UPS стана най-големият куриер в света – купи TNT Express за $ 6,85 млрд.

Сделката доказа, че по-малките компании ще е по-трудно да се конкурират и затвърди световната тенденция за глобализиране на всички пазари, доказа и успехът на американският бизнес по света и това как може да се използва световната криза, предизвикана и започнала от САЩ, като сложи край на спекулациите за бъдещето на холандската компания и доказа безпомощността на еропейските компании

19 март 2012г. Когато на път за България кацнете в Европа винаги ви се налага да видите оранжеви камиончета с надпис TNT Express, но много скоро това вече няма да ви се случва, а ще трябва да се примирите с познатият кафяв надпис UPS от Америка.

Днес стана известно, че американската куриерската компания United Parcel Service (UPS) ще плати $ 6,85 млрд. за холандската партньорска фирма TNT Express, като по този начин става  най-големият в света доставчик на пратки и лидер на пазара в Европа, съпбщи РОЙТЕРС.

UPS също така ще получи и достъп до по-силни мрежи за доставка на TNT Express в бързо развиващите се азиатски и латиноамерикански пазари, ще увеличи глобалните си продажби на над 45 милиарда евро и ще достигне со персонал от близо половин милион (477,000) служители. UPS отдавна гледа на TNT,  като начин за разширяване в Европа, особено Великобритания, Франция и Германия. Скот Дейвис, UPS главен изпълнителен директор, заяви, че ще отнеме четири години, за да интегрират TNT, включително замяна на търговска марка на холандската фирма и оранжево лого с кафявото на UPS.

Сделката породи опасения, че по-малките компании ще е по-трудно да се конкурират и затвърди световната тенденция за глобализиране по всички пазари.

Първата реакция дойде от Германия, където Deutsche Post DHL, най-близкият съперник в Европа, заяви, че Европейската комисия трябва да преразгледа сделката. Говорителят на Deutsche Post DHL Германия, заяви, че придобиването ще засили още повече силата на основен играч на този пазар с ограничени участници.

Но както винаги “големите” въпроси на “малките” фирми най-вероятно ще увиснат във въздуха или само ще се отчете някаква политико-икономическа дейност в “защита” на бизнеса, а “влака ще продължи своят път”.

А той става доста по-силен, след като пак днес, както се знае всичко е било предварително добре подготвено “на едро”, от  TNT съобщиха, че изпълнителният и надзорни съвети са подкрепили единодушно предложението на UPS за 9,50 Евро на акция, което e голямо увеличение от първоначалните 9.00 Евро за акция миналия месец. Най-големият акционер PostNL в TNT, който притежава 29,8%, също заяви, че подкрепи предложението на UPS и заяви, че ще вкара в играта 3 млрд. долара. “Главата” на TNT Express Мари-Кристин Ломбард каза, че “това е голям ден, защото комбинацията от двете компании ще засили нашата работа, като наистина ставаме световен лидер, който ще бъде ненадминат.” Акцията на TNT Express пък нарасна с 1,15% до 9.45 евро.

Синдикатите заявиха, че с UPS са се договорили да продължат колективните трудови договори и не са чували за никакви планове да прави съкращения на работни места, но анализатори казаха, че сделката може да повлияе на хиляди служители.  TNT е около два пъти по-голяма от UPS в Европа, което би могло да засегне повече от 20,000 работни места в TNT само в Европа.

Офертата доказва успехът на американският бизнес по света и това как може да се използва световната криза, предизвикана и започнала от САЩ. Сделката ще сложи край на една година на спекулации за бъдещето на холандската компания и ще докаже безпомощността на еропейските компании. Това се се вижда от падането на печалбата и лошата перспектива за 2012 г. на TNT, като управлението на компанията е под силен натиск от акционерите, включително JANA Partners LLC и AIMCo – Alberta Investment Management Corp. за търсенето на купувач.

Ако трета страна направи обвързващо контра оферта, която да надвишава офертата на UPS с 8%, TNT или UPS може да прекрати сделката, се казва в изявление. Това оставя вратата отворена за друг съперник, като FedEx, да наддават, но анализаторите казват, че е малко вероятно.

Придобиването ще ускори стратегията на UPS да имат повече от половината от продажбите извън САЩ. UPS притежава в Европа фирмата Брюксел Kiala в стремежа си да стимулира европейските възможности за електронна търговия, превозвача Lynx Експрес ООД от 2005 г. във Великобритания и Messenger услугата Stolica в Полша. Европа е най-големият пазар на UPS извън Съединените щати, като за 6 милиарда долара, или половината от годишния международен приходите на компанията. Общият размер на приходите за миналата година на UPS е $ 53 млрд., а на TNT е около $ 7 милиарда. UPS носи около $ 11 млрд. дълг в баланса си и използва кредитни линии за $ 12 млрд.. Фирмата разполага с $ 4,1 милиарда в брой и $ 1.3 млрд. в ценни книжа.

1 comment for “UPS стана най-големият куриер в света – купи TNT Express за $ 6,85 млрд.