България аут от Европейското по футбол?

В 66-тата минута Занев направи пробив отляво и центрира, като Попов отблизо засече топката във вратата на Черна гора за 1:1. Това беше и първото попадение, което черногорците получават в квалификациите за Евро 2012. /ФОТО:БНТ/

 

Шансовете на “трикольорите” да играят на първенството в Украйна и Полша намаляха до минимум, тъй като момчетата на Лотар Матеус имат едва 5 точки

Лотар Матеус: “Разполагаме с футболисти, които могат, но и с футболисти, които не играха със страст и желание за страната си. Ще им го кажа на тях и най-вероятно няма да ги викам. По-добре да си останат вкъщи и да си играят с децата и жената, вместо да си губят времето тук”

Мартин Петров: “Футбол 25 минути не се играе. Липсва ни концентрация и в началото на квалификациите почваме много лошо и винаги сме догонващи!”

5 юни 2011г. Националният отбор по футбол се прибра в България тази сутрин към 3:00 часа б.вр., след като вчера не успя да победи Черна гора и мачът завърши 1:1 в двубой от квалификационна група „G” за европейското първенство през 2012 година в Полша и Украйна.

Голът за българите отбеляза Ивелин Попов в 66-ата минута, а за домакините 14 минути по-рано – Джалович.

Националите се представиха по различен начин през двете полувремена на квалификацията за Евро 2012. През първата част българите бяха по-слаби и не успяха да стигнат до добри положения пред вратата на Божович.

Националният селекционер Лотар Матеус включи натурализирания бразилец Маркиньос в титулярния състав на двубоя и полузащитникът на ЦСКА изигра първия си официален мач за България. В нападението действаха Попов и Мартин Петров.

На почивката Чавдар Янков влезе на мястото на контузения капитан на националния отбор Стилиян Петров, като след мача Стенли се прибра в Англия за експресни медицински прегледи на травмирания глезен на левия си крак. Стилиян получи контузията още в 4-тата минута, обаче стисна зъби и доигра 1-то полувреме, въпреки жестоките болки.

Футболистите на Черна гора поведоха в 52-ата минута. След грешка на българската защита Владимир Божович получи топката отляво и центрира в наказателното поле, където около топката за изпълнение на дузпа Джалович стреля от движение и отбеляза.

Българите промениха играта си и започнаха да атакуват. В 65-ата минута Станислав Манолев излъга защитник на съперника отдясно и подаде успоредно на голлинията към Янев, който стреля, но топката мина до гредата. Още следващата минута Занев направи подобен пробив, но този път отляво. Защитникът на “Литекс” центрира, като този път Попов отблизо засече топката във вратата на Черна гора за 1:1. Това беше и първото попадение, което черногорците получават в квалификациите за Евро 2012.

Българите имаха възможност да вкарат втори гол отново след центриране отляво. В 75-ата минута Занев подаде към сменилия позицията си Манолев на първата греда, но той стреля в аут от трудно положение.

В продължението Маркиньос и Генков направиха отлично двойно подаване и футболистът на ЦСКА влезе в наказателното поле на съперника. Полузащитникът върна топката към точката на дузпата, но там нямаше български футболист.

Първо-второ полувреме няма никакво значение на практика сме аут. Остава някаква надеждичка за по нататъшно развитие , но тя е твърде неясна.

Лотар Матеус с новото си гадже Йоанна Тучинска при първото й идване в България. ФОТО:24

Матеус бе ядосан след равенството и заяви, че неговите футболисти са били по-добри. Според Матеус изгледите за класиране са намалели, но все още има теоретичен шанс.

„През второто полувреме отборът стоя много добре. Доволен съм от това, което показахме. През първото полувреме обаче бе старият национален отбор и бях много ядосан от играта. Затова на почивката се скарах на момчетата”, сподели германецът на специалната пресконференция след мача, предавана на по БНТ.

„Не съм доволен резултата. Не съм доволен от играта през първото полувреме. Гледахме българския национален отбор така както преди да стана треньор. Всичко, което ми се искаше да видя като футбол го бяхме забравили.Повиших глас в съблекалнята. Трябва да поздравя отбора за това, което показа през второто полувреме особено след гола на Черна гора.”

“Разполагаме с футболисти, които могат, но и с футболисти, които не играха със страст и желание за страната си. Не изпълняваха и не играха концентрирано. Знам им имената, но няма да ги съобщя. Ще им го кажа на тях и най-вероятно няма да ги викам. По-добре да си останат вкъщи и да си играят с децата и жената, вместо да си губят времето тук”, заяви бесният Матеус.

„Трябва да се борим, защото все още имаме шанс. От тук до края ние и Швейцария трябва да спечелим всичко, за да имаме шанс за класиране поне на плейофа.Трябва вече да мислим и за класиране на световното и да изградим отбор за бъдещето”, добави националният селекционер.

“Футбол 25 минути не се играе. Всички мислят, че умората се оказва проблем в националния отбор, но не е така. Ако имаше умора нямаше как да натиснем Черна гора през последните минути. Друг е проблемът – липсва ни концентрация и трябва да наблегнем на тази слабост. Лошото е, че в началото на квалификациите почваме много лошо и винаги сме догонващи”, заяви звездата на българските национали Мартин Петров.

Шансовете на “трикольорите” да играят на първенството в Украйна и Полша намаляха до минимум, тъй като момчетата на Лотар Матеус имат едва 5 точки. Толкова имат и Швейцария, докато Черна гора и Англия водят групата с актив от по 11 точки също от пет двубоя три мача преди края на квалификациите на група G. Уелс е на последното 5-то място без спечелена точка засега.