинет на Бойко Борисов предават на прокуратурата редица данни за злоупотреба с държавни и европейски средства на министри от кабинета на Станишев. Въпреки тежката загуба на изборите и последвалите партийни скандали Станишев отказва да подаде оставка и остава начело на БСП.

На 24 ноември 2011 Станишев е утвърден единодушно от президиума на Партията на европейските социалисти за неин временен председател, след като предишният лидер, Поул Нюруп Расмусен, се оттегля по здравословни причини.

На 29 септември 2012г. Сергей Дмитриевич Станишев бе избран почти единодушно за президент на Партията на Европейските Социалист (ПЕС) с 91,3% подкрепа от делегатите на Деветия конгрес на социалистите в Брюксел.

Ще споменем само някои по-популярни от съществуващите в момента доста изявени български “червени” фигури в Световната мрежа за управление на човешкия ресурс и капитали, международната взаимопомощ и сътрудничество.

Безспорно най-силното заглавие е Ирина Бокова – шефка на ЮНЕСКО.

Президентът Плевнелиев /ГЕРБ/ потвърди тази седмица подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. Генералният секретар на ЮНЕСКО българката Ирина Бокова (р.1952г.) е с опит във външната политика и прави бърза кариера във Външно министерство, както в София, така и като делегат на ООН в Ню Йорк. Тя е бивша външна министърка от правителството на Жан Виденов (БСП-БКП), Зам-председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност и член на Комисията по европейска интеграция в Правителството на България на Царската партия НДСВ  (20.07.2001 – 18.05.2005, тогава говорител на Външно министрество е посланик Елена Поптодорова), посланик във Франция и Монако (2005) и ръководител на ЮНЕСКО към ООН (избрана на 15 юни 2009, тогава Постоянен представител на Р България в ООН е Райко Райчев (БСП, от 2007 до 2011, отзован заради принадлежност към ДС с псевдоним Велин, -1, -2 – началник на кабинета на министъра на външните работи Ивайло Калфин (БКП-БСП). Бокова е дъщеря на Георги Боков бивш партизанин-ремсист и гл.реактор на в-к “Работническо дело” (1958-76) и сестра на Филип Боков (БКП-БСП, бивш депутат, началник на политическия кабинет на Сергей Станишев (БКП-БСП) и член на Висшия съвет на БСП от 1990 до 19997. Филип Боков е сред учредителите на Политическо движение “Социалдемократи”, заедно с бившата и настояща посланичка в САЩ г-жа Елена Поптодорова (2002-08, 2010-сега) и бившият министър на външните работи и зам. председател на Министерски съвет (2005-09) и кандидат за президент от БСП (2011) и настоящ евро-депутат Ивайло Калфин (БКП-БСП, род. 1964г., месечната заплата на евродепутатите за 2011 г. е 7956 евро ($10342)- чисто получават 6200, отделно вземат “дневни”, платен телефон, наем и др. добавки за участия в Комисии от евробюджета). Боков работи и като съветник на президента Георги Първанов. Бокови брат и сестра, г-жа Поптодорова са възпитаници на Първа английска езикова гимназия в София. Бишата кандидатка за вице-президент на Р България (от БСП – 1996г.) е подкрепена сега за поста в ЮНЕСКО от правителството на ГЕРБ и президента Плевнелиев.

Ще добавим и заявката за местно управление в Р България на сегашна участничка в Евро-управлението, а именно новата кандидатка за Президент на Р България Меглена Кунева, която дълги години успешно професионално се развива в “червена” фамилия.

Меглена Щилиянова Кунева е родена на 22 юни 1957г. в София.

Меглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев, а нейният дядо е юрист, завършил Сорбоната. Семейството произлиза от католическата общност в района на град Раковски. Нейната майка е лекарка с дългогодишна практика в УМБАЛ “Света Анна”, София.

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на
Иван Райчинов Пръмов (1921-2005), български партизанин и политик от Българската комунистическа партия (БКП).
Иван Пръмов започва работа за партията от Централния комитет на Димитровския съюз на народната младеж (ЦК на ДКМС) (1948-1951). След това е Първи секретар на Околийския комитет на БКП в Карлово (1951-1952) и секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив (1952-1954).
Зам-министър (1954), а от 1957 г. министър на земеделието и горите в правителството на Антон Югов. Следващите му длъжности са секретар на Централния комитет на БКП (1963-1978), председател на Централния кооперативен съюз (1978-1986) и посланик във Варшава (1986-1988). От 1958 до 1990 г. е народен представител.
Андрей, Райчин и Климент са тримата синове на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов и тримата създават семейства с жени свързани с медиите.
Райчин се жени за легендарната тв говорителка Лили Ванкова, още в казармата си за 20 години, с която имаха син.
Климент е съпруг на бившия репортер и генерален директор на БНТ Уляна Пръмова.
Андрей е мъж на бившата журналистка от Националното радио и независим кандидат за президент и бивш еврокомисар Меглена Кунева.

Меглена Кунева има син Александър Пръмов.

През 1981 г. Кунева завършва „Право“ в Софийския университет „Климент Охридски“.
Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право.
Има допълнителни квалификации в Хага и в
Джорджтаунския университет във Вашингтон.

От 1987 до 1991 г. е журналист в БНР, като през 1988-1990 г. работи и в създадения по това време казионен Комитет за правата на човека.

От 1991 до 2001 г. е старши съветник и директор на Правната дирекция на Министерския съвет. В този период участва в изработването на Закона за достъп до обществена информация и множество екологични нормативни актове.

Автор е на сценария на документалния филм „Истории за убийства“, режисиран от Иглика Трифонова, който печели наградата „Златна роза“ на Варненския филмов фестивал през 1993 г.

През 2002 – 2006 г. Меглена Кунева е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2007-2009 г. става първия европейски комисар от България с ресор защита на потребителите в първия състав на Европейската комисия, оглавяван от Жозе Мануел Барозу.

От 2010 г. Кунева е съветник по правата на пътниците на еврокомисаря по транспорта и вицепрезидент на ЕК Сийм Калас. Председател е и на Съвета на директорите на Европейския център за политики.

На 6 юни 2011 г. инициативен комитет обявява кандидатурата ѝ за президент на България, а на самите избори се класира 3-та с 14 % и не успява да стигне до балотаж.

През декември 2011 г. Кунева, заедно с още 13 души, учредява сдружение „България на гражданите“. Заявената цел на сдружението е „да инициира и активно да участва в дебата за формулиране на националната кауза и националните приоритети на България“.

До март 2012 година е член на партията Национално движение „Симеон Втори“ (от 2008 година – Национално движение за стабилност и възход).

На Деня на Европа – 9 май 2012 г. в двореца Батенберг в Русе, Меглена Кунева официално обявява решението си да инициира създаването на нова партия.

1 юли 2012г. Кунева официално регистрира Движение България на гражданите (или още Движение БГ) – българска дясна политическа партия, основана на основата на създаденото по-рано гражданско сдружение България на гражданите.

Изследвания сочат, че Меглена Кунева печели симпатии сред избирателите си със стил и финес, които обаче същевременно дразнят обикновените хора, които коментират негативно скъпите й тоалети.

Госпожа Кунева определено смята, че по дрехите посрещат, защото къта в гардеробите си тоалети за няколкостотин хиляди лева – коментират светските хроникьори.
Високият стил на Меглена Кунева се подсилва и от изказа й. Тя е забележителен оратор, изказва се прецизно, умело защитава тези и разполага с богат речников фонд, за което й помага времето, когато работеше в БНР.
Обноските на Кунева също са безупречни.
От жестовете й лъха хладна аристократичност.
И така, посрещайки кандидат-президент Меглена Кунева по дрехите, й пишем отличен.
А по какво ще я изпратим, ще проличи на
23 октомври 2012 на изборите, когато народът ще даде своя свещен глас –
Меглена Кунева е независим кандидат-президент на Р България.

Тайните служби или политиците водят играта?