Президентските имоти и сметки у нас и в чужбина

Преди време Президентът Плевнелиев подчерта пред медиите, че съпругата му е истинска модерна жена и посветена майка на три деца. Тя го подкрепя безапелационно в разбирането, че за българите по-важно е да следят това, което вършат политиците, а не да се интересуват от тоалетите, с които е облечена първата дама. Държавният глава тогава не пропуска да отбележи и фактът, че Юлияна Плевнелиева е професионалист в работата си и е изградила своята кариера абсолютно самостоятелно.

Българският Президент Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна декларираха къщи в България и вила в Гърция за 1,3 мил.лв., пари в банки в страната и навън над 1,5 мил.лв. , дялови учсатия в компании и джипка Ауди

23 юни 2012г. Държавният глава на Р България Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна декларираха имоти и банкови сметки в България и чужбина.

Това става ясно от декларацията му по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, публикувана вчера на сайта на Сметната палата на Република България.

Президентът има 712 118 евро във влог в банка извън страната и още около 82 000 лева в два влога в България съответно – с 41 900 евро и с 654 лева. Съпругата му Юлияна Плевнелиева (37 г.) има малко над 320 000 лева в два влога и притежава 100% дялове от „Ателадия“ ЕООД и „Ателадиа Консулт“ ЕООД. Съпругата на държавния глава има дялове в договорния фонд „Райфайзен България фонд“, закупени за 295 583 лева. Президентът пък има ценни книжа от Дойче банк, Австрия, на стойност 313 815 лева.

Президентът отчита, че през 2009 година той и жена му са си купили „Ауди Q7“ за 39 117 лева, от 2009 година насам те не са си купували имот, като за последно преди три години са си взели къща в с. Баня, Разложко, за 352 049 лева.

Имотното състояние на президента е доста интересно, тъй като там фигурират имоти, закупени преди 4-5 години, които не са описани в нито една от предишните му 2 декларации, подавани като министър на регионалното развитие и благоустройството, отбелязва бгнес.

През 2008 г. семейство Плевнелиеви са си купили къща с двор в село Черноморец за малко над 250 хиляди лева, а година по-рано са си купили къща с двор, намираща се на гръцкия полуостров Халкидики, която струва 1 369 081 лева. Тази година чак президентът е успял да декларира, че той и съпругата му от 2008 година насам имат две къщи в „Резиденшъл парк“ – София Парк в столицата на обща стойност малко над 1.4 милиона лева. Плевнелиев е имал дялове в четири дружества към датата на избирането си за министър, преди да стане президент. Това са “Резиденшъл парк София” ООД, “Лозен консулт” ООД, “Плевнелиеви” ООД и “Ирис инженеринг” ООД.

В декларацията на държавния глава За 2010 година » не е описан нито един имот, а в декларацията си За 2009 година » той е описал 5 парцела в село Баня, 4 от които е получил като дарение, едно право на строеж и една пристройка в София.

През март 2010г. Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси не откри несъответствия и нарушения в декларациите на министрите. Решението бе гласувано с пълно единодушие. Проверката установи, че всички министри, които са имали участие в контролните и управителни органи на търговски дружества, са предприели в законоустановения срок действие по освобождаването си. Информация е търсена от Търговския регистър и от фирмените отделения на всички окръжни съдилища. Допълнително са правени справки с всички информационни системи, които се поддържат у нас.

По това време регионалният министър Росен Плевнелиев е притежавал участия в „Лозен Консулт” ООД, „Линдер Имобилиен Мендижмънт” ООД, „Резиденшъл парк София фасилити мениджмънт” ЕАД, „Резиденшъл парк София” ЕООД, „Ателадиа” ООД и „Ирис инженеринг ” ООД. Той е прехвърлил дяловите си участия. „Ателадиа” е прехвърлена чрез продажба на „Юлияна Плевнелиева”.

Юлиана е втората съпруга на Плевнелиев. Първият брак на Плевнелиев е с благоевградчанката Вероника и е сключен през 1990 г. Двамата се разделят, но тя запазва фамилията си/му.

Юлияна Плевнелиева е родена на 28 януари 1975 г. Завършила е Втора английска гимназия в София през 1994 г., а през 2000 г. – право в Нов български университет. Тогава се жени за 11 години по-възрастния от нея Росен Плевнелиев.

Съпругата на Росен Плевнелиев, избран за президент на България и всъпващ в длъжност през януари 2012 г. – Юлияна, е директор Информационни технологии и инфраструктура в Икономедия. Родена е през 1975 година и е с 11 години по-млада от съпруга си. Досега не е проявявала какъвто и да било афинитет към публичността.

Ще я покажа, когато му дойде времето. Така новоизбраният президент на страната отговори на въпрос в нощта след изборите кога ще представи съпругата си. Тя не присъства и на посещението на Плевнелиев в САЩ.

Истината е, че откакто е публична личност, Плевнелиев ревностно се старае да запази семейството си далеч от прожекторите, за да не нарушава ритъма им на живот – както на Юлияна, така и на тримата им синове.

Децата са малки, трудно е да им обясним всичко, което се случва около мен. Големият син Филип е много повече в час. Той е на 11 години и половина, но ще свикваме, обясни Плевнелиев пред в-к Телеграф и допълва: Това е и огромното ни притеснение със съпругата ми.

ПУБЛИКАЦИИ ЗА Юлияна Плевнелиева:

Защо Плевнелиев ревнува 11 години по-младата си жена …