Отрязоха полицията в Ел Ей – LAPD

23 март 2011г. Въпреки волята на кмета Антонио Виарагоса Общинският съвет гласува днес в три-месечно замразяване на наемането на нови служители в Ел Ей Пи Ди (LAPD) – полицейското управление на Лос Анджелис, за да облекчи бюджетният дефицит на града, съобщи Ел Ей Таймс.

Този ход ще спести близо $ 4 милиона през следващите две години, каза служител на общината, като добави, че така ще се намали броя на служителите до 9890 към 1 юли тази година.

Гласуваната бройка от общината е по-ниска от тази, която поиска кметът Виерагоса, който бе обявил, че повереният му град има нужда от 10 000 полицаи. Приетата бройка от общинарите не отговаря и на минимума от 9963 служители, които самият шеф на Ел Ей Пи Ди Чарли Бек посочи, като необходим минимум, за да не се компрометира обществената безопасност.

По препоръка на административния директор на Сити Лос Анджелис Мигел Сантана, съветът гласува да бъдат събрани в резервния фонд на града около $ 41 милиона неизразходвани средства от различни източници, включително 2,8 милиона щатски долара от бюджета за отдих и паркове и $ 4 милиона приход от паркинги.

Замразяването на притока на нови полицаи стана източник на горещи спорове в кметството, като шефът на кабинета на Виерагоса, Мат Сабо, осъди предложението, като каза, че”това действие няма никакъв финансов и оперативен смисъл.”

Но говорителят на кмета заяви днес, че началникът му не планира да наложи вето на решението на Общинският Съвет.

Общинският съветник Тони Карденас заяви, че замразяването е справедливо, защото до момента служба “Полиция” е най-защитена от съкращения, а не като други отдели на града, включително и за отдих и паркове “и за адвокатския офис.

“Мисля, че ние бяхме много нежни със служба” Полиция,” каза Карденас. “Това не е работа на полицията на Лос Анджелис да решава колко служители да има. Това е работа на Общинския съвет на Лос Анджелис.”

Замразяването е подкрепено от полицейския съюз, чийто председател заяви, че градът не трябва да наема служители, след като не могат да си позволят да плащат.

“Трябва да се погрижим за хората, които са тук”, каза президентът на Лигата за защита на полицията Пол Уебър. “Те говорят за наемане на полицейски служители и след това не ги искат. Тоав няма никакъв смисъл.”

За да запълни още дупки в бюджета, административният директор на Сити Лос Анджелис Мигел Сантана призова за намаляване на 20% или повече на финансирането за отстраняване на графити по стените, помощни центрове за възрастни, охраната на училищата, кварталните съвети, културни програми и телефонната система за безплатния номер 311, който приема сигнали от гражданите.

—-

Лос Анджелис или Ел Пуебло де Нуестра Сеньора ла Рейна де Лос Анхелес де Порсинкула (Los Angeles) или Ел Ей (LA) е най-големият в щата Калифорния и вторият по население град в САЩ след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света. Узаконен като град в Калифорния на 4 април 1850, когато броят на жителите му е едва 1610.

На пръсти се броят американските градове, които са се развивали с неговата бързина. През 1940 г. неговото население е наброявало вече милион и половина души, а през 1990 г. – повече от три и половина милиона. Понастоящем населенето на самия град надхвърля осем милиона души, а на агломерацията –  17,786,419 души. Огромен мегаполис, столица на американското кино, шикозната мода и разкошните плажове, родина на парка Дисни ленд, Лос Анжелис е и водещ икономически и научен център на западните щати на САЩ и най-големият в страната център на авиоракетната промишленост.

Ел Ей заема площ от 1200 км², което го прави по-голям от Чикаго. Градът е двукратен домакин на Олимпийски игри — през 1932 и 1984.

Това е единственият голям град в Съединените щати, пресечен от планинска верига.

Лос Анджелис е разположен в близост до големия разлом Сан Андреас, област на силна сеизмична активност, като годишно в града се регистрират около 10 хиляди земни труса. По-тежките земетресения, засегнали града през 20 век, са Нортриджкото (1994), Уитиърнароуското (1987), Санфернандското (1971) и Лонгбийчкото земетресение (1933). Някои части на града могат да бъдат засегнати и от тихоокеански вълни цунами, като тази след Чилийското земетресение (1960).

Климатът в Лос Анджелис е субтропичен средиземноморски, сравнително сух с 320 слънчеви дни в годината и само 40 дни с валежи.