Уикилийкс пак “закла” България, този път с данни на “Сенчестото ЦРУ”

През юни 2011 година Уикилийкс описа обстановката в България така: Българският премиер Борисов „нарисуван“ от двама американски посланици: „най-хитрият и харизматичен играч на деня“, Политическата система – едни боклуци сменят други, Гл. прокурор и съдебната система – заобикаляне на правилата, Енергетиката – свръхзависимост от Русия, Организираната престъпност – корумпиращо влияние върху всички институции, Президентът Георги Първанов – неконструктивно влияние, Медиите – автоцензура и подкупност, Футболът – под сянката на престъпността

Повсеместната мафия и бюрокрация пречи на инвестиционния климат в България

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори, като към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес, и вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години

28 февруари 2012 г. Повсеместната мафия и бюрокрация пречи на инвестиционния климат в България, става ясно от проучване, изготвено за страната ни през 2008 г. от STRATFOR, цитирано от “Уикилийкс” и разпространено от “Биволъ”, цитирано и от медии в България, като в т.ч. и в-к 24 ЧАСА. STRATFOR.COM временно предлага всичкото съдържание на сайта безплатно в момента: Temporarily offering all content for free. Find out why.

Част от бизнеса на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още “Сенчестото ЦРУ”, е да изготвя проучвания за големи корпоративни клиенти. За да реагира бързо на търсенето, компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес – така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM).

SRM-докладите на STRATFOR се състоят от 7 части – престъпност, терор и въстания, политическа и регулационна среда, международно напрежение, неправителствени организации, профсъюзи и природни бедствия. Всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването. Данните са обобщени в отделен документ с цветна скала – червен цвят за негативна ситуация и зелен за позитивна.

Най-шокиращите данни на STRATFOR за България са в графата „престъпност”. От нея потенциалният инвеститор научава следното:

* организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

* сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

* сигурността по пътищата и железниците е отчайваща – контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

* кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

* корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото.

* организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;

* чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите не означава, че ще бъдат приложени, смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени “от правителството и за правителството”. Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори. Към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес. Вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години.

Цялостното впечатление, което е представено от 24 ЧАСА от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завлядяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.

ПРИПОМНЯМЕ:

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Уикилийкс: САЩ организира армията на България

Уикиликс: „САЩ събира детайлна инфо за България“

Уикилийкс пак лийкна за България

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците

Какво всъщност иска Асандж с Wikileaks?