Българският президент в Ню Йорк – ден първи + програма до края на седмицата

24 септември 2012 Днес Росен Плевнелиев присъства в Ню Йорк на откриването на на Срещата на ООН на високо равнище на тема “Върховенство на правото на национално и международно ниво”. Плевнелиев се изказа за Световното положение, но “забрави” да спомене за отмяната на Американските визи за своите собствени съграждани, както на срещата, така и на другите срещи, даже и в интервюто си за авторитетна американска телевизия. Може би Плевнелиев е повече “световен президент”, отколкото български. ФОТО: БНР

Точно Кога с Кого и Къде?

Кълбото било по-важно от сукното!

Какво се случи с Плевнелиев на срещата в ООН и шефът на организацията – РАЗГЛЕДА СВЕТОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ

Поиска 2-ри мандат за българката оглавяваща УНИЦЕФ, “скочи” срещу Сирия и напомни за атентата в Бургас и даде интервю за топ-американска медия

НО, ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗАБРАВИ БЪЛГАРСКОТО – ОТМЯНАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВИЗИ

Какво предстои до края на седмицата – срещи с еврейски организации и колеги, вечеря с Обама, лекции и посещения на Харвард и Кембридж, среща с българската общност в Масачузетс

24 септември 2012 Днес Росен Плевнелиев присъства в Ню Йорк на откриването на на Срещата на ООН на високо равнище на тема “Върховенство на правото на национално и международно ниво”, посветена на връзката между върховенството на закона, правата на човека и демократичните процеси в контекста на принципите и ценностите на ООН, , заедно с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и държавни и правителствени ръководители от Европейския съюз (ЕС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

23 септември 2012 г. Президентът Росен Плевнелиев откри учебната година на възпитаниците на българските училища „Гергана”, „Родина” и „Христо Ботев” в Ню Йорк и ги поздрави по случай Деня на независимостта. автор: В. Николов/Президентство /кликайте в/у снимката за големи размери/

Както ви съобщихме по-рано след като Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Ню Йорк и вчера започна неговото работно посещение в САЩ, като той взема участие в годишното пленарно заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтънсе и се срещна и с българската общност в града.

На сайта на Embassy of the Republic of Bulgaria, Washington, D.C. не намерихме информация относно посещението на Прзидента Плевнелиев и свързаните с него срещи и събития.

Върховенството на закона е основата, върху която може да се изгради предвидим и справедлив международен ред и представлява най-добрата стратегия за мирното разрешаване на конфликти, заяви днес президентът Плевнелиев на срещата в Ню Йорк.

Плевнелиев каза, че страната ни ще продължи да подкрепя всеобщото премахване на смъртното наказание.

Държавният глава отбеляза също така, че в началото на тази година България се е присъединила към Конвенцията за статута на лицата без гражданство и ще направи необходимото да ускори процеса по ратификацията на Международната конвенция за защитата на всички лица срещу насилствено изчезване. /ПРИПОМНЯМЕ: Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи/

“ООН е призвана да има водеща роля в борбата с безнаказаността и престъпленията срещу човечеството”, заяви Росен Плевнелиев и призова държавите членки на ООН да обединят усилията си в подкрепа на действията на Международния наказателен съд. “Доказателствата за многобройните актове на насилие и убийства изискват ситуацията в Сирия да бъде разследвана от Международния наказателен съд”, посочи държавният глава.

По думите на Росен Плевнелиев, способността да бъде въздадена справедливост е ключова и за ефективното противодействие на тероризма. “Терористичният акт на наша територия преди няколко месеца ни направи по-силни и по-решителни. България е страна по 15 международни конвенции и протоколи, посветени на борбата с тероризма и подкрепя приемането на Всеобща конвенция за борба с тероризма”, каза Росен Плевнелиев. /ПРИПОМНЯМЕ: Нова снимка и фалшив US-DL на атентатор от Бургас/

В изявлението си на форума на високо равнище президентът обяви решението на България да издигне своята кандидатура за член на Съвета по човешките права за периода 2019-2021 г. и да подпомогне неговата дейност по отстояването на човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

Росен Плевнелиев отбеляза също така, че страната ни остава ангажирана с продължаването на процеса по реформиране на съдебната и правоприлагащата си системи.
“Реформите в този сектор изискват както приемането на нови, по-ефективни закони, така и постигането на осезаем напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията”, подчерта президентът и потвърди готовността на България да продължи сътрудничеството си с държавите от ЕС в тази насока. /ПРИПОМНЯМЕ: САЩ официално накълца България за човешките праваОбвинения без присъди за бизнеса в САЩ/

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. /Припомняме: Българка шефка на ЮНЕСКО

“Поговорих си лично с Клинтън, дъщеря му, кралица Рания и Хуан Карлос. Няма да скрия моя възторг от това как президентът Петър Стоянов още от първия ден работи в Европа в подкрепа на тази глобална инициатива. В тази фондация не се говори за пари и проекти, а директно за решения на глобалните проблеми,” подчерта Плевнелиев, цитиран от БНТ.

Държавният глава бе гост и на авторитетната бизнес медия в Ню Йорк – американската телевизия CNBC, за която даде специално интервю. В дългосрочен план България ще приеме единната европейска валута, но преди това да се случи ще наблюдаваме внимателно развитието на ситуацията в еврозоната. Това коментира Плевнелиев, като обаче беше категоричен, че е време за по-осезаеми резултати. „Проевропейски президент съм и вярвам, че предстои следващата фаза на европейска интеграция. За да излезе от кризата обаче, Европа трябва да има план и да се придържа към него”.Президентът припомни пред CNBC, че България остава стабилна в региона, с изключително нисък държавен дълг от едва около 16 на сто от БВП или около 5 млрд. евро. Страната подобри позициите си и в глобалната класация по конкурентоспособност и въпреки продължаващата криза регистрира икономически растеж в порядъка на 1.2-1.3 на сто. Пред CNBC Росен Плевнелиев коментира също така, че страната ни все още изостава по ръст на доходите от заплати и пенсии. За три години и половина България се превърна в една от трите държави в ЕС с най-нисък процент на грешки при усвояването на европейските средства, коментира още Росен Плевнелиев пред CNBC.

Българският президент не спомена в интерюто за ОТМЯНАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВИЗИ ЗА СВОИТЕ БЪЛГАРСКИ СЪГРАЖДАНИ, КОЕТО Е НАЙ-ГОЛЯМАТА БОЛКА ЗА ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ЖИВЕЕЩИ В САЩ. КАКТО И ЗА ВСЕКИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН! Плевнелиев отново показа плахото държание на всеки български политик от всякакъв калибър и политическа принадлежност относно съдбата на семействата на най-голямата българска общност живуща “зад граница” от над 300,000 българи живущи в САЩ. Кълбото е поважно от сукното, може би?! Вие от какво сте “изтъкан” г-н Президент и в кое “кълбо” бихте желали да сте “втъкан”?

Ще припомним на Българския Президент, че само преди един ден бе един от най-големите Български празници и една от най-важните дати за съдбата на Българския народ – Денят на НЕЗАВИСИМОСТТА! Колко сме независими от елементарни неща в отношенията си с наши приятелски и съюзнически държави като САЩ, нека Плевнелиев прецени сам!

А ние “МАЛКИТЕ БЪЛГАРИ В ГОЛЯМА АМЕРИКА” не бихме желали да се смеем на действията на “ГОЛЕМИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА МАЛКА БЪЛГАРИЯ” И НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО СВЕТА!

Както това се случва с Хилъри разсмива кулоарите на ООН

.

23 септември 2012 г. Президентът Росен Плевнелиев се срещна в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Държавният глава е на работно посещение в САЩ за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН. автор: В. Николов/Президентство /кликайте в/у снимката за големи размери/В Ню Йорк българският държавен глава се срещна и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Пред българския президент шефът на ООН изрази своята благодарност за посещението си в България миналата година. Разказа, че е силно впечатлен от начина, по който страната ни се развива, и от мястото й на световната икономическа и политическа сцена.

Терористичната атака на летището в Сарафово е напълно неприемлива и подобни действия не трябва да се толерират. С тези думи за Терористичен акт срещу Евреи и Българи, който уби хора и затвори летището в Бургасгенералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се обърна към президента Росен Плевнелиев на срещата им в Ню Йорк. Двамата разговаряха в централата на ООН в първия ден от работното посещение на президента в САЩ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред генералния секретар на ООН Росен Плевнелиев подчерта, че България няма да пести усилия, за да установи и да накаже виновните и изказа благодарност на Бан Ки-Мун за позицията му, изразена веднага след атентата на 18 юли.
Президентът информира генералния секретар на ООН, че в разследването на терористичния акт България работи с много държави, сред които САЩ и Великобритания.

Бан Ки Мун изтъкна и важната роля на България за намиране на мирен изход от кризата в Сирия. Пред държавния глава генералният секретар даде висока оценка на българите, които работят в различни структури и по програми на ООН. В момента те са 55 души, заемащи различни позиции в световната организация.

Президентът Росен Плевнелиев, заяви: “Най-голямата тема ще бъде Сирия.

Допустимо ли е през ХХІ век да не може да бъде намерено политическо решение и да бъдат избивани хиляди хора на ден. Какво правят политиците на тази планета, не могат ли да спрат тази кървава баня? И тук България е част от решението, категорично някои други държави са част от проблема. Но много високо се цени нашата позиция тук”. /ПРИПОМНЯМЕ: Война или Блъф – САЩ, Иран, Израел – “Тройка Аса”/

Днес в централата на ООН Росен Плевнелиев ще има среща с представители на еврейски организации.

Президентът Плевнелиев ще се срещне с колегата си от Р Косово Атифете Яхяга.

Росен Плевнелиев ще присъства днес и на прием, даван от президента на САЩ Барак Обама в чест на лидерите, участници в 67-та сесия на ОС на ООН.

На 25 септември /вторник/ президентът Росен Плевнелиев ще бъде сред първите лидери, които ще направят изказвания в рамките на Общият дебат на 67-та сесия на ОС на ООН, който ще бъде открит същия ден.

Една от главните теми се очаква да бъдат ситуацията в Близкия изток, включително и в Сирия, където вече година и половина продължават боевете между силите на правителството и опозицията. Руската делегация се оглавява от външния министър Сергей Лавров. Съветът за сигурност планира на 26 септември да проведе министерска среща, на която ще се обсъжда сирийското урегулиране.

В ООН държавният глава ще проведе редица двустранни разговори с президентите на Унгария и на Чехия Януш Адер и Вацлав Клаус, на Албания Буяр Нишани, на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и на Нигерия Гудлък Джонатан. Президентът ще се срещне и с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, организация ръководена от българка.

На 26 септември /сряда/ държавният глава ще има срещи с колегите си от Финландия Саули Нийнисте, Естония Тооман Хендрик Илвес и Индонезия Сусило Йодхойоно, както и с министър-председателя на Държавата Кувейт Джабер Мубарак Ал-Сабах. Президентът Плевнелиев ще присъства на началото на нова инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието.

На 27 септември /четвъртък/ държавният глава ще бъде в Бостън, където ще изнесе лекция и ще се срещне със студенти в “Harvard Kennedy School”. Президентът ще посети Института за стратегия и конкурентоспособност на университета Harvard и изследователския център Harvard iLab.

На 28 септември /петък/, който е последният ден от работното му посещение в САЩ, президентът Росен Плевнелиев ще посети бизнес инкубатора Cambridge Innovation Center и

в 12:15 на обяд /вижте точен адрес по-долу/ ще се срещне с българската общност в Бостън, на която ще присъства

и почетният консул на България в Масачузетс Адам Дейвид Портной

/Adam Portnoy, honorary consul general of the Republic of Bulgaria to the Commonwealth of Massachusetts, Mr. Portnoy is one of the owners of RMR Advisors. Mr. Portnoy is also a Managing Trustee of CommonWealth REITHospitality Properties TrustSenior Housing Properties TrustGovernment Properties Income Trust and Select Income REIT. MORE: Adam Portnoy: Executive Profile & Biography/

АДРЕС НА СРЕЩАТА: 

Cambridge Innovation Center
Havana Room, 5th Floor

1 Broadway, Cambridge, MA 02142 Directions, Location and Map …

В делегацията, водена от президента за участие в 67-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк, са включени министърът на външните работи Николай Младенов, зам.-министърът на външните работи Иван Найденов, постоянният представител на България към ООН Стефан Тафров, посланикът на страната ни в САЩ Елена Поптодорова, генералният консул на България в Ню Йорк Радослав Точев, изпълнителният директор на „София тех парк” Елица Панайотова, секретари на президента и експерти.

ПРИПОМНЯМЕ:

“Хубавата Елена” се връща във Вашингтон“Хубавата Елена”, както наричаха бившата посланичка на Република България във Вашингтон г-жа Елена Поптодорова, се завръща в САЩ, за да заеме отново най-високият пост на родната дипломация в Америка…

Сближаваме културите на САЩ и България: Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик е доволен от българката – шефка на ЮНЕСКО във Вашингтон …

Бойко Борисов в Ню Йорк – стенограма: “Казах на шефа на ЦРУ да махне визите!” Борисов изпревари Обама на трибуната и поздрави българите за Денят на Независимостта

Президентските имоти и сметки у нас и в чужбинаБългарският Президент Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна декларираха къщи в България и вила в Гърция за 1,3 мил.лв., пари в банки в страната и навън над 1,5 мил.лв. , дялови учсатия в компании и джипка Ауди

В Президенствтото обсъждат сънародниците ни зад граница по-специалноПрезидентът Росен Плевнелиев: „Много е важно да формулираме ясни и единни послания към тях и да покажем единомислие по важните теми и проблеми” – Трябва да бъдат засилени функциите на българските дипломатически представителства – Вицепрезидентът Маргарита Попова: “Българските общности зад граница имат огромен потенциал и желание да участват във формирането и реализацията на националните политики и този потенциал трябва да се използва! Преди да сме изработили национална стратегия за работата със сънародниците ни в чужбина, не е необходимо да се пише нов закон!”

Близо 300 години с нашата написана история и Паисий: “Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи !”   БЪЛГАРИЯ И САЩ В ЦИФРИ

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ООН: Welcome to the United Nations