Ден до Пладне – 16 март 2012г.

НОВА РУБРИКА ЗА НАЙ-ВАЖНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ДНЕС НАКРАТКО

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на освободеният министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата днес с президента Росен Плевнелиев. Фото: ДАРИК

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на освободеният министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата днес с президента Росен Плевнелиев. Фото: ДАРИК

Обявиха двама нови министри – единият Американски възпитаник — Изгонените – Трайчо се пече на плажа в Катар, другият вдигнал цените на лекарствата

Пипалата на ДС във висшите учебни заведения – списъци и схема

Решават демографският проблем в България с увеличаване на работната сила чрез миграция отвън по примера на САЩ

Изтеглят международните сили от Афганистан в края на 2014 година – днес прибраха заподозрян за убийство морски пехотинец

Разрешават отстрела на морски лъвове в САЩ – поведението им може да наруши популацията на сьомгата в страната

Национални приоритети до 2020 според управляващите в България

===

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на освободеният министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата днес на президента Росен Плевнелиев с ръководството на политическа партия ГЕРБ в рамките на Месеца на политическите консултации в президенството. Премиерът в съответствие с конституционните си задължения ще предложи на Народното събрание персоналните промени в правителството.

Проваленото откриване на бизнес форума в Катар, на което не дойде нито един местен бизнесмен беше капката, която преля чашата за освобождаването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, обяви премиерът. Според министър-председателя изключителна глупост било насрочването на началото на форума за 10.00 часа сутринта – 45 минути преди срещата му с емира на Катар. Тръгвам за срещата и гледам, че Трайчо се пече на плажа, обясни Борисов. Според него нямало разлика в областта на енергетиката между предишното правителство и сега. Много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков. Може би – най-тежкото министерство – енергетика, икономика, туризъм. Вече три години все още сме само започнали, коментира още премиерът. Зам-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ.

Министър-председателят каза, че е чул „какви ли не глупости” – че Трайчо Трайков бил спрял строежа на АЕЦ „Белене”. Борисов допълни, че го е изпратил преди месец заедно с вицепремиера Симеон Дянков в Москва „да каже на руснаците, че няма да строим „Белене”, но страната ще плати реактора, които е за втора атомна, и „ще го закараме на „Козлодуй“. „Ние се бавим с конкурса за компресорите, забавихме се с “Южен поток”, забавихме се с интерконектора с Турция. Аз лично и те понеже те са много инертни в това министерство, много трудно поемат”, каза Борисов. Той е уверен, че Делян Добрев ще се справи много по-добре и по-бързо с проектите.

Шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасовае е единствената, която може да влезе веднага в работата, каза премиерът Бойко Борисов, коментирайки защо тъкмо на председателя на здравната комисия Десислава Атанасова се е спрял за нов здравен министър. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, заяви още Борисов.

София (16 март 2012) Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Делян Добрев (ляво) като нов министър на икономиката, енергетиката и туризма. Пресфото-БТА снимка: Петър Кръстев

Делян Добрев е роден през 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като икономист в Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и Нютон Финанс Мениджмънт Груп – София, България /Още за KPMG:Who we are/. След завръщането си в България Добрев работи в Областната управа на област Хасково и като ръководител проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, Районен съд – Хасково, Алианс за регионално сътрудничество и развитие и други.

София (16 март 2012) Президентът Росен Плевнелиев се срещна с шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова която ще е новият здравен министър. Пресфото-БТА снимка: Петър Кръстев

До назначаването си за зам-министър е народен представител, член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм в парламента, където е избран за зам-председател. Назначен е за зам-министър на икономиката, енергетиката и туризма на 18 май 2011 г.

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в град Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Народен представител от ГЕРБ в 41-то НС. От 14 юли 2010 г. е председател на Комисията по здравеопазване. Тя замени на поста подалия оставка Лъчезар Иванов.

=============================

Пипалата на Държавна Сигурност са били и във висшите учебни заведения. Близо 40 души от три университета с принадлежност към ДС и бившите тайни служби оповести Комисията по досиетата. Проверени са над 400 души в СУ “Св. Климент Охридски”, Икономически университет-Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Проверката е била сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети, посочва БТА. Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях е установена принадлежност. От 339 в СУ са установени 35-ма с принадлежност, а от 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени двама.

Списъци със сътрудниците на ДС от университетите може да видите тук:

>> Решение № 329 от 14.03.2012 г. – Икономически университет-Варна

>> Решение № 328 от 14.03.2012 г. – Университет по библиотекознание и информационни технологии

>> Решение № 327 от 14.03.2012 г. – Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Последният издаден сборник с документи от бившата Държавна сигурност не е пропуснала и образованието. Ето какво пише в един от документите на ДС: “В средните училища имаме създаден информационен апарат сред учениците в 23 училища, като във всяко училище има гимназиален отговорник, който има отговорници във всички класове, а отговорниците по класове имат отговорници за всяка паралелка и в паралелките се разпростира широка мрежа от информатори…”Истината за ролята на ДС в образованието разкрива новият сборник, съставен от заместник-председателя на комисията по досиетата Орхан Исмаилов. “ДС и образованието 1944 – 1989 г.” е съвместно разработен с Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. „Още от 1944 година е създадена тази служба в ДС, която да следи образованието – първият документ е от 1946 г., а последният документ е от 1985 г., като това е отчет на VІ управление на ДС, което се създава през 1967 г. и практически оттогава се засилва особено много наблюдението върху хората в образованието независимо дали са учащи, или преподаватели”, каза Исмаилов. През 70-те години са били проучвани и наблюдавани студентите, които са отивали да следват в чужбина, и то особено в Съветския съюз, специално са били обследвани и младите хора, които според службите са произхождали от така наречените буржоазни семейства и как те ще се впишат в бъдеще и като ръководни кадри, даде примери Исмаилов, който заедно с Румяна Маринова-Христиди е съставител на сборника. Мястото, където са засилени вражеските сили, според документите на ДС е именно Софийският университет, каза в експозето си Румяна Христиди. Това не се наблюдава с такава интензивност при другите висши учебни заведения. Едно от задължението на комисията е не само създаването на специализирания архив, но и изследването на документите в търсене на отговора защо се е случило всичко това от 9 септември 1944 г. до 1989 г. Това е шестото издание на комисията “Държавна сигурност и образованието 1944 – 1989 г.

========

На 4 януари т.г. гранични полицаи задържаха цели осем нелегални емигранти на ГКПП Капитан Петко войвода. Към 8.20 ч. на пункта пристигнал за влизане в страната микробус „Фиат Дукато

Демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез миграция, заяви финансовият министър Симеон Дянков, като даде пример със САЩ, където именно множеството емигранти са решили проблема с намаляващия брой хора в работоспособна възраст.По думите му и в Европа, и в България все по-малко хора издържат пенсионната и здравната система заради застаряването на населението, предаде Дарик радио.

Дянков като икономист е убеден, че стига икономиката да се развива по-бързо, като сравнително малка икономика България може в кратък период от време да обърне тенденцията и да привлича допълнителна работна ръка чрез имиграция. Според него това важи и за цяла Европа.

Министърът на финансите изтъкна, че ако се видят тенденциите в САЩ отпреди 15-20 години, там също се е стигнало до почти нулев приръст. „Променят си обаче политиката – къде с политическа воля, къде по други причини, и в момента 30-40 процента от растежа от гледна точка на хора в САЩ е от миграция, която е по-силна от когато и да е било преди“, коментира Дянков. Според него това е въпрос, по който и Европа, и България трябва да помислят.

Според доклад на Световната банка, представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил, 53.9% от хората в България ще са в работоспособна възраст през 2050 г., а в момента те са 68.3%. В същото време хората, които са в пенсионна възраст в момента, са малко над 17%, докато през 2050 г. те ще бъдат над 33% от населението.

По данни от 2009 година близо 60 000 имигранти от трети страни пребивават в България, според Илияна Дерилова, ръководител на българската мисия в Международната организация по миграция. Най-много били хората от Русия, Украйна, Турция, Македония и Сърбия, като освен това има и представители от арабските страни, като най-много са имигрантите от Сирия. Дерилова обяснила, че от тези 60 000, около 15 000 души са със статут на продължително пребиваване, което означава, че те подновяват всяка година своето разрешително за пребиваване в страната ни. Откакто България е член на Европейския съюз /1 януари 2007/, се наблюдава ръст с около 20% на хората, които търсят статут за продължително пребиваване в страната.

========

Американският морски пехотен корпус (United States Marine Corps, USMC) е клон на американските въоръжени сили, чиято функция е прилагане на военна сила чрез базирани в морето военни части. Морската пехота действа съвместно с Военноморския флот на САЩ. Още от създаването на институцията морските пехотинци участват активно във всички войни. Поради строгият подбор на кадрите, високото ниво на обучение и възможността за изключително бързо разполагане във всяка точка на света, морските пехотинци са важен инструмент в осъществяването на американската външна политика. Източник: Уикипедия

Вашингтон. Американският президент Барак Обама и неговият афганистански колега Хамид Карзай днес са провели телефонен разговор, по време на който двамата държавни глави са потвърдили целта за изтегляне на международните сили от Афганистан в края на 2014 година, предаде АФП. В четвъртък Карзай обяви, че Кабул възнамерява да започне самостоятелното обезпечаване на сигурността в страната от 2013, а не от края на 2014 година. ПРИПОМНЯМЕ, че сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от “Таймс”. Също днес стана ясно, че американският войник, заподозрян в убийството на цивилни жители в Афганистан, е изпратен във военната база Форт Левънуерт в американския щат Канзас, съобщи адвокатът на заподозрения Джон Хенри Браун, цитиран от Си Ен Ен. Адвокатът потвърди възможността 38-годишният сержант да получи смъртна присъда, но изрази учудване, че войник, който е получил черепно-мозъчна травма и други ранения по време на службата си в Ирак, отново е бил изпратен в гореща точка по света. Още тук: Ден до Пладне – 15 март 2012г.

===========

Морските лъвове (Otariinae) са подсемейство Ушати тюлени, големи морски хищници от подразред Перконоги. Мъжките са доста по-едри от женските. Козината е груба. Имат малки нокти. Мъжките бранят агресивно своята територия. Източник: Уикипедия

Вашингтон. Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ разреши отстрела на морски лъвове по границата между щатите Орегон и Вашингтон в северозападната част на страната, където млекопитаещите застрашават популацията на сьомгата, предаде Ройтерс.
Гладните морски лъвове се качват почти на 225 километра срещу течението на няколко реки, водещи към язовир Бонвил, който е разположен по границата между щатите Орегон и Вашингтон. Тук лъвовете се струпват и ловят рибите, които се насочват към местата за хвърляне на хайвера. От гледна точка на властите в двата щата поведението на лъвовете може да застраши популацията на сьомгата”, се посочва в съобщението на ведомството.
Ловът на морски лъвове ще бъде разрешен в течение на четири години. Според оценките около 92 животни могат да бъдат отстреляни или взети в различни аквариуми и зоопаркове.

========

Нион. На официална церемония в Нион изтеглиха жребия за четвъртфиналите в турнира Шампионска лига. Дербито е между отборите на Милан и Барселона. Първите мачове от четвъртфиналите са на 27 и 28 март, а реваншите на 2 и 4 април.

Апоел Никозия (Кип) – Реал Мадрид (Исп)
Олимпик Марсилия (Фр) – Байерн Мюнхен (Гер)
Бенфика (Пор) – Челси (Анг)
Милан (Ит) – Барселона (Исп)

София (16 март 2012) Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета „125 години от рождението на Димчо Дебелянов“ от серията „Български творци“. Това е третата поредна монета от тази серия и ще бъде на пазара от 19 март 2012 година. Пресфото-БТА снимка: Бистра Бошнакова-Парсънс (РД)

На церемонията в Нион бе изтеглен и жребият за полуфиналите. Ето го и него:
Байерн Мюнхен (Гер)/Олимпик Марсилия (Фр) – Апоел Никозия (Кип)/Реал Мадрид(Исп)
Бенфика (Пор)/Челси (Анг) – Милан(Ит)/Барселона(Исп)

Първите мачове от полуфиналите са на 17 и 18 април, а реваншите на 24 и 25 април.
Финалът е на 19 май на стадион “Алианц Арена” в Мюнхен.

=========================
НАЦИОНАЛНИ ПРИОРИТЕТИ СПОРЕД ПП ГЕРБ
Консултативна среща при Президента на Република България

ОСНОВНА ЦЕЛ И ОТГОВОРНОСТ НА ПП ГЕРБ – НАСЪРЧАВАНЕ НА
ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ, ПОВИШАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА И ПОВИШАВАНЕ НА
ДОХОДИТЕ

1. Финансови и икономически цели – консолидация на фискалната
позиция, намаляване на ролята на държавата под 40 процента от
БВП, повишаване на динамиката на икономиката и на жизнения
стандарт

2. Социални цели – повишаване качеството на живот на българските
граждани. Близо 11 млрд. лева са похарчени през 2011 г. за
социалните функции на държавата (14.2 процента от БВП) и няма
съществено подобрение на качеството на живот. Ако системите не
се реформират, тези разходи само ще нарастват, изоставащо от
резултатите. Вместо това трябва да се създадат условия за
откриване на работни места, които да създават богатство за
всички. Работа и по-специално работа, създаваща добавена
стойност, вместо помощи за безработица и субсидирана заетост, са
целите на правителството.

3. Преориентация на българската икономика – под 0.5 млн. българи
работят в сектори с голяма добавена стойност. Правителствената
политика трябва да спомогне за създаването на поне още толкова
качествени работни места и осигуряването на работна сила за тях.
Развитието на България трябва да е насочено и към силна
експортна ориентация и международно коопериране във
високотехнологични стоки и услуги. Затова и трябва максимално да
използваме потенциала на Общия европейски пазар и да
подпомагаме всяка политическа инициатива, която засилва
експортния потенциал на Съюза.

Целите ще бъдат постигнати само чрез изпреварващ растеж, базиран
на
o експортно-ориентирани сектори и
o развитие на иновационния потенциал на България.

Конкретни политики като инструменти за постигане на
социално-икономическите си цели:

1. Оптимално съчетание на експортно-ориентирани сектори с
конкурентни предимства и сектори с висока добавена стойност,
които искаме да развием. Българската икономика не може да бъде
еднакво добра в производството на всяка една стока и услуга.
Имаме значителен потенциал в:
o Информационните технологии и Електрониката
o Земеделието и хранително-вкусовата промишленост
o Химическата промишленост
o Логистика и транспорт
o Туризъм – целогодишен, Културно – исторически, балнео и спа
o Здравеопазването, вкл. здравен туризъм;

Основен двигател на растежа – фирмите с експортна ориентация
поради високата им рентабилност и добра международна позиция

Те са и особено подходящи за генериране на експортен потенциал
на българската икономика.

Фирмите с експортен профил са едва 14% от всички предприятия, но
те генерират 30% от всички приходи.

2. Развитие на малките и средни предприятия.

Те генерират повече от половината БВП на страната и осигуряват
над 76% от заетостта в икономиката. Типичната българската фирма
е микрофирма от двама човека (точно като в ЕС). МСП са и
най-динамичните и иновативни единици в една икономика.

Дори в най-тежки периоди на криза микропредприятията отбелязват
ръст на заетостта (през 2009 г. – с 11%).

Голям проблем пред малките и средни предприятия е асиметрията на
пазарна власт при договориране с по-големи купувачи или
доставчици. Това може да бъде решено както нормативно (и в
момента се разглеждат промени в Закона за защита на
конкуренцията), но и чрез насърчаване на сдружаването между тях,
особено в рамките на индустриални клъстери. Положителен пример
в тази посока е съюзът “Произведено в България”.

КАК :
o Законодателни мерки да насърчават малките и средни
предприятия. Те трябва да имат насърчителен ефект без да са риск
за фискалната рамка ( да не водят до увеличаване на дефицита)
o Подобряване на бизнес средата и административна реформа – чрез
електронното управление и електронни услуги
o Административна реформа, която да подобри координацията в
работата на държавната администрация

3. Подобряване на качеството и насочеността на образованието и
развитие на иновационния потенциал.

Ориентиране на образованието към обслужване на реалните нужди на
икономиката, което означава активна ангажираност на бизнеса при
определяне на държаната поръчка за определени специалности и
ангажирането му по-активно с професионалното образование.

ЗАЩО: В момента едва 20% от българските студенти се обучават в
технически и инженерни специалности. Този брой е изключително
нисък предвид, че иновационното търсене на труд е насочено
именно и почти единствено към тях.

КАК : Структурата на държавна поръчка към университетите трябва
да бъде променена така, че да отговори на тази нова реалност и
на нуждите на бизнеса.

Инвестициите в иновации трябва да бъдат по-целенасочени

ВАЖНО : България не може да си позволи да провежда скъпоструващи
фундаментални научни изследвания, но може да си позволи да
насърчава включването на български учени във международни
изследвания, за да подържа нивото на фундаменталните науки в
страната.

КАК
o Университетите и институтите трябва да бъдат насочени към
приложни изследвания или към такива, които адаптират външни
открития за употреба в страната, което и ще засили връзката
между науката и пазара.
o Фонд “Научни изследвания” може да бъде силен инструмент в тази
посока. Засилване на научния капацитет означава и по-високи
доходи за учените – нещо, което може да стане само след реформа
в сектора.

4. Макроикономическата среда да остане стабилна независимо от
случващото се в Еврозоната.

ЗАЩО: По капиталова адекватност и ликвидност банковата ни
система е значително над средните нива в ЕС. Допълнителна
стабилност дава и фактът, че огромната част от набрания ресурс
идва от вътрешния пазар. Валутният борд е стожер на
стабилността, като покритието на парите в обръщение традиционно
ги надхвърля значително.

КАК: Разумната фискална политика на правителството ще гарантира
устойчивост на публичните финанси и сигурност в международните
инвеститори. Увеличението на кредитния рейтинг на България по
време на криза е една своеобразна атестация за качеството на
финансовото управление в страната.

Актуални въпроси

o Сребърният фонд
o Рефинансирането на дълга
o Влизането в Еврозоната
o Насърчаване на кредитирането и специално бизнес кредитирането

Това са конкретни теми, които трябва да се обсъждат
предварително, за да се вземе най-доброто решение.

Важни теми:

o Развитие на енергийните проекти с цел диверсификация на
източниците
o Реализиране програмата за Енергийна ефективност
o Търсене на нови възможности като шистов газ само след гаранции
за безопасност за природата и населението

Икономическите цели не изчерпват ангажиментите на
правителството, то трябва да гарантира социалната сигурност на
гражданите.

КАК
o Гарантиране на правовия ред в държавата и целенасочени усилия
в борбата с престъпността и корупцията. Правителството е силно
ангажирано и с приемането на България в Шенгенското
пространство.

o Продължаване на реформата в съдебната система и подобряване на
действащата нормативна уредба. Народното събрание работи
усилено за подобряване на действащото законодателство, като само
до настоящия момент са внесени над 730 закона – нови и ЗИД.

ПП ГЕРБ Към момента не е необходима промяна в Конституцията

o Заедно с реформите в социалните системи – пенсионна и
здравноосигурителна, ще бъде осигурена и по-висока социална
сигурност за българските граждани.

o Грижа за околната среда и акцент върху зеления растеж и
устойчивото развитие. Предпазливата позиция на правителството по
големи енергийни проекти като Бургас-Александруполис и
евентуалния добив на шистов газ на територията на страната
подчертават ангажимента към опазване на природата.

o Засилване на международното сътрудничество и ролята на
България като важен регионален геополитически център и уважаван
член на ЕС и НАТО.

Националният план за развитие (НПР) България 2020 може да се
превърне в общ политически проект на страната, който консенсусно
да очертае дългосрочните приоритети. За това ще спомогнат
широките консултации и диалогичното търсене на решения.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Общи позиции с ПРЕЗИДЕНТА

o Стратегията България 2020 ще бъде използвана и като основен
инструмент за програмиране на европейските фондове, което само
подчертава нуждата от широко политическо съгласие по
дългосрочните национални цели.

o По стратегията ПП ГЕРБ е готова да обсъжда при Президента
България 2020 за постигане на консенсус по националното
развитие.

o ПП ГЕРБ препоръчва практиките на политически консултации по
националните приоритети при Президента, по които се търси
политически консенсус, да станат регулярна практика

 

8 comments for “Ден до Пладне – 16 март 2012г.