Американска виза – US VISA – нова система от днес в България

Съществуват различни категории визи за влизане на територията на САЩ. Пътуващите български граждани до САЩ е необходимо да представят различна информация за придобиване на Американска виза в зависимост от целта на пътуването. Въпроси относно правилният тип Щатска виза се разглеждат по време на интервюто в Посолството на САЩ в София. От 17 септември 2012г. се въвеждат нови услуги за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите за неимигрантски визи.

US VISA FOR BULGARIANS

ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАНДИДАТИТЕ И КОНТАКТИ В БЪЛГАРИЯ И ОТ САЩ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УСЛУГИТЕ – КОИ СА БЕЗПЛАТНИ И КОИ СЕ ЗАПЛАЩАТ КЪДЕ И КАК, КЪДЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ ГОТОВИТЕ ДОКУМЕНТИ

Най-големият успех с който ще се запомни последният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик от българина по време на неговия мандат са въведените 10-годишни американски визи – дали наследникът му г-жа Марси Райс ще ги премахне?

17 септември 2012г. От днес се въвеждат нови услуги за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите от България за неимигрантски американски визи. Това  съобщиха днес в специално разпространено съобщение до медиите от посолството на САЩ в София.

Най-големият успех с който ще се запомни последният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик от българина по време на неговия мандат са въведените 10-годишни американски визи – дали наследникът му г-жа Марси Райс ще ги премахне? Какво се случваше с Уорлик в България и коя е Марси Бърман Райс тук: Посланикът на САЩ напуска България на 14 септември

От 17 септември 2012г. следните услуги се предоставят безплатно на кандидатите за Щатски визи – US VISA, като за задействане на цялата процедура по кандидатстване, както досега, трябва да се платят 160 долара в банков клон.

Насрочване на интервюта за неимигрантски визи по телефона или чрез интернет. Телефонът за връзка в България е 02-491-6461 (12 часа за всеки работен ден от понеделник до петък, от 9:00 сутрин до 21:00 вечер, б.вр. — или– 11:00 вечер същият ден до 11:00 сутринта на другия ден, Пасифик време, Калифорния), за да говорите на български език с оператор (CALL CENTER) за получаване на информация за визи или насрочване на интервю.

 • АКО СЕ ОБАЖДАТЕ ОТ САЩ то наберете американски телефон (703)988-7106, който е посочен на уебсайта на посолството в София. (12 часа за всеки работен ден от понеделник до петък, от 7:00 сутрин до 15:00 след обяд, б.вр. — или– 9:00 вечер същият ден до 5:00 сутринта на другия ден, Пасифик време, Калифорния)
 •  CALL CENTER е затворен само през уикендите (събота и неделя), на 25 Декември и 1 януари.
 • Можете също така да определите ден и час за интервю и в Интернет на адрес http://www.ustraveldocs.com/bg. С оператор от кол центъра можете да се свържете и през Skype на ustraveldocs-Bulgaria. За въпроси от АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ моля вижте посочените контакти по-долу. ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТ И ЧАТ “НА ЖИВО” НА ТОЗИ ЛИНК: Apply for a U.S. Visa | Contact Us – Bulgaria (English) Насрочването на интервюта за неимигрантски визи по телефона или интернет остава безплатно. 
 • Безплатна доставка на Вашия паспорт с TNT куриерски услуги на адрес на клон на фирмата в България, след като сте одобрени за виза. Доскоро услугата се извършваше от DHL и се заплащаше.
 • След като заплатите таксата за кандидатстване за неимигрантска виза в произволен клон на МКБ Юнионбанк в България, гореизброените услуги ще Ви бъдат предоставени безплатно. Към момента таксата за кандидатстване за повечето категории неимигрантски визи е 160 щатски долара, платени в левове.

Кандидати за неимигрантска виза, които са си насрочили интервю преди 13 септември 2012 г., следва да се явят в Консулския отдел на Американското посолство за своите интервюта в определеното време, за което са били вече уведомени.

Процедурата, посочена по-долу, важи за всички кандидати за неимигрантски визи, които определят своите интервюта на или след 13 септември 2012 г.:

ПРОЦЕДУРА
Стъпка 1: 
Попълнете формуляр DS-160 за кандидатстване за виза на Интернет адрес https://ceac.state.gov/genniv/ и разпечатайте страницата с потвърждение.

Стъпка 2: Отидете на портала на US Traveldocs на Интернет адрес http://www.ustraveldocs.com/bg. Ако посещавате сайта за първи път, следвайте инструкциите, за да си създадете профил. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, като използвате Вашето име и парола. Разпечатайте вносната бележка , която съдържа информация за плащането.

Стъпка 3: 
Посетете най-близкия клон на МКБ Юнионбанк с попълнена вече вносна бележка, за да платите таксата за кандидатстване. МКБ Юнионбанк ще Ви издаде мемориален ордер, който следва да запазите до явяването Ви на интервю в Американското посолство.

Стъпка 4: Определете дата
за Вашето интервю за виза на Интернет адрес http://www.ustraveldocs.com/bg (това може да направи всеки с достъп до интернет, на който предоставите нужните Ваши данни) или се обадете на телефон 02-491-6461 от България. Можете да се свържете с оператор и чрез Skype, като намерите името на Отдела за Американски визи (за по-лесно и по-бързо копирайте това име във Вашия Скайп, ако сте регистрирани): ustraveldocs-Bulgaria

Стъпка 5: Отидете ЛИЧНО в Посолството на САЩ в София с всички необходими документи за Вашето интервю в определения ден.

Стъпка 6:
 Паспортите с одобрени визи ще бъдат доставени безплатно от TNT до един от няколкото центрове за услуги на TNT в БългарияЗа по-бързо обслужване може да изберете да получите Вашия паспорт от TNT София на адрес ул. „Неделчо Бончев” №35 от 08:00 до 19:00 часа б.вр. Данни за компанията тук: TNT Express – Контакти

За въпроси може да се свържете с оператор на телефоните посочени по-горе или с Консулския отдел (Bulgaria – Bureau of Consular Affairs – US Department of State) на имейл – електронна поща EMAIL: niv_sofia@state.gov

Повече информация можете да намерите на http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/niv4.html

КАКВА ВИЗА ВИ Е НЕОБХОДИМА ТУК: Видове визи | Посолство на Съединените американски щати …

ЗА АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ

Отдел “Услуги за американски граждани” към Консулския отдел предлага разнообразие от услуги. Този отдел издава спешни паспорти,  предлага нотариални услуги, съдейства с информация за гласуването в САЩ, както и с документи, свързани с раждания и смъртни случаи на американци в България. Той също така подпомага пътуващите, изпаднали в беда, например в осигуряването на медицински грижи, или в подпомагането на американци, които са арестувани или лишени от свобода в България.

Oбща информация за пътуващите за България 

Отделът  “Услуги за американски граждани” се намира в Посолството на САЩ в София:
ул. “Козяк” 16
1408 София
Телефон: (359) 02 937 5100
Електронен адрес EMAIL: ACS_Sofia@state.gov

MAILING ADDRESS: 

American Embassy Sofia, Department of State

16 Kozyak Street, Sofia 1407, Lozenets District

Bulgaria, EUROPE 

Emergencies involving American Citizens: +359 (2) 937 5101 (via the Duty Officer) 24 hours a day!

……………………………………………………………..

IN ENGLISH

As of September 13, 2012, the U.S. Embassy in Sofia is transitioning to a new appointment system and document pick-up service, with an expanded call center for scheduling appointments and making general inquiries. This system is being implemented worldwide and includes all services in one fee. Applicants pay the appropriate MRV fee, depending on visa classification, and receive the following services:

• MRV fee collection at any branch of MKB Unionbank
• Scheduling of visa appointments (through call center numbers or online appointment website)
• Providing information on general visa inquiries
• Passport pick-up for approved visa applications
• Document delivery for submission of pending documents after an interview for 221(g) applicants

Applicants will no longer pay for passport delivery and will be able to schedule an appointment either online or through a call center. Starting September 13, 2012, applicants can either visit the new website – http://www.ustraveldocs.com/bg or contact the call center by phone to get information or start their application for a U.S. visa.

Starting September 13, 2012, Call Center representatives will be available:

Monday – Friday:

9:00 a.m. – 9:00 p.m. for callers from Bulgaria and
7:00 a.m. – 3:00 p.m. for callers from the U.S.

The call center is closed
Saturdays, Sundays, December 25, and January 1

Telephone number from Bulgaria: 02 4916 461
From the U.S.: 1-703-988-7106
Skype: ustraveldocs-Bulgaria

Call center agents will provide information in English and Bulgarian.

 

6 comments for “Американска виза – US VISA – нова система от днес в България

 1. 09/18/2012 at 07:13

  САЩ облекчават издаването на туристически и бизнес визи

  АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ/в-к СЕГА/
  18 септември 2012г.

  Посолството на САЩ се опитва за пореден път да облекчи издаването на неимигрантските визи, чието отпадане се очаква отдавна, но все още остава за неопределено бъдеще. Вчера дипломатическото представителство обяви официално, че въвежда нови услуги за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите. Едно от нововъведенията е, че интервютата ще се насрочват безплатно. Това ще става по телефона или чрез интернет.

  Наскоро американското посолство направи и друг опит за облекчаване при изваждането на визи. Според него всеки, който е имал веднъж виза за САЩ и иска само подновяването й, може да направи това по пощата. И тук облекчението важи само за туристически и бизнес визи. Според тази програма дори ако е изтекла визата, ще е достатъчно кандидатът да изпрати по пощата определените документи – скорошна снимка, документ за платена такса и международен паспорт. След това човекът ще си получава паспорта с положената нова виза също по пощата.

  Отскоро САЩ вече издават 10-годишни визи за българи. Това е бонусът заради това, че България е член на ЕС и НАТО и е съюзник на Вашингтон, включително и във военни операции. Годишно българите получават между 15 000 и 18 000 туристически и бизнес визи.
  На други 13% от кандидатите се отказва входно разрешително.
  Условието да паднат визите е този процент да слезе на 3%.

 2. 09/18/2012 at 07:18

  Как се бяга в САЩ легално
  Нашенки стават US булки срещу $5-10 000 рушвет

  Екип “Всеки ден” ~ вторник, 18 септември 2012

  Нов бум на емиграция в посока Америка, както в началото на 90-те години, се наблюдава в последната година-две. Подплашени от кризата, а и за да търсят нови възможности, хиляди млади българи се опитват да заминат в САЩ и да продължат живота си там. Уви, трудностите не са малко.

  Облекчените условия за получаване на визи за туризъм и работни посещения в САЩ, които посолството у нас въведе от вчера, отново повдигнаха вечната тема за нелегалната емиграция и придобиването на американско гражданство по втория начин.

  Лесното кандидатстване за туристически визи и опростеното насрочване на интервю пред представителите на мисията е стъпка напред към окончателното отпадане на визовия режим. България се бори за това от началото на прехода, но заради високия процент откази – над 8 на сто в последните години, това все още е мираж. Чак при 3% откази ограниченията за свободно пътуване до САЩ биха паднали, обясняват дипломати.

  Грифът „неодобрен” за виза в повечето случаи се щампова заради съмнения, че кандидатът за ценния документ всъщност има намерение да остане нелегално отвъд океана. Статистиката показва, че най-големият дял на откази се пада на българите между 22 и 28 г., когато все още не са направили семейство у нас и нищо не може да ги задържи в родината.

  Два са най-популярните начини за получаване на американски пасаван – спечелване на „зелена карта” за работа и брак с щатски гражданин. И докато първата опция избират по-скоро мъжете, за българките женитбата с американец изглежда най-примамлива и лесна за постигане.

  Безбройни са случаите, в които красиви нашенски студентки остават в САЩ след лятна бригада, харесани от някой янки, с когото се женят по бързата процедура само за 2-3 месеца.

  Напоследък из интернет обаче лъсна и нова схема за платен брак. Докато някои го уреждаха при престоя си в Щатите, то вече има и пресметливи българки, които се свързват с американец в незавидно финансово положение, на когото обещават сериозна сума за фиктивно съпружество. Мизата върви между 5 и 10 хиляди долара, в зависимост от щата, като най-скъпо янките взимали по Източното крайбрежие, показва проучване на „Всеки ден”.

  „Запознах се с Томас от Ню Джърси два месеца преди да замина за бригада, уредих всичките си документи за лятната работа и заминах с ясното съзнание, че ще сключа брак с него. В замяна щях да работя 4 месеца само за да събера парите за сделката”, признава US булка в интернет форум за емигранти, омъжила се по втория начин.

  Бракът с чужденец може да изглежда лесен на пръв поглед, но всъщност крие много подводни камъни. Най-големият от тях е следенето под лупа от имиграционните служби в САЩ, които са наясно със схемите за фалшиво бракосъчетание. „Когато ни ожениха, живях 4 месеца със „съпруга си” под един покрив, нарочно излизахме заедно и учихме навиците си ден след ден, за да не заподозрат властите, че изобщо не се познаваме”, разкрива студентка от София, станала американска гражданка само за една година.

  Бракът е само първата стъпка към получаването на щатско гражданство – редица тестове, проверки и разпити водят до натурализацията и получаването на желания паспорт. За българите фиктивното съпружество обаче не е най-удачният вариант за постоянно пребиваване.

  Бивш български студент разказа пред „Всеки ден” историята на своята американска сага. В разгара на войната с Ирак през 2003 г. Филип С. е бил хванат от емиграционните служби, след като работодателите му го издали. Тогава му предложили или да бъде екстрадиран обратно у нас, или да получи щатско гражданство, като бъде мобилизиран на служба в размирния иракски град Фалуджа. Той избрал да получи американска униформа и съответно безсрочен паспорт. След службата си в Близкия изток той никога повече не срещнал имиграционните и заживял, сякаш е роден в САЩ. „Още много момчета като мен избраха този вариант. Да, рисковано е, отиваш на фронта, но пък получаваш заветното американско гражданство”, казва Филип С.

  Българка крие бременност, ражда американче

  Немалко са случаите, в които българки сами не се осмеляват да се борят за американско гражданство, но решават съдбата на децата си, като ги раждат отвъд океана. В окото на куриоза отново е родна студентка – заминала на бригада, бременна в петия месец, като успяла да заблуди и интервюиращия я в посолството, и работодателите в САЩ.

  Когато започнало да й личи, пък изнудила американците да не я „клепат” пред властите, защото щяла да ги осъди. Така в края на програмата хитрата българка родила момченце, което по американските закони автоматично придобива такова гражданство.

  Подобна е историята на фолк певицата Десислава, която роди Майки в Америка. Детето има пълните права на обикновен янки, независимо че родителите му са без гражданство. Той може да пътува свободно, без виза, както и да учи и да работи без ограничението, наложено над останалите българи.

  Мит Ромни – враг №1 на имигрантите

  Съперникът на американския президент Барак Обама – републиканецът Мит Ромни, е считан от имигрантите в САЩ за враг номер едно. Ако той встъпи в Белия дом от януари догодина, и българи, и мексиканци ще се изправят на нокти заради готвените от него драконовски промени в режима за издаване на визи и разрешителни за работа.

  Последният сериозен опит за имиграционна реформа, направен от Джордж Буш през 2007 г., се провали в Конгреса, тъй като самите републиканци атакуваха плана. Тогава те го разглеждаха като амнистия за нелегалните имигранти. От тогава системата не е променяна, с което и много българи успяха да отърват солени глоби и дори затвор за подправени документи или липсата им.

 3. 09/18/2012 at 08:24

  Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин:
  “Бях приятно изненадан, когато отидох да си получа паспорта, американската служителка на български с акцент усмихнато каза „Господин Рагин, ние ви даваме 10-годишна виза”

  Мънибг
  Септември 2012г.

  „Преди две години ми се наложи да отида до САЩ на конгрес и си подадох молба за 20-дневна виза в американското посолство в София. Бях приятно изненадан, когато отидох да си получа паспорта, американската служителка на български с акцент усмихнато каза „Господин Рагин, ние ви даваме 10-годишна виза. Видяхме кой сте, много ви благодаря”. И аз се замислих защо ми дават 10-годишна виза. За да мога да ходя по-често и да оставям пари в тяхната икономика. Защо и ние не мултиплицираме този модел с тези страни, от които сме зависещи икономически”, попита Рагин.

 4. 09/18/2012 at 08:29

  При издадена валидна десет годишна американска виза на перманент резидънс, при изтичане на бг паспортите какво се случва с визата?

  Като си подменяте паспорта ще поискате да си задържите стария паспорт заради валидната Американска виза – това е разрешено – разписваш декларация.
  Когато пътувате за САЩ си носите и двата български паспорта.
  Когато пресичате US-границата ще показвате и двата паспорта, новия и стария, без да си оставяте нито един от тях на емиграционните.

  Старият паспорт ще Ви свърши работа и когато кандидатствате за гражданство.
  Въпреки че имиграционните осъзнават факта, че доста държави изземват старите паспорти когато издават нови, те хич не са очаровани когато нямаш паспорт, който покрива последните 4 години преди датата на подаване на апликацията.
  Затова пазете като очите си и двата паспорта!

 5. 09/18/2012 at 08:37

  ДВА ПАСПОРТА ПРИ ИЗТЕКЪЛ ЕДИН И ВАЛИДНА АМЕРИКАНСКА ВИЗА

  Американската виза е валидна и при изтекъл паспорт, за разлика от канадската, която трябвада се вземе отново, ако паспорта е изтекъл.
  Американците хич не ги притеснява това, че им даваш 2 паспорта, когато пресичаш границата и че визата е в изтекъл паспорт.

  Американците ги интересува САМО АМЕРИКАНСКИЯТ ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ – Т.Е. АМЕРИКАНСКАТА ВИЗА – ТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С РАБОТАТА НА ДРУГИТЕ СЛУЖБИ ПО СВЕТА – Т.Е. КАКВО ПРАВИ МВР -ТЕ СИ ГЛЕДАТ САМО ТЧХНАТА РАБОТА!

  Всички българи пътуват с двата паспорта, закачени заедно с телбод и получават всичките си гранични печати в новия паспорт, а конкретно са САЩ и бележка под печата “VIOP” – visa in old passport.
  Всичко е съвсем легално и законно!

 6. 09/18/2012 at 09:09

  Влезе в сила новият визов режим между САЩ и Русия

  От 9 Септември 2012г. влезе в сила споразумението между САЩ и Русия за облекчен визов режим.

  Занапред руските и американските граждани ще могат да получават многократни визи за туристически и делови пътувания в Русия и САЩ за срок от 3 години (в момента визи се дават максимум за 2 години).
  Предвижда се и пребиваване до 6 месеца, считано от датата на влизането в страната.

  Намалява се и цената на визите за руските граждани – тя става 180 долари. Преди двегодишна виза струваше 260 долара.

  Визите ще се издават само за 15 календарни дни, макар в отделни случаи срокът може да бъде удължен.

  Наскоро представителят на американското посолство в Москва Бил Бистрански заяви, че визите се отказват само на 10% от руските граждани, желаещи да пътуват за САЩ. Основните причини за отказа са липса на семейство или работа в Русия или нарушения на американските закони при предишните пребивавания в САЩ.

  През 2011 г. руски граждани са извършили 222 000 пътувания до САЩ, което е с 27% повече от предната година. Американската страна очаква тази година показателят да нарасне до 244 000, а през 2016 г. до 324 000. /РИА “Новости” /