Американци “пряко се включиха в мача” в Белене?

Макет на АЕЦ Белене. Белене е град в Северна България, на 223 км североизточно от столицата София. На 07 септември 1964 г. Белене е обявен за град. На територията община Белене се намира част от природния парк Персина, който обхваща територии и от общините Свищов и Никопол, както групи от островите в българския участък на р. Дунав в този район. Той е единствения природен парк в българския участък на р. Дунав. Групата от острови наречена “Беленски дунавски архипелаг” се състои от 19 острова като по-големите са островите „Персин“, „Магареца“, „Милка“, „Китка“, „Голяма бързина“, „Малка бързина“ и др. Тук се е намирал и най-големият Концентрационен лагер след вземанато на властта от Комунистите и Отечествения фронт в България. Той е създаден на Белене (остров) на р. Дунав през пролетта на 1949 г. След това по заповед на Политбюро на БКП са открити лагерите в Ловеч, Куциян, Скравена, Босна, Бухово и други. Общо населението на цялата Община Белене възлиза на 10 927 души. Естественият прираст в общината е отрицателен и жителите залагат много на новата АЕЦ за да имат работа.

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ 32-ГОДИШЕН МАЧ, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене”

Предствител на компанията Самюел Реди е декларирал в присъствието на министър намерение да реализира “Белене” като частен проект, без да иска дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции и изразил готовност да съдейства за уреждане на споровете с руската  “Атомстройекспорт”, която наскоро поиска 1 млрд. евро от България на международен съд

Кой е новият желаещ за АЕЦ БЕЛЕНЕ?

26 септември 2012г. Неизвестен американски “тим” изяви желание за “пряко включване в мача” в Белене, като даде гаранции за “чиста победа без контузии”.

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене”. Новината беше съобщена на заседание на парламентарната икономическа и енергийна, без да бъдат обявени имената на всички участници в консорциума.  Представителите на фонда са пристигнали с финансиста Емил Хърсев и Богомил Манчев, който е председател на Българския ядрен форум и собственик на един от консултантите на проекта за АЕЦ “Белене” – “Риск Инженеринг”, съобщиха от в-к Капитал. Двамата българи обясниха, че са консултанти на американците.

Американският предствител на компанията Самюел Реди е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката,енергетиката и туризма Делян Добрев.

Консорциумът е декларирал намерение пред правителството да реализира “Белене” като частен проект, без да иска дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции. Консорциумът е заявил готовност да съдейства за уреждане на споровете с руската  “Атомстройекспорт”, която наскоро предяви претенция от 1 млрд. евро към държавната Национална електрическа компания (НЕК) и я даде на международен съд. Реди обясни, че първоначално НЕК трябва да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене“, ще бъдат прехвърлени към проектната компания, допълват от Капитал.

Самюел Реди каза, че осъзнават сложността на проекта. По думите му активите, които ще придобият от НEК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна цена.

„Не търсим финансови гаранции от страна на българското правителство по този проект. Той ще е гарантиран на 100% от средствата на американските компании“, обеща Реди.

“МАЧЪТ В БЕЛЕНЕ”

Спортът е едно от огледалата на живота! Футболът е мъжки спорт! Мъжете знаят защо, техните играчки са от най-скъпите!

През 1980г. започва мачът в Белене – площадката за изграждане на АЕЦ „Белене“ е отчуждена и предадена на Министерството на енергетиката.

През 1987г. започва строежът на стадиона и през 1988 имаме вече няколко трибуни, като са доставени почти всички седалки за публиката – компании от България и Русия започват изграждането на АЕЦ БЕЛЕНЕ, като през 1988г. са извършени над 40% от работите и са доставени 80% от основното оборудване.

През 1990г. мачът се прекратява за неопределено време поради лоши атмосферни условия предизвикани от промени в климата в/около главните квартири на ръководството на стадиона в Столицата и по Света – на 26 август е подпален Партийният дом в София и на 15 ноември България от “народна” става само “република”, като името е променено от НРБ на РБ. По другите световни стадиони има промени също в имената и събитията – на 3 октомври ГДР и ГФР вече са станали Германия, а през март Ирак е нападнал Кувейт. Първият и последен президент на Русия Михаил Горбачов е станал носител на Нобелова нагарада за Мир, след като е започнал Перестройката в соц-мащаб. За Запада “Горби” е човекът, сложил край на Студената война, но за руснаците “Миша” си остава човекът, който предизвика разпада на Съветския съюз.

В края на 2002г. мачът за Белене е възобновен, а през 2003 вече официално се търсят и нови играчи – на 20 декември 2002 Министерският съвет взима решение за продължаване работата по изграждането на АЕЦ „Белене“. В началото на 2003г. Министерството на енергетиката предприема стъпки и през февруари се изпращат писма до 6 водещи световни компании в областта на ядрената енергетика с искане за актуална техническа, икономическа и финансова информация.

През 2004г. хвърлени предмети от неизвестен извършител от публиката на терена в Белене нарушава ритъма на мача. На 4 май тогава, след решението на правителството да размрази проекта за централата, е разпространено анонимно писмо, в което се твърди, че се планира държавна фирма AECL от Кралство Канада да подкупи правителството на Симеон Кобурготски, за за да бъде избрана за строежа. Според писмото, посредници на Царя-министър-председател са влезли във връзка с висши служители на канадската фирма за да поискат дължимата комисионка, като се посочва, че един от посредниците била сестрата на Симеон – Мария Луиза с помощта на бизнесмена от български произход Игнат Канеф. Канадската фирма отрича да й е искан подкуп, а авторът на компромата не е разкрит.

През периода 2005-2008г. теренът на стадиона се харесва и одобрява от собствениците и от международните федерации и се започва строеж  – на 8 април правителството на България решава, че изграждането на ядрена централа на площадка Белене е най-добрият вариант за посрещане на растящите нужди от електроенергия на стабилни и прогнозируеми цени при опазване на околната среда, през 2006 и 2007 Белене получава разрешения от Световната Атомна Агенция и Европа и на 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица и депутати от България, дипломати и представители на организации от цял свят, премиерът Сергей Станишев /БСП/ дава официален старт на строителните дейности на площадка Белене.

През 2006 “мача в Белене е известен с дългия пас към Руската половина на терена”. Тогава търгът за втората атомна централа в България беше спечелен от руската „Атомстройекспорт“, дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом“.

За изграждането на централата беше създаден “евро-отбор” – на 19 декември 2008 г. в Министерския съвет е подписан договор за създаване на съвместно дружество за изграждане на АЕЦ “Белене” между “НЕК” ЕАД и германската компания RWE Power. RWE е избрана за стратегически партньор по проекта от НЕК измежду кандидатствалите 10 участника, представляващи най-големите енергийни компании в Европа. Главен изпълнител на проекта е руската компания Атомстройекспорт.

Следват два тежки преки наказателни удара за домакините (2009-2010г.) и интересно развитие на мача и двете половини на терена – източната и западната. 

През 2009г. започна “2-то полувреме на мача”, като “топката на къси пасове започна да се отдалечава от евро-полето” с идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г.

Пак през 2009г. „Росатом“ – убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на „Фортум“ и „Алтран“.

През 2010 г. и 2011 г. бяха изпълнени няколко решаващи наказателни удари и промени в структурата на играта.

На 2 февруари 2010 г. най-голямата банка в света според ФОРБС и БЛУМБЕРГ-BNP Paribas ( total assets of US$2.670 trillion) прекратява участието си в проекта поради изтичане на мандата, а една седмица по-късно българският енергиен холдинг стартира процедурата за избор на консултант по проекта АЕЦ „Белене”. BNP Paribas е най-големият инвеститор в света в Ядрения сектор като банка, по данни на Profundo, с повече от 13,5 милиарда Евро в ядрени инвестици.

Главните офиси на БНП ПАРИБАС са в Париж и Лондон, и оперира в 19 щата на САЩ, като Bank of the West . Образувана през 2000г. след сливането на  Banque Nationale de Paris (BNP) and Paribas. Основите й са положени в Амстердам през 1820г. от 20-годишният еврейн роден в Майенс, Германия Рафаел Бишовшейм (BISCHOFFSHEIM, LOUIS RAPHAEL, 1800-1873), който започва работа в банка само 15-годишен след завършване на гимназия във Франкфурт на Майн. Бишовшейм основава през 1846г. Bischoffsheim-Goldschmidt bank., след като се жени за дъщерята на Фракфуртски банкер (Benedict Hayum Salomon Goldschmidt, основал банката B.H. Goldschmidt Bank и Консул на Grand Duke of Tuscany. Чичото на съпругата му Maximilian von Goldschmidt-Rothschild е един от “големите” в бизнеса с петрол и диаманти, а неговият внук Джеймс Голдсмит (James Goldsmith) става образ за режисьора Оливър Стоун за филма “Уолстрийт”). През 1896г. участва в създаването на “Банк Дю Париж”, която след 2-та СВ през 1946г. заедно с още 3 банки е национализирана, а през 1993г. е отново върната в частни ръце. През 1998г. е наречена Compagnie Financière de Paribas.  Както написахме по-горе през 2000 г. се появява новото име. БНП Париба (www.bnpparibas.com) е лидер в Европа и една от шестте най-силни банки в света според  международната рейтингова агенция Standard & Poor’s. Клон на банката рабтои и в България: BNP Paribas Bulgaria. БНП ПАРИБАС е известен спонсор в тениса – най-големият на “Френч опън” и “Ролан Гарос”, и собствен турнир в САЩ. 

През ноември 2010 г. “руският тим се опита да бие решаваща дузпа”, като руснаците предложиха и твърда цена от 6.3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години.

/Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещета централа е 60 години./

През 2011г. следват размяна на превъзхоството в играта на терена в Белене

На 18 април 2011 г. е публикувано съобщение, че втората по големина в Света и първа в Европа – британската мултинационалната банка HSBC е наета за стратегически и финансов консултант по проекта. Банката е една от най-старите в света и е създадена на 3 март 1865г. от шотландеца Сър Томас Съдърленд в Хонг Конг, тогава Британска колония. През 1991г. се появява в Европа, а през май 1999г. и в САЩ, след закупуването на Republic National Bank of New York за $10.3 милиарда. Следва голямата експанзия на HSBC по целия свят, след закупуване на множество големи местни банки. През 2009г. HSBC спира операциите си в САЩ и близо 6000 човека са “на улицата”. През 2010 и 2011г. следват промени във висшето ръководство на Ейч Ес Би Си, включително смяна на Чеърмена.

На 6 октомври 2011 г. Националната електрическа компания ЕАД (НЕК) на България внася иск срещу Атомстройекспорт (АСЕ), Русия в арбитражния съд в Париж, като мястото на арбитража е Женева. Предмет на иска са суми, дължими от АСЕ на НЕК по Рамков договор № 77-402/71300 от 28 ноември 2007 г. и Допълненията към него в размер на над 61 000 000 Евро.

В началото на 2012г. …

Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни“Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени,” заяви тя. По този начин Клинтън одобри отказа на българското правителство за съвместна работа с Русия по енергийната тема.

Американски спец за Евразия посети БългарияРичард Морнингстар наблегна на необходимостта от енергийна независимост в България – В момента за да задоволи енергийните си нужди България зависи от Русия за 89% от петрола, 100% от природния газ и 100% от ядреното гориво – “Визитата е осезаемо доказателство и символ за това от каква значимост са отношенията между двете страни и от какво значение е България за САЩ”

На 15 март 2012г. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков подава оставка, която както той казва е “поискана”, заради това, че се е пекъл на плажа в Катар.

На 19 март 2012г.Американският посланик съжалява за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите.

На 20 март 2012г. ние публикувахме статията: САЩ ще строи АЕЦ Белене?

Така през месец март 2012г. “дузпа би българското правителство и започна преиграване на мача в Белене с евентуални нови съзтезатели”– проектът за АЕЦ БЕЛЕНЕ беше замразен през март 2012 г., за 2-ри път след 1990г., когато “застива” за цели 12 години до 2002г. На 28 март 2012 г. 41-то Народно Събрание потвърждава взетото преди това решение на правителството на партия ГЕРБ за спирането на проекта – в подкрепа ГЕРБ и Синя Коалиция, против БСП и АТАКА, а партията на Ахмед Доган – ДПС не участва в гласуването.

През ранната есен на 2012г. “пряк наказателен удар би фаворитът в 1-ия мач -руският отбор, който поиска преиграване на неутрален евро-терен с голям залог” – в началото на септември „Атомстройекспорт“ увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени, вече извършени, дейности по проектаАЕЦ „Белене“. Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

През късната есен на 2012г. “на терена излезе нов играч от неизвестен засега отбор от САЩ”  – Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене”.

Щатският тим вля нови сили и надежди в част от играчите и собствениците на стадиона, но и съмнения и подозрения за собствениците пък на “гостуващия отбор” и евентуална употреба на допинг.

На 26 септември 2012г. вицепремиерът и министър на финансите и американски възпитаник Симеон Дянков каза пред Националното радио: “за мен, за да се говори въобще за инвестиция, първо трябва да се покрие темата кой плаща и да не се окаже, че пак правителството плаща под формата на някакви гаранции или скрити такси.

Пак на 26 септември 2012г. стана ясно, че “ветото върху строежа на АЕЦ “Белене” ще падне, ако получим задоволяваща страната ни оферта. Засега решението на правителството и на парламента за спиране изграждането на централата няма да се отменя.” Toва заяви пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като стана ясно, че американски консорциум е проявил интерес към проекта.

Министърът не се ангажира да потвърди или отхвърли опасенията, че зад всичко това стои “дългата ръка на Русия”. И категорично заяви, че ще искат от компанията гаранции, че има парите и капацитета да реализира такъв проект в България. Важно е да имаме сигурност, че не е случаен, допълни Делян Добрев. Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ”Козлодуй” все още е опция, каза още министърът. С това изключение, че ако се реализира “Белене”, няма да го има реакторът, който в момента се опитваме да включим в хибриден проект, а ще станем по-гъвкави в това отношение, обясни той.

Разбираемо е, че в огромните енергийни проекти винаги има геополитика и винаги някой по-малък зависи от някой по-голям! Разбираемо е, поне за мен, че между САЩ и Русия има глобални интереси, но по-важно е България да не бъде превърната в техен заложник и разменна монета, както това се е случвало нзаад в историята. 

Но моля, и все пак, никой не желае слаба държава, макар и малка, която се съобразява с частни интреси – а търси силна държава, без значение на размера, която да зачита частните интереси! Ако малката държава е безсилна пред голямата, то поне може да не испуска момента и да запази “по-голямо парче от тортата” за възможно по-дълго време! 

Бел.ред. Футболът не е така популярен тук “зад океана” – известен е като “сокър” идва от думичката от приетият в Америка английски език – “soccer”. Но пък за сметка на това има Професионална футболна лига, която е добре финансирана и в която взимат участие и поостаряли добре заплатени участници от Европейски отбори, в т.ч. и от България. Ембламатични ще останат британецът Дейвид Бекъм и нашата гордост Христо Стоичков, които достойно заработиха прилични суми.

Кога ще завърши мача, или по-точно кога реално ще свирне свирката за да започне  – само Господ знае.

Едно е сигурно – теренът си остава същият – а реферът може да бъде само един – шефът и собственик на стадиона! Очкавано съдията може да бъде определен малко по-късно на следващите избори в Лигата, ако до тогава не е започнало ново полувреме, което да заведе отборите отново на неутрален скъп терен със задължения и претенции. Каквато и свирка да надуе рефера, то дано въздухът, който му е подаден да достигне и до публиката и да я направи щастлива, а също така, за да има печалба от продадени билети … и да се запази публиката – тази, която избира рефера и плаща целият масраф на мача!

………………………………………..

КОЙ ПОИСКА АЕЦ БЕЛЕНЕ?

Представителят на кандидат-инвеститора за АЕЦ “Белене” се представи пред българските депутати като Самуел Реди, но търсенето в интернет и бази данни не показа информация за човек с такова име и работещ в областта на енергетиката, съобщава в-к Дневник и търси отговор на въпроса “Кой е Самюел Реди”.

Човекът, който прави презентация на намеренията на “Глобал пауър консорциум” в икономическата комисия в парламента, е представен като Сам Реди – управител на компанията FreNuc. Според кратката й онлайн визитка, тя предлага атомни инженерни услуги. FreNuc се представя, че има “десетилетия опит в тази индустрия и дълбока експертиза” и че предлага широка гама от услуги и продукти в сферата на атомното инжерество в САЩ, Европа и други места по света. Седалището на фирмата е в Швейцария, показват данните изнесени от Дневник, които бяха потвърдени от нашето проучване в интернет.

В профила в професионалната социална мрежа LinkedIn Сам Реди е посочил, че основава и управлява компанията FreNuc от 2009 г. и че тя има между 50 и 200 служителя. Реди е написал също, че има над 30 години опит в атомната индустрия в САЩ, където е работил в Чикаго.

Обявеното в парламента име “Глобъл пауър консорциум” не се появява при бързо търсене в интернет, както и не се среща никъде в материалите за Реди и  FreNuc. В-к “Дневник” допълва профила на компанията с линк с името на компанията –http://globalpowerconsortium.com, под който се появява сайта на Quantum Group.

В интернет съществува страницатаhttp://globalpowerconsortium.com, която е пълно копие на страницата на инвестиционния фонд Quantum Group (http://quantumgroupus.com). Под същото име има регистрирани множество бизнеси в САЩ.

Домейнът http://globalpowerconsortium.com е регистриран на 23 юни 2012 г. за несериозния срок само от една година от компанията FastDomain Inc. 

Домейнът http://quantumgroupus.com от своя страна е регистриран на 23 януари 2004 г. от Quantum Group и е собственост на Quantum Group. В страницата не е посочена връзка между Global Power Consortium и Quantum Group.

Всъщност, освен самият домейн, името Global Power Consortium не се споменава никъде. Визитката на Quantum Group посочва, че компанията има интерес в няколко индустрии, които се развиват в глобален мащаб през последните две десетилетия. Приведен е списък с осъществени проекти в телекомуникациите, медиите (в инетрнет трудно се открива медия с това име, като между намерените е компания в Мирада, Калифорния), недвижимите имоти, интернет технологиите и генерирането на електроенергия. /За работа в енергийния бизнес е посочена QUANTUM ENERGY INC.  is a diversified energy company headquartered in Houston, Texas and with offices in Calgary, Geneva, Zug, Abuja, Gabon & Sao Tome. It also has a wholly owned subsidiary in the United Kingdom./

За успешен проект в сферата на електроенергията е посочена New England Power Company, която по думите на Quantum Group ще се занимава с търсене на проекти за алтернативна енергия като например слънчевата в Европа. През последните няколко години New England Power Company развива ТЕЦ и ВЕЦ проекти в Азия и Африка. Търсене в интернет на самостоятелна страница на New England Power Company обаче не дава резултати.

Като адрес на Quantum Group е посочен 17 Battery Pl, NY 10004, 11-ти етаж, Ню Йорк. Проверка в социалната мрежа за споделяне на местоположение FourSquare обаче показва, че на това място и адрес се намира технологичният стартъп SinglePlatform, която няма нищо общо с атомната енергия, инженерството или Quantum Group.

На сайта prnewswire.com е посочена компания с име The Quantum Group, Inc. (NYSE Amex: QGP) (www.QuantumMD.com), която е “an innovation-driven Healthcare Services Organization (HSO) that provides business process solutions, service chain management, strategic consulting and leading-edge technology to the healthcare industry.”: The Quantum Group Announces Transition to Continental Stock …

6 comments for “Американци “пряко се включиха в мача” в Белене?