Окситоцин – хормона на прегръдката

Не чакайте окситоцина за да се прегърнете!

Учени създадоха назален спрей, съдържащ хормон, който помага за помиряването на спорещите партньори, съобщиха от специализиранато списание за здраве Medical News Today.

Изследването е направено в отдела по психология на Университета на Осло в Норвегия по спеиално създадена прогрма за изследвания (RUSMIDDEL), която изключително е фокусирана върху хормонът ОКСИТОЦИН.

Резултатите показали, че вдишването на спрея, съдържащ окситоцин, успокоява жените и ги прави по-приятелски настроени, а мъжете – по-чувствителни и позитивни по време на спорове. Окситоцинът, който е известен като “хормона на прегръдката”, се произвежда по естествен път в тялото и играе роля в секса, сексуалното привличане и доверието.

Той се освобождава в кръвта по време на бременност, стимулирайки производството на мляко в гърдите, и навлиза в мозъка по време на кърмене, като помага на майката и бебето да изградят връзка. Учените изследвали как хормонът се отразява на стреса и автономната нервна система по време на спорове между партньорите.

Окситоцинът е малък пептиден хормон, който е изграден от осем свързани заедно аминокиселини. Той се произвежда от паравентрикуларното ядро в хипоталамуса, а оттам се складира директно в задния дял на хипофизата. Неговата секреция води до изменения в нивото на циркулиращите из тялото полови стероидни хормони като тестостерона и естрогена, а съвсем наскоро научни изследванията показаха, че повишеното количество окситоцин води и до по-силни оргазми.

Окситоцинът често бива наричан „хормонът на любовта“, тъй като той се отделя в значителни количества по време на любовния акт и след секса. В тези случаи нивото му в кръвта става доста по-високо от нормалното – при мъжете до 5 пъти, а при жените – дори повече. Освен това, веднъж попаднал в кръвта, окситоцинът оказва успокояващ ефект, повишава прага на болката и ускорява заздравяването на раните.

При спор се регистрирали повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. 47 двойки на възраст между 20 и 50 години участвали в експеримента на Цюрихския университет. Те били или женени, или живеели заедно поне от една година. Двойките избрали тема, която предизвиквала конфликт във връзката, след което им били направени пет впръсквания в носа от спрея, съдържащ окситоцин, или от плацебо. След 45 минути те били оставени сами в стая и снимани да разговарят по спорния въпрос.

Изследователите наблюдавали участниците, като взели проби от слюнката им, за да анализират съставките, показващи как работи нервната система. Те установили, че в сравнение с двойките, които взели плацебо, жените, вдишали спрея с окситоцин, били по-приятелски настроени и не толкова придирчиви, а мъжете били по-позитивни и било по-вероятно да проявят разбиране. Регистриран бил спад в дейността на нервната система на жените, докато в тази на мъжете се наблюдавал растеж.

Според изследователите жените са склонни да проявяват претенции по-често, а мъжете обикновено заемат отбранителна позиция. Според проф. Кавита Ведхара от университета в Нотингам изследването показало, че окситоцинът намалява “емоционалната и физическа възбуда при жените след вербален конфликт”, а при мъжете се случва точно обратното.

Преди време учени установиха, че либидото на мъжете се подобрява, когато вдишат спрей, съдържащ окситоцин. Учени от Калифорния съобщиха, че женен мъж, който вдишва спрея два пъти на ден, значително подобрява представянето си в секса. При мъжете окситоцинът улеснява преноса на семенната течност в репродуктивната система и влия върху цялостното им сексуално поведение.

За активно спортуващите атлети може би ще е интересно да споменем, че окситоцинът стимулира усвояване на глюкозата в мускулните клетки, което от своя страна подпомага пълноценното възстановяване на организма след тежки тренировки. Тъй като редуцира нивата на кортизол в тялото, този хормон може да намали стреса и симптомите на умората, както и да  увеличава работния капацитет на мускулите и мозъка.