Земетресението в България е световен феномен спасило голяма трагедия

Точно по същото време земетресение от същата степен взе жертви в Италия, където земетресенията вървят паралелно с България от началото на миналата седмица, като най-малко 15 души загинаха на Апенините, а няколко други бяха затрупани под руините на рухнали сгради

31 май 2012г. Механизмът на разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5.8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб, защото това земно разкъсване е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост.

Това коментира доц. Емил Ботев – ръководител на департамента по „Сеизмология“ в Националния институт по геофизикагеодезия и география при БАН в специален коментар за Българската Телеграфна Агенция (БТА).

Така природата сама спасила голяма трагедия при трус от такава степен по скалата на Рихтер. Само ще припомним, че точно по същото време земетресение от същата степен взе жертви в Италия. Земетресенията в България и Италия вървят паралелно от началото на миналата седмица, когато в рамките на няколко часа Северна Италия регистрира 6.1 по Рихтер, а Западна България – 5.8. Подобна бе и ситуацията на 30 май, когато италианците регистрираха 5.8 степен точно 24 минути след като Пернишкият разлом усети 3.3 по Рихтер. Най-малко 15 души са загинали в Италия, а няколко други са затрупани под руините на рухнали сгради.

Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се изместил към много ниски честоти на трептене – или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече.

Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции, коментира сеизмологът.

Затова нямаше и големи разрушения на повърхността в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд – 5.7 по Рихтер, каза доц. Ботев.

Той уточни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5.8 по Рихтер се води за „умерено земетресение и дори не е силно“.

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега „не е работило“ в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът.

По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало неколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, каза доц. Ботев.

Той обясни, че земетресенията се класифицират според магнитудната скала или по скалата за оценка на излъчената енергия, която води до разрушения на повърхността.

От 0 до магнитуд 3 по Рихтер е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник.

От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 – са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът.

Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев.

Експертът припомни, че през 1960 г. е имало земетресение с магнитуд от 9.5 в Чили, през 1964 г. в Аляска – от 9 по Рихтер, а през 1956 г. е имало земетресение от 9.1 по Рихтер на Алеутските острови, или за по-малко от десет години са станали три земетресения със свръхразрушителен характер.

Земетресението в Япония от март 2011 г. беше с магнитуд от 9.1 по Рихтер, а индонезийското земетресениеот декември 2004 г. в Суматра – с магнитуд от 9.3, отбеляза доц. Ботев.

В последните години друго силно земетресение беше това в Чили – от март 2010 г., с магнитуд от 8.9 поРихтер.

Това са свръхземетресения, защото магнитуд 9 променя тотално, за кратко, за секунди, равновесната ситуация в земната кора и с микросекунди се изменя периодът на въртене и оста на земната ос, коментира ученият.

Най-силните земетресения стават при контактите между тектонските плочи, а те са свързани предимно с Тихоокеанската област – там една срещу друга или една спрямо друга се разместват плочи с размери от хиляди километри, обясни доц. Ботев.

Той добави, че при силните земетресения се образуват „фантастични“ вълни цунами, които предизвикват големи разрушения.

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7.8 по Рихтер, припомни ръководителят на сеизмолозите в БАН.

4 comments for “Земетресението в България е световен феномен спасило голяма трагедия

 1. 2012/06/02 at 8:16 AM

  Шансът за нов вторичен трус до 4 степен по Рихтер е 50 на 50

  2 юни 2012г. Директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Николай Милошев прогнозира, че шансът за нов вторичен трус до 4 степен по Рихтер е 50 на 50.

  „Основното земетресение от 22 май беше със сила като онова от Стражица. От тогава не е имало такова,” каза проф. Милошев пред bTV и добави, че вероятността да има вторични трусове е „50 на 50″.

  „Надявам се с магнитуд под 4,” допълни той и призова да не се предизвиква излишно напрежение сред населението. Милошев отково каза, че „Господ е българин и пази Балканския полуостров от земетресения”.

  Професорът опроверга всякакви твърдения, че има нещо общо между земетресенията в Италия и Перник.

  „Разстоянието между Перник и италианското земетресение е 1 000 км. Защо от Италия тръгваме и стигаме до Перник – малко несериозни са тези неща,” обясни директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

  Милошев напомни, че силен трус в България не е имало от 1986 година – земетресение в Стражица.

  „Да бъде в помощ на останалите в нужда – това в известен смисъл е дълг на всеки един човек,” каза сеизмологът в коментар на ситуацията, в която той се оказа сред най-търсените хора в републиката.

  „На хората им омръзна да слушат за земетресения, а на хората в засегнатия район им омръзна да ги усещат,” каза още Милошев.

  По думите му в желанието си да помогнат на населението да преживее тези събития властите и медиите „малко преекспонират” случилото се.

 2. 2012/06/02 at 8:30 AM

  На територията на България са известни четири големи активни земетръсни огнища, способни да породят земетресения от 7 и по-висока степен, а три други огнища могат да породят земетресения от над 6.5.

  Земетресението от 2:58 ч. сутринта във вторник, 22 май 2012, бе 5.8-5.9, според Геофизичния институт на БАН.

  Четирите по-големи земетръсни огнища в България са:

  1. Крупнишко-Кресненско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1904 г. Прогнозиран магнитуд – 7-8 степен по Рихтер (X-XI по Медведев-Шпонхойер-Карник). Цикъл на повторяемост – неизвестен.
  Това е огнището с най-висок енергиен потенциал в страната и един от най-високите в Европа.
  Най-застрашени населени места – Кресна, Благоевград, Сандански, Петрич.

  2. Шабленско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1901 г. Прогнозиран магнитуд – 7-7,5 степен (IX-X по МШК). Цикъл на повторяемост – неизвестен.
  Най-застрашени населени места – Шабла, Добрич, Силистра, Балчик, Каварна, Варна.

  3. Горнооряховско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1913 г.
  Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен.
  Най-застрашени населени места – Горна Оряховица, Велико Търново.

  4. Пловдивско-Чирпанско (Маришко) земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1928 г. Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен.
  Най-застрашени населени места – Чирпан, Пловдив, Стара Загора.

  Освен горепосочените най-рискови огнища страната, има и по-малко опасни, с възможен максимален магнитуд на трусове от 6,5 до 7 степен.

  Такива са Софийското, Провадийското и Ямболското огнище.

 3. 2012/06/02 at 8:35 AM

  Щетите от земетресенията

  Около 1 300 000 лева възлиза стойността на щетите след земетресението от 22 май в столицата, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

  В неделя е приключило обобщението на цялата информация, свързана с щетите след земетресението на територията на цялата Столична община.

  Стойността на щетите е около 1 300 000 лева, които общината ще иска от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, уточни Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

  „Работим прекрасно с колегите от Министерството на вътрешните работи, с г-н Цветанов, особено с главен комисар Николов, директор на ГД ПБЗН. Продължава работата в комисиите, за да може да се опише всяка щета, да се направи досие. Комисията ще отпуска средства за сгради, които са пострадали от земетресението, при положение че те имат всички необходими документи“, каза още столичният кмет.

  Щетите от земетресенията в северната италианска провинция Емилия-Романя по предварителни изчисления възлизат на около 5 млрд. евро, съобщиха местни медии.

  Експерти прогнозират, че за пълното възстановяване на засегнатите райони ще бъдат необходими години, предаде bTV.

  Сериите от разрушителни трусове, които започнаха около 20 май, срутиха 80% от предприятията в региона, като има и много фабрики, затворени поради съображения за сигурност. Животновъдните ферми са останали без храна за животните заради затруднените доставки.

  Продължаващите вторични трусове, някои от които са с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер, създават опасност от допълнителни разрушения.

  Най-силно засегнатите селища са Кавецо, Мирандола, Сан Феличе сул Панаро и Финале Емилия, където са повредени предимно старинни здания, представляващи историческа и архитектурна ценност.

  Туристическите фирми регистрират огромен отлив на туристи от обектите на територията на цялата провинция, в това число и около популярното езеро Комо.

  При двете серии от земетресения на 20 и 29 май в Италия загинаха най-малко 24 души, а 14 хиляди останаха без покрив. 13% от пострадалите са възрастни, които се нуждаят от постоянна помощ.

 4. 2012/06/02 at 9:05 AM

  Панелните жилища издържаха тестовете на времето, уверяват инженери

  Панелното строителство в България издържа тестовете на времето, защото нормативната база за проектирането на този тип сгради е една от най-строгите за времето си, заяви инж. Георги Кордов, председател на Камарата на инженерите в София.

  „Смятам, че хората, които живеят в такива комплекси, могат да бъдат спокойни. Всичко, свързано със сеизмичната устойчивост, което е залегнало в нормите, е било спазено при строителството“, увери инж. Георги Кордов, цитиран от БГНЕС.

  По думите му, проблемите на панелните жилища са повече в енергийсната ефективност и външния вид, отколкото в здравината им.

  „Предизвикателствата, които се представиха пред нашия сграден фонд, показаха, че те се държат прилично“, заяви инж. Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

  Според него щетите, които са нанесени след земетресението на 22 май, са основно върху обекти, които не са поддържани правилно.

  „95% от всичко, което е построено в страната ни, е направено от български проектанти и български строители. Нормативната ни база е на същото ниво като на всички други страни в подобни сеизмични райони“, продължи Стефан Кинарев.

  Той отбеляза, че има наредба за паспортизация на сградите, която задължава всички сгради да имат паспорти. Те показват как е поддържана сградата, както и какви нормативни документи са били в сила до датата на построяване и проектиране.

  „Поради липса на пари ние закъсняваме с паспортизацията на общинските, общинските и най-вече частните сгради. Като че земетресението ни изпревари“, добави председателят на камарата.

  „Мостовете, като всяко друго съоръжение, изискват периодични проверки и ремонти“, каза проф. Петър Сотиров, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

  Той подчерта, че мостовете са едни от съоръженията, които се проектират за 100 години живот и контролът при тях е от изключителна важност.

  „Без поддържане и периодичен оглед това не е възможно“, категоричен е професорът.

  „Територията на България е разделена на сеизмични райони с предвидена интензивност на земетресение“, продължи проф. Сотиров. „Сградите се осигуряват за съответната територия, за която се строят“, увери проф. Петър Сотиров.

  „Принципът „всеки собственик се грижи за съоръжението“ действа и в случая с мостовете“, посочи пък инж. Стефан Кинарев.

  Той припомни, че рехабилитация на някои мостове е започнала още при предишните правителства.

  „На базата на тези усилия и сегашното правителство направи опит да се направят ремонти на тези мостове, които да са финансирани с европейски средства. Европейски средства обаче не са получени, тъй като за приоритет се счита изграждането на нови съоръжения“, поясни инженерът.

  По думите му мостовете са едни от най-сигурните съоръжения, защото не се строят единствено съобразно сеизмичната активност, а и с други динамични компоненти.

  „Според мен трябва да се каже, че след избраният през 89-та година пазарен подход, за състоянието на мостовете са отговорни собствениците им. В нашата дейност като проектанти винаги сме се ръководели от подхода, че човешкият живот няма цена. Въпреки това всяко нещо, дори и проектирано за 100 години напред, трябва да се поддържа“, каза още инж. Стефан Кинарев.

  „Според мен на територията на България няма мостове в аварийно или предаварийно състояние“, заяви председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.