Цветница – да ухаеш!

В България има хиляди видове растения и цветя, както и хора, които носят техните имена. Ако твоето детенце носи името на цвете, организирай му парти или събери смейството, за да отбележите празника.

Защо ги наричаме така?

Кои празнува – списък?

Обичаи, традиции и бързи рецепти

Христос постоянно стои пред дверите на сърцата ни. Ще Го пуснем ли да влезе и с какво ще застелем душите си пред нозете Му: със страстите си или с добродетели? Ще Го прославим ли в сърцата си и с делата си, или отново и отново ще Го разпъваме с безчестието си?

Цветница е последният празник преди Великден, който се посреща от целия християнски свят. Макар да е плаващ, той се пада винаги в неделя, една седмица преди Възкресение Христово. Според църковните обичаи тържествата започват още от предния ден, когато е Лазаровден. Тази година 2012г. датите са 7 и 8 април.

На Цветница празнуват всички хора с имена на растения.

В различните краища на България Цветница има различни наименования – Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Но навсякъде, това е празникът на цветята и цъфтежа. Според родната статистика на Цветница празнува една пета от българите. Жените, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името на бабата, са около десет на сто от българките. Още толкова са и мъжете.

Имен ден празнуват всички, които носят имена /по азбучен ред/, произлизащи от названия на растения:

Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба (-н), (-инка), Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафи(-на, -нка), Делия, Делян(а),), Динко (-а), Детелин(а), Елица-Идва от Ела, Жасмина, Здравко(-а), Зюмбюл(ка), Ива (име), Иглика, Калин(-а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили (-ия, -яна, -а), Лора, Люлина, Маргарит(-а), Магнолия, Малин(-а), Нева, Невен(а), Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуг(-а), Теменужка, Трендафил (-ка), Фидан(-кa) … и разбира се Цвета, Цветан(-a, -ка), Цветелин(-а), Цветомир(-а), Цветослав(-а) … та даже и Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина.

Eвангелието разказва, че в неделята преди еврейския празник Пасха Иисус Христос влязъл тържествено в Йерусалим. Народът го посрещнал така, както в древни времена посрещали царете, извоювали победа над враговете им. Размахвали зелени клонки и цветя, застилали с тях и с дрехите си пътя пред нозете Му и Го приветствали с възгласа “Осанна”. В старите свещени книги пророците предсказвали, че един ден Бог ще изпрати на света Спасител, че Той ще влезе в Йерусалим, както древните царе, възседнал ослица. Мнозина вече били чували за чудесата, които Иисус Христос извършвал, и като Го видели да влиза в града, възседнал ослица и заобиколен от учениците Си, повярвали, че Той е новият еврейски Цар, Който ще ги спаси от властта на римляните. Единствено децата разбрали, че Христос не е обикновен цар, а Цар на Небето и Земята, Който ще царува вечно. Те тичали пред Него, размахвали палмови клонки и радостно пеели: “Благословен Идещият в име Господне!”. Христос постоянно стои пред дверите на сърцата ни. Ще Го пуснем ли да влезе и с какво ще застелем душите си пред нозете Му: със страстите си или с добродетели? Ще Го прославим ли в сърцата си и с делата си, или отново и отново ще Го разпъваме с безчестието си?

Цветница се почита по стар религиозен обичай. На този ден Иисус Христос влязъл в Йеруслим, яздейки магаренце и благославян от народа заради чудото, което извършил предишния ден, а именно – възкресил починалия преди четири дни Лазар. Хората възторжено посрещали Спасителя, посипвайки пътя му с палмови клонки. Днес, като символ на традицията се използват върбови клонки и затова празникът освен Цветница се нарича още и Връбница. След Връбница започва Страстната Седмица, която символизира последната седмица от живота на Исус и е изпълнена с много мъки и страдания. През нея постът е изключително строг и в църквите се извършват специални служби.

На Цветница продължават обичаите на Лазаровден. Предишния ден нагиздени моми с венци на главите, са обиколили всички къщи в селото, за да благословят труда на работливите стопани, а в замяна са получили яйца, които символизират живота. Вечерта на Лазаровден те пускат венците си в реката като почит към закрилницата на семейството и любовта – славянската богиня Лада.

Лазаровден е празник на нивите, пастбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват, придобиват нов социален статут – могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

На 21 февруари 2004г. Българска народна банка пусна в обръщение възпоменателна монета, посветена на Цветница. Тя струваше 15 лева. Медно-никеловата монета е с номинал пет лева и е с нанесено оцветяване. Тежи 15 грама и е с тираж 10 000 броя. От едната страна на монетата са изобразени стилизирани цветя с върбова клонка в средата с пресечен надпис 'Цветница', символизиращ християнски кръст.

Рано сутринта на Цветница се почитат онези близки, които вече не са на този свят. Вярва се, че те излизат от гробовете си, в очакване роднините да им занесат нещо. Обикновено се носят върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Гробът се прекадява и прелива, а над него се окачват клонките. От царевичните стъбла се пали огън. Привечер на площада в селото момират и ергените се събират, за да изиграят за последен път лазарското хоро.

Върбово венче, което се слага на вратата у дома против уроки /лошотия/ до следващата пролет е трайният смисъл на празника. А надеждата и молитвата към Господ са неизменни, за да не дава никому кръст по-голям отколкото може да носи. Крехка, свенлива и смирена, върбата е символ на женското начало. Вързана на кръста, “осигурява” здраве и в най-усилната работа. Хората вярват, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година. Някога с върбови клонки извеждали животните на паша, с тях захранвали пилетата, за да са здрави. На някои места забивали клонки в градината, за да не я ровят къртици. Когато се задавали градоносни облаци, хората гледали през върбовите венци и се молели да ги отмине заплахата.

Ако твоето детенце носи името на цвете, организирай му парти или събери смейството, за да отбележите празника. Хубаво е обаче да посветиш детето си и в църковната традиция. На Цветница се отслужва литургия, по време на която всички присъстващи държат в ръце осветени върбови клонки или цветя, които сами са донесли. Отнеси клончетата в дома си, защото така ще предпазиш себе си и семейството от болести и зло. Мнозина сплитат венец и го окачват на входната врата.

Тъй като Цветница се празнува преди постите да са приключили, хубаво е храната да не е мазна. Според християнските традиции обаче рибата е позволена.

В началото характера на празника Цветница е бил строго религиозен. Според Библията и останалите свещенни книги разказват за пристигането на Христос-син божи в Йерусалим. Тогава хората го посрещат с палмови клонки и възгласите

В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина.

След Цветница започва Страстната седмица – дните на Христовите страдания преди Възкресението /ВЕЛИКДЕН/.

Лазаровден и Цветница в християнската вяра

Цветница – красив и светъл ден в живота на християните

В неделята преди Възкресение Христово честваме Връбница или Цветница – красив и светъл ден в живота на християните. С този празник Българската православна църква припомня тържественото посрещане и влизане на Иисус Христос в Йерусалим преди около две хиляди години. Шест дни преди еврейския празник Пасха /избавление/, Той пристигнал в малкото градче Витания и с чудотворната Си сила възкресил мъртвия от четири дни Лазар. На другия ден Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове. Хората Го посрещали с палмови вейки и с възгласи: “Осанна! Благословен Идещия в името Господне!” Две хиляди години по-късно с тържество и любов християните в България продължават да отбелязват това събитие.

 

 

ЛЮБОПИТНО – Цветята променят езика — Възприемането на цветята като символ на красотата и съвършенството намира отражение и в езика. В този смисъл, в българския език думите „цвете“, „цвят“, използвани само в единствено число, имат и преносни значения: например „не е цвете (за мирисане)“ или „цветът на нацията“. В миналото девиците били сравнявани с цветя. Това обяснява и етимологията на думата за акта на лишаване от девственост, дефлорация: от латинското „de“, „без“ и „floris“, „цвете“.

Богослуженията за Цветница започват още от предишната вечер. През деня вярващите ходят да берат върбови клонки, които символично заместват палмовите. Те се освещават в храма със специални молитви – от тях идва и името на празника Връбница. На самия празник след тържествената Света Литургия, свещениците раздават върбовите клонки на вярващите. Така с мисълта си всички участват в тържественото Христово влизане в Йерусалим и Го приветстват като Спасител на човешкия род. Християните отнасят в дома си клонка за здраве на здравите и за излекуване на болните. Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона. Освен общата празнична служба, много от вярващите в България правят и курбан специално за здравето на свои близки. Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православна църква позволява на празничната трапеза да се поднесе риба.

РЕЦЕПТИТЕ ЗА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА НА ЕНДЖИ ОТ ПИПЪЛ РИПАБЛИК

Пържена риба

Продукти: 1 кг. риба или рибно филе, 500 г. гъби печурки, 1 глава кромид лук, 10 -на маслини (предпочитам едри зелени), половин чаша растително олио (може и по-малко, ако използвате тефлонов тиган), 4 бр. домати, лимонов сок, черен пипер и галета (по желание).

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на дебели парчета, които се наръсват със сок от лимон от двете страни и се оставят да постоят 20 минути. Загрява се олиото, рибата се посолява със сол и черен пипер ис е пържи (ако искате можете да я оваляте в галета).

В същата мазнина се задушава лукът, нарязаните на ивички гъби и почистените от костилките маслини,. След 5-10 минути задушената смес се подправя със сол и черен пипер и се отстранява от огъня. Рибните филета се поставят в чинии, покриват се със задушената смес и се украсяват с накълцан магданоз, филийки от домати и резенче лимон.

Постна Мусака

Продукти:1кг.картофи, 2бр.тиквички, 250гр.моркови, 2бр.глави, 200гр.домати, 6бр.чушки, 3яйца, бучка сирене, сол чер.пипер на вкус, олио, магданоз

Приготвяне: Картофите се обелват. Нарязват се на кубчета заедно с тиквичките и морковите. Варят се докато омекнат. Отделно се запържват лука,чушките и доматите. Изцедените картофи,тиквички и моркови се поставят в намазнена тава. Отгоре се залива със запражените лук,чушки и домати. При приготвяне на това ястие се използват като подправки: копър,магданоз,червен пипер,черен пипер и сол според вкуса. Пече се във фурна. В момента,в който вече е добре запечено се прави заливка с разбитите яйца и сирене и се запича отново до златист цвят. Този тип мусака е с доста богат вкусов букет и може да се ползва освен за основно ястие и за гарнитура към варени и печени меса. Количеството е за средна по големина тава. Добър апетит. Супер манджа, дори и да не е пресна и да е била в хладилника – даже е адски вкусна студена J

—-

Постна яхния със сухи чушки и маслини

Продукти: 5-6 червени чушки, 5-6 глави лук, 1 чаена чаша ориз, 1 чаена чаша маслини, 1 каф.чаша олио, 1 ч.ч. топла вода, 1 ч. лъж. черен пипер, 1 суп. лъж. сол.

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушва в мазнината, прибавят се натрошените сухи чушки и маслините (без костилки, разбира се), като препоръчвам да попарите предварително маслините с вряла вода. Сипва се водата и подправките. Слага се капакът и се вари на тих огън около час.

Торта Цветница

Продукти: 500 г бишкоти с ром, 2 пакета крем Тирамису на прах, 400 мл прясно мляко, 200 мл течна сметана — За сиропиране: 300-350 мл прясно мляко — За декорация: 500 мл течна сметана, няколко капки червена боя, рози от марципан

Начин на приготвяне: В подходящ съд се налива 400 мл прясно мляко, 200 мл сметана и двете пакетчета крем тирамису. Разбива се с миксер докато се сгъсти. Оставя се в хладилник за 10 минути да се стегне. В поднос се редят бишкоти, напоени в леко претоплено мляко. Маже се с крем. Пак се редят бишкоти, крем, така докато свършат продуктите. Цялата торта се маже с предварително разбитата сметана, леко оцветена в розово. С помощта на пош с подходяща приставка декорираме плетена кошница. Украсяваме с розичките и оставяме в хладилник за 2-3 часа.