Японски учени признаха за радиация в океана

Японски учени са открили радиоактивен йод 131 и цезий 137 в Тихия океан на 30 км западно от бреговете на остров Хоншу

До края на Май вятърът ще носи радиация над Океана

Държави спират внос на храни от Япония – не дават вода на бебетата в Токио

24 март 2011г. Японски учени са открили радиоактивен йод 131 и цезий 137 във водата на Тихия океан на 30 км западно от бреговете на остров Хоншу, където се намира авариралата АЕЦ „Фукушима 1”, се казва в съобщение на уебсайта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ, Agence internationale de l’énergie atomique, AIE; International Atomic Energy Agency, IAEA).

„Откритата концентрация на радиоактивния изотоп на йода превишава нормата, а нивото на радиоактивния изотоп на цезия е под установените от японските регулатори норми. Тестовете са извършени на 22 и 23 март”, се казва в съобщението.

Получената информация японските учени са предали в лабораторията на МААЕ за морската среда.

Концентрацията на радиоактивен йод в морската вода в района на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима-1” превишава установената норма 147 пъти, съобщи представител на компанията оператор на централата, цитирана от РИА Новости.

Компанията „Токио Илектрик Пауър” обяви в четвъртък, че цялостната ситуация в АЕЦ „Фукушима-1” се стабилизира, предаде агенция Ройтерс. Инженерите се опитват да стабилизират централата с шест реактора, намираща се на около 250 км северно от Токио почти две седмици след земетресението, нанесло тежки щети на централата и опустошило североизточна Япония, оставяйки най-малко 26 000 души мъртви или в неизвестност. Междувременно Япония подкрепи нахлуването на коалиционни войски в Либия.

ПРИПОМНЯМЕ: Радиацията достигна Европа – изтичането продължава в Япония

До средата на май вятърът ще отнася радиационните частици от Япония към Тихия океан.

Според представители на руската федерална служба за хидрометеорология и околна среда „Росгидромет”, промяната ще настъпи през лятото, предаде радио ”Ехото на Москва”. През следващите седмици радионуклидите (химически елементи, излъчващи йонизираща радиация – бел. ред.) ще се разпространят над цялото Северно полукълбо, и това ще засегне и островите Южни Курили.
Руските специалисти заявяват, че това ням да окаже никакво негативно влияние, защото става дума за много малко количество частици, стотици хиляди пъти под минималните пределни норми.

ДИПЛОМАТИ БЯГАТ ОТ ЯПОНИЯ Заплахата за радиационно замърсяване след земетресението и цунамито в Япония е принудила 25 посолства на различни страни временно да преустановят работа в Токио, заяви японският министър на външните работи Такеаки Мацумото, предаде АФП. Осем от посолствата са прехвърлили дейността си извън Токио или дори извън Япония. При останалите 17 посолства служителите са инструктирани да останат по домовете си.

БЕБЕТАТА БЕЗ ВОДА В ТОКИО Радиоактивен йод, превишаващ нивата, безопасни за новородените, е бил открит в питейната вода в Токио, съобщават градските власти, цитирани от АФП. „Според правителствените наредби, вода, съдържаща радиоактивни частици над 100 бекерела на килограм, не трябва да бъде използвана за приготвянето на мляко за бебета”, съобщи пред репортери представител на властите. В един от районите на Токио проби от водата са показали съдържание двойно над допустимите норми, или 210 бекерела на килограм.

ЗАБРАНИ ЗА ЯПОНСКИ ХРАНИ

Открити са радиоактивни елементи, драстично надвишаващи нормата за безопасност в 11 вида зеленчуци, отглеждани в японски префектури. Това предава японската агенция Киодо, позовавайки се на здравното министерство на страната. Японският премиер Наото Кан издаде нареждане за спиране на износа на видове земеделска продукция от две японски префектури, засегнати от изтичането на радиация от АЕЦ “Фукушима 1”, предава АФП.

Русия забрани вноса на хранителни продукти от четири японски префектури заради опасения за високи нива на радиация след аварията в АЕЦ „Фукушима-1”.

Фукушима, Ибараки, Точиги и Гунма – храните от тези четири провинции ще бъдат спирани на границата дори и без проверки за радиация.

Австралия днес реши да спре вноса на храни, произведени в райони, близки до японската атомна електроцентрала, в която повреда предизвика радиационно изтичане.
Забраната важи за хранителни продукти, произведени в префектури Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги. Основната продукция на тези райони е мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, както и пресни и замразени морски дарове.

Подобна забрана беше въведена и в САЩ, които ограничиха вноса на зърнена продукция и на зеленчуци от няколко японски префектури, а Франция призова ЕС да направи същото.