България се изпече – температурни рекорди из цялата страна

Картата на България втори ден е оцветена в оранжево – код, предупреждаващ за опасно горещо време – термометрите прескочиха 40 градуса

7 август 2012 г. В почти цялата страна метеорологичните станции днес регистрираха температурни рекорди. Картата на България втори ден е оцветена в оранжево – код, предупреждаващ за опасно горещо време.

Към 15.00 часа б.вр. най-високите температури са в Русе и Сандански, където са отчетени и рекорди, съответно – 41.9 градуса и 40.0 градуса. Само час и половина по-късно в Русе на сянка измериха 43.5 градуса, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. Адската жега счупи поредния температурен рекорд за дунавския град и страната. Най-горещо на 7 август в Русе е било през 1978 година, когато са измерени 38 градуса.

Към 15.00 часа в София също е подобрен рекордът от 2000 година, днес градусите са 35,7 градуса, информира БТА, цитирайки НИМХ.

Рекорди има още в Ахтопол, Благоевград, Велико Търново (40,6°), Варна, Видин, на връх Ботев, на връх Мургаш, Враца, Добрич, Драгоман, Елхово, Емине, Казанлък, Калиакра, Карнобат, Кнежа, Кюстендил (40°), Ловеч, Лом, Монтана (39,2°), Ново Село, Оряхово, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Рожен, Свищов, Силистра (40.4°), Сливен, Хасково (39° – с градус повече от рекорда, измерен в града през 1939 г.), на Черни връх, Чирпан, Шабла и Шумен (38.2° на сянка, което чупи 106-годишен рекорд. През 1921 г. са отчетени 36 градуса на сянка).

Днешният ден е най-горещият от началото на лятото в Ямбол и в Елхово: в 15.00 ч. в Ямбол са измерени 41.4 градуса, а в Елхово – 39.4 градуса, съобщават от хидрометеорологичната обсерватория в града пред БТА.

Вчера термометърът в Ямбол е показвал 39.2 градуса, а в Елхово – 39 градуса. Най-горещият ден през този месец е бил 12 август 1994 г., когато термометрите са отчели 42.5 градуса. Метеоролозите очакват това да е пикът в температурите през това лято.

Само в три метеорологични станции няма температурни рекорди, отбелязват от НИМХ. Това са станциите в Кърджали, Свиленград и на връх Мусала.

Оранжев код за опасно горещо време е в сила за областите Русе и Стара Загора за 8 август, съобщиха от НИМХ на БАН. Само в една област е в сила зеленият код за време без опасни явления. Освен в Русенска и Старозагорска област обаче картата на цяла България е оцветена в жълто. Жълтият код предупреждава за потенциално опасно време, при което прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите трябва да са внимателни и да избягват рисковете.

През деня максималните температури ще са между 33° и 38°. Времето в по-голямата част от страната ще е слънчево. След обяд над западните и планинските райони ще се развива купеста облачност, само на отделни места ще прегърми и превали.