Война или Блъф – САЩ, Иран, Израел – “Тройка Аса”

Печеливша “Тройка Аса” на световната сцена Израел-Иран-САЩ, в покера обаче тази комбинация не е и най-силната. ФОТО: СТРАТФОР

Стратфор: Печелившата ръка все още не е разкрита

Защо България липсва в книгите на Фридман?

21 септември 2012г. Ако надпреварата в ядреното въоръжаване е игра на покер, Иран, Израел и САЩ ще бъдат тези, които блъфират на масата. Тримата може да изглеждат на ръба на войната, но това е само защото техните покер лица да прикрият истинските им намерения. Това пише днес на сайта Stratfor известен с точните си добре премерени стратегически прогнози за Световното развитие и близостта му с ЦРУ, като Стратфор разказват и за специалното си издание за дългогодишния Палестино-Израелският конфликт, който касае и Иран.

И трите страни трябва да играят карти, които са били разгледани и може би изглеждат по-страховити, отколкото те всъщност са готови да бъдат, продължават в Стратфорд.

ТРИТЕ “АСА” … В КАВИЧКИ

Първото “асо” Израел заплашва да нападне Иран с или без САЩ, но ще се работи при тежки военни ограничения. Второто “асо” Иран заплашва енергийно жизненоважният Ормузкия проток, но знае, че задействането на тази заплаха ще покани Съединените щати в една скъпа война. Третото “асо” Съединените щати искат да съдържат Иран регионално, но няма апетит за военно участие.

“Тройка Аса” в покера е печеливша комбинация, но не и най-силната.

Печелившата ръка все още не е разкрита, но можете да разчитате на Stratfor, обещават от сайта, като гарантират да покажат чрез реториката в своята книга нужното, за да се разберат истинските намерения и възможности – в този “вечен” конфликт, както и в други важни световни събития.

Да намерим отговор на въпроса – кой има превес – реализма (възможностите и готовността) или идеализма (патриотизма и вярата).

Само времето може да покаже дали Първият европеец – Свети Августин е формулирал правилно Теорията за справедливата война: Справедлива е онази война, която се води за справедива кауза. Дали тази кауза е била допълнена правилно и от нашите български първи военни стратези – Богомилите с принципа, че: И в справедливата война трябва да се воюва по справедлив начин.

Ако съберем двата основни принципа на Теорията на справедливата война то би трябвало да звучат така: Справедлива е онази война, която се води за справедлива кауза и която се води по справедлив начин.

Да, ама войната може да се окаже и партия покер, според Джордж Фрийдман.

Дали не по-добре ли да осъвременим “македонската формула”: „со кротце и со благо”, а само в краен случай и ако това е неизбежно и „малце кьотек”.

Джордж Фрийдман е роден в Унгария в еврейско семейство, оцеляло от Холокоста, и след преминаване през лагер в Австрия се премества в САЩ в началото на 50-те години. Запознава се с бъдещата си съпруга Мередит, която по това време му помага в писането на книга. Мередит Фрийдман (Meredith Friedman – née LeBard) пристига в САЩ от Австралия. Семейство Фрийдман имат четири деца и живеят в Аустин, Тексас. ФОТО: www.reasonradionetwork.com

Стратфор (на английски: Strategic Forecasting Inc.), съкр. Stratfor, е частна разузнавателна и аналитична компания базирана в Остин, Тексас, САЩ.

Основана е през 1996 г. от роденият в Унгария американски политолог от еврейски произход Джордж Фридман, който ръководи неизменно компанията от създаването ѝ. Вицепрезидент и ръководител на контратерористичното звено и завеждащ корпоративната сигурност на компанията е Фред Бартън.

Компанията събира и анализира информация за събитията по света. Информацията идва от медии и други публични източници, както и от собствени източници на компанията. Въз основа на събраните данни, анализаторите на компанията изготвят икономически и геополитически прогнози.

Списъкът с клиенти на компанията е поверителен, но се предполага, че включва големи корпорации и държавни агенции, включително и неамерикански такива.

George Friedman is the Chief Executive Officer of Stratfor, a company he founded in 1996 that is now a leader in the field of global intelligence. PHOTO: Stratfor

Джордж Фридман (George Friedman) e американски политолог, основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания Стратфор. Автор на няколко книги, сред които най-известната е “Тайната война на Америка” от 2004 г.

Фридман е роден в Унгария в еврейско семейство, което преживява Холокоста. През 1949 г. семейството на Фридман се мести в Австрия, а няколко години по-късно – в САЩ. В САЩ Джордж Фридман се сдобива със степен по политология от Градския колеж на Ню-Йорк, след което завършва публична администрация в университета Корнел. От 1974 г. преподава политически науки в частен колеж в Пенсилвания.

Началото на кариерата си, белязана от геополитиката, Фридман, както и повечето от неговите млади колеги, посвещава на съветско-американските отношения. През 80-те години на 20 век, Фридман пише няколко научни статии по въпросите на глобалния военния баланс и ядрения паритет. През 1994 г. Джордж Фридман основава Центърът за геополитически изследвания към Държавния университет в Луизиана, ангажиран със стратегическо прогнозиране. През 1996 г. Фридман създава частната разузнавателна агенция Стратфор.

Джордж Фридман е автор на множество книги публикации за международната сигурност, между които “Следващите 100 години. Геополитическа прогноза за XXI век” и “Следващите 10 години. Къде бяхме и накъде отиваме”.

Всеки, който е чел текстовете на Джордж Фридман и неговата частна агенция за геополитически анализи „Stratfor” знае, че той е широко скроен човек, който не изпитва никакви задръжки и затруднения.

“Ню Йорк Таймс”, където книгата на Фридман “Следващите 100 години. Геополитическа прогноза за ХХІ век” цели два месеца оглавява класацията на бестселърите, описва автора по следния начин: ” Докато разговаряш с него, често изпитваш усещането, че той е вълшебник с магическо кълбо.”

ФРИДМАН НЕ СПОМЕНАВА БЪЛГАРИЯ

Сътрудничеството между нашите две страни е от самото създаване на държавата Израел след 2-та Св. война, като и приятелство и взаимно уважение между българския и еврейския народи имат многовековна история.На 14 май 1948 е обявена независимата държава Израел. ООН я приема за член на 11 май 1949 г. На 10 юли 1948 г., само два месеца след обявяването на независимостта на Израел на 14 май същата година, временното правителство на Израел се обръща с молба към българското правителство да признае официално Държавата Израел. На 29 ноември 1948 г. правителството на България признава Израел и изразява готовност за установяване на отношения. Първите доказателства за присъствието на евреите на Балканите датират от II век – това е камъкът от Ескус в село Гиген, с паметен надпис на латински от архисинагогус Йосиф.След края на Втората световна война по-голямата част от българските евреи се изселва в Израел. През 1961-1962 г. държавата отнема всички имоти, принадлежали на еврейската общност. Собствеността им е възстановена след 10-и ноември 1989 г., с изключение на имота върху който е построен хотел “Рила” в София.

Макар и логично, но е доста неприятно, че сред множеството споменати страни в своите книги Джордж Фридман дори не е споменал или показал, че знае за съществуването на България.

Дори причината да е защото ние си го заслужаваме – с поведението си на разнопосочен послушник на международната сцена, както и вечен претендент за по-близък приятел на по-големия Брат, бил той от Изток или много на Запад.

Затова, че ние сме толкова. Смачкани от историята (Берлински договрор, Конференцията в Ялта. Обезкостени от повелителите на историята (Византийско Империално завладяване на света и поробване на България за цели 200 години, Османска империя и поробване и екзекуция на животи и развитие на българите за 500 години, Монархическа Европа и налагане на техни велможи в Родината ни, Великите сили и разпокъсването и раздаването на парчета от България). Сами самозаличили се ние, като какъвто и да е фактор в Света в лицето на нашите държавници, както и по Света в лицето на “стойностните” емигрантски общности. Затова, че сме позволили да не ни броят за жива държава (моля, кога кой е създаден и от кого и за какво, говорите ли собственият си език или ви е наложен този на вашите колонизтори, на кой Бог се кланяте или на колко). Поне от “кумова срама” – нали така се казва, когато някой “кумува” на твоето семейство, “оправя му живота”. Съвременен пардон – поне от благодарност и уважение, за онова което сме им предоставили (военни бази, безвизов режим, бизнес облекчения – какво още свен пари и власт) и по-това за което сме го подкрепили (участие в коалиции за войни и “против”/”за” гласуване в ООН и други организации). Затова, че наши “верни” съюзници и “помощници”, като Германия, Франция, Русия, Турция, вече преминаха от нескрито неуважение към едва прикрито презрение спярямо нас. Затова, че вечно българинът се реди на опашка за платени визи за САЩ, а по всяко време Американците си влизат безплатно в България, когато си поискат!

 Така, както не ни брои и Фридман, учен и автор, който е голям специалист по история на САЩ, СССР и Световна история.

“За да изясня същността на президентската институция, аз се спирам на трима президенти, които въплъщават величието на Америка. Първият е Ейбрахам Линкълн, който спаси републиката. Вторият е Франклин Рузвелт, който й осигури световните океани. Третият е Роналд Рейгън, който подкопа устоите на СССР и подготви сцената за имперските амбиции на Белия дом. Всеки от тях е бил изключително морален човек, готов … да лъже, да нарушава закона и да предава принципите си, за да постигне споменатите цели.” /Откъс от книгата на Фридман “Слеващите 10 години”/ 

Авторитетна личност, поне за мен лично, отлично запознат как България е била “прехвърляна” между Великите сили.

“Подобно на Рузвелт, който подкрепя Сталин, и Рейгън е наясно, че един бъдещ враг би могъл да се използва, за да се победи настоящият…”/Откъс от книгата на Фридман “Слеващите 10 години”/

Юрий Борисов Щерк е роден на 10 октомври 1962г. и е български дипломат от кариерата. Завършва „Международно право“ в Московския държавен институт по международни отношения през 1989 г. Бил е специализант по програмата за дипломатическо обучение в Станфордския университет, Калифорния, САЩ; има D.E.A. (степен за следдипломно обучение, diplôme d’études approfondies) по политически науки, профил „Европейска интеграция“ в Института за политически науки в Университета „Робер Шуман”, Страсбург, Франция. Работи в българската дипломатическа служба повече от 20 год. Заема следните длъжности в Министерството на външните работи: референт, началник на Отдел „Международно публично право“, директор на Дирекция „НАТО“ и генерален директор по политическите въпроси и въпросите на сигурността. На задгранична дипломатическа работа е бил постоянен представител в Съвета на Европа, Страсбург, а понастоящем е посланик в Израел, където е връчил акредитивните си писма на 31 януари 2011 г. В специално изявление баронеса Катрин Аштън – върховният представител на ЕС по външната политика, обявява на 17 май 2012 г. назначението на посланик Юрий Щерк за ръководител на делегацията на ЕС в Узбекистан. „Той е вторият български дипломат, избран да ръководи делегация на ЕС след Филип Димитров, ръководител на мисията на ЕС в Грузия“, отбелязва Николай Младенов, министър на външните работи. Женен, с 1 дете.

Как това е държавата и народът, който единствен е спасил неговия народ – евреите! Нито дума за България в книгите на Фридман, но има други припознати държави и нации.

Унгария (родното място на Фридман и същата държава, която вкара общо 437 хиляди евреи в 170 гета, унгарците сами избиват сънародниците си от еврейски произход, 502 000 унгарски евреи са избити в лагера в Аушвиц, държава дори с “традиции” – Унгария въвела 1-ят първият анти-еврейски закон в по-новата история на Европа още през 1920г. и след това още цели 3 подобни).

Полша (“Страшилището за евреите” през 2-та СВ е Аушвиц или Освиенцим – комплекс от нацистки концентрационни лагери, разположен в южна Полша с 6 газови камери. Няколко дни след затварянето на лагера са намерени повече от 1 милион дрехи, приблизително 45 000 чифта обувки и 7 тона човешка коса. Белзек, Собибор, Треблинка, Кулмоф са “лагери на смъртта” за евреи на територията на Полша с капацитет 75 000 – 200 000 души, Майданек по-малко от 75 хиляди.

Словакия – с расистки антиеврейски законии още през 1939г. Власти там заплащат по 500 марки за всеки задържан евреин през 2-та св. война. 

Румъния. Яшкият погром е масово избиване на евреи по време на 2-та св. война – от 27 юни до 2 юли 1941 г., т.е. непосредствено след началото на войната. По непотвърдени данни, румънска войска и жандармерия, по време на тази “кървава седмица” избива най-малко 8000, и арестува и изселва 5000 евреи от Яш, от които след последвалия 7-дневен железопътен превоз, оцеляват само 1011. Според официалните данни на румънското комунистическо правителство, получени след края на войната, се говори за смъртта на 13 266, а данните на местната еврейска общност сочат 14 850 души убити, включително и тези, които са загинали по време на депортирането им от града по време и след погрома. Нека да добавим и това, че през месец март 1943г. Дори службата “СС” е изненадана от ужасите на примитивните жестокости и насилие от гигантски мащаб на “Желязната Гвардия” в Румъния по това време. “Програмата няма равна по ужаса си в цялата история на зверствата (Хилберг). Депортирането в румънски стил е да се натъпчат пет хиляди души в конски вагони, след което да бъдат оставени сами да се задушават вътре, докато влакът пътува без никакъв план из цялата страна дни наред. Любима добавка към тези операции по избиването е да се изложат труповете в еврейски месарски магазини. Също така ужасите в румънските концентрационни лагери, построени и ръководени изцяло от самите румънци, по причина, че депортирането на изток е невъзможно, са по-изобретателни и по-жестоки от всичко, което е познато в Германия. Румъния е не само страната с ненормално висок процент обикновени убийци, но и най-корумпираната държава на Балканите. Редом с кланетата е изскочил и доста процъфтяващ бизнес с продажби, освободен от данъци, … Така румънците се превръщат в най-пламенни поддръжници на еврейската емиграция – 1300 долара на глава,” пише Хана Аренд в книгата си “Баналността на злото”.

150 еврейски деца са прекарани през България от Румъния за да емигрират в Палестина и да бъдат спасени. Служители от Консулско-стопанска дирекция на МВнР поемат риска и непрекъснато издават разрешения и транзитни визи на лица от Еврейски произход от Унгария и Румъния през ЦЯЛОТО ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ІІ СВЕТОВНА ВОЙНА /ДОКУМЕНТИ № 47,48,58,74 И 129/. Тайно се транзитират през България стотици евреи от цяла Европа към Хайфа.  

Румъния е с анти-еврейски  традиции. През 1907 г. е мащабното селско възстание в Румъния с основна цел за саморазправа с местните чокои от еврейски произход.  През 1867г. член 7 от Конституцията на Румъния определя статута на евреите като чужденци. Румъния представлява най-антисемитската страна в предвоенна Европа.

На 20, 23 и 24 ноември 1940г. първите държави, които се присединяват към Тристранния пакт воден от фашистка Германия (Италия, Япония) и причинител на 2-та св. война, в която загиват повече от 60 милиона души, като около 60% от тях са невинни цивилни, а голяма част евреи, са последователно точно Унгария, Румъния и Словакия, на които се обръща специално внимание в книгите на Фридман.

Ще споменем и Гърция, която също не се пропуска в съвременните анализи и е съсед на България. Еврейската общност в Солун, основана в античността, не успява да оцелее през 4-годишното управление на Хитлер. Тя е разбита през 1943 г. само за 4 месеца. Евреите са подложени на допълнителни мъчения. На 15 март 1943 г. започва изселването на 60,000 евреи от Солун.

Ако 50,000 живота не струват 5 думи – то значи е обратното – 5 думи могат да струват или да помогнат на 50,000 живота. Де е България …

Зависи, дали имаш силите поне да споменеш имена! Не интереса и позицията!

На България – Родината на:

– тези, които единствени в Света спасиха всичките си евреи по време на 2-та св. война! Дори намесата тогава през март 1943г. на такива влиятелни личности, като президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт, английският министър на външните работи Антъни Идън, американският държавен секретар Кордел Хъл, лорд Халифакс, Хари Хопкинс – не помага – помагат само представители на всички слоеве на българския народ. Въпреки, че на 1 март 1943г. в Ню Йорк американските евреи правят масов митинг на Медисън Скуеър Гардън, за да окажат натиск на правителството на САЩ да помогне на евреите в Европа. Въпреки, че Американците успяват да помогнат за спасяването на евреите от Унгария, като Червения кръст получава уверенията на Англия и САЩ „да поддържат с всички възможни средства емиграцията на евреите от Унгария“. (том І, стр. 649). Главният равин на София е изчезнал, защото всъщност е укрит от софийския владика Стефан, който публично декларира, че „Бог е определил съдбата на евреите и затова човеците нямат право да измъчват евреи, нито да ги преследват” (Хилберг) – нещо, което е значително повече, отколкото папата някога е правил. 

Депортирането от България е спряно и дори арестуваните, които вече са по гарите или натоварени по вагоните за изселване, се освобождават. Нито един евреин не напуска България!

– носителят на Нобелова награда евреинът Елиас Канети!

носителят на 1-ят Израелски орден за храброст Сами Рафаел, роден в София през 1927 г. – един от четиримата основатели на парашутното военно училище и парашутните войски на Израел. През 1950 г. медалът му е връчен лично от министър-председателя и министър на отбраната Давид Бен Горион.

… и още и още

Какво донесоха българите-евреи на Израел? “Неимоверно по обхват и ценност благо – основните добродетелни закони на един хилядолетно културен, добър, трудолюбив и благороден народ – българският народ! Говоря за съдържания и за стойности, които не се създават за ден-два. За качества, които определят нивото, ръста на един човек и на един народ. Българският евреин и до днес е търсен в Израел и му се дава да заеме пост и място било в политическия и социалния, било в материалния и културния живот на страната. Българското еврейство там се слави с генерали, министри, лекари, работници, свободни професии и до днес. България спаси, единствено в света, целокупното еврейско малцинство – свят подвиг и на монарх, и на народ, и на интелигенция. Отечеството ми е Израел, с него съм кръвно свързан и като добър израелец ще работя за Израел, докато имам сили, но моята родина е България!” /Сами Рафаел/

Държавата на територията на която през т.г. 2012, международни терористи атакуваха еврейски сънародници на Фридман.

Кой, какво, кого, къде и кога? Да припомним: Вислицени пред трибуналаХронология на холокоста

Държавата Израел е основана през май 1948 година, а дотогава евреите са били граждани на други страни. Германия плаща на Израел репарации по 5 000 марки за всяка жертва за общо шест милиона убити евреи, без значение къде са били родени. В допълнение на това Германия продължава да плаща репарации даже след като човек подал молба за компенсации умре. Парите в такива случаи получават неговите наследници. Такъв е договорът подписан от Аденауер. Не е ли по-редно да бъдат заплащани репарации за спасени живи хора? България никога не е поискала и цент за компенсация за спасените евреи, въпреки, че й се “полага”! Ако ще го обръщаме в цифри, то ние сме “спестили” 50,000 х 5,000 или 250,000,000 Марки /Евро/ на Германия и сме “лишили” Израел от тези пари! Грозно звучи, нали? Ама това е математиката, а не човещината!

Българите да не сме дяволи? – “Най-голямата трудност в управлението на империята през това десетилетие може да се формулира по следния начин – след като вече е империя, как да се съхрани републиката? Основателите на Съединените щати са били антиимпериалисти по убеждение. САЩ не биха могли да си проправят път в този свят, ако избягват нациите с различни ценности и режими, извършвайки само благородни дела. Преследването на морални цели изисква и наличието на воля да влезеш в съюз дори с дявола. …

Тук е мястото да включим още един цитат от прощалното обръщение на Джордж Вашингтон: „Нация, която изпитва към друга нация омраза или любов, е до известна степен роб на другата нация. Тя е роб на нейната враждебност или любов, като и двете са напълно достатъчни, за да я отклонят от нейния върховен дълг и от нейните интереси.” /Откъс от “Следващит 10 години”/

САМО три са народите, над които е устроен безмилостен геноцид – евреите, българите и арменците. Историческите факти го потвърждават по най-категоричен и безспорен начин. Зверствата, изтребленията и денационализацията е осъществявана методически и планомерно! Тези факти са установени не само от наши изследователи, но и от международни хуманитарни и червенокръстки организации и анкетни комисии.

Или може би по-добре България да мине към страните на 3-ия свят?! 

 Застаряващите (и отмиращи) населения на развитите страни (бел.ред в т.ч. и САЩ) ще станат причина да се въведе нова политика, стимулираща имиграцията от страните в третия свят./Откъс от“Следващите 100 години: прогноза за XXI век”, Doubleday, New York, 2009, 272 стр. (английски) George Friedman, The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century, Doubleday, New York, 2009, 272 p./

Ние българите не го заслужаваме това явно пренебрежение, поне от куртоазия, или елементарен професионализъм.

“Но онова, от което най-настоятелно се нуждаем (бе.ред. американците), е зряло общество, което разбира какви са залозите и с колко малко време разполагаме, за да разработим културата и институциите, необходими за управлението на една република, на която и е възложена ролята на империя.” /Откъс от “Следващите 10 години”, Джордж Фридман/

Даже древноримските владетели се съобразявали с племената и сибилите им, подпомагали материално местата и храмовете, където обитавали народа и пророчиците. 

1 comment for “Война или Блъф – САЩ, Иран, Израел – “Тройка Аса”