Лора Николова – убита и забравена седем години в САЩ

Най-сетне в понеделник, 6 юни т.г., съдът на окръг Коб, щата Джорджия, дава ход на наказателното делото срещу Джошуа Кевин Дръкър, обвинен в убийството на българската студентка в Атланта

5 юни 2011г. Най-сетне в понеделник, 6 юни т.г., съдът на окръг Коб, щата Джорджия, дава ход на наказателното делото срещу Джошуа Кевин Дръкър, обвинен в убийството на българката Лора Николова. Това съобщи за БУЛГАРИКА Маринела Петкова прес-аташе на посолството на Р България във Вашингтон.

В официалното съобщение на дипломатическото ни представителство в САЩ припомнят, че животът на 25 годишната Лора Николова беше насилствено отнет през април 2004 г. Тогава за Лора беше започнала студенстка бригада в САЩ, която завърши в дома й в Атланта със смъртоносен изстрел от ръката на познат на нейния годеник.

Лора беше само една от хилядите български студенти, които идват във САЩ всяко лято да работят и спестяват средства за своето образование, но също така и доведени от любопитството и ентусиазма на младостта.

Сега, след седем дълги години на очакване, убиецът й ще бъде изправен пред съда за жестокото престъпление, което е извършил. В името на изстрадалото семейство на младото момиче ни остава единствено да се уповаваме на американското правосъдие, че ще позволи бърз съдебен процес и справедлива присъда за извършителя.

През 2002 година друг български студент – Симеон Попов, бе застрелян в САЩ, в Сиракюз. Той бе убит докато доставяше пица в апартамент, в който се извършва въоръжен грабеж. Попов учеше музика в местния университет. Неговият убиец – американецът Доминик Денар бе осъден на 75 години затвор.

Дългото 7-годишно забавяне за смъртта на дъщеря им е непонятно за семейство Николови, които получават информация за хода на следствието единствено от американска служба за контакти с близки на жертви. Единственото, което дава надежда, е че доказателствата срещу убиеца са толкова силни, че през тези седем години той не е излизал от затвора. Освен това е рецидивист, залавян е от полицията за грабежи, сбивания и притежание на наркотици, но заради влиянието на баща си, който е пастор в южняшкия град, Джошуа се е измъквал само с пробация.

Страхът от това, че се изправят пред много по-силен противник, въпреки очевидните доказателства, кара семейството на убитата българка да депозират молба до комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите в Народното събрание в България, в която молят българските власти, поне на този етап да окажат някакво съдействие на семейството им, подобно случая на Симеон Попов в Ню Йорк.

“Бащата е известен в Атланта. Заможни са и смениха куп адвокати, а кой освен следователите ще защити честта и името на дъщеря ни?”, пита разтревоженото семейство на убитото момиче.

Николови вярват в справедливостта и въпреки че в щата Джорджия има смъртно наказание, искат доживотен затвор за убиеца без право на помилване.

През месец май т.г. вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза пред БНТ, че “Ако и МВР не работи, мафията ще си има държава.” Тогава Цветанов отново се съгласи с думите на американския посланик Джеймс Уорлик, че “в България има две съдебни системи – за бедни и за богати.”

Седем години се чака да започне процеса в САЩ! В България поне делото влиза и го връща съда, а в САЩ влиза цели 7 години по-късно! Дано да излезе! И да има някаква справедливост, без начение на религия, портофейл и народност! Дано Америка да докаже, че за нея са невалидни други понятия, освен закон, когато става въпрос за доказано престъпление, особено най-тежкото – убийство!

“Щастливото птиче каца един път на рамото, нали? Ето, сега е кацнало”, пише Лора в едно от последните писма до родителите си. Лора среща Андрю по време на студентска бригада в Атланта. Тя работи, като спасител на басейн и вече е наясно “с нещата”, тъй като е в Щатите за втора поредна година.

 

 

 

ПРИПОМНЯМЕ 25-годишната Лора Николова Николова от София беше убита през април 2004г. в Атланта заедно с 40-годишния й приятел американец Дейвид Робъртсън, съобщи тогава първи в-к “Атланта Джърнъл-Конститюшън”. Двамата извършители бяха арестувани. Българката бе дошла в Атланта по студентска програма през юли 2003 г. и останала в САЩ, като започнала работа като сервитьорка.

Телата на двамата бяха открити в жилището на Дейвид Робъртсън в предградието на Атланта – Мариета. Директорът на дирекция “Консулски отношения” в МВнР по това време Георги Пейчинов (познат ни в Лос Анджелис като Генерален консул в града по-късно) съобщава че убийството е извършено на 5 април, а телата са открити от американската полиция в нощта срещу 7 април. Полицаите научили за самоличността на българката от съседите и по-късно открили паспорта й. За убийството са арестувани 25-годишният наркоман Джошуа Дръкъри и непълнолетната тогава по американските закони 20-годишната Мелиса Маккреър, у които били намерени няколко огнестрелни оръжия.

Подробните свидетелски показания за кървавото престъпление дава непълнолетната американка, която няма представа, че приятелят й е въоръжен и възнамерява да убива. Двамата обаче знаят, че Андрю е изтеглил 30 000 долара за пътуване и за сватба в България. И тъй като Мелиса и Джошуа са прогонени от семействата си, а младата жена има и дете, но и сериозни проблеми с дрогата, решават да направят обира. Андрю става да сипе по нещо на гостите си и на път за кухнята, в гръб нестабилният Джошуа стреля. Андрю пада покосен от един-единствен куршум. Лора чува изстрел, става и вижда тялото на годеника си на пода. В пристъп на истерия се хвърля върху убиеца и той я прострелва в гърлото.

Младата жена се свлича на земята. Наркоманите претърсват къщата, намират кредитните карти на Андрю и бягат с един от неговите автомобили. След като се регистрират в мотел, решават да се върнат за още ценни вещи от дома на мъртвия Андрю

и все още борещата се за живота си Лора. Така три пъти, като последния път вземат годежния пръстен с диамант от ръката на Лора и евтиния й мобилен телефон. Тя е жива и се дави в кръвта си. Доубиват я с куршум в главата.

Съдът отказал да пусне заловените и обвинени убийци под гаранция. Според Георги Пейчинов целта е бил Дейвид Робъртсън, а българката е застреляна, защото е била свидетел. Двамата са познавали убийците си. Според близки на Лора Николова връзката й с 40-годишния Дейвид е била нестабилна. Тя често се е оплаквала, че той я бие. Робъртсън е осъждан два пъти за наркотици. Съседите на Робъртсън твърдят, че той е дърводелец, според други работи като охрана в нощен клуб в Атланта, написа в-к “Атланта Джърнъл-Конститюшън”. От дома му са били прибрани и два кръвожадни питбула. От полицията уточни,и, че през 2002 г. той е бил осъден да плати глоба от $925 заради липса на контрол върху двете опасни кучета.

Бащата на Лора Николова научава от телевизията страшната вест, когато чува изречението: “25-годишната студентка Лора Николова е била убита в американския град Атланта”. Тишина. Шок и последвала паника. После ярост. Ярост пред затворените врати на Министерството на външните работи, чиито служители не могат да погледнат в очите почернения баща и да му кажат, че факса с трагичната вест за смъртта на детето му стои забравен под купчина други бумаги.

“Щастливото птиче каца един път на рамото, нали? Ето, сега е кацнало”, пише Лора в едно от последните писма до родителите си. Лора среща Андрю по време на студентска бригада в Атланта. Тя работи, като спасител на басейн и вече е наясно “с нещата”, тъй като е в Щатите за втора поредна година. Лятото е толкова прекрасно и обнадеждаващо, любовта между двамата пламва и тя решава да остане, макар и нелегално, в Америка. След края на трудовия си договор Лора се мести и заживява заедно с Андрю.

OFFICIAL MESSAGE BULGARIAN EMBASSY IN THE US /ENGLISH/

At long last, on Monday, June 6th the Superior Court of Cobb County, Georgia, gives way to the criminal trial of Joshua Kevin Drucker, charged with the murder of the Bulgarian Lora Nikolova.

Lora, 25 years old at the time, lost her young life in April, 2004. For Lora what had begun like the perfect year in the U.S., ended at her home in Atlanta by a deadly shot, fired at her by an acquaintance of her fiancée. Lora Nikolova was just one of the thousands Bulgarians students brought to the U.S. for their summer vacations to work and save money for their education, but also by the curiosity and enthusiasm of the youth.

Next week, after seven long years of wait her murderer will finally stand to face justice for the atrocious crime he had committed. We can only trust now in the US judicial system, that it will allow for a speedy trial and a fair sentence to finally bring some solace to the young girl’s anguished family.