Япония отказа да разшири зоната за евакуация на населението

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ … без край

Международната агенция за атомна енергия препоръча – японското правителство отказа

МААЕ направи препоръки за увеличение на 20-километровата зона за евакуация на 40 км от атомната електроцентрала Фукушима

В село Литате, северозападно от централата, се намират екипи на агенцията за атомна енергия и са измерени най-високи нива радиация

31 март 2011г. Продължаваме подробно да следим ситуацията в Япония, тъй като това пряко ни засяга, тези, които живеем на Западния бряг в САЩ, мястото, където първо дойде, идва, и ще идва радиация от повредената АЕЦ Фукушима.

Днес стана известно, че Япония не планира незабавно разширяване на зоната за евакуация около повредената атомна електроцентрала във Фукушима и не приема предложенията на Международната Агенция за Атомна Енегрия (МААЕ).

В момента няма непосредствени планове за такава стъпка, заяви говорителят на правителството Юкио Едано, цитиран от “Зюдойче Цайтунг” /Nachrichten aus Politik, Kultur, Wirtschaft und Sport …/ в отговор на препоръките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

“Според базата данни на МААЕ за ядрената електроцентрала има наличие на интензивни лъчения,” заяви говорителя на агенцията.

По-рано МААЕ съобщи, че са направени препоръки , за увеличение на 20-километровата зона, която е в момента, като по-нататъшната евакуация да бъде на 40 км от атомната електроцентрала Фукушима. В село Литате, северозападно от централата, се намират екипи на агенцията за атомна енергия и са измерени най-високи нива радиация “, заяви експерт на МААЕ Денис Флори, цитиран от немската медия. “Първоначална оценка показва на факта, че критериите за евкуация на МААЕ е бил подценен”, каза Флори.

След измервания, експертите на МААЕ откриха в почвата концентрация на радиоактивен йод, цели два пъти по-голяма от тази, която Агенцията на ООН препоръчва, за да бъдат евакуирани всички до един.

Поведението на японските власти ще се оценява вътрешно от Агенцията за атомна енергия, тъй като държавите-членки предоставят само съвети, но не могат да налагат правила.

“Убедете се за ситуацията на място”, каза Флори.  В това село Литате 6000-7000 души.

От “Грийнпийс” вече също призоваха за евакуация, след техни собствени измервания, като предлагат разширяване на евакуационната зона от 20 на 40 км. Резултатите от измерванията за радиоактивност са в рамките на площ от 25 до 60 километра около атомната електроцентрала на девет места, допълва Флори, цитиран от “Зюдойче Цайтунг”.

Ситуацията, според японецът шеф на Агенцията за Атомна Юкия Амано заяви, че “ситуацията продължава да бъде много сериозна”, и усилията за преодоляване на тази криза ще се увеличат.

Чак през месец юни (20-24) положението ще бъде обсъдено във Виена, където ще се съберат представители на правителствата по света за последиците от ядрената катастрофа и ще се коментира ядрената безопасност. Изпратени са покани до 151 държави-членки, пише “Зюдойче Цайтунг”.

/Бел.ред. Когато стана въпрос за войната в Либия се събраха за 3 дни ?!/

Лъченията се увеличават в Тихия океан /… по пътя за Западния бряг на САЩ/

Въпреки всички спешни мерки, в морската вода в близост до атомна централа бяха открити йодени частици с 4385 пъти по-висока концентрация от позволената норма, съобщихме по-рано, като новината бе потвърдена и отяпонската информационна агенция Киодо агенция, което представлява рекорд.

Почти три седмици след ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима, критиките са насочени към Организацията на обединените нации /ООН/, японските власти и операционната компания Tepco, за това, че не се предоставя достатъчно информация. “Това, което в момента за много хора е трудно да разберат, че набирането на ясна и точна информация, наистина става толкова трудно”, заяви ръководителят на Агенцията на ООН за околната среда UNEP, Ахим Щайнер, цитиран от “Берлинер цайтунг”.

Германските лидери също предупредиха за нови предстоящи ядрени аварии по целия свят. Най-малко двадесет или тридесет реактори от Тип “Фукушима” тип са в експлоатация по цял свят – дори в земетресни зони.

Френският президент Никола Саркози се очаква в четвъртък да стане първият чуждестранен държавен глава, посетил Япония след катастрофата. Ръководителят на френската ядрена група “Арева” Ан Ловержон с още пет души вече е в Япония, за да помогне в областта на ядрената криза. Те са специалисти в лечението на радиоактивни отпадъчни води.

Канцлерът Ангела Меркел изрази по телефона своите различия с министър-председателя на Япония Наото Кан и каза, че е готова да помогне. Кан е бил убеден, че Япония ще продължи изцяло да информира международната общност за кризата във Фукушима. Според говорителят на правителството Щефън Зайберт в интернет съобщение в Twitter, “на японското правителство е представена германски оферта за използването на специални роботи.

В борбата срещу срива друга техника вече плава от Германия към Япония.