Ден до Пладне – 16 март 2012г.

НОВА РУБРИКА ЗА НАЙ-ВАЖНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ДНЕС НАКРАТКО

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на освободеният министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата днес с президента Росен Плевнелиев. Фото: ДАРИК

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на освободеният министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата днес с президента Росен Плевнелиев. Фото: ДАРИК

Обявиха двама нови министри – единият Американски възпитаник — Изгонените – Трайчо се пече на плажа в Катар, другият вдигнал цените на лекарствата

Пипалата на ДС във висшите учебни заведения – списъци и схема

Решават демографският проблем в България с увеличаване на работната сила чрез миграция отвън по примера на САЩ

Изтеглят международните сили от Афганистан в края на 2014 година – днес прибраха заподозрян за убийство морски пехотинец

Разрешават отстрела на морски лъвове в САЩ – поведението им може да наруши популацията на сьомгата в страната

Национални приоритети до 2020 според управляващите в България

===

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на освободеният министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата днес на президента Росен Плевнелиев с ръководството на политическа партия ГЕРБ в рамките на Месеца на политическите консултации в президенството. Премиерът в съответствие с конституционните си задължения ще предложи на Народното събрание персоналните промени в правителството.

Проваленото откриване на бизнес форума в Катар, на което не дойде нито един местен бизнесмен беше капката, която преля чашата за освобождаването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, обяви премиерът. Според министър-председателя изключителна глупост било насрочването на началото на форума за 10.00 часа сутринта – 45 минути преди срещата му с емира на Катар. Тръгвам за срещата и гледам, че Трайчо се пече на плажа, обясни Борисов. Според него нямало разлика в областта на енергетиката между предишното правителство и сега. Много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков. Може би – най-тежкото министерство – енергетика, икономика, туризъм. Вече три години все още сме само започнали, коментира още премиерът. Зам-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ.

Министър-председателят каза, че е чул „какви ли не глупости” – че Трайчо Трайков бил спрял строежа на АЕЦ „Белене”. Борисов допълни, че го е изпратил преди месец заедно с вицепремиера Симеон Дянков в Москва „да каже на руснаците, че няма да строим „Белене”, но страната ще плати реактора, които е за втора атомна, и „ще го закараме на „Козлодуй“. „Ние се бавим с конкурса за компресорите, забавихме се с “Южен поток”, забавихме се с интерконектора с Турция. Аз лично и те понеже те са много инертни в това министерство, много трудно поемат”, каза Борисов. Той е уверен, че Делян Добрев ще се справи много по-добре и по-бързо с проектите.

Шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасовае е единствената, която може да влезе веднага в работата, каза премиерът Бойко Борисов, коментирайки защо тъкмо на председателя на здравната комисия Десислава Атанасова се е спрял за нов здравен министър. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, заяви още Борисов.

София (16 март 2012) Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Делян Добрев (ляво) като нов министър на икономиката, енергетиката и туризма. Пресфото-БТА снимка: Петър Кръстев

Делян Добрев е роден през 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като икономист в Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и Нютон Финанс Мениджмънт Груп – София, България /Още за KPMG:Who we are/. След завръщането си в България Добрев работи в Областната управа на област Хасково и като ръководител проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, Районен съд – Хасково, Алианс за регионално сътрудничество и развитие и други.

София (16 март 2012) Президентът Росен Плевнелиев се срещна с шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова която ще е новият здравен министър. Пресфото-БТА снимка: Петър Кръстев

До назначаването си за зам-министър е народен представител, член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм в парламента, където е избран за зам-председател. Назначен е за зам-министър на икономиката, енергетиката и туризма на 18 май 2011 г.

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в град Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Народен представител от ГЕРБ в 41-то НС. От 14 юли 2010 г. е председател на Комисията по здравеопазване. Тя замени на поста подалия оставка Лъчезар Иванов.

=============================

Пипалата на Държавна Сигурност са били и във висшите учебни заведения. Близо 40 души от три университета с принадлежност към ДС и бившите тайни служби оповести Комисията по досиетата. Проверени са над 400 души в СУ “Св. Климент Охридски”, Икономически университет-Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Проверката е била сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети, посочва БТА. Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях е установена принадлежност. От 339 в СУ са установени 35-ма с принадлежност, а от 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени двама.

Списъци със сътрудниците на ДС от университетите може да видите тук:

>> Решение № 329 от 14.03.2012 г. – Икономически университет-Варна

>> Решение № 328 от 14.03.2012 г. – Университет по библиотекознание и информационни технологии

>> Решение № 327 от 14.03.2012 г. – Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Последният издаден сборник с документи от бившата Държавна сигурност не е пропуснала и образованието. Ето какво пише в един от документите на ДС: “В средните училища имаме създаден информационен апарат сред учениците в 23 училища, като във всяко училище има гимназиален отговорник, който има отговорници във всички класове, а отговорниците по класове имат отговорници за всяка паралелка и в паралелките се разпростира широка мрежа от информатори…”Истината за ролята на ДС в образованието разкрива новият сборник, съставен от заместник-председателя на комисията по досиетата Орхан Исмаилов. “ДС и образованието 1944 – 1989 г.” е съвместно разработен с Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. „Още от 1944 година е създадена тази служба в ДС, която да следи образованието – първият документ е от 1946 г., а последният документ е от 1985 г., като това е отчет на VІ управление на ДС, което се създава през 1967 г. и практически оттогава се засилва особено много наблюдението върху хората в образованието независимо дали са учащи, или преподаватели”, каза Исмаилов. През 70-те години са били проучвани и наблюдавани студентите, които са отивали да следват в чужбина, и то особено в Съветския съюз, специално са били обследвани и младите хора, които според службите са произхождали от така наречените буржоазни семейства и как те ще се впишат в бъдеще и като ръководни кадри, даде примери Исмаилов, който заедно с Румяна Маринова-Христиди е съставител на сборника. Мястото, където са засилени вражеските сили, според документите на ДС е именно Софийският университет, каза в експозето си Румяна Христиди. Това не се наблюдава с такава интензивност при другите висши учебни заведения. Едно от задължението на комисията е не само създаването на специализирания архив, но и изследването на документите в търсене на отговора защо се е случило всичко това от 9 септември 1944 г. до 1989 г. Това е шестото издание на комисията “Държавна сигурност и образованието 1944 – 1989 г.

========

На 4 януари т.г. гранични полицаи задържаха цели осем нелегални емигранти на ГКПП Капитан Петко войвода. Към 8.20 ч. на пункта пристигнал за влизане в страната микробус „Фиат Дукато

Демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез миграция, заяви финансовият министър Симеон Дянков, като даде пример със САЩ, където именно множеството емигранти са решили проблема с намаляващия брой хора в работоспособна възраст.По думите му и в Европа, и в България все по-малко хора издържат пенсионната и здравната система заради застаряването на населението, предаде Дарик радио.

Дянков като икономист е убеден, че стига икономиката да се развива по-бързо, като сравнително малка икономика България може в кратък период от време да обърне тенденцията и да привлича допълнителна работна ръка чрез имиграция. Според него това важи и за цяла Европа.

Министърът на финансите изтъкна, че ако се видят тенденциите в САЩ отпреди 15-20 години, там също се е стигнало до почти нулев приръст. „Променят си обаче политиката – къде с политическа воля, къде по други причини, и в момента 30-40 процента от растежа от гледна точка на хора в САЩ е от миграция, която е по-силна от когато и да е било преди“, коментира Дянков. Според него това е въпрос, по който и Европа, и България трябва да помислят.

Според доклад на Световната банка, представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил, 53.9% от хората в България ще са в работоспособна възраст през 2050 г., а в момента те са 68.3%. В същото време хората, които са в пенсионна възраст в момента, са малко над 17%, докато през 2050 г. те ще бъдат над 33% от населението.

По данни от 2009 година близо 60 000 имигранти от трети страни пребивават в България, според Илияна Дерилова, ръководител на българската мисия в Международната организация по миграция. Най-много били хората от Русия, Украйна, Турция, Македония и Сърбия, като освен това има и представители от арабските страни, като най-много са имигрантите от Сирия. Дерилова обяснила, че от тези 60 000, около 15 000 души са със статут на продължително пребиваване, което означава, че те подновяват всяка година своето разрешително за пребиваване в страната ни. Откакто България е член на Европейския съюз /1 януари 2007/, се наблюдава ръст с около 20% на хората, които търсят статут за продължително пребиваване в страната.

========

Американският морски пехотен корпус (United States Marine Corps, USMC) е клон на американските въоръжени сили, чиято функция е прилагане на военна сила чрез базирани в морето военни части. Морската пехота действа съвместно с Военноморския флот на САЩ. Още от създаването на институцията морските пехотинци участват активно във всички войни. Поради строгият подбор на кадрите, високото ниво на обучение и възможността за изключително бързо разполагане във всяка точка на света, морските пехотинци са важен инструмент в осъществяването на американската външна политика. Източник: Уикипедия

Вашингтон. Американският президент Барак Обама и неговият афганистански колега Хамид Карзай днес са провели телефонен разговор, по време на който двамата държавни глави са потвърдили целта за изтегляне на международните сили от Афганистан в края на 2014 година, предаде АФП. В четвъртък Карзай обяви, че Кабул възнамерява да започне самостоятелното обезпечаване на сигурността в страната от 2013, а не от края на 2014 година. ПРИПОМНЯМЕ, че сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от “Таймс”. Също днес стана ясно, че американският войник, заподозрян в убийството на цивилни жители в Афганистан, е изпратен във военната база Форт Левънуерт в американския щат Канзас, съобщи адвокатът на заподозрения Джон Хенри Браун, цитиран от Си Ен Ен. Адвокатът потвърди възможността 38-годишният сержант да получи смъртна присъда, но изрази учудване, че войник, който е получил черепно-мозъчна травма и други ранения по време на службата си в Ирак, отново е бил изпратен в гореща точка по света. Още тук: Ден до Пладне – 15 март 2012г.

===========

Морските лъвове (Otariinae) са подсемейство Ушати тюлени, големи морски хищници от подразред Перконоги. Мъжките са доста по-едри от женските. Козината е груба. Имат малки нокти. Мъжките бранят агресивно своята територия. Източник: Уикипедия

Вашингтон. Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ разреши отстрела на морски лъвове по границата между щатите Орегон и Вашингтон в северозападната част на страната, където млекопитаещите застрашават популацията на сьомгата, предаде Ройтерс.
Гладните морски лъвове се качват почти на 225 километра срещу течението на няколко реки, водещи към язовир Бонвил, който е разположен по границата между щатите Орегон и Вашингтон. Тук лъвовете се струпват и ловят рибите, които се насочват към местата за хвърляне на хайвера. От гледна точка на властите в двата щата поведението на лъвовете може да застраши популацията на сьомгата”, се посочва в съобщението на ведомството.
Ловът на морски лъвове ще бъде разрешен в течение на четири години. Според оценките около 92 животни могат да бъдат отстреляни или взети в различни аквариуми и зоопаркове.

========

Нион. На официална церемония в Нион изтеглиха жребия за четвъртфиналите в турнира Шампионска лига. Дербито е между отборите на Милан и Барселона. Първите мачове от четвъртфиналите са на 27 и 28 март, а реваншите на 2 и 4 април.

Апоел Никозия (Кип) – Реал Мадрид (Исп)
Олимпик Марсилия (Фр) – Байерн Мюнхен (Гер)
Бенфика (Пор) – Челси (Анг)
Милан (Ит) – Барселона (Исп)

София (16 март 2012) Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета „125 години от рождението на Димчо Дебелянов“ от серията „Български творци“. Това е третата поредна монета от тази серия и ще бъде на пазара от 19 март 2012 година. Пресфото-БТА снимка: Бистра Бошнакова-Парсънс (РД)

На церемонията в Нион бе изтеглен и жребият за полуфиналите. Ето го и него:
Байерн Мюнхен (Гер)/Олимпик Марсилия (Фр) – Апоел Никозия (Кип)/Реал Мадрид(Исп)
Бенфика (Пор)/Челси (Анг) – Милан(Ит)/Барселона(Исп)

Първите мачове от полуфиналите са на 17 и 18 април, а реваншите на 24 и 25 април.
Финалът е на 19 май на стадион “Алианц Арена” в Мюнхен.

=========================
НАЦИОНАЛНИ ПРИОРИТЕТИ СПОРЕД ПП ГЕРБ
Консултативна среща при Президента на Република България

ОСНОВНА ЦЕЛ И ОТГОВОРНОСТ НА ПП ГЕРБ – НАСЪРЧАВАНЕ НА
ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ, ПОВИШАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА И ПОВИШАВАНЕ НА
ДОХОДИТЕ

1. Финансови и икономически цели – консолидация на фискалната
позиция, намаляване на ролята на държавата под 40 процента от
БВП, повишаване на динамиката на икономиката и на жизнения
стандарт

2. Социални цели – повишаване качеството на живот на българските
граждани. Близо 11 млрд. лева са похарчени през 2011 г. за
социалните функции на държавата (14.2 процента от БВП) и няма
съществено подобрение на качеството на живот. Ако системите не
се реформират, тези разходи само ще нарастват, изоставащо от
резултатите. Вместо това трябва да се създадат условия за
откриване на работни места, които да създават богатство за
всички. Работа и по-специално работа, създаваща добавена
стойност, вместо помощи за безработица и субсидирана заетост, са
целите на правителството.

3. Преориентация на българската икономика – под 0.5 млн. българи
работят в сектори с голяма добавена стойност. Правителствената
политика трябва да спомогне за създаването на поне още толкова
качествени работни места и осигуряването на работна сила за тях.
Развитието на България трябва да е насочено и към силна
експортна ориентация и международно коопериране във
високотехнологични стоки и услуги. Затова и трябва максимално да
използваме потенциала на Общия европейски пазар и да
подпомагаме всяка политическа инициатива, която засилва
експортния потенциал на Съюза.

Целите ще бъдат постигнати само чрез изпреварващ растеж, базиран
на
o експортно-ориентирани сектори и
o развитие на иновационния потенциал на България.

Конкретни политики като инструменти за постигане на
социално-икономическите си цели:

1. Оптимално съчетание на експортно-ориентирани сектори с
конкурентни предимства и сектори с висока добавена стойност,
които искаме да развием. Българската икономика не може да бъде
еднакво добра в производството на всяка една стока и услуга.
Имаме значителен потенциал в:
o Информационните технологии и Електрониката
o Земеделието и хранително-вкусовата промишленост
o Химическата промишленост
o Логистика и транспорт
o Туризъм – целогодишен, Културно – исторически, балнео и спа
o Здравеопазването, вкл. здравен туризъм;

Основен двигател на растежа – фирмите с експортна ориентация
поради високата им рентабилност и добра международна позиция

Те са и особено подходящи за генериране на експортен потенциал
на българската икономика.

Фирмите с експортен профил са едва 14% от всички предприятия, но
те генерират 30% от всички приходи.

2. Развитие на малките и средни предприятия.

Те генерират повече от половината БВП на страната и осигуряват
над 76% от заетостта в икономиката. Типичната българската фирма
е микрофирма от двама човека (точно като в ЕС). МСП са и
най-динамичните и иновативни единици в една икономика.

Дори в най-тежки периоди на криза микропредприятията отбелязват
ръст на заетостта (през 2009 г. – с 11%).

Голям проблем пред малките и средни предприятия е асиметрията на
пазарна власт при договориране с по-големи купувачи или
доставчици. Това може да бъде решено както нормативно (и в
момента се разглеждат промени в Закона за защита на
конкуренцията), но и чрез насърчаване на сдружаването между тях,
особено в рамките на индустриални клъстери. Положителен пример
в тази посока е съюзът “Произведено в България”.

КАК :
o Законодателни мерки да насърчават малките и средни
предприятия. Те трябва да имат насърчителен ефект без да са риск
за фискалната рамка ( да не водят до увеличаване на дефицита)
o Подобряване на бизнес средата и административна реформа – чрез
електронното управление и електронни услуги
o Административна реформа, която да подобри координацията в
работата на държавната администрация

3. Подобряване на качеството и насочеността на образованието и
развитие на иновационния потенциал.

Ориентиране на образованието към обслужване на реалните нужди на
икономиката, което означава активна ангажираност на бизнеса при
определяне на държаната поръчка за определени специалности и
ангажирането му по-активно с професионалното образование.

ЗАЩО: В момента едва 20% от българските студенти се обучават в
технически и инженерни специалности. Този брой е изключително
нисък предвид, че иновационното търсене на труд е насочено
именно и почти единствено към тях.

КАК : Структурата на държавна поръчка към университетите трябва
да бъде променена така, че да отговори на тази нова реалност и
на нуждите на бизнеса.

Инвестициите в иновации трябва да бъдат по-целенасочени

ВАЖНО : България не може да си позволи да провежда скъпоструващи
фундаментални научни изследвания, но може да си позволи да
насърчава включването на български учени във международни
изследвания, за да подържа нивото на фундаменталните науки в
страната.

КАК
o Университетите и институтите трябва да бъдат насочени към
приложни изследвания или към такива, които адаптират външни
открития за употреба в страната, което и ще засили връзката
между науката и пазара.
o Фонд “Научни изследвания” може да бъде силен инструмент в тази
посока. Засилване на научния капацитет означава и по-високи
доходи за учените – нещо, което може да стане само след реформа
в сектора.

4. Макроикономическата среда да остане стабилна независимо от
случващото се в Еврозоната.

ЗАЩО: По капиталова адекватност и ликвидност банковата ни
система е значително над средните нива в ЕС. Допълнителна
стабилност дава и фактът, че огромната част от набрания ресурс
идва от вътрешния пазар. Валутният борд е стожер на
стабилността, като покритието на парите в обръщение традиционно
ги надхвърля значително.

КАК: Разумната фискална политика на правителството ще гарантира
устойчивост на публичните финанси и сигурност в международните
инвеститори. Увеличението на кредитния рейтинг на България по
време на криза е една своеобразна атестация за качеството на
финансовото управление в страната.

Актуални въпроси

o Сребърният фонд
o Рефинансирането на дълга
o Влизането в Еврозоната
o Насърчаване на кредитирането и специално бизнес кредитирането

Това са конкретни теми, които трябва да се обсъждат
предварително, за да се вземе най-доброто решение.

Важни теми:

o Развитие на енергийните проекти с цел диверсификация на
източниците
o Реализиране програмата за Енергийна ефективност
o Търсене на нови възможности като шистов газ само след гаранции
за безопасност за природата и населението

Икономическите цели не изчерпват ангажиментите на
правителството, то трябва да гарантира социалната сигурност на
гражданите.

КАК
o Гарантиране на правовия ред в държавата и целенасочени усилия
в борбата с престъпността и корупцията. Правителството е силно
ангажирано и с приемането на България в Шенгенското
пространство.

o Продължаване на реформата в съдебната система и подобряване на
действащата нормативна уредба. Народното събрание работи
усилено за подобряване на действащото законодателство, като само
до настоящия момент са внесени над 730 закона – нови и ЗИД.

ПП ГЕРБ Към момента не е необходима промяна в Конституцията

o Заедно с реформите в социалните системи – пенсионна и
здравноосигурителна, ще бъде осигурена и по-висока социална
сигурност за българските граждани.

o Грижа за околната среда и акцент върху зеления растеж и
устойчивото развитие. Предпазливата позиция на правителството по
големи енергийни проекти като Бургас-Александруполис и
евентуалния добив на шистов газ на територията на страната
подчертават ангажимента към опазване на природата.

o Засилване на международното сътрудничество и ролята на
България като важен регионален геополитически център и уважаван
член на ЕС и НАТО.

Националният план за развитие (НПР) България 2020 може да се
превърне в общ политически проект на страната, който консенсусно
да очертае дългосрочните приоритети. За това ще спомогнат
широките консултации и диалогичното търсене на решения.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Общи позиции с ПРЕЗИДЕНТА

o Стратегията България 2020 ще бъде използвана и като основен
инструмент за програмиране на европейските фондове, което само
подчертава нуждата от широко политическо съгласие по
дългосрочните национални цели.

o По стратегията ПП ГЕРБ е готова да обсъжда при Президента
България 2020 за постигане на консенсус по националното
развитие.

o ПП ГЕРБ препоръчва практиките на политически консултации по
националните приоритети при Президента, по които се търси
политически консенсус, да станат регулярна практика

 

8 comments for “Ден до Пладне – 16 март 2012г.

 1. 03/19/2012 at 10:00

  16 март, петък, БНТ – “Денят започва”

  Бойко Борисов, премиер: Първо, защо трябваше да има такова откриване в 10.00 часа и кой ще накара арабите да станат толкова рано, да дойдат, когато началника им го няма там.

  Така е, но организацията е на външното министерство…

  Б. Борисов: Ники Младенов направи абсолютно всичко, абсолютно всичко, което трябваше да бъде направено. В дипломацията той се справи прекрасно… Просто не трябваше да има сутринта обявен такъв форум и цял ден медиите в България се упражняваха върху нас защо и най-вече като тръгвах за емира, погледнах, гледам си го Трайков се пече на плажа. В това време Ники Младенов ми звъни и казва: няма хора, не е организирано, не става. Тази капчица ми преля.

  16 март, петък, ТV 7 – “Бодилник” (по същото време)

  От кого беше организирано ?

  Николай Младенов външен министър: То беше организирано от Министреството на външните работи. Но първоначалната идея, която договорихме с катарската страна, беше съвсем различна – да се организира представяне на българския бизнес в експо центъра там. За съжаление тази организация не се случи по начина, по който трябваше да случи. И тогава външното министерство пое компаниите, които вече бяха заявили желание да участват в това изложение, и ги прехвърлихме реално в това, което направихме с посещението на премиера…

  Вие, Външно, ли се занимавахте с организацията на панаира?
  Н. Младенов: Организацията трябваше да бъде от Агенцията за малки и средни предприятия. Различни са причините защо не се случи. Външно пое организацията от момента, в който стана ясно, че не може да има вече такова изложение.

  Аз да ви кажа какво разбрах. Разбрах, че отговорност е носило министерството на икономиката за този форум. Първоначално е трябвало да се изгради експо, в един момент нещата се провалят и от икономиката се прехвърлят на пожар към Министерството на външните работи и вие е трябвало да спасявате положението – правилно ли съм разбрал?

  Н. Младенов: В общи лини да.

  17 март, събота, бТV – “Тази събота”

  Трайчо Трайков министър на икономиката в оставка: Бях шокиран като чух, че провалът на бизнес форума е на министерството на икономиката. Това беше идея изцяло на външно министерство. Аз изразих своя скептицизъм, но външният министър настоя, че поема цялата организация и отговорност, програмата, участниците.

  Той и екипът му отказаха нашата помощ с наши експерти, предложихме им, но отказаха. Ние сме организирали не един и два форума в чужбина и никога не е имало проблем.

  Когато на форума се видя кой присъства – само аз и българската бизнес делегация, аз веднага писах на Николай Младенов: “Ники, нещата не са добре”… Не ми е минало през ум да се оплача на премиера, че някой не си е свършил работа.

  Впоследствие от изявите на Младенов виждам, че го е направил той. Аз съм изключително разочарован. Смятам, че това не е начинът да се вършат нещата. За мен това показва, че и в други случаи се постъпва по този начин…

 2. 03/19/2012 at 10:05

  Премиерът прехвърли на ГЕРБ вината за оставката на Трайков
  Борисов продължи с горещата защита на външния министър за провала в Катар
  /19 МАРТ 2012, в-к СЕГА/

  Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ. Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. “Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ”, бе категоричен вчера той пред ТВ 7. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък даде своя трактовка за оставката на Трайков. “Махането на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е по политически причини. Никога досега не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета”, обяви Костов във Велико Търново. Според него Трайков си отива, защото се е противопоставял на картелното споразумение за цените на горивата и защото “категорично и безкомпромисно отстояваше българския интерес по отношение на руския напън да строят АЕЦ “Белене” със стара технология, със стари турбини, без ясна цена, без ясен инвеститор”.

  И вчера Борисов продължи с горещата защита на външния министър Николай Младенов, като за пореден път го изчетка за свършената работа при посещението в Катар. “Николай Младенов се справи прекрасно. За два дни имах две срещи с емира и две – с министър-председателя на Катар, който е може би най-влиятелният човек в Персийския залив. Точно той дойде в хотела ни, за да се здрависа с всеки от нашата делегация и да каже, че започваме да работим по проект в България за 100 милиона”, обяви Борисов. Той отрече категорично Младенов да се ползва с някакви привилегии, обявявайки, че години наред е толерирал Трайков. “Дори, ако си спомняте, казах, че 2012-а е годината на Трайков, на растежа. Стана обаче март. И какво? Нищо. Да чакам септември-октомври ли?”, обобщи Борисов. Той отхвърли съмненията, че чрез отстраняването на икономическия министър защитава интересите на “ЛУКойл”. Премиерът припомни, че за първи път някой е дръзнал да вземе лицензите на рафинерията, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини четири фирми в картел на пазарите на бензин и дизел. Министър-председателят обясни, че комисията се доминира от ГЕРБ, и нейни представители са взели това решение.

  Борисов застана твърдо зад политиката си да налага млади министри в правителството. Според него в противен случай има голяма вероятност да сложи някой от ДС. “Всички са завършили в Америка, в Англия, във Франция… Имат по 2-3 висши образования”, похвали ги той.

  Въпреки че Трайчо Трайков не даде никакви подробности за причините за оставката си и обяви, че това ще стане ясно до 15-ина дни, вицепремиерът Цветан Цветанов отново повтори, че Трайков е напуснал заради лични мотиви. В петък пък бившият министър на икономиката дойде в парламента, за да обясни, че е бил приканен от Цветанов да си тръгне. Той съобщи, че отива да внесе оставката си в деловодството на МС, а не както твърди вътрешният министър, че вече го е направил.

  ———УТОЧНЕНИЯ

  Оставката на Трайков беше подадена пред премиера в деня, в който се прибрахме от Катар (четвъртък вечерта – бел.ред.)”, заяви Цветан Цветанов пред Дарик радио. Той обаче призна, че тогава имало само устна договорка, а “на хартиен носител” оставката била написана на следващия ден.

 3. 03/19/2012 at 10:07

  Трайчо Трайков: Ако чашата е преляла с Катар, то е била пълна с „Лукойл”

  /Новинар, 18 март 2012/

  На практика съм уволнен. Подадох оставка, защото ми беше поискана такава. Това каза министърът на икономиката в оставка Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

  „Факт е, че до понеделник ние нямахме нито окончателната програма, нито списъка с участващите фирми, това беше решението на колегите от Министерството на външните работи. Това, което получих, е: откриване на форума в 10 ч. с премиера Бойко Борисов и Трайчо Трайков”, коментира по темата Трайков.

  По думите му проблемът с провалената среща в Катар не е основният мотив за поисканата му оставка по-късно. „Ако нещо е бяло, колкото и да се казва, че е черно, това не променя цвета”, каза министърът в оставка.

  „Вицепремиерът Цветан Цветанов ми каза, че иска да вземе оставката ми на лист хартия, за да я занесе в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, аз му казах, че ще си я подам, когато говоря с премиера Бойко Борисов. В самолета от Катар по никакъв начин не сме говорили за оставката”, обясни за случилото се Трайчо Трайков.

  „Благодаря на всички членове – бивши и настоящи на Министерски съвет”, добави той. „Не съм се виждал с премиера лично след подадената оставка. Попитах го дали причината наистина ли е Катар, той пак каза, че е това”, каза още Трайков.

  „В последната година не съм имал забележки от премиера. Ако чашата е била пълна и е преляла с Катар, то тя е била пълна с „Лукойл” и анекс 2 за АЕЦ „Белене”, заяви Трайчо Трайков.

  „Няма ситуация, при която някой не се справя, а всъщност му се дава да управлява най-голямата криза в страната”, обясни Трайков.

 4. 03/19/2012 at 10:08

  Бойко Борисов за новите министри:
  По-добре младоци, отколкото ченгета

  По-добре министрите да са млади, защото ако са стари, ще са от Държавна сигурност. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира вчера новите назначения в кабинета – Делян Добрев и Десислава Атанасова, които поемат икономиката и здравеопазването. И двамата са на 33 години. С тях министрите в кабинета на възраст под 40 години вече са 7. Останалите младоци в правителството са Николай Младенов, Ивайло Московски, Диана Ковачева, Лиляна Павлова и Томислав Дончев.

  „Всички са момчета и момичета, които си разбират от работата. Имат по две-три висши образования, завършили са в Америка, Франция, Англия”, изброи предимствата им Борисов в ефира на ТВ7. Той отново не спести критиката си към икономическия министър в оставка Трайчо Трайков. „Години наред го толерирам. Дори казах, че 2012-а е годината на Трайков, на растежа. Стана март месец и няма нищо предложено в тази посока, да чакам да стане септември или октомври ли?”, попита риторично Борисов. Капката, която преляла чашата на търпението му, била мудността на работата в икономическото ведомство, както и конфузната ситуация с бизнес форума в Катар. Премиерът разпределил времето така, че министрите да могат да се разходят по плажа, да видят морето, хотела, природата. „Но не когато тече икономически форум и скандал в България, ти да се мажеш с масло на плажа. И все едно не те интересува”, ядоса се Борисов.

 5. 03/19/2012 at 11:17

  Лоша дипломация през годините срина до нула имиджа ни в арабския свят
  Новият министър да хване първия самолет за Дубай

  Емирът щеше да посрещне и Обама по сандали, казва Милен Керемедчиев
  пред в-к СТАНДАРТ, който е бивш зам.-министър на икономиката и външните работи в две правителства. Както и генерален консул на България в Дубай. Керемедчиев е получил и част от образованието си в този регион.

  – Господин Керемедчиев, вие сте добър познавач на Близкия изток и арабския свят. Как се прави бизнес в този регион, какви са особеностите на взаимоотношенията?

  – Целият свят прави успешен бизнес с арабския свят. Просто трябва да имаме по-дълбоко разбиране за особеностите на арабската икономика, защото тя има своята специфика. Вече три поредни български правителства правят една и съща грешка, като се концентрират само върху една държава в Персийския залив – Катар. И пропускат да направят сериозен анализ как се развиват икономиките на останалите страни в региона. А тяхното развитие е много специфично за всяка отделна държава. Докато Катар набляга най-вече на производството на газ и неговите деривати, то другите страни като Обединените арабски емирства (ОАЕ) например се насочиха в различна посока и станаха финансов и икономически център не само на региона на Близкия изток и Персийския залив, но и на Далечния изток – конкурирайки се с държави като Китай, Индия, Пакистан, Иран. Същото може да се каже и за Саудитска Арабия и Кувейт. Така че да се направи един бизнес форум и да се концентрира интересът само върху една държава, не е много далновидно. Аз съм напълно съгласен с това, което каза премиерът Бойко Борисов – че фирмите, които правят бизнес в Катар, са собственост на кралската фамилия. А това показва колко недиверсифициран е бизнесът в Катар.

  – С една дума, шансът за провал на бизнес форума е бил предопределен?

  – Смятам, че тези повече от 100 български компании, които са участвали във въпросния бизнес форум, щяха да имат много по-голям успех, ако това се беше случило в ОАЕ или в Саудитска Арабия. Защото едно е да имаш насоченост към пазар от около 500 хил. души, какъвто е Катар, друго е да се опиташ да влезеш в най-голямата държава в региона, каквато е Саудитска Арабия. Или в страната с най-голям потенциал и най-бързо развиваща се икономика – Арабските емирства. За неблагополучията на форума помага и липсата на икономическа стратегия, демонстрирана от няколко поредни правителства и няколко министри на икономиката подред. Нека да отбележим факта, че от близо 6 години няма никакви търговски представители на България в нито една държава в региона. До 2005 г. имаше такъв в Дубай и до 2007 – в Кувейт. След това техните договори бяха прекратени и в момента много трудно би било за което и да е правителство, за което и да било министерство, да усети пулса на икономиките в Персийския залив без човек на място, който да им даде насоки къде биха могли да получат най-добра възвръщаемост на усилията им. Аз продължавам да се питам защо имаме четирима търговски представители в Германия, двама във Франция. Едва ли бихме могли да увеличим скокообразно търговския баланс и инвестициите от държавите от Европейския съюз, които познават добре българската икономика и възможностите й. Ако пренасочим обаче част от нашия потенциал към някои държави от региона на Персийския залив, смятам, че ефектът би бил наистина огромен.

  – Това ли бихте препоръчали на новия министър на икономиката?

  – Според мен основната цел, които трябва да си заложи новият министър на икономиката, е да хване първия възможен полет до Дубай и Абу Даби, за да види и усети сам, че възможностите на региона са необятни.

  – Как ще коментирате скандала, който коства една министерска оставка? Чие задължение е организацията на подобен бизнес форум – на икономическото министерство или на Външно?

  – С цялото ми уважение и към двете институции, аз съм бил заместник-министър и на двете, но смятам, че Министерството на икономиката е, което трябва да организира този икономически форум. До 2003 г. към Министерството на икономиката имаше изпълнителна агенция за насърчаване на търговията. Тогава тя се занимаваше с такива организации и смятам, че си вършеше добре работата. След 2003 г. министър Лидия Шулева реши да слее двете агенции – за насърчаване на търговията и за малките и средните предприятия, и де факто агенцията за насърчаване беше унищожена. Оттогава министерството аутсорсва дейността и подписва договори с фирми, чието занимание е да организират икономически форуми.

  – Тази практика продължава ли и сега?

  – Знам, че в момента икономическото ведомство има такъв договор за организиране на девет форума с икономическа насоченост по целия свят. Когато се прави търг за такава дейност обаче, трябва да се знае, че има огромен риск спечелилият да няма необходимите познания за дейността, която се очаква да свърши. И причината е, че малко се познава спецификата на всяка държава и националност. А това е изключително важно. Ако някой ми беше казал, че на този бизнес форум се очаква да присъстват 300 катарски фирми, щях много да се учудя. Защото в Катар едва ли има въобще регистрирани толкова частни компании.

  – Какъв е имиджът на България в региона, който споменавате, имаме ли добри шансове за партньорство?

  – Имиджът ни в момента е близко до нула, честно казано. Отново искам да изтъкна – лошото представяне на дипломатическо ниво – посолства, посланици. Знаете, че имаме само един посланик на България в региона – в Кувейт. Това е държава, която след инвазията в Персийския залив от страна на Ирак активно изнася своите капитали предимно в ОАЕ. Имаме и едно генерално консулство в Дубай и това е нашето присъствие. Липсата на търговски представители не дава възможност на нашите дипломати да поставят България на картата на арабските интереси. Тези държави са много близки една с друга политически и когато се направи едно толкова сериозно посещение начело с премиера, седем министри и огромна бизнес делегация до Катар, се правят определени изводи. В същото време в последните 10 години не е имало нито едно официално посещение от страна на България в ОАЕ на никакво ниво, да не говорим за Саудитска Арабия. Това нещо не може да не се отбележи и след това да си носим последствията.

  – Понеже заговорихме за взаимоотношенията, в нашата преса бе отбелязано, че емирът на Катар посрещна нашия премиер по сандали. Трябва ли това да се тълкува като пренебрежение?

  – В никакъв случай. Това отново показва неразбирането на хората и нравите от тези страни. И Обама да беше дошъл, пак щеше да бъде посрещнат по сандали. Това е официалното лятно облекло на всички в емирствата на арабския свят. Дали говорим за емир, за шейх или за редови гражданин, това са официалните им обувки. Затова по никакъв начин не бива да се приема като неуважение към делегацията.

  – Дали не сме закъснели с желанието си да присъстваме на този пазар? Кои са вече там?

  – Интересите на всички държави, в т. ч. и на всички наши съседи са широко застъпени. Турция например присъства изключително сериозно в Персийския залив. Да не говорим за всички страни от ЕС, които са там от десетилетия. И да, определено сме закъснели, но не всичко е загубено. Подчертавам, че едно бързо планирано и още по-бързо организирано посещение на възможно най-представително ниво на водещите икономики в региона би било добре оценено. Но такова посещение трябва да се организира перфектно, защото и без това сме загубили достатъчно позиции. В момента има ливански фирми, които произвеждат българско сирене в България и го изнасят в Дубай или в Саудитска Арабия като ливанско. Така че потенциал има, но за момента други се възползват от него.

 6. 03/20/2012 at 08:54

  Трайчо Трайков обиди ГЕРБ

  и парламентарната ни група с изказването си, че нямал нищо общо с партията. Това заяви в ефира на частна телевизия Цветан Цветанов.

  Вицепремиерът припомни, че министърът на икономиката в оставка е бил избран с подкрепата на ГЕРБ. “След като кредита на доверие вече го няма, е съвсем нормално да се разделим”, заяви вътрешният министър.

  “Не трябва да продължаваме да се обясняваме, както Трайков прави през последните дни. В нощта, когато беше поискана оставката му, Трайков проведе телефонен разговор с премиера”, добави Цветанов. И вчера вицепремиерът не даде допълнителни обяснения за причината, довела до отстраняването на Трайков.

  “Аз ще запазя мълчание относно това, което излиза в медиите – ние сме били в един екип, в един отбор. И не искам да коментирам”, лаконичен бе Цветанов. Той отрече Трайков да е отстоявал позиции, различни от тези на премиера Бойко Борисов, по повод руските енергийни проекти у нас.

  Смятате ли, че в ГЕРБ въобще има човек, който да прави еднолична политика, а какво остава това да бъде Трайчо Трайков?! Последната дума винаги я има премиерът Бойко Борисов, каза още Цветанов.

  “Едно успешно посещение в Катар беше свързано с оставката на Трайков и дали той е бил на плаж. Не това е най-важното. Посещението беше много успешно”, отсече Цветанов. (24часа)

 7. 03/21/2012 at 10:34

  Борисов да си каже за Трайков

  С депутата от “Синята коалиция” ИВАН ИВАНОВ разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА,в-к Труд

  – Г-н Иванов, как ще гласува “Синята коалиция” на поредните рокади в кабинета?

  – Няма да подкрепим рокадите в правителството. А и сме притеснени “тежката артилерия на ГЕРБ” да не се окаже черешово топче, което няма и да гръмне.

  – А разбрахте ли каква е причината за оставката на Трайчо Трайков – версиите на премиера и други министри се разминаха доста, защо?

  – Преди всичко ще кажа, че правителството и Бойко Борисов очевидно не се справят с кризата и премиерът търси спасителен ход чрез смяната на министрите, за да чисти имиджа си. Опита и да изпере решението си през партия ГЕРБ. Едва ли ще се получи – кризата, вместо да се отдалечава, още по-силно притиска и гражданите, и бизнеса, и държавата. И отговорността за това е на премиера заради обещаните, но неосъществени антикризисни мерки. Що се отнася до конкретните причини за отстраняването на министър Трайков – те са още мистерия. Ясно е само, че официалните обяснения на Бойко Борисов се оказаха напълно фалшиви. И той, и Цветан Цветанов излъгаха и това възмущава хората. Докато министър Трайков звучи искрено и честно. Разбра се, че не случилото се в Катар е причината за оставката – вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че е знаел за нея, преди да се проведе въпросният провален бизнес форум.

  – А и външният министър Николай Младенов честно призна, че той е организатор на форума.

  – Точно така – по тази логика, ако бизнес форумът е причина за оставка според Борисов, то тя трябваше да е на външния министър. Второ – няма никаква логика да уволняваш министър заради забавяне в енергийната политика и за поста да предлагаш заместника му с ресор енергийна политика. Бойко Борисов продължава да дължи отговор защо уволни Трайков. Вземайки повод от двете смени – на Трайков и на здравния министър Стефан Константинов, ще кажа, че не е изключено зад тях да се открият и корпоративни интереси – в енергийния и лекарствения бизнес. Следващите седмици ще покажат къде е истината.

  – Първата реакция на десницата след оставката на Трайков бе, че “енергийният октопод” зад АЕЦ “Белене” и другите руски проекти взема превес. Кои са пипалата и кого са “оплели”, за да се стигне дотук?

  – Факт е, че по ключови събития в енергетиката министър Трайков заемаше ясна и последователна позиция в защита на националния интерес. Първо – стремеше се да осигури конкурентна среда в енергетиката – знаково е усилието му за сваляне на цената на природния газ от Русия, при това с 10-15%. Това трябва да се случи до края на март. Второ, преди година Трайков сезира Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с господстващо положение на “Лукойл”, защото, след като им бе отнет лиценза заради неспазване на закона, те спряха доставките на самолетно гориво. Питам: къде е резултатът от тази проверка? С година се забави и проверката на комисията за картел в цените на дизела и бензина. Оказа се, че данни за картел има и затова от ДСБ и “Синята коалиция” настояваме за най-висока санкция за всеки от участниците в него – по закон това е 10% от годишните им приходи. За “Лукойл” това значи глоба от около 330 млн. лв.

  – Обвинявате “Лукойл” в монопол, но Валентин Златев отговаря, че кабинетът “Костов” им е продал “Нефтохим”. А премиерът казва – само ГЕРБ им отне лиценза.

  – Това е лицемерно изказване на Бойко Борисов. Той трябва да отговори защо, вместо да се приложи законът за данъчните складове и наредбата, която изисква “Лукойл” да монтира измервателни уреди в база “Росенец” още през 2011 г., им подписа 18 месеца отсрочка. За всички други компромис няма – защо? Г-н Златев се държи традиционно безпардонно, когато се отправят критики към “Лукойл”. Преди година обяви, че министър Трайков не може да смята. Сигурно г-н Златев умее да смята, когато играе карти с премиера Борисов. А аргументът с приватизацията не е сериозен. Актът на приватизация не предполага нарушения на закона. Случаи на монопол има и в Западна Европа. Само че монополът става престъпен, когато с него се злоупотребява. Анализи показват, че ако се изключат разходите за суровия петрол, за акциз и ДДС, производствените разходи, за заплати и печалбата на “Лукойл” са в пъти по-големи спрямо други страни от ЕС. Питам защо – в България има по-евтина работна ръка, страната е малка, тоест транспортът не е толкова скъп… Това значи, че или печалбата, или неефективността на производството, или скрити разходи са причина българите да плащат скъп бензин и дизел.

  – В началото на мандата “Синята коалиция” обяви, че спирането на АЕЦ “Белене” ще е критерий дали е дясно управлението на ГЕРБ. От онзи ден Бойко Борисов твърди, че “българо-руска централа няма да прави”. Ще му се извините ли за подозренията, че харесва руските проекти?

  – Изявленията на Бойко Борисов са с доста нисък коефициент на достоверност – той сутрин говори едно, на обед второ, вечер – трето. И се учудвам, че посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който отдавна е в България, още не е научил това. През годините Борисов обявяваше всякакви варианти – от незабавно построяване на “Белене”, защото иначе икономиката щяла да фалира, а цената на тока ще скочи 18 пъти, до спиране на проекта. И всичко е предпоследно. Единственото добро решение е този проект да се спре. В момент, в който никой не знае каква е цената му, кой е инвеститорът, как ще се финансира, каква ще е цената на тока, конкурентна ли е тази цена, има ли пазар извън страната – строителството на АЕЦ “Белене” ще е равно на икономическа катастрофа. Всички анализи показват, че цената на централата няма да е под 10 млрд. евро. Това са пари, които бюджетът поколения наред не може да понесе.

  – А вече платените площадка, реактор – какво ги правим?

  – Да, веднага ще се намери кой да възрази, че вече са налети 1,4 млрд. лв. в площадката, по-известна като “гьола” – Борисов така я нарича. Но тя може да се използва не само за ядрена централа – защо да не е бизнес парк – съвсем близо до Дунав – едната от вратите ни към Европа. Защо да не бъде построена там паро-газова централа, която да играе роля на компенсираща мощност. Варианти има. Единият вариант за реактора е да се търси възможност да се монтира в АЕЦ “Козлодуй”. Но най-добър е другият вариант – да го препродадем. Такава възможност има, например в страни от Югоизточна Азия, където имат огромна нужда от електроенергия заради изнесеното там производство от Европа – Виетнам, Индия, дори Китай. А най-важната задача на България е да удължи живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.

  – Само че се говори, че пак сме зависими от Русия – можело да откажат удължаване на живота на реакторите в Козлодуй, ако няма “Белене”.

  – Целта на тези приказки е да се насади страх у хората, че ако не строим АЕЦ “Белене”, ще останем и без АЕЦ “Козлодуй”. Несериозно е – такъв ход би бил самоубийствен за Русия. Първо – ще покаже, че техните централи могат да живеят само 30 години. И второ – всички държави, които са в преговори за руски реактори, ще разберат, че Русия е неблагонадежден партньор. Освен това в нашия случай не Русия, а Българската агенция за ядрено регулиране дава разрешение за удължаване на лицензите на 5-и и 6-и блок, които изтичат съответно през 2017 и 2019 г. Животът им може да се удължи на два пъти с по 10 г. Те ще дават най-евтиния ток, защото отдавна са изплатени всички инвестиции. След още 20 г. ще бъдат развити възобновяемите източници, ще е изтекъл срокът, в който енергията им се изкупува на преференциални цени, и тя ще е по-евтина. Ще имаме два нови блока в ТЕЦ “Марица-изток 2” с обща мощност 500 мегавата.

  – Защо Трайчо Трайков намекна, че и преговорите за “Южен поток” може да са част от оставката му?

  – Защото предложението на Русия е около 60 км от българската газопреносна система да стане част от “Южен поток”. Ако това се случи, България ще загуби 50% от собствеността от своите тръби в този участък – нещо, което не бива да се допуска на никаква цена. Не бива друга държава, а в случая Русия, да бъде съсобственик на част от българската газопреносна мрежа. Ще загубим в полза на Русия и 50% от транзитните такси за газа – от порядъка на милиарди левове. Затова е важно как ще преминат преговорите за “Южен поток”. Ще припомня, че на подобен натиск от Русия устоя дори и Жан Виденов. Третият въпрос – за липсващите междусистемни връзки за газ, също е важен. Аз самият съм критикувал министър Трайков за забавянето им. На последния ни разговор през февруари той подробно ми обясни колко е тромава процедурата за използването на европейски средства и реализацията на тези проекти. Истината вероятно е по средата. Но е факт, че най-силният ни коз при преговорите с Русия щеше да е поне една реализирана връзка, за да знаят, че България има алтернативен път за доставка на синьо гориво на конкурентна цена. За мен беше от ключово значение връзката с Турция – най-прекият път да получим газ от Каспийския регион и от Близкия изток. Прогнозирам обаче, че до края на мандата на ГЕРБ тези връзки няма да са факт и “Газпром” ще се възползва от това в преговорите за доставка на газ, които трябва да приключат до края на годината.

  – Говори се, че ще сте следващият лидер на ДСБ в София. Щом се връщате на висок партиен пост – да питам, ще я бъде ли “Синята коалиция”? В СДС бъдещето й пак е поставено под въпрос.

  – Издигната е кандидатурата ми за председател на ДСБ в София, но дали ще бъда избран – думата е на членовете на партията, те ще решат в събота. Колкото до бъдещето на “Синята коалиция” – преговори се водят. Мисля, че ще я има – тя има своите избиратели и това ще запази автентичната десница в България.
  Визитка

  Иван Иванов е роден на 24 юли 1947 г. в Пловдив.

  Зам.-председател на ПГ на “Синята коалиция”.

  Член на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.

  Депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание.

 8. 03/27/2012 at 07:00

  Делян масон от царско време

  в-к Стандарт

  Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е масон от царско време. Младият държавник, който след два месеца ще навърши 34 г., е в хасковската ложа на зидарите от около 10 г., издадоха посветени в тайнството масони от родния град на Добрев Хасково. Той е приет в ложата още след завръщането си от САЩ. Тогава младокът Добрев влезе и в редиците на младежкото НДСВ. По време на кабинета “Сакскобургготски” дипломираният икономист започна работа и в Областната управа на Хасково.
  Според оскъдната информация министърът е в ложата на “добра позиция” – открехват завесата на тайнствената си организация зидарите.