Американска виза – US VISA – нова система от днес в България

Съществуват различни категории визи за влизане на територията на САЩ. Пътуващите български граждани до САЩ е необходимо да представят различна информация за придобиване на Американска виза в зависимост от целта на пътуването. Въпроси относно правилният тип Щатска виза се разглеждат по време на интервюто в Посолството на САЩ в София. От 17 септември 2012г. се въвеждат нови услуги за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите за неимигрантски визи.

US VISA FOR BULGARIANS

ИЗИСКВАНИЯ ЗА КАНДИДАТИТЕ И КОНТАКТИ В БЪЛГАРИЯ И ОТ САЩ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УСЛУГИТЕ – КОИ СА БЕЗПЛАТНИ И КОИ СЕ ЗАПЛАЩАТ КЪДЕ И КАК, КЪДЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ ГОТОВИТЕ ДОКУМЕНТИ

Най-големият успех с който ще се запомни последният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик от българина по време на неговия мандат са въведените 10-годишни американски визи – дали наследникът му г-жа Марси Райс ще ги премахне?

17 септември 2012г. От днес се въвеждат нови услуги за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите от България за неимигрантски американски визи. Това  съобщиха днес в специално разпространено съобщение до медиите от посолството на САЩ в София.

Най-големият успех с който ще се запомни последният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик от българина по време на неговия мандат са въведените 10-годишни американски визи – дали наследникът му г-жа Марси Райс ще ги премахне? Какво се случваше с Уорлик в България и коя е Марси Бърман Райс тук: Посланикът на САЩ напуска България на 14 септември

От 17 септември 2012г. следните услуги се предоставят безплатно на кандидатите за Щатски визи – US VISA, като за задействане на цялата процедура по кандидатстване, както досега, трябва да се платят 160 долара в банков клон.

Насрочване на интервюта за неимигрантски визи по телефона или чрез интернет. Телефонът за връзка в България е 02-491-6461 (12 часа за всеки работен ден от понеделник до петък, от 9:00 сутрин до 21:00 вечер, б.вр. — или– 11:00 вечер същият ден до 11:00 сутринта на другия ден, Пасифик време, Калифорния), за да говорите на български език с оператор (CALL CENTER) за получаване на информация за визи или насрочване на интервю.

  • АКО СЕ ОБАЖДАТЕ ОТ САЩ то наберете американски телефон (703)988-7106, който е посочен на уебсайта на посолството в София. (12 часа за всеки работен ден от понеделник до петък, от 7:00 сутрин до 15:00 след обяд, б.вр. — или– 9:00 вечер същият ден до 5:00 сутринта на другия ден, Пасифик време, Калифорния)
  •  CALL CENTER е затворен само през уикендите (събота и неделя), на 25 Декември и 1 януари.
  • Можете също така да определите ден и час за интервю и в Интернет на адрес http://www.ustraveldocs.com/bg. С оператор от кол центъра можете да се свържете и през Skype на ustraveldocs-Bulgaria. За въпроси от АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ моля вижте посочените контакти по-долу. ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТ И ЧАТ “НА ЖИВО” НА ТОЗИ ЛИНК: Apply for a U.S. Visa | Contact Us – Bulgaria (English) Насрочването на интервюта за неимигрантски визи по телефона или интернет остава безплатно. 
  • Безплатна доставка на Вашия паспорт с TNT куриерски услуги на адрес на клон на фирмата в България, след като сте одобрени за виза. Доскоро услугата се извършваше от DHL и се заплащаше.
  • След като заплатите таксата за кандидатстване за неимигрантска виза в произволен клон на МКБ Юнионбанк в България, гореизброените услуги ще Ви бъдат предоставени безплатно. Към момента таксата за кандидатстване за повечето категории неимигрантски визи е 160 щатски долара, платени в левове.

Кандидати за неимигрантска виза, които са си насрочили интервю преди 13 септември 2012 г., следва да се явят в Консулския отдел на Американското посолство за своите интервюта в определеното време, за което са били вече уведомени.

Процедурата, посочена по-долу, важи за всички кандидати за неимигрантски визи, които определят своите интервюта на или след 13 септември 2012 г.:

ПРОЦЕДУРА
Стъпка 1: 
Попълнете формуляр DS-160 за кандидатстване за виза на Интернет адрес https://ceac.state.gov/genniv/ и разпечатайте страницата с потвърждение.

Стъпка 2: Отидете на портала на US Traveldocs на Интернет адрес http://www.ustraveldocs.com/bg. Ако посещавате сайта за първи път, следвайте инструкциите, за да си създадете профил. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, като използвате Вашето име и парола. Разпечатайте вносната бележка , която съдържа информация за плащането.

Стъпка 3: 
Посетете най-близкия клон на МКБ Юнионбанк с попълнена вече вносна бележка, за да платите таксата за кандидатстване. МКБ Юнионбанк ще Ви издаде мемориален ордер, който следва да запазите до явяването Ви на интервю в Американското посолство.

Стъпка 4: Определете дата
за Вашето интервю за виза на Интернет адрес http://www.ustraveldocs.com/bg (това може да направи всеки с достъп до интернет, на който предоставите нужните Ваши данни) или се обадете на телефон 02-491-6461 от България. Можете да се свържете с оператор и чрез Skype, като намерите името на Отдела за Американски визи (за по-лесно и по-бързо копирайте това име във Вашия Скайп, ако сте регистрирани): ustraveldocs-Bulgaria

Стъпка 5: Отидете ЛИЧНО в Посолството на САЩ в София с всички необходими документи за Вашето интервю в определения ден.

Стъпка 6:
 Паспортите с одобрени визи ще бъдат доставени безплатно от TNT до един от няколкото центрове за услуги на TNT в БългарияЗа по-бързо обслужване може да изберете да получите Вашия паспорт от TNT София на адрес ул. „Неделчо Бончев” №35 от 08:00 до 19:00 часа б.вр. Данни за компанията тук: TNT Express – Контакти

За въпроси може да се свържете с оператор на телефоните посочени по-горе или с Консулския отдел (Bulgaria – Bureau of Consular Affairs – US Department of State) на имейл – електронна поща EMAIL: niv_sofia@state.gov

Повече информация можете да намерите на http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/niv4.html

КАКВА ВИЗА ВИ Е НЕОБХОДИМА ТУК: Видове визи | Посолство на Съединените американски щати …

ЗА АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ

Отдел “Услуги за американски граждани” към Консулския отдел предлага разнообразие от услуги. Този отдел издава спешни паспорти,  предлага нотариални услуги, съдейства с информация за гласуването в САЩ, както и с документи, свързани с раждания и смъртни случаи на американци в България. Той също така подпомага пътуващите, изпаднали в беда, например в осигуряването на медицински грижи, или в подпомагането на американци, които са арестувани или лишени от свобода в България.

Oбща информация за пътуващите за България 

Отделът  “Услуги за американски граждани” се намира в Посолството на САЩ в София:
ул. “Козяк” 16
1408 София
Телефон: (359) 02 937 5100
Електронен адрес EMAIL: ACS_Sofia@state.gov

MAILING ADDRESS: 

American Embassy Sofia, Department of State

16 Kozyak Street, Sofia 1407, Lozenets District

Bulgaria, EUROPE 

Emergencies involving American Citizens: +359 (2) 937 5101 (via the Duty Officer) 24 hours a day!

……………………………………………………………..

IN ENGLISH

As of September 13, 2012, the U.S. Embassy in Sofia is transitioning to a new appointment system and document pick-up service, with an expanded call center for scheduling appointments and making general inquiries. This system is being implemented worldwide and includes all services in one fee. Applicants pay the appropriate MRV fee, depending on visa classification, and receive the following services:

• MRV fee collection at any branch of MKB Unionbank
• Scheduling of visa appointments (through call center numbers or online appointment website)
• Providing information on general visa inquiries
• Passport pick-up for approved visa applications
• Document delivery for submission of pending documents after an interview for 221(g) applicants

Applicants will no longer pay for passport delivery and will be able to schedule an appointment either online or through a call center. Starting September 13, 2012, applicants can either visit the new website – http://www.ustraveldocs.com/bg or contact the call center by phone to get information or start their application for a U.S. visa.

Starting September 13, 2012, Call Center representatives will be available:

Monday – Friday:

9:00 a.m. – 9:00 p.m. for callers from Bulgaria and
7:00 a.m. – 3:00 p.m. for callers from the U.S.

The call center is closed
Saturdays, Sundays, December 25, and January 1

Telephone number from Bulgaria: 02 4916 461
From the U.S.: 1-703-988-7106
Skype: ustraveldocs-Bulgaria

Call center agents will provide information in English and Bulgarian.

 

6 comments for “Американска виза – US VISA – нова система от днес в България