По едно и също време обсъждат мерки за сигурност и искат оставката на правителството

Дали могат да прочетат всички политици в България девиза на герба на собствената им поверена държава е въпрос на образование и внимание. Гербът на България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле, обърнат на дясна хералдическа страна, поставен върху щит. От двете му страни има изобразени лъвове-щитодръжци, а над него — царска корона. Под щита има постамент от дъбови клонки със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която има изписан националния девиз “Съединението прави силата”.

НЕМА МАТЕРИАЛ – ИМА БАСНЯ!

За пореден път бе даден толкова изкрящ “положителен пример” на българите навсякъде по света и в собствената им държава, както и на чуждите народи и управляващи – “за мелницата е важно да смлее брашното, а не как и какво е самото брашно”. Но не трябва да се забравя, че е важно “да има кой да изпече хляба, дори той да е предназначен за мелничарите.”

Превръща ли се подигравката с народа в постоянен терор? Ако да, кое по-тежко и кой и защо го организира?

Петият вот за сваляне на правителството не мина и днес по същото време, когато обсъждаха цели 5 часа мерките за сигурност в държавата след атентата в Бургас

Четете за разтуха ВЪЛШЕБНИЯТ КАМЪК, МАГАРЕТО И БУРЕНЪТ – съвременна басня за хора с чувство за хумор и самочувствие

26 юли 2012г. По едно и също време днес българските политици обсъждаха мерки за сигурност и се искаше оставката на правителството. Всеки има право на избор, за да каже кое е по-важното и за кого, и дали въобще има общи приоритети и цели в цялостната политика на България. И това дали въобще е възможно да има някакъв консенсунс по каквито и да било важни въпроси, касаещи реално всеки българин, съдбата на когото зависи до голяма степен от “избраниците на народа”.

За пореден път бе даден толкова изкрящ “положителен пример” на българите навсякъде по света и в собствената им държава, както и на чуждите народи и управляващи – “за мелницата е важно да смлее брашното, а не как и какво е самото брашно”. Но не трябва да се забравя, че е важно “да има кой да изпече хляба, дори той да е предназначен за мелничарите.”

Превръща ли се подигравката с народа в постоянен терор? Ако да, кое по-тежко и кой и защо го организира?

Днес след близо 5-часово заседание Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) отправи принципни предложения до Министерски съвет. След заседанието премиерът Бойко Борисов и президентът Роесн Плевнелиев отказаха да отговарят на въпроси за конкретните мерки в борбата срещу тероризма.

Президентът Плевнелиев даде ясно да се разбере, че “защитата на българските и чуждите граждани от терористични нападения остава първостепенен приоритет на службите за сигурност,” предаде БТА. Около това становище се обединиха участниците в КСНС, като бяха обсъдени темите за механизма за сътрудничество и проверка за България, и за терористичния акт в Бургас, средата за сигурност и способностите на държавата за борба с тероризма, добавят от националната информационна агенция.

„Очакваме нов задълбочен анализ и чак тогава ще дойдат оценките”, каза Плевнелиев. „Кризисният щаб и компетентните институции ви информират своевременно за всичко, което преценяват, че е важно и не пречи на хода на разследването, което тече глобално в много държави и чрез много институции. Анализът, който очакваме, ще ни даде и цялата конкретика. Ние сме длъжни да дадем шанс на компетентните хора по цялата планета да си свърши работата. Към момента считаме, че тя се върши компетентно, професионално и добре. Такава е и оценката, която получавам и в мои разговори с лидери на други държави”, каза държавният глава.

След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната”, каза Плевнелиев.

Членове на КСНС са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министрите на отбраната Аню Ангелов, на вътрешните работи Цветан Цветанов, на външните работи Николай Младенов и на финансите Симеон Дянков, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов и председателите на парламентарните групи в парламента.

Членовете на КСНС се обединиха около становището, че оптималното разпределение и управление на ресурсите и успешното взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата срещу тероризма, е ключов фактор за успех.

Участниците в КСНС се обединиха около следните предложения до Министерски съвет:
– Да организира и проведе нов задълбочен анализ на динамиката на средата за сигурност за изясняване на причинно-следствените връзки между отделните фактори, събития и действия, довели до терористичния акт на летище Сарафово. Да се направят изводи за тяхното развитие и оценка на комплексното им въздействие върху националната сигурност на Република България;
Да актуализира концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с промените на средата за сигурност и разполагаемите ресурси и го предоставя на вниманието на НС;
Да се подобри работата на Националния ситуационен център към МС за управление при кризи;
Да разработи подробни процедурни правила за работа в условия на криза на Съвета по сигурност към Министерския съвет и осигуряващите го органи;
Да анализира и актуализира Националния план за противодействие на тероризма с посочване на необходимите ресурси и доизграждане на способностите за ефективно противодействие на тероризма като го представи на вниманието на Народното събрание.

Лидерът на БСП Сергей Станише взаяви след заседанието на КСНС, че от неговата партия ще поискат правителството да представи план за действие пред парламента, във връзка с терористичния акт на „Сарафово”, като изрази мнението, че терористичният акт е пробив в системата ни за сигурност.

„Очаквах по-сериозен анализ на терористичния акт, очаквах търсене на отговорност, самокритичност и оставки. Вместо това се предлага едно становище, което е доста беззъбо, неказващо истинските проблеми”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който напусна преждевременно заседанието на КСНС.

Пак днес стана ясно, че и петият вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов заради доклада на Европейската комисия и провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи е неуспешен, след като от гласувалите днес общо 210 народни представители, само 72 бяха „за” сваляне на правителството, 136 „против”  и само 2 „въздържали се”. Минимумът брой на необходими гласове, за да мине вотът на недоверие е 121 гласа „за”. Депутатите от ДПС и БСП, които са вносители на вота на недоверие, гласуваха „за”. 116 народни представители от ПГ на ГЕРБ и 20 независими депутати гласуваха „против”. Цели две парламентарните групи тези на „Атака” и Синята коалиция не гласуваха. Двама независими народни представители гласуваха „въздържал се”, един независим депутат даде своя вот „за”.

Още при внасянето на вота „сините“ обявиха, че няма да участват нито в дебатите, нито в гласуването.  “От Синята коалиция поискахме консенсусни решения, с които да продължим нататък – например конкурентен и прозрачен избор на нов главен прокурор, на нов Висш съдебен съвет, промяна на Конституцията в полза на повече контрол и повече правила. Трябва да вървим към тези идеи, а не към безкрайни караници между политическите партии”, заяви Мартин Димитров от Синята коалиция.

В пленарна зала присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и регионалният министър Лиляна Павлова. Премиерът Бойко Борисов, както и по време на дебатите в сряда, отсъстваше.

Доволен съм от това, което се получи като резултат, защото за пореден път се доказа, че този вот е безсмислен. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като парламентът отхвърли петият вот на недоверие към правителството, предаде БТА.

Цветан Цветанов е най-добрият вътрешен министър за последните 20 години. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев след гласуването на вота на недоверие отправен към правителството на неговата партия. В последните 10 години имахме министри, които не изтрезняваха в по-голяма част на времето, подчерта Красимир Велчев.
Според Красимир Велчев опозицията цели хаос в държавата.
Днес, когато президенът е свикал КСНС и точно днес се гласува поредният вот, внесен от опозицията. Кой, господа от вас, предложи друг вариант, попита още Красимир Велчев.

Всеки си има собствено мнение – депутати, народ и други. Всеки има собствени действия.

Но, каквото и да е мнението и каквито и да са действията – то те не са общополезни за “обикновенна” България! Лицето е замазано! Примерът е даден!

За пореден път толкова изкрящ “положителен пример” на българите навсякъде по света и в собствената им държава, както и на чуждите народи и управляващи – “за мелницата е важно да смлее брашното, а не дали е останало брашно, как и какво е самото брашно”. Но не трябва да се забравя, че е важно “да има кой да изпече хляба, дори той да е предназначен за мелничарите.”

Нема материал!

ПРИПОМНЯМЕ: И медалите станаха разменна монета в България

ЕФЕКТЪТ НА СНЕЖНАТА ТОПКА ПО БАИРА

Първата стъпка към разрухата е безразличието, предизвикано от всичко около теб, което е толкова повтаряно, че се е превърнало в нарицателно. Понякога с нечия цел, а понякога просто така – по традиция. Да защитиш себе си или това, в което вярваш, ти трябва да създадеш, да поддържаш и да покажеш. За да го направиш, понякога е нужно само някой да повярва в теб. 

ВЪЛШЕБНИЯТ КАМЪК, МАГАРЕТО И БУРЕНЪТ

/съвременна басня за хора с чувство за хумор и самочувствие/

Евгени Веселинов

Търпение му е майката, казал един кретен и продължил да бута един объл огромен камък нагоре като идиот. Търпеливо, бавно и прецизно, така както се търкаля една снежна топка по баира и става по-голяма.

И изведнъж станало чудо – камъкът започнал да се увеличава, съшо като снежната топка. Започнал да се връща назад по нанадолнището на баира. Кретенът се опитвал да го спре, но камъкът вече бил толкова голям, че прегазил човечецът като валяк и го забил в неплодородната почва.

След време на същото място порасъл жив бурен с цвят – трън с голема красива глава и малки очи. Той дори проговорил с едни големи уста – търсел капка вода. Защото и те бурените им трябва поне малко, за да не изсъхнат.

Далеч нагоре по баира били водоноските и лъскавите цветя.

Минало едно магаре и изяло буренът, превърнал се в сладък отлежал трън.

Гръмко и доволно се уригнало нахраненото животно по време на една суша, която върлувала навсякъде.

Така и никой не разбрал къде отишло магарето. Някои казват, че заминало за чужбина, други, че било слезло надолу в равното спокойно поле.