САЩ и Русия – вечна дружба

2 април 2012г. Администрацията на САЩ има намерение да постигне отмяна на поправката Джексън-Ваник и пълното нормализиране на търговските отношения с Русия. Това се потвърждава в новия доклад на министъра на търговията на САЩ Рон Кърк Ron Kirk относно освовните резултати от работата на неговото ведомство през миналата година и задачите през настоящата. Документът днес бе изпратен до президента и Конгреса на САЩ, предаде РИА Новости.
Очакваното скорошно встъпване на Русия в Световната търговска организация(СТО) след продължилите 18 години преговори се оценява в доклада като „историческо събитие, което ще открие нова епоха в икономическите взаимоотношения между САЩ и Русия и ще доведе до разширяване на благоприятните възможности за икономическо сътрудничество”. След присъединяването на Китай през 2001 г. най-голямата държава, която все още не се е присъединила към СТО продължава да бъде Руската федерация. Много често са отправяни критики към СТО, че в нея членуват и недемократични държави (Members and Observers).

С одобрението на отмяната президентът на САЩ Барак Обама ще спази обещанието си към руския президент Дмитрий Медведев в кулоарите на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско сътрудничество (АТИС) в Хонолулу през ноември миналата година. Тогава Обама заяви, че е време Конгресът във Вашингтон да отмени поправката “Джаксън-Ваник”, приета през 70-те години като вид търговска санкция срещу тогавашния СССР, който към момента не съществува повече от 38 години. Асошиетед Прес тогава цитира думи на благодарност на Меведев към САЩ за подкрепата им за руската кандидатура за World Trade Organization. По думите на руския президент досега никоя друга администрация във Вашингтон не е оказвала съдействие на Москва в тази насока. Обама пък каза, че встъпването на Русия в СТО, което вероятно ще стане факт през следващата година, е последица от усилената работа на Медведев и ще бъде от полза за Русия, САЩ и света.

Преди Обама неуспешни опити за отмяната на поправката Джексън-Ваник правиха и други двама американски президенти, както Бил Клинтън, така и Джордж Буш-младши. През 1994 година Бил Клинтън заяви, че Русия напълно отговаря на условията, изложени в поправката, но така и не успя да я изключи от страните, за която се отнася текстът. Същото се опита да направи – без успех – и Джордж Буш-младши. И двамата бяха блокирани от Конгреса, както се споменава, че може да се случи и сега.

Никоя нова администрация не може да твърди, че е разчистила външнополитическите останки от миналото докато не погребе заеме с реликвата от Студената война, поправката “Джексън-Веник”, написа през май 2009г.  в. “Ню Йорк таймс”.

Поправката Джексън-Ваник ще помогне на Русия да влезе в Световната търговска организация и да създаде подходящи условия за американските инвестиции в Руската федерация, които спаднаха с 90% през миналите 2-3 години.

Поправката “Джаксън-Веник” /JacksonVanik amendment/ (наречена така по имената на своите автори – сенатор Хенри Джаксън Henry M. “Scoop” Jackson и конгресмен Чарлз Ваник Charles Vanik , и двамата представители на Демократическата партия, чийто представител е и Барак Обама) е приета от американския Конгрес през 1974 г. Президентът на САЩ Джералд Форд (от Републиканската партия) подписва поправката Джаксън-Ваник на 3 януари 1975г., единодушно приета от двете камари на Конгреса, и въвежда ограничения върху търговията с редица страни, които ограничават свободното движение на своите граждани и възможностите за емиграция. По данни от 2010г. на Националната статистика на САЩ /U.S. census/, почти половината от живите американци сега, са родени след 1975г. Сред визираните държави на първо място е СССР, както и страните от съветския лагер, Румъния, Албания, Виетнам и Китай за спазването на човешките права. Поправката влиза в сила през 1975 г. и с нея на тогавашния Съветски съюз бе отнет статута на най-облагодетелствана нация в търговията като наказание за ограничаване на правата на емиграция на евреите. Поправката предвижда по-неизгодно облагане на стоки, които се изнасят от САЩ за тези страни. С разпада на СССР САЩ отмениха този регламент за бившите съветски републики, но за Русия той продължи да се прилага.

За България поправката “Джаксън-Веник” е в сила до 22 януари 1991.

През декември 2009 г. тогавашният руски премиер и сегашен президент Владимир Путин обвини САЩ, че възпрепятстват влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО), цитиран от Франс прес. “Влизането в СТО продължава да бъде наша стратегическа цел, но имаме впечатлението, че някои (страни – бел. ред.), сред които са САЩ, възпрепятстват влизането в СТО, а ние не знаем какви са техните мотиви”, заяви Путин. Въпреки че Путин като министър-председател номинално беше “№2” след Медведев, няма съмнение кой притежава/ше реалната власт.

През април 2009 г. администрацията на Обама реши да възложи подготовката на почвата за първата среща на президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Дмитрий Медведев на лондонската среща на “голямата двайсеторка” на двама възрастни дипломати – Хенри Кисинджър и Джеймс Бейкър. Топлите отношения на Хенри Кисинджър с Владимир Путин, който тогава ръководи страната в качеството на министър-председател, не са тайна за никого. Познават се от началото на 90-те години, когато бившият държавен секретар отиде в Петербург, където го посрещна тогавашният пръв заместник-кмет Путин, отговарящ за чуждестранните връзки. Известно е също така, че консултантската фирма на Кисинджър Kissinger & Associates прави услуги на Кремъл. Томас Греъм, който отговаряше за Русия в Съвета по национална безопасност на президента Буш, си сътрудничи тогава с компанията на Кисинджър вече близо година, като й помага с богатите си контакти и знания за Русия. Взаимодействията на компаниите Kissinger Associates (във фирмата работи Лорънс Ийгълбъргър, след това през 1989г. Депюти Секретар на Джордж Буш) и Baker Botts L.L.P. (бивш служител на фирмата е президентът Джордж Буш Младши)  с руснаците не се струват неуместни на никой.

По време на визитата на президента на САЩ Барак Обама в Москва през юли 2009 г., американски компании обявиха бизнес сделки между двете страни, най-голямата от които е инвестиция на Boeing на стойност $27 млрд., за период от 30 г., съобщи тогава Ройтерс./вижте по-долу още милиарди/

Вторият ден от визитата на американският президент в Москва през лятото на 2009 година започна със среща с руския премиер Владимир Путин в резиденцията му в Ново Огорьово. Обама бил отведен до тераса, където била приготвена закуска в „руски стил“ с чай от традиционен самовар. Били сервирани пушена есетра с палачинки и боровинков мармалад, яйца с черен хайвер и сметана, пелмени и пъдпъдък, а накрая – желе от вишни със сладолед от домашна сметана, както описа тогава закуската руската медия Нюзру.

NUMBERS

“Боинг” подписват предложение за продажба на седемстотин тридесет и седем (737) самолета “Боинг” с потенциална допълнителна продажба на 15 самолета на руската авиокомпания “Аерофлот”. Няколкото милиарда долара за продажба ще доведе до създаването на приблизително 44,000 нови работни места в тази индустрия.

През юли 2009 г., PepsiCo обяви, че ще инвестира близо един милиард щатски долара в напитки и съоръжения за производство на храни в Русия, включително и нов завод за бутилиране в Домодедово, Москва.

През април 2010 г. Ilim целулоза обяви инвестиция от 700 милиона щатски долара за изграждане на нова фабрика за сулфатна целулоза в Братск. Същия месец, Deere & Company обяви откриването на ново производство и дистрибуция на съоръжение, в размер на приблизително 500 милиона щатски долара.

През май 2010 г., Kimberly-Clark обяви откриването на завод за 170 милиона долара в Московска област, произвеждащ пелени.

На 4 юни 2010 г., GE влезе в Меморандум за разбирателство с руски държавни корпорации за руски технологии, за да преследва стратегически отношения на сътрудничество за производство и дистрибуция на промишлени продукти, необходими за справяне с нарастващите изисквания инфраструктура на Русия. Меморандумът за разбирателство специално разсъждава върху формирането на съвместни предприятия в областите на производството на електроенергия.

На 17 юни, 2010, Chevron Corp. и ОАО “Роснефт” се договарят да проучват за нефт и природен газ на блок в Черно море. Един проект, който може да доведе до повече от 1 трилион рубли (32 млрд. долара).

На 23 юни, по време на посещението на президента Медведев в Силиконовата долина, Cisco обяви залог от един милиард долара в инвестиции през следващите десет години в технологични проекти в Русия. Руското правителство либерализира визовия режим и изискванията за регистрация на квалифицирани работници, идващи да работят в областта на иновациите.

ОЩЕ:

The True Cost of Jackson-Vanik

Review & Outlook: After JacksonVanik

Opening Russia

 From Obama With Love

US Protects Russians With Jackson-Vanik