В България от днес само на фарове

През цялата година моторните превозни средства ще се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега – през зимата. Тези промени бяха приети в Закона за движението по пътищата от парламента през юли т.г.В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите с необратим край.

Целогодишно с включени фарове през деня или 50 лв.

По-солени глоби, за употребили алкохол шофьори и предоставяне на колата на пиян до 2000 лв. и недисплинирани пешеходци от 50 лв.

7 август 2012г. От днес в сила влизат промените в Закона за движение по пътищата, съобщи БТА. Едно от най-важните изменения задължава водачите на автомобили да се движат целогодишно с включени фарове през деня. От днес по-солени глоби ще има за шофьорите, които се качват зад волана след употреба на алкохол, както и за пешеходците, които пресичат на нерегламентирано място.

След обнародване на промените в Закона за движение по пътищата в Държавен вестник от днес всеки, който е забравил да пусне фаровете си, рискува да бъде глобен с 50 лв. В ефира на Дарик главен инспектор Бойко Рановски, началник сектор в „Пътна полиция”, коментира новото правило така: “Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила. През последните години е въведено задължение при производство на автомобили, в момента за категория N, да са задължително с дневни светлини”.

По думите на инспектор Рановски обаче около 60% от автопарка в България е от стари коли, произведени преди повече от 15 години, които ще трябва да се движат с включени къси светлини. Освен за водачите на автомобили, по-сериозни санкции промените предвиждат и за пешеходците. Ето как те коментираха глобата за неправилно пресичане, която от днес е 50 лв.: „Пешеходците са несъобразителни понякога. Много често изкачат пред колите и в последния момент как да реагираш?! Спрямо заплати, глоби и т.н. не е нормално. Че трябва, трябва да се глобява и човек трябва да прави някаква сметка – не може да пресича където си иска. Но 50 лева ми се струва, че е много”.

Може да останете без шофьорска книжка между шест и 12 месеца, ако ви заловят зад волана с алкохол от 0.5 до 1.2 промила. В този случай паричната глоба е от 500 до 1000 лева. Толкова ще платите и ако дадете колата си на неправоспособен или пиян водач. Ако пък откажете проверка с дрегер рискувате да се сдобиете с глоба до 2000 лв. и отнемане на книжката за две години. Велосипедистите трябва да слагат светлоотразителна жилетка извън населените места и в тъмната част на деня.