Пазарът на лекарства в САЩ “под въпрос”

Фармацевтичната индустрия е в средата на безпрецедентен период, в които много от най-продаваните лекарства ще продължат да губят патентите си и закрилата в САЩ през следващите няколко години

Продажбите на лекарства ($320 млрд.) през 2011 г. са само с 3,7% повече от 2010 г., като увеличението е само 0,5% на глава от населението и се дължи на нови марки и на младите хора, които ползват родителски застраховки и след пълнолетие

През 2011 г. индустрията стартира 34 нови лекарства, най-много иновации за година за последното десетилетие

Броят на издадените рецепти е паднал с 1,1% на национално ниво на глава от населението, а посещения при доктор са намаляли с 4,7% .

 Фармацевтичната индустрия е в средата на безпрецедентен период, в които много от най-продаваните лекарства ще продължат да губят патентите си и закрилата в САЩ през следващите няколко години

4 април 2012г. Бум на нови лекарства на пазара в САЩ повиши, макар и скромно, продажбите и печалбите на компаниите производители, както и разходите на населението за закупуването им през миналата година. Но печалбите бяха ограничени от слабото намаляло значително използване на рецепти, тъй като американците вече доста избягват посещенията при лекар, според доклад, публикуван днес, съобщи Ройтерс.

Като цяло САЩ продажбите на лекарства са достигнали $ 320 млрд. през 2011 г., с 3,7% повече от 2010 г., според доклад от IMS Health, компания за здравна информация и услуги. Увеличението е само 0,5% на глава от населението.

Броят на издадените рецепти е паднал с 1,1% на национално ниво на глава от населението, се казва в доклада. Посещения при доктор на пациенти е намалял с 4,7% .

“Това е продължителното въздействие от последните пет години на икономическите предизвикателства и продължаващият натиск от застрахователни компании с увеличаващите се премии, нарастнаха и цените, както за посещение при лекар, така и за лекарства”, каза Майкъл Клейнрок, директор на развитието на изследователска дейност за IMS институт на здравеопазването информатика, цитиран от Ройтерс.

“Ние сме достигнали повратна точка, където дали пациентът ще може да вземе реално парите от застраховката, за да покрие повишението в цената, както и да намери начин да използва по-малко лекарства (т.е. да се поддържа здрав)”, заяви Клейнрок.

Възрастните хора използват много по-малко лекарства през 2011, отколкото 2010 година. Рецептите за американците на 65 и повече години са спаднали с 3,1%  на глава от населението, според доклада. Най-голямото намаление сред възрастните е за лекарства за контролиране на високото кръвно налягане.

“Това, което те са направили е ясно, и е направено за тях, увеличили са се грижите за тях”, заяви Клейнрок за възрастните хора.

Обратно на това, използването на лекарства с рецепта, сред младите хора, на възраст от 19 до 25, нарасна с 2% – единствената възрастова група, където се наблюдава увеличение на употребата на лекарства през 2011 г.. Основнитв разходи за лечение на младите са били за терапии за депресия, загуба на концентрация и хиперактивност.

В доклада се отбелязва финансовата причина, като се казва, че увеличената употреба на лекарства сред младите хора съвпадна с новите регулации в здравеопазването на САЩ, нов закон, който позволява на младите хора да останат на застрахователни планове на техните родители до 26 годишна възраст, цели 5 години след навършване на пълнолетие (21).

Макар и слабо цялостното нарастване на употребата на продукти в областта на медицината през 2011 г. дойде най-вече от това, че фармацевтичната индустрия лансира нови лекарства, които се открояват да променят начина и състоянието на пациента на популярни болести, като хепатит С, инсулт и рак на кожата.

Като цяло, през 2011 г. индустрията стартира 34 нови лекарства, най-много иновации за година за последното десетилетие, според IMS.

Новите продукти включват и много популярните: за хепатит С – Incivek на Vertex Pharmaceuticals and Victrelis на Merck & Co; Bristol-Myers Squibb’s Yervoy and Roche Holding AG’s and Zelboraf за меланома; и две лекарства за превенция на сърдечен удар за пациенти с нарушена сърдечна дейност: Pradaxa на компанията Boehringer Ingelheim и Xarelto на Johnson & Johnson и Bayer AG.

Разходите за миналата година за налагането на новите марки лекарства, пуснати през 2010 г. и 2011 г. възлиза на 12,2 милиарда щатски долара, според IMS.

Като цяло разходите за маркови лекарства са нараснали с 2,2% до около $ 235 милиарда. Тези разходи са намалени с цели 14,9 милиарда щатски долара, защото има маркови продукти, които са загубили своята патентна защита (в т.ч. не са одобрени временните им патенти), както и от това, че на пазара се изляха по-евтини генерични копия. Най-сериозен пример за нахлуване “на рафтовете на магазините” (т.е. лекарства без рецепта), а не в аптеките (където трябва да се регистрира пациента и да има рецепта), както и силната поява на недоказани, но силно рекламирани лекарства, е блокбъстърът на фирмата Pfizer – Lipitor, който бе обявен за борба против холестерола, но загуби патента си в края на ноември 2011г., като не стана ясно колко бройки са били продадени.

Лекарствата за основни лечения (Generics) сега съставляват около 80% от отпуснатите рецепти, според IMS.

Фармацевтичната индустрия е в средата на безпрецедентен период, в които много от най-продаваните лекарства ще продължат да губят патентите си и закрилата в САЩ през следващите няколко години.