Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Ню Йорк

Президентът на Р България Плевнелиев днес участва в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН. Росен Асенов Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършил е Изчислителна техника в Технически университет – София.През 2009 година става министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. На 4 септември 2011 година се кандидатира за президент на Република България и подава оставка като министър. Кандидат за негов вицепрезидент е Маргарита Попова. След изборите на 23 октомври 2011 година отива на балотаж с кандидата, издигнат от БСП, Ивайло Калфин. На 30 октомври 2011 г. е избран за президент на България.
Владее немски и английски език. Семеен е, има 3 синове.

Плевнелиев участва в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН и в годишното пленарно заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтън “пълно със звезди и милиарди”, открива учебната година на наши школа в Ню Йорк и отбелязва Деня на независимостта на страната ни с българската общност

23 септември 2012г. Днес започна работното посещение в САЩ на президента Росен Плевнелиев, предадоха от прес-службите на Президенството и Посолството на Р България във Вашингтон.

Президентът Плевнелиев и външният министър Николай Младенов ще вземат участие в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк.

Официалната програма на българския президент започна с участие в годишното пленарно заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтън. Даренията, събрани чрез форума, са вече на стойност над 60 млрд. долара.

Очакват се изказвания в различни формати на тази инициатива да направят американският президент Барак Обама и кандидатът за поста Мит Ромни. Друг български президент, Петър Стоянов, е в управата на организацията.

На днешното заседание са очаква да се струпат на едно място милиарди долари и звезди, на което се дава възможност на Президента Росен Плевнелиев (р.1964) да бъде гост. В сградата на ООН ще присъстват влиятелни и популярни личности, като мулти-милиардерът и съдател на “Майкрософт” Бил Гейтс, “свръх-акулата” в комуникациите мексиканецът от ливански произход Карлос Слим (Салим) Елу (р.1940), “иконата” на съвремените инвестиции и бизнес Уорън Бъфет (р.1930) известен с фразата „Бъдете алчни, когато другите се страхуват, и страхливи, когато другите са алчни“, Кралят на Испания Хуан Карлос I (р.1938), Кралицата на Йордания Рания ал-Ясин (р.1970), Холивудските актьори Майкъл Дъглас и Деми Мур.
По-късно днес президентът Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на ООН южно-кореецът Бан Ки Мун (р.1944).

След това ще открие учебната година на българските училища в Ню Йорк и ще отбележи Деня на независимостта на страната ни с българската общност – вход свободен.

17 часа в Park West High School, 525 W 50th St, New York (между 10 и 11 авеню, срещу българската църква).

На 21 септември 2012г. Плевнелиев свика заседание на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На заседанието се проведе инициираната от президента обществена дискусия на проектите на Закон за военното разузнаване, на Закон за Националната служба за охрана, на Закон за Държавната агенция „Разузнаване” и на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България. Заседанието беше предавано на живо чрез интернет страницата на президентството. В тежък спор влязоха политици от всички парламентарни сили, настоящи и бивши шефове на спецслужби и експерти, който бяха събрани от президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят пакета от четири закона за националната сигурност. Разузнавачите ни са толкова, колкото и по времето на социализма, се чу в дискусията за спецслужбите при президента.