Белене остава в историята

Няма да се строи втората атомна електро централа АЕЦ БЕЛЕНЕ – много е скъпа и не е намерен стратегически инвеститор – на нейно място газова централа, монтират 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”

Борисов обещал на Путин „дружески да се разделят проекта „Белене“ и да продължат със строителството на „Южен поток“

В момента се водят две дела – в Женева и в Париж, заведени съответно от българската и от руската страна по този проект

Бойко Борисов: “При цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари, няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България.”

 

28 март 2012г. Белене остава в историята, не само българската а и световната, не само като мястото където беше комунистическият концлагер в миналото, но и като мястото където Атомна Електроцентрала няма да бъде построена. Така макар и символично, но този път измерено в сериозни цифри, се приключи с участието на “червените” в управлението на България.

Стенограмата от днешното редовно седмично заседание на българското правителство на което се реши да бъде спрян строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ бе публикувано на уебсайта на институцията:  Правителството спира строителството на АЕЦ – Белене

Нито съвместно с Русия, с Европа, със САШ, или с когото и да било. Това стана ясно днес, след като министър-председателят на Р България Бойко Борисов, официално коментира, че цена от около 6 милиарда евро плюс евентуален бъдещ заем от Русия за втората централа ще бъде непосилна за страната, цитират премиера от БТА.

Борисов повтори, че няма да се строи втората централа и заради това, че не е намерен стратегически инвеститор от Европа. Така премиерът обобщи  мотивите за решението на правителството да прекрати строителството на Атомната Електро-Централа (АЕЦ) Белене.

Той припомни, че за започването на проекта „Белене“ е взет и заем от 220 млн. евро, като само лихвите по него, плащани от правителството, са 102 млн. лв.

“При цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева”, изчисли Борисов за „Белене“.

“Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари, няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, подчерта премиерът.

Той припомни, че в момента се водят две дела – в Женева и в Париж, заведени съответно от българската и от руската страна по този проект и това води до изразходване на още средства. Към момента за проекта АЕЦ “Белене” са изразходвани 1,4 млрд. лева , имаме да плащаме и още 500 млн. лв. към БНП “Париба”, каза Борисов. За  три години изплатените лихви по този кредит са 102 млн. лв., добави той.

Премиерът каза, че при разговора му с Владимир Путин е обсъждана именно тази тема, като по думите на Борисов Путин е обещал „дружески да се разделим по проекта „Белене“ и да продължим със строителството на „Южен поток“, в който участват и европейски компании.

По план през декември 2015 г. трябва да започне първият етап от „Южен поток“, припомни Борисов. По думите му с участието в проекта България ще се превърне в газопреносен център на Балканите.

Борисов изрази надежда България да успее да договори и намаляване на цените на природния газ от Русия. Това също е било обсъждано в телефонния разговор с Владимир Путин.

Министър-председателят прогнозира, че монтирането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще отнеме 6-7 години. „Понеже от 33 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални”, каза Бойко Борисов.

Във връзка с въпрос за направеното от предишното правителство по проекта „Белене“ Борисов риторично попита защо, ако са искали да построят централата, не са започнали да го правят, за да стане процесът необратим.

Бойко Борисов потвърди излязлата вчера предварителна информация, че се предвижда на площадката да се строи газова централа и посочи, че ще се търси инвеститор за нея.

На въпрос защо правителството не е изчакало доклада на британската банка HSBC – консултант по проекта, Борисов не отговори пряко, а само коментира, че „не бива да шикалкавим по този важен проект и да отлагаме решението за него“.

Стенограмата от разговорите между министрите, разпространена от правителствената пресслужба. “Тук мога да кажа спокойно, че руската страна няма никаква вина за този проект. Те произвеждат реактори – който иска, да ги купува. Компрометирането на проекта “Белене” идва от неговите първоначални стъпки. Защо проектът е компрометиран и нито един голям инвеститор не пожела да дойде тук? И тук има гигантски далавери, които са направени, и аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение. “, казва Борисов на заседанието. 

Четете цялата стенограма тук: MS-STENOGRAMA 28mart2012

МНЕНИЯ

С изграждането на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй” произвежданото електричеството ще струва по-евтино, обяви днес директорът на атомната централа Александър Николов пред БНР. Връзките между новия обект и енергийната система на страна са изградени и те на практика няма да струват нищо. След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът да не е по-евтин, категоричен е директорът на АЕЦ “Козлодуй”. “Площадката в Белене имаше международен лиценз за изграждане на нова атомна централа, докато площадка “Козлодуй” не разполага с такъв лиценз в момента”, добави директорът на атомната централа и уточни, че процесът на лицензиране на нова площадка е изключително сложен. Необходимо е да се извършат редица проучвания преди това. По мои предположения, това може да се случи за един период от между 3 и 5 години”, коментира Александър Николов.

В Белене оставаме умерени оптимисти и вярваме, че решението да бъде спряно строителството на атомната централа ще бъде ревизирано. Това заяви пред репортер на БТА кметът на Белене Петър Дулев. Основание за оптимизъм ни дават всички проучвания и данни за проекта, както и предварителният доклад на английската банка-консултант, допълни Дулев.

Президентът на Р България Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството да се откажем от проекта АЕЦ “Белене”, за което беше информиран лично от премиера Бойко Борисов. Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ “Белене”. Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ “Белене” не решавал нито един от тях. Росен Плевнелиев счита, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвращаемост. Росен Плевнелиев е категоричен, че за първи път подобно решение се взима прозрачно.

Реакциите на депутатите в българския парламен на решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“ бяха на двете крайности. Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като изказаха силни съмнения за взимането на решението.

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента. Българското правителство избра отново европейския път”, посочи Иван Костов, водач на “сините” от ДСБ. (кликнете в/у името му за автобиография)

Лидерът на “сините” от СДС Мартин Димитров заяви, че решението да бъде спряно строителството на АЕЦ “Белене” е победа за Синята коалиция. „Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне два пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката на АЕЦ БЕЛЕНЕ ще бъде много добра инвестиция“, допълни той. (кликнете в/у името му за автобиография)

Според Румен Овчаров (Коалиция за България, БСП, два пъти министър на енергетиката и енергийните ресурси в предишни правителства – кликнете в/у името му за автобиография) „приказката за седми блок в АЕЦ “Козлодуй” е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България.„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места. Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в “Козлодуй”, за разлика от монтирането му в “Белене”, изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в “Белене” няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в “Козлодуй” – вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ “, коментира той пред БНР. А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо “Белене”, Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на “Газпром”.

Отказът на България от строителството на АЕЦ „ Белене ” няма да донесе съществени загуби за „ Росатом “ (Rosatom State Nuclear Energy Corporation). Това заяви пред ИТАР-ТАСС ръководителят на руската корпорация Сергей Кириенко (Кириенко, Сергей Владиленович) .

В съобщение на националната коалиция  БелеНЕ! – Кампания срещу изграждането на АЕЦ Белене до медиите пише, че еколозите с нетърпение очакват да се запознаят с текста на решението и да проследят процедурата по приключването на проекта за втора ядрена централа в България. „Отказът от проекта  не означава да престане да се търси отговорност за откраднатите огромни обществени средства“, пише още в съобщението. Решението за бъдещето на площадката на АЕЦ „Белене” би следвало да бъде взето след обществена дискусия и конкурс за избор на най-добрия вариант, смятат от коалицията.

ПРИПОМНЯМЕ:

Всеки по задачи за българската енергетика


1 comment for “Белене остава в историята