Самураите на АЕЦ “Фукушима” и “Последният самурай”

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ … без край

“Оттук има само един път – към небето”

“Тук работят хора, загубили всичко- семейството си, близките си, работата си, приятелите и сега борбата с радиацията придава нов смисъл на живота!”

Борба с времето – “Условията за работа стават все по-трудни и опасни, тъй като става трудно да се намерят нови техници, които биха искали да си рискуват живота”

Кметът на Токио: “Ето това са герои!”

31 март 2011г. Днес италианският вестник „Република” (La Repubblica) публикува интервю с един от “самураите” на АЕЦ Фукушима – Казума Яакота, който е доброволец ликвидатор за аврията в японската централа. Медията от Апенините озаглавила материалът си Il samurai di Fukushima “Così combatto il mostro” предава думите на Яакота, който разказва, че в АЕЦ-а работят хора, загубили всичко- семейството си, близките си, работата си, приятелите и сега борбата с радиацията придава нов смисъл на живота.

“Оттук има само един път – към небето”.

Специалистите трябва да прокарват нови кабели, за да се възобнови подаването на електроенергията в системите за охлаждане, като едновременно с това заливат с вода реакторите. Яакота е казал,

че се води борба с времето. “Условията за работа стават все по-трудни и опасни, тъй като става трудно да се намерят нови техници, които биха искали да си рискуват живота”.

Хората изкарват в станцията по 48 часа, след което имат право да излязат извън пределите на станцията, за да си починат, спят на оловни дюшеци, хранят се с витамини и консерви, има места в които не се свалят маските, заради високата радиация, нямат ток и вода. Преди няколко дни двама от работниците са били откарани в болницата, заради получената висока доза облъчване.

Ръководител на екип от доброволци Юкио Такаяма каза, че „Не трябва да ни правят герои. Преди дни имахме среща с кмета на Токио и този строг и суров човек ни благодари със сълзи на очи”, цитират Такаяма от немската медия “Зюдойче Цайтунг”/sueddeutsche.de/.

Според “самураят”, много от спасителите в префектурите Ивате и Миаги са загубили семействата си и работят денонощно, а в малкото минути на отдих търсят близките си. “Ето това са герои”, е заявил Такаяма.

Остава въпросът “Колко от спасителите в АЕЦ Фукушима ще станат герои на популярният филм от миналото “Последният самурай”” може да каже само времето, защото до момента японското правителство не успява да даде отговор,  дори японският премиер заяви: „Ситуацията продължава да бъде непредсказуема!“