САЩ ще строи АЕЦ Белене?

“Да не стане това – от два стола да паднем на земята”

“Появил се е инвеститор от САЩ, който има необходимите средства, стига да намери хора, с които може да говори и да договаря”

Да се откажем от Москва? – “Това е въпрос, на който трябва да отговори премиерът. Той е чисто политически!”

“Големите компании няма да ни оставят на мира, докато не им дадем възможност да започнат да го експлоатират. Ако трябва ще сменят правителства, ще търсят подходящи хора, докато им се отдаде тази възможност”

“Ако някой си мисли, че механично може да се премести един реактор от „Белене” да се сложи на друго място, много се лъже”

“Тази централа е жизнено необходима за страната ни, защото идват времена, в които ще имаме необходимост от електроенергия, и то на приемливи цени. Ако успеем да направим това до 2017-2018 година, ще имаме цени на електроенергията, които ще бъдат съпоставими с тези в Европейския съюз”

Йордан Костадинов е инженер по образование, завършил е топлотехника във ВМЕИ „Ленин”, сега Технически университет. Той е ръководил АЕЦ „Козлодуй” от 2001 до 2005 година. Костадинов бе депутат в 40-то Народно събрание от НДСВ. По-късно напусна парламентарната група на жълтите и се присъедини към „Българска нова демокрация”. Костадинов е един от най-добрите ядрени експерти. Интервю с Костадинов на Фани Чоджумова във в-к Новинар.

– Господин Костадинов, скандалът, който се разрази с ексминистъра Трайчо Трайков, какъв привкус имаше, дали главата на Трайков не беше изядена заради АЕЦ „Белене”?

– Аз не мога да коментирам оставката на министъра, защото това е чисто политически акт, който би трябвало да коментира човек от политиката или около премиера Бойко Борисов. Не ми е работата пък и нямам достатъчно информация като експерт да обсъждам тази оставка.

– Това, че премиерът Бойко Борисов се отказа да строи централата „Белене” с Русия за вас какъв знак е?

– Аз мога да коментирам къде да се строи и как да се строи, но с кого – това са чисто политически решения, които управляващите взимат в зависимост от ситуацията.

***

БЕЛ.РЕД. Русия не бърза да слага кръст на проекта, но вече изтегля своя персонал от строителната площадка на централата, съобщи на 20 март 2012г. руският в. “Комерсант”, цитиран от в-к ТРУД. По проекта за втори АЕЦ у нас работят 16 руски граждани. Премиерът Бойко Борисов уволни енергийния министър Трайчо Трайков, който отговаряше за проекта, припомня изданието. В статията се казва, че Борисов е направил няколко противоречиви изявления за съдбата на АЕЦ “Белене”, която “Росатом” трябваше да изгради по договор с НЕК. Едното, според “Комерсант”, е изявлението на българския премиер от петък, че преди месец Трайков съвместно с финансовия министър Симеон Дянков е трябвало да предаде на Москва отказа на София от атомната централа. Тогава Борисов заяви още, че България е готова да плати сглобения вече първи реактор за “Белене”, за да го монтира като нов блок на АЕЦ “Козлодуй”. Министрите посетиха Москва в началото на февруари, но тогава не бе огласено, че България се отказва от проекта “Белене”. От “Росатом” потвърдиха, че не са получавали официален отказ на София от АЕЦ “Белене”, а проект за монтаж на реактора в “Козлодуй” не съществува, пише “Комерсант”. Борисов заяви, че още не е получил окончателния вариант на финансово-икономическата обосновка на проекта от консултанта HSBC. Според изданието HSBC вече е представила пред българските власти предварителен вариант, който предвижда за проекта срок на възвръщаемост 20 години. Борисов освен това заяви, че не иска “Белене” да е само българо-руски проект. Това мнение споделя и новият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

***

– А правилно ли е според вас това политическо решение?

– По принцип като експерт ще ви кажа, че тази централа е жизнено необходима за страната ни, защото идват времена, в които ще имаме необходимост от електроенергия, и то на приемливи цени. Ако успеем да направим това до 2017-2018 година, ще имаме цени на електроенергията, които ще бъдат съпоставими с тези в Европейския съюз.

– Вашите аргументи, за да се строи централата?

– Първият ми аргумент е цената на тока, за която вече говорих. Второто – че имаме един проект, който има 97 процента готовност. Би трябвало да се намери решение и да се изгради тази централа, защото надали ще ни се случи втори шанс да имаме такава добра оферта. Казвам го с цялата си отговорност, макар че ще срещна много опоненти, но на такова ниво на безопасност и на тази цена мисля, че централата е изключително атрактивна.

– Вие казвате за атрактивната цена, но именно тя се сочи като препъникамъка да се продължи изграждането на централата. Експерти твърдят, че цената е много висока и ние не можем да си позволим точно сега да строим, когато сме в криза.

– Кои са тези експерти, които твърдят, че цената е висока, откъде знаят колко е тя? Единственото нещо, което знаем, е колко струва проектът „Белене”. Той е малко под четири милиарда долара. Оттук нататък всичко е въпрос на ескалация, която трябва да се договаря със съответния стратегически инвеститор. Това е цялата работа.

– Възможно ли е този инвеститор да дойде от САЩ?

– Доколкото знам, има такива намерения. Това чувам. Появил се е такъв инвеститор, който проявява интерес.

– Какво по-точно чувате?

– Това, което казвам. Появил се е инвеститор от САЩ, който има необходимите средства, стига да намери хора, с които може да говори и да договаря. Не знам на какво ниво са стигнали нещата. Дали са на ниво вицепремиер или премиер. Не мога да кажа, но със сигурност знам, че има такъв инвеститор.

– Тази ли е причината да се откажем от Москва?

– Това е въпрос, на който трябва да отговори премиерът. Той е чисто политически, а аз съм експерт.

– Този реактор, който трябва да се премести от АЕЦ „Белене” в АЕЦ „Козлодуй”, това нормална практика ли е и какво ще ни струва?

– Това не е никак нормална практика. Това е един реактор, който е предвиден за площадката на „Белене”. Ако някой си мисли, че механично може да се премести един реактор от „Белене” да се сложи на друго място, много се лъже.

– Какви са опасностите?

– За да се лицензира новата площадка, защото трябва да направим това, ще са необходими пет години. Това не го казвам аз, казва го Агенцията по ядрено регулиране. Другото нещо е да се определи точно къде ще бъде. Едно от местата, на които предполагам, че ще бъде е на някой от спрените блокове. Те трябва по някакъв начин да се погребат. Погребването на една двойка блокове е някъде в порядъка на един милиард лева. Този милиард лева може да дойде само от фондовете „Козлодуй”. Те са два. Единият фонд е за извеждане от експлоатация, другият – за съхранение на отработеното ядрено гориво. А пък тези фондове са в основата на фискалния резерв. Нали ви е ясно, че трябва да се изкарат милиард и двеста милиона, да се направи една площадка и отново да се направи подготовка за новия реактор, който ще струва доста пари. Така че отново трябва да загробим сума от порядъка на два милиарда. Всеки говори, че реакторът може да бъде преместен, но никой не казва каква е цената на преместването му.

– Тоест вие сте твърдо за това да не се пипа реакторът?

– Този реактор си е за АЕЦ „Белене”. Ние вече веднаж имахме такъв реактор през деветдесетте години. Докараха го, стоя дълго време и какво стана после? Продадохме го за жълти стотинки. Сега независимо от грешките, които сме правили, не трябва да имаме къса памет. За това алармирам. Искам да кажа, че ако погледнете назад, ще видите какъв опит сме имали. Така че да не стане това – от два стола да паднем на земята.

– Все пак какво трябва да се направи с енергийните ни проекти?

– Трябва да се търси начин „Белене” да започне да се строи. Няма такъв проект с такава готовност. В този момент „Белене” може да даде хляб на много хора. Не става въпрос само за пари. Икономиката ни има нужда от един тласък, от един стимул, за да започне нейното развитите защото сме го закъсали отвсякъде. Ние нашите инвестиции сме си ги направили. Това е площадката, лицензите, които сме взели, това са тези милиард и триста милиона, които сме дали. Оттук нататък вече ще търсим другите пари.

За мен всеки енергиен проект, който минава през България, е добре дошъл. Както виждате, германците си направиха Северен поток, италианците са готови да реализират проекта „Посейдон”, независимо другите страни дали са съгласни или не. Ние не гледаме собствения си народ, собствените си интереси, а да угодим я на този, я на онзи. За последните шест години в областта на енергетиката нищо не е направено.

– Защо това е така?

– Защото не икономиката, а политиката е водеща у нас.

– Какво е вашето отношение по повод опитите да се търси шистов газ?

– Ако ме питате мен, аз също съм за това да се знае какво има в недрата на България. Но след като познавам манталитета на големите компании, когато го открият, те ще ни смачкат и ще ни накарат по всякакъв начин да им дадем възможност да го експлоатират, да се възползват от това. Докато нямаме сигурна технология, не би трябвало да почне експлоатация. Не знам дали има правителство, което може да удържи на напъна на големите компании, ако се знае, че в недрата на страната ни има шистов газ.

– Това, което ни предлагат американците, приемливо ли е според вас?

– Не съм специалист, но няма да се учудя, ако все пак се стигне до добив на шистов газ срещу строежа на „Белене”.

– Протестите срещу получаването но шистов газ оправдани ли са?

– Пак ще кажа, че съм любопитен да разбера какво има в недрата на страната ни. Но знам, че големите компании няма да ни оставят на мира, докато не им дадем възможност да започнат да го експлоатират. Ако трябва ще сменят правителства, ще търсят подходящи хора, докато им се отдаде тази възможност. Аз съм за добива на шистов газ, но при гарантиране на чистотата на българската земя.

ИНТЕРВЮТО Е НА ЖУРНАЛИСТКАТА ФАНИ ЧУЖУМОВА И Е ПУБЛИКУВАНО ВЪВ В-К НОВИНАР – “Йордан Костадинов: За АЕЦ „Белене” има инвеститор от САЩ” . Препечатваме целият текст без промени, като е сменено само заглавието.

ПРИПОМНЯМЕ:

АЕЦ Белене ще има! Русия и България подписаха меморандуми, даващи възможност за продължаване на строителството на АЕЦ „Белене” Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи като неактуален въпросът дали Русия има участие в компаниите-кандидати за инвеститори на АЕЦ „Белене“ 1 декември 2010г.

Американският посланик съжалява за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите