Със 140 км в час ний сме номер едно

Към дългия списък на досегашните ограничителни знаци за скорост вече ще бъде добавен още един - 140 км/ч. Шофьорите в България ще могат да се движат с тази скорост навсякъде по магистралите, но от пътната агенция съветват водачите да следят маркировката и пътните знаци, защото ще има ограничения.

27 юни 2012г. “Със сто километра в час пак съм номер едно, със сто километра в час аз летя,” пее Васил Найденов в своята песен “Рали”. Но текстът вече сериозно отива в архива, след като българският парламент направи “остър завой”, както се пее по-нататък в песента, и прие предложение за сериозно увеличение на скоростта по магистралите.

Шофьорите вече могат да карат със 140 км/ч по магистралите и с до 120 км/ч по скоростните пътища, каквито реално на картата липсват, но това няма да попречи “гумите пак да свистят,” както пее Кеца, с тази разлика, че “острите завои” за които той пее ще бъдат отменени, като дори обратният завой и заден ход ще останат само за малките шосенца и улички.

Законът влиза в сила през година, която предхожда изборната 2013, когато политическите опоненти ще трябва да определят кой е по-важният за обществото, или ако се направи аналогия с думите в песента: “Важно е кой, важно е кой ще пристигне пръв – След толкова път тегне умора, пот в очите, дланите горят, пее моторът с дрезгав глас.” Някои от желаещите власт ще запеят същите песни, някои други, подобни на мелодии от други познати заглавия на Васко Найденов: “Не мога без теб”, “Спри, не си отивай” и “Старата любов”, като до тогава ще звучи в ефир “Бързаш нямаш време” и “Телефонна любов”. Финалът на политическия концерт ще завърши с “Всичко ми е наред” и със “Сигурно”.

Защото ние от електората гледаме в захлас как “Лудо летят коли, страшно е на рали и до един всички сме без дъх.”

По-конкретно, по закон, новинарски, без емоции. Вчера влязоха в сила промените в Закона за пътищата. В преходните разпоредби към тях са направени изменения и в Закона за движение по пътищата, в т.ч. и в таблицата за разрешените скорости. Именно чрез тях досегашното ограничение от 130 км/ч по магистралите се вдигат с 10 км. Това означава, че шофьорите ще могат да се движат с тази скорост навсякъде по магистралите, но от пътната агенция съветват водачите да следят маркировката и пътните знаци, защото ще има ограничения.

С промените се създава и ново наименование – скоростен път. В Закона за пътищата е определено, че те ще са национални обекти. “Те са специално изградени и означени за движение пътища само на моторни превозни средства с високи скорости”, пише още в закона. Те трябва да имат самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти. При тях трябва да има площадки за принудително спиране, както и такива за краткотраен отдих. Заедно с това се създават и нови разпоредби в Закона за движение по пътищата, с които се определя, че при движение по такъв скоростен път на водача е забранено да спира за престой извън специално обозначените за това места. Той няма право и да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително на местата, където тя е прекъсната.

Вчера от пътната агенция обаче обясниха, че макар и да са предвидени в закона, скоростни пътища все още няма. Не става ясно дали някои от наличните ще бъдат реконструирани или ще се правят нови “писти”.

—–

РАЛИ /Васил Найденов/

Остър завой , остър завой, гумите пак свистят, пак свистят.
Важно е кой, важно е кой ще пристигне пръв След толкова път 
тегне умора, пот в очите, дланите горят,
пее моторът с дрезгав глас.
Лудо летят коли, страшно е на рали
и до един всички сме без дъх.

Припев: 
Със сто километра в час пак съм номер едно,
със сто километра в час аз летя. (x2)

Остър завой , остър завой, гумите пак свистят, пак свистят.
Важно е кой, важно е кой ще пристигне пръв След толкова път 
тегне умора, пот в очите, дланите горят,
пее моторът с дрезгав глас.
Лудо летят коли, страшно е на рали
и до един всички сме без дъх.

Припев: (x2)

И до един всички сме без дъх.

Припев: (x3)